Nuotr.: BNS/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. BNS/BasketNews.lt iliustracija

Tinklalapis „BasketNews.lt“ baigia šio dešimtmečio krepšinio apžvalgą ir šiandien pristato paskutinę rubrikos dalį – 10 skambiausių citatų Lietuvos krepšinyje nuo 2010 iki 2019 metų.

Taip pat skaitykite:

Kunigėlis: „Užsikruškit!“

2012 m. Venesueloje vykusios olimpinės atrankos ketvirtfinalyje Lietuvai įveikus Puerto Riką, tuomet komentatoriumi „Lietuvos ryto“ televizijoje ir rinktinės komunikacijos vadovu dirbęs Linas Kunigėlis skambiai išstojo tiesioginiame eteryje. 

Rinktinės atstovas pagarsino šeimininkų venesueliečių įvairius bandymus sutrukdyti lietuviams bei tėškė riebų palinkėjimą.

„Visų tų, kurie čia kovoja, ir sirgalių vardu norėčiau pasakyti organizatoriams: ir užsikruškit su savo gendančiais autobusais, ir užsikruškit su visom savo sąmokslo teorijom! Iškratėme jūsų komandą iš atrankos turnyro, dabar eliminuojame ir Puerto Riką“, – nevyniodamas į vatą rėžė Kunigėlis, kurio pasisakymas nuvilnijo plačiai visoje Lietuvoje. 

Venesueliečiai nešvarių darbelių prieš lietuvius ėmėsi šiems daugiau nei užtikrintai 100:82 laimėjus turnyro starte ir sudavus smūgį jų ambicijoms siekti vietos Londono olimpinėse žaidynėse.

Lietuvos rinktinei vykstant į ketvirtfinalio mačą su Puerto Riku, (ne)tikėtai, vos tik pajudėjęs nuo viešbučio, sugedo autobusas. Jis Kęstučio Kemzūros auklėtiniams buvo paskirtas gerokai senesnis, kuriuo pagal tvarką važinėjo žiniasklaidos atstovai. Kitos nacionalinės komandos važiavo su visiškai naujomis transporto priemonėmis.

Negana to, buvo atleisti abu lietuviams padėję savanoriai, rinktinei kilo problemų gaunant vaizdo peržiūrų kambarį, taip pat buvo „pamiršta“ apie vandenį rungtynėms.

A. Sabonis: „Gydytojai man pasakė: „Rūkyt negali, gert negali, krepšinio žaisti negali.“ Iš tų dalykų, kurie man patinka, liko seksas“

Nuotr. Fotodiena.lt/D.Radlinskas

Vienas geriausių Lietuvos krepšininkų Arvydas Sabonis sparnuotą citatą paleido 2011 metų spalio pradžioje, besidžiaugdamas pagerėjusia sveikata po širdies smūgio bei sulaukus medikų leidimo vykti namo. 

Žurnalistams pasiteiravus, ar ištikusi nelaimė privers buvusį sportininką pakeisti gyvenimo įpročius, tuomet 46-erių kaunietis buvo itin atviras.

„Gydytojai man pasakė: „Rūkyt negali, gert negali, krepšinio žaisti negali.“ Iš tų dalykų, kurie man patinka, liko seksas, – portalas „lrytas.lt“ citavo Sabonį. – Viską reikės daryti atsargiai – sunkių daiktų kilnot negaliu, bėgioti.“

Lietuvos krepšinio legendą miokardo infarktas pakirto 2011 metų rugsėjo pabaigoje treniruočių pobūdžio draugiškose krepšinio rungtynėse. Sabonis staigiai buvo pristatytas į Kauno klinikas.

Kurtinaitis: „Aš viską sužinojau paskutinis. Kaip tame pasakyme, kad vyras paskutinis sužino, kad visas kaimas miega su jo žmona“

2017 metų vasarį į tuometinį Vilniaus „Lietuvos rytą“ grįžęs Rimas Kurtinaitis pakeitė Tomą Pačėsą, tačiau pirmuoju bandymu sugrąžinti sostinės klubo į LKL finalą nepavyko. 

Vilniečiai pusfinalio serijoje 1-3 nusileido Panevėžio „Lietkabeliui“, o prieš bronzinę seriją su Klaipėdos „Neptūnu“ pasklido informacija apie lėbaujančius legionierius: Cleviną Hannah, Taylorą Browną ir Corey Fisherį. 

Pasirodo, šie užsieniečiai jau kuris laikas buvo pagarsėję savo naktiniais žygiais, tačiau Kurtinaitis apie tai nė nežinojo.

„Aišku, aš viską sužinojau paskutinis, – pykčio neslėpė specialistas. – Kaip tame pasakyme, kad vyras paskutinis sužino, kad visas kaimas miega su jo žmona. Taip buvo ir man. Prieš pat rungtynes sužinojau, kad visą sezoną vyksta tokie dalykai.

Manau, kad yra visiškas neprofesionalumas, jeigu pusfinalio serijoje nedominuojame, o leidžiame sau sėdėti baruose. Nesuprantu, kaip tokie žmonės gali dirbti tokį darbą. Sakiau klubo vadovybei, kad sutinku su visais klubo sprendimais, bet man kaip treneriui tai būtų sudėtinga situacija, jeigu jie liktų komandoje. Kaip tada su jais elgtis?“

Strategas kartu su vadovybė nusprendė atleisti šiuos krepšininkus už drausmės pažeidimus ir į kovą dėl bronzos su „Neptūnu“ stoti taip pat ir be į JAV traumos gydytis išvykusio Drew Gordono. Vilniečiai seriją prieš Dainiaus Adomaičio vadovaujamą uostamiesčio klubą laimėjo 3-2 ir antrus metus liko treti.

Galdikas: „Kare net šovinių jiems neneščiau. Žinote, atsisuksi apsidairyti, o jau savi į nugarą šaudo“

Nuotr. Fotodiena.lt

2017-2018 m. sezone Klaipėdos „Neptūną“ ištikus finansinei krizei, tuometinis Vilniaus „Lietuvos rytas“ pasinaudojo situacija ir į savo gretas persiviliojo ilgamečius uostamiesčio ekipos žaidėjus Arną Butkevičių ir Mindaugą Girdžiūną. 

Tokia žinia pirmoje gruodžio pusėje sudrebino Lietuvos krepšinį: Kazys Maksvytis feisbuke dalijosi NOX daina „Sudužo laivas“, tuo metu „Neptūno“ kapitonas Simas Galdikas neslėpė išdavystės jausmo ir itin aštriai pasisakė apie savo ekipos vedlių išėjimą.

„Mes kartu augome, o tai skaudžiausia. Ar man skaudu? Jeigu jus išduotų žmona, jums būtų linksma?“ – pokalbio su „BasketNews.lt“ metu retoriškai paklausė Galdikas. – Ką jiems skambinsi… Nėra kam skambinti. Kare net šovinių jiems neneščiau. Žinote, atsisuksi apsidairyti, o jau savi į nugarą šaudo.“

Sireika: „Visi vyrai yra Cezariai. Tik vieni karvedžiai, o kiti – salotos“

Pernai sezoną debiutu FIBA Čempionų lygoje pradėję „Šiauliai“ pirmajame atrankos etape 79:91 patyrė pralaimėjimą prieš Sofijos „Levski Lukoil“ ekipą, o spaudos konferencijoje komandos žaidimą komentavęs Antanas Sireika dvejopai atsiliepė apie savo auklėtinius.

Legendinis strategas pasidžiaugė kai kuriais rungtynių momentais ir kai kuriais „Šiaulių“ žaidėjais, tačiau nevengė kritikos legionieriams, kurią pateikė vaizdingu išsireiškimu.

„Amerikietis traukia pečiais ir sako: „Kaip aš centras turiu dengti ties tritaškiu?“ Nematęs tokio dalyko, nematęs europietiško krepšinio. Mūsų darbas – išmokyti. 

Sakiau, draugiškų rungtynių neužteko, kad aš pažinčiau savo vyrus. Matosi energija, pergyvenimas, kad negali kažko padaryti, o galvoje nėra signalo, ką reikia daryti. Tiesiog nėra patirties ir aš dar negalėjau perteikti tiek žinių, kaip reikia išeiti kiekvienoje situacijoje. Krepšinis – su milijonu variantų, negalima jų visų atsiminti. Juos tiesiog reikia skaityti“, – kalbėjo Sireika.

„Gyvenimas mus grūdina. Nereikia guostis. Nuo sunkumų kieti vyrai kietėja, skysti – skystėja. Visi vyrai – Cezariai. Tik vieni karvedžiai, o kiti – salotos“, – su šypsena veide kalbėjo „Šiaulių“ specialistas.

Už pastarąjį išsireiškimą Sireikai buvo skirtas Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) įsteigtas metų citatos apdovanojimas.

Kavaliauskas: „Niekada nežaisiu Kauno „Žalgiryje“

Nuotr. Fotodiena.lt/P. Peleckis

2015 metų vasarą parašą ant naujos trejų metų sutarties su Vilniaus „Lietuvos rytu“ suraitęs Antanas Kavaliauskas sostinės sporto mugėje išreiškė pasižadėjimą vietiniams sirgaliams.

„Galiu užtikrinti – niekada nežaisiu Kauno „Žalgiryje“, – rimtu veidu šventės dalyviams pareiškė Kavaliauskas.

Visgi praėjus metams, ištikimybę gimtajam miestui deklaravęs Kavaliauskas rugpjūtį pradėjo derybas su Kauno „Žalgiriu“ bei po maždaug dviejų savaičių tapo paskutiniąja kauniečių sudėties dėlionės dalimi.

Per trejus metus „Žalgiryje“ iškovojo pirmąjį LKL čempiono trofėjų, kurių iš viso su šia ekipa nuskynė tris. Buvęs krepšininkas taip pat dar du kartus laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę (KMT), debiutavo Eurolygoje ir finalo ketverto varžybose iškovojo trečiąją vietą.

Per 84 sužaistus mačus stipriausiame Senojo žemyno turnyre Kavaliauskas fiksavo 5,5 taško ir 2,6 atkovoto kamuolio statistiką.

Pauliukėnas: „Gal aš debilas?“

Antrose 2016-2017 m. sezono rungtynėse Kauno „Žalgirį“ savo aikštėje priėmę „Šiauliai“ neturėjo jokių vilčių prieš daugkartinius LKL čempionus, kuriems nusileido net 45:98. Žalgiriečiams sunkumų nesukėlė net ir tai, jog Kaune liko trys pagrindiniai krepšininkai Robertas Javtokas, Renaldas Seibutis ir Paulius Jankūnas.

Tuo metu prieš sezoną „Šiaulių“ vairą perėmusiam Vaidui Pauliukėnui toks antrasis sezono susitikimas sukėlė daug klausimų, taip pat strategas negailėjo kritikos legionieriams.

„Nežinau, gal aš debilas esu? – skambiai spaudos konferenciją pradėjo Pauliukėnas. – Aš jų klausiau, gal bloga mano anglų kalba. Jie tyli ir sako, kad viskas gerai. Per kiekvieną minutės pertraukėlę pasakau, ką daryti puolime ir jie daro priešingai. Ne tik puolime – gynyboje, visur. Arba jie manęs nesupranta, arba aš esu durnas, arba jie durni. Tiesiai šviesiai galiu pasakyti.“

„Gal man reikėtų persirengti ir eiti į aikštę? Reikia mėnesį pasiruošti ir žaisti. Neturiu nė vieno žmogaus, kuriuo galėčiau pasitikėti. Nė vieno. Pavėlavo išmokėti algas, nuvažiavo į Ventspilį ir pralaimėjo 60 taškų skirtumu. Nes algų neišmokėjo. Aš atvažiavau žaisti krepšinį, o jie čia yra už pinigus. Meistriškumo nėra, protelio nėra, taip ir gaunasi. Kai širdies nėra, tai ir gauni po 100 taškų“, – tęsė strategas.

G. Vainauskas: „Daugiau dviejų juodaodžių krepšininkų komandoje negali būti“

2017-ais metais Vilniaus „Lietuvos rytui“ trečiąkart per ketverius metus nepatekus į LKL finalą, ilgametis klubo savininkas Gedvydas Vainauskas sukritikavo Tomo Pačėso propaguojamą komandos komplektavimo viziją ir įžvelgė rasinio pobūdžio problemas.

Jo nuomone, tai kenkia klubo rezultatams.

„Daugiau dviejų juodaodžių krepšininkų komandoje negali būti, – tuomet savo valdomoje „Lietuvos ryto“ televizijoje kalbėjo Vainauskas. – Atsitiko taip, kad treneris Tomas Pačėsas mėgsta žaisti su juodaodžiais žaidėjais, juos treniruoti, auklėti. Mūsų komandoje atsirado keturi juodaodžiai, jie susibūrė į gaują. Negalima. Maksimaliai gali būti tik du juodaodžiai žaidėjai. Per 23-ejų metų darbo patirtį aš galiu tai pasakyti. Daugiau negali būti ir visos komandos neturi daugiau dviejų juodaodžių žaidėjų.“

Toks Vainausko išsireiškimas virto neregėtu rasizmo skandalu, apskriejusiu visą pasaulį – komandos savininką be ceremonijų tarkavo JAV sporto gigantės ESPN žurnalistai.

„Jis idiotas, silpnaprotis, kvailas asilas“, – tėškė vienas jų.

Po tokio pasisakymo Vainauskui neliko nieko kito, kaip tik pasitraukti, o klubą perėmę Antanas Guoga, Darius Gudelis ir Linas Kleiza ėmė versti naują lapą komandos istorijoje.

Adomaitis: „Tai – suknistas absurdas“

Gniuždantį pralaimėjimą, užvėrusi duris į kitą pasaulio čempionato etapą, kartu su Lietuvos rinktines patyręs vyr. treneris Dainius Adomaitis susprogdino internetą savo monologu spaudos konferencijoje. 

Emocijų apimtas specialistas negalėjo patikėti, kaip dvikovoje su prancūzais dirbę arbitrai praleido momentą, kai Rudy Gobertas kritiniu metu numušė kamuolį stipriai suduodamas per lanką, taip pažeisdamas taisykles ir iš lietuvių atimdamas tašką, galėjusį išlyginti rezultatą.

Angliškoje spaudos konferencijoje Adomaitis kirto tiek teisėjams, tiek pačiai FIBA.

„Klauskite klausimų FIBA apie teisėjavimą. Antras mačas paeiliui. Prieš australus žaidėme regbį, o šiandien negalėjome turėti jokio kontakto. Tai – suknistas pokštas. Tai ne krepšinis, ne sistema.

Kodėl mes turime VAR sistemą? Nereikia būti protingam, reikia būti nuoširdžiam, kad sustabdytum rungtynes ir peržiūrėtum pakartojimą. Vyrukai atiduoda visą vasarą, du mėnesius be šeimų. Jie negauna pinigų ir didžiausia pagarba jiems, bet kažkas negerbia žaidimo. Tai – suknistas absurdas“, – trinktelėjimu į stalą audringą kalbą baigė Adomaitis.

Jis nesusitramdė ir bendraudamas su Lietuvos žurnalistais.

„Vienas teisėjas rungtynių metu vienam iš žaidėjų sako „I am very excited (liet. „Esu labai laimingas“), kad čia esu. Čia pirmos mano tokios rungtynės.“ Jis tai žaidėjui sako ketvirtajame rungtynių kėlinyje. Jūs juokaujate b**t?“ – apmaudą liejo Adomaitis.

Strategas viešojoje erdvėje sulaukė milžiniško palaikymo, o jo konferencijų vaizdo įrašai bendrai fiksavo milijoninius peržiūrų skaičius.

Jasikevičius: „Ar tu turi vaikų?“

Skambiausia spaudos konferencija Lietuvos krepšinyje per pastarąjį dešimtmetį. 2017-ais LKL pusfinalyje kovojęs Kauno „Žalgiris“ po antrųjų serijos rungtynių, kai rezultatas buvo lygus 1-1, išleido brazilą Augusto Limą išvykti namo ir aplankyti ką tik gimusį kūdikį.

Po trečiojo laimėto serijos mačo kauniečių strategas Šarūnas Jasikevičius sulaukė klausimo, kaip vertina, jog Limai tokiu svarbiu sezono metu buvo suteiktas leidimas trumpam palikti komandą. 

Toks klausimas ypatingai nustebino Šarą – jis netrukus ėmė auklėti žurnalistą.

„Kaip aš tai vertinu? Aš jam leidau išvažiuoti. Ar tu turi vaikų? Ne? Tai kai turėsi vaikų, jaunuoli, suprasi. Čia yra maksimumas, ką žmogus gali patirti. Vau, geras klausimas. Tu galvoji, kad krepšinis yra svarbiausias gyvenime? Pusfinalis yra svarbus? O kam jis yra svarbus? Kuriai komandai?

Tu matei, kiek žiūrovų atėjo? Svarbu? Kai pamatysi pirmą kartą savo vaiką, tada suprasi, kas gyvenime yra svarbiausia. Ateik tuomet su manimi pakalbėti. Nieko negali būti didingiau pasaulyje nei vaiko gimimas. Patikėk manimi, nei titulai, niekas. Augusto Lima yra padangėse dėl emocijų, aš labai dėl to džiaugiuosi“, – pasisakė Jasikevičius.

„Žalgirio“ stratego ir žurnalisto žodinė akistata žaibiškai tapo interneto viralu, kuriuo ėmė dalintis žmonės visame pasaulyje. Spaudos konferencija buvo išversta į anglų, ispanų ir kitas kalbas. Peržiūrų skaičiai vertėsi milijonais, o įrašas internete vis iškildavo ir po kelių metų.

Komentarai:
sdsd
geriausia fraze kavaliausko..tai parodo koks zmogus yra beKIAUSIS :)
2020-01-01
-2
Atsakyti
vilnietis
Geriausios citatos paprastai buna komentaruose! Su Naujaisiais!
2019-12-31
+20
Atsakyti
Anonimas
Graudu, bet reikia pripazinti, kad visa kruva apgailetino lygio fraziu yra apie dvesianti raudonos parodijos projekta.
2019-12-31
+4
Atsakyti
...
krepsinis - ne seksas, abu laimingi nebus
2019-12-31
+28
Atsakyti
Uzsikruskit
O kur uzsikruskit?
2019-12-31
-8
Atsakyti
Kaip truksta man Vainausko
2019-12-31
-11
Atsakyti
djgaffer
Daug gerų frazių,bet Šaro tikrai geriausia.Visą internetą tada išsprogdino.Į savo trejetuką dar Adomaitį įtraukčiau,puikiai saviškius užstojo.Nu ir aišku Kunigėlis su "Užsikruškit!".Trys frazės,kurios man asmeniškai visam gyvenimui įsimins.🙂
2019-12-31
+13
Atsakyti
Pulkovskis
didziausio moliugo zurnalisto pulkovskio klausimas Jasikeviciui apie vaikus, vienareiksmiskai laimi ! cia tapo tos frazes pasauliniu hitu 😂
2019-12-31
+32
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.