Nuotr.: AFP, AP – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. AFP, AP – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija

Tai, ką šiame sezone daro Domantas Sabonis, tikrai įspūdinga – renkami trigubi dubliai, patekimas į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes ir tapimas visišku Indianos „Pacers“, tačiau jis yra ne vienintelis lietuvis, už Atlanto galintis pasigirti solidžiu žaidimu.

Savo karjeros sezoną žaidžia ir Memfio „Grizzlies“ vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas, kurio vidurkiai pirmą kartą karjeroje siekia dvigubą dublį – 15,1 taško ir 10,3 atkovoto kamuolio per rungtynes.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo apžvelgti Valančiūno sezoną ir panagrinėti, kas lemia sėkmingą „Grizzlies“ centro žaidimą.

Vangi sezono pradžia ir žvilgsnis į pernai metus

Valančiūnas sezoną pradėjo gan lėtai – pirmąjį mėnesį jo statistika siekė 12 taškų ir 9,1 atkovoto kamuolio, tačiau tai galima paaiškinti bent keliais veiksniais.

Visų pirma, JV praleido visą „Grizzlies“ pasiruošimo sezonui etapą, kuris buvo itin svarbus, mat į Memfio ekipą atvyko naujasis ekipos vyr. treneris Tayloras Jenkinsas. Prie komandos prisijungė ir antrasis šaukimas Ja Morantas.

Be Moranto šią vasarą į „Grizzlies“ atvyko ir tokie žaidėjai, kaip Brandonas Clarke'as, Jae Crowderis, Graysonas Allenas, Tyusas Jonesas bei Marko Guduričius, tad visiems reikėjo laiko apsiprasti.

Nuotr. USA Today Sports-Scanpix

Žvelgiant į pernai metus, kuomet JV sezoną su „Grizzlies“ užbaigė rinkdamas po 19,9 taško bei 10,7 atkovoto kamuolio, prie to daug prisidėjo ir tai, jog lietuvis buvo vienas iš nedaugelio variantų puolime. 

Praėjusį sezoną su Valančiūnu visiškai arba beveik nežaidė Jarenas Jacksonas, Kyle'as Andersonas bei Dillonas Brooksas, o nuo suolo kilo tokie žaidėjai kaip Joakimas Noah, Chandleris Parsonsas, Bruno Caboclo ar Tyleris Dorsey. Bene vienintelis Valančiūno pagalbininkas buvo Mike‘as Conley, taigi tokie skaičiai pernelyg neturėtų stebinti.

Valančiūnas – dominuojantis tarp tradicinių NBA centrų

Prieš tris dienas Valančiūnas surengė vieną geriausių sezono pasirodymų, kuomet į Detroito „Pistons“ krepšį sumetė 26 taškus ir atkovojo 17 kamuolių. Po susitikimo JV teigė, kad jam žaisti prieš tradicinius vidurio puolėjus yra tikras malonumas.

„Lygoje nebeliko daug aukštaūgių. Visada smagu prieš juos sužaisti. Drummondas yra geras vyrukas. Jis geras žaidėjas ir man žaisti prieš jį yra malonumas“, – po rungtynių kalbėjo Valančiūnas.

Ir dėl to nereiktų stebėtis. Valančiūnas prieš panašaus profilio krepšininkus neretai surengia puikius pasirodymus.

„Pistons“, Bostono „Celtics“, Bruklino „Nets“, Čikagos „Bulls“, Los Andželo „Clippers“, Hjustono „Rockets“, Oklahomos „Thunder“, Jutos „Jazz“ bei Finikso „Suns“ yra vienos iš nedaugelio komandų, kurios savo startiniuose penketuose turi tradicinius aukštaūgius bei suteikia jiems nemažai žaidybinio laiko.

„Grizzlies“ su aukščiau išvardintomis komandomis šį sezoną sužaidė jau 17 susitikimų ir Valančiūnas juose atrodo kur kas solidžiau – lietuvio statistika siekia 17,9 taško bei 11,7 atkovoto kamuolio. Visa tai – per 26,5 minutės. 

Pažiūrėjus į statistiką per 36 minutes, Valančiūno skaičiai būtų dar įspūdingesni – 24,4 taško ir 15,9 atkovoto kamuolio. Tai elitiniai skaičiai bet kokios pozicijos žaidėjui juolab, kad JV toli gražu nėra pirmasis Memfio komandos pasirinkimas puolime.

Prie anksčiau išvardytų komandų galima būtų pridėti Portlando „Trail Blazers“, Filadelfijos „76ers“ bei Atlantos „Hawks“, tačiau „Grizzlies“ šį sezoną su šiomis ekipomis dar nerungtyniavo.

Kalbant apie bendrą visą sezono paveikslą, Valančiūnas aukščiausiu procentu karjeroje meta dvitaškius (62,1 proc.). Arčiausiai šio rezultato yra 2018-2019 m. sezonas, kuomet uteniškis iš vidutinio nuotolio atakavo 59 proc. tikslumu. Tiesa, lyginant šį ir praėjusį sezonus, būtina atkreipti dėmesį, kaip dažnai JV atakuoja.

Šiemet lietuvis jau yra pataikęs beveik tiek pat dvitaškių nei per visą praėjusį sezoną (279 prieš 287), o iki iš viso išmestų metimų taip pat trūksta nedaug (449 prieš 489). 

Tiesa, praėjusiame sezone JV praleido 32 susitikimus dėl traumos, bet net jeigu žiūrėtume ir į 2016-2017 m. sezoną, kuriame jis realizavo daugiausiai dvitaškių per savo karjerą (434 iš 781, 56 proc.), Valančiūnas šią ribą turėtų užtikrintai peržengti – šiuo metu jis vidutiniškai pataiko po 5,8 dvitaškio ir išlaikęs identišką tempą sezoną užbaigs su 467 realizuotais metimais.

Į akis krenta ir rekordiškai išaugęs Jono rezultatyvių perdavimų skaičius, kurių jis atlieka po 1,9 per rungtynes. Nors daugiausiai Valančiūno rezultatyvių perdavimų gimsta po hand-offo situacijų, tačiau tuo pačiu metu galima išvysti ir pažangą aikštelės matyme bei situacijų vertinime.

Valančiūnas taip pat išsiskiria pagal vadinamuosius screen assists – atvejus, kuomet po žaidėjo pastatomos užtvaros pelnomi taškai. JV tokių rezultatyvių perdavimų atlieka po 3,8 per rungtynes ir pagal šį rodiklį lygoje rikiuojasi 14-oje vietoje.

Paminėjimo verta ir Jenkinso įtaka Valančiūnui ties tritaškio linija. Iš Milvokio „Bucks“ sistemos atvykęs specialistas nuo pat pradžių neslėpė, jog „Grizzlies“ bus tolimus metimus metanti komanda ir tokia metodika tiesiogiai palietė pagrindinį komandos vidurio puolėją.

Šį sezoną Valančiūnas realizuoja 38 proc. tolimų metimų (27/71) ir tai yra beveik 10 proc. prieaugis lyginant su praėjusiu sezonu, kuomet JV pataikė 29 proc. tritaškių (14/48). Galima neabejoti, jog pataikytų tritaškių per sezoną rekordas šiemet taip pat bus pamuštas, nes iki šiol uteniškis daugiausiai tolimų metimų atseikėjo 2017-2018 m. sezone, kuomet įmetė 32 tritaškius iš 79 (40,5 proc.).

Be abejo, Valančiūnas tritaškiais nepiktnaudžiauja ir būna rungtynių, kuriose jis neatlieka nė vieno tolimo metimo, tačiau toks pataikymo procentas yra tikrai gerbtinas bei skatinantis Jenkinsą ir jo asistentus raginti Joną atakuoti iš toli, kai varžovai tai leidžia.

Gynyba – išlikusi yda

Kad ir koks puikus Valančiūnas yra puolime, tačiau gynyboje lietuvis vis dar pažeidžiamas. Ir paties Valančiūno už tai pliekti pernelyg negalima – viskas pakrypo taip, jog „Grizzlies“ centras tiesiog tapo situacijos įkaitu.

Kai tik Valančiūnas atvyko į NBA, stipriausioje pasaulio lygoje vyravo įprastos tendencijos, kur augaloti puolėjai buvo svarbūs komandų planuose. Vis tik su kiekvienais metais krepšinio, remiantis žemu penketu ir tritaškių gausa, populiarumas vis augo, o dabar pasiekė tokį lygį, jog po atliktų mainų „Rockets“ komandos startiniame penkete vidurio puolėju žais 196 cm ūgio P.J. Tuckeris.

Valančiūnui sugaudyti mobilius ir vikresnius oponentus nėra lengva užduotis ir dauguma varžovų stengiasi tuo naudotis, ypač situacijose, kuomet Valančiūnas yra priverstas keistis ginamaisiais.

Puiki to iliustracija buvo sausio 21-osios rungtynės su Naujojo Orleano „Pelicans“. Antrajame kėlinyje, kuomet Valančiūnas buvo aikštelėje, Nicolo Melli lygiai per dvi minutes švystelėjo tris taiklius tritaškius. Vieną iš jų – visiškai laisvas, o kitais dviem atvejais Valančiūnas paprasčiausiai nespėjo prie varžovo.

Po trečiojo Melli tolimo šūvio Jenkinsas paėmė minutės pertraukėlę ir lietuvį paliko ant atsarginių žaidėjų suolelio. Iki antrojo kėlinio pabaigos likus 1 min. 45 sek. Valančiūnas vėl buvo sugrąžintas į aikštę. Reaguodamas į įvykius, „Pelicans“ treneris Alvinas Gentry ant parketo išleido ir italą.

Jau visai netrukus gan chaotiškoje „Pelicans“ atakoje Valančiūnas buvo priverstas rinktis: pasilikti arčiau krepšio ir užtverti kelią besiveržiančiam Jrue Holiday, ar atsitraukti arčiau tritaškio linijos, kur laukė niekieno neprižiūrimas Brandonas Ingramas.

JV pasirinko pirmąjį variantą, nepaisant to, jog visai šalia varžovo buvo ir Dillonas Brooksas bei bandė viską gesinti šokdamas ties Ingramu, tačiau dar kartą nespėjo, o jaunasis „Pelicans“ talentas švystelėjo dar vieną tolimą metimą ir padidino savo ekipos persvarą iki 19 taškų.

Po šio epizodo Jenkinsas Valančiūną iš karto grąžino ant atsarginių suolelio, tad lietuvio išėjimas truko viso labo 42 sekundes.

Vis dėlto žvelgiant į skaičius galima įžvelgti šiokį tokį paradoksą. Kuomet JV yra ant parketo, „Grizzlies“ per 100 atakų į savo krepšį praleidžia po 108,1 taško, kuomet visos komandos vidurkis pagal identišką statistikos parametrą siekia 110,9 taško. Taigi, teoriškai, kuomet Valančiūnas yra aikštelėje, Memfio klubas ginasi geriau, bet tai tik viena medalio pusė.

Kur kas iškalbingesni skaičiai išryškėja, jeigu lyginsime šiuos rodiklius „Grizzlies“ pergalėse ir pralaimėjimuose.

Kuomet „Grizzlies“ laimi, Valančiūnui esant aikštelėje Memfio komanda per 100 atakų pelno po 113,1 taško ir praleidžia po 103,9 taško. Taigi, JV sukuria +9,2 taško pridėtinę vertę. Vis tik, kada „Grizzlies“ pralaimi, Valančiūno puolimo reitingas smunka iki 105,1 taško per 100 atakų, o gynyboje pakyla iki 112,6, kas sukuria bendrą -7,5 taško produktą.

Vis dėlto solidus puolimas ir protingos Tayloro rotacijos leidžia Valančiūnui kautis dėl to, ką ir žadėjo po mainų praėjusiame sezone.

„Grizzlies“ yra jauna organizacija, turinti daug jaunų vaikinų, daug naujokų. Dabar mūsų užduotis yra laimėti kuo daugiau rungtynių. Liko 26 susitikimai reguliariajame sezone, todėl reikia pasistengti, išspausti maksimumą ir pasiekti aštuntąją vietą Vakaruose“, – 2019-ųjų vasarį kalbėjo Valančiūnas.

Dabar iki reguliariojo sezono pabaigos „Grizzlies“ ekipai yra likusios 31-erios rungtynės, o Memfio klubas tvirtai žengia aštuntoje pozicijoje, kuri prieš sezoną atrodė tiesiog utopiškai ir Valančiūnas yra visa to viena iš kertinių dalių.

Komentarai:
feedsseagthing
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-02-08
+20
Atsakyti
Aaaa
Koki suda čia rašo? Iš gruodžio 6 i 7 nakti ivyko daug mainų per kuriuos puse iš paminetu komamdu ismaine savi tradicinius centrus. kadangi sitas straipsnis parasytas gruodzio 7d vidury, informacija jau turejo but atnaujinta
2020-02-08
+2
Atsakyti
sie
olimpiados metai yra sansas LT rinktinei, jei tik traumu nebus, reik tiketis... Aukstu zaideju turime pakankamai, galva del to net siek skauda; lengvu puoleju irgi galima atrasti, svarbu, kad jie butu kiek ivairiapusiskesni, o gyneju grandyj atejo Grigonio ir Lekaviciaus metai... Abu padare pazanga, tik gal kiek atletiskumo truksta, tada reiktu imt dar Brazdeiki ir su alkana medaliu rinktine per Kauna vykt i Tokija...
2020-02-08
-15
Atsakyti
Smashed cheesy batata
Nera jokios paslapties, savo komandose jie yra komandos dalis. Jei rinktineje rastusi bent du kuriantys gynejai, aukstaugiai gerokai atlaisvetu, beliktu jiems paduoti kamuolius ir ziuret i lengva tasku rinkima, kas oponentams butu problema kai ginantis negali koncentruotis i viena ar du Lietuvos rinktines zmones. Bet kai Kazlausko ir Adomaicio rinktineje visos pozicijos temete kamuoli ant uselio ir Jonas su Saboniuku turejo dirbti vieni del komandos, tai oponentams buvo labai lengva gintis ir nebuvo statistikos, kurie jie gali padaryti prie normalaus komandisko zaidimo braizo
2020-02-07
+2
Atsakyti
Stelmuzes azuolas
Kad ir koki gera sezona Valanciunas zaistu NBA, kai atvaziuoja i rinktine vel pavirsta i medziu medi. Jonai, kada rinktinej pagaliau busi lyderis?
2020-02-07
-21
Atsakyti
rbb
ziurint i siuolaikini krepsini,tai tenka pripazinti ,kad jonas gime per velai ,o saboniukas paciu laiku,dabar auktas turi buti tarp 205-210 ir mesti tritaskius,gi aukstas centras 212-220 yra balastas,zodziu atejo laikai kaip ugis yra ne privalumas o kliutis ,ot laikai atejo :D
2020-02-07
Atsakyti
Anonimas
"Paminėjimo verta ir Jenkinso įtaka Valančiūnui ties tritaškio linija" Cia labiau Nurse itaka
2020-02-07
+4
Atsakyti
Ceska
arba geriausias arba pajabat
2020-02-07
-15
Atsakyti
.
galva aukstai iskeles gali vaikscioti tik uz savo veiksmus, o ne todel, kad kazkas kitas, taves net nepazistantis gerai zaidzia krepsini.
2020-02-07
+32
Atsakyti
Ernestas
Jei Jonas butu zaides memfyje nuo pradziu butu daug geriau isnaudotas visus situs metus . casey yra sudas , o ne treneris .
2020-02-07
+29
Atsakyti
Spectre
abu isties gerai atrodo, bet noretusi dar 3-4 lietuviu, kad aukstai galvas iskele vaiksciotume
2020-02-07
+19
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.