Nuotr.: Imago – Scanpix
Nuotr. Imago – Scanpix

Koronavirusas įšaldė praktiškai visą krepšinio pasaulį. Dauguma pirmenybių yra sustabdytos arba nutrauktos prieš daugiau nei mėnesį ir šiuo metu klausimų tebėra daugiau nei atsakymų.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo susitelkti į Europos žemyną ir apžvelgti, kada ir kokius sprendimus priėmė tam tikros šalys.

Didžiosios Europos krepšinio lygos

Dauguma didžiųjų Europos lygų savo čempionatus yra tik sustabdžiusios. Tarp jų – Prancūzija, Ispanija, Vokietija bei Turkija, kuri savo pirmenybes suspendavo viena paskutiniųjų pasaulyje.

Savo čempionatus nutraukė Italija, Graikija ir Rusija. VTB Vieningoji lyga apie sezono nutraukimą pranešė kovo 26-ąją, o pirmenybių čempionai nebuvo paskelbti. Geriausia lygos komanda buvo pripažinta Maskvos srities „Chimki“, o tai Rimo Kurtinaičio treniruojamai ekipai turėtų leisti išsaugoti vietą Eurolygoje. „Chimki“ per 19 turų buvo patyrusi viso labo vieną nesėkmę.

Graikija sezono nutraukimą paskelbė kovo 23-iąją. Oficialiame lygos pranešime čempionas paskelbtas nebuvo. Iki sezono uždarymo pirmenybėse pirmavo Atėnų „Panathinaikos“ (18-2) klubas, už kurio rikiavosi Jono Mačiulio atstovaujama Atėnų AEK (16-4).

Tuo metu italai apie 2019-2020 m. sezono nutraukimą pranešė balandžio 7-ąją, o oficialiame lygos pranešime čempionai paskelbti taip pat nebuvo.

Iki sezono sustabdymo pirmenybėse su 18 pergalių ir 2 pralaimėjimais pirmavo Bolonijos „Virtus“. Artūro Gudaičio atstovaujamas Milano „AX Armani Exchange“ rikiavosi tik ketvirtas ir savo sąskaitoje turėjo 14 laimėjimų.

Nuotr. Zuma Press – Scanpix

Kalbant apie galimus sezono atnaujinimus, minėtųjų šalių pirmenybių ateitis išlieka miglota. Bambergo „Brose“ direktorius Arne‘as Dirksas dar kovo mėnesio pabaigoje viešai pareiškė, kad abejoja galimu sezono atnaujinimu.

„Netikime, kad situacija taip pasistūmėjo į priekį, jog būtų galima tęsti kovas“, – sakė Dirksas.

Vokietijoje šiuo metu pirmąją vietą užima Miuncheno „Bayern“ klubas, kuris per 21 turą yra pasiekęs 19 pergalių. Roko Giedraičio atstovaujama Berlyno ALBA per 19 mačų savo sąskaitoje turi 14 laimėjimų ir rikiuojasi ketvirta.

Tiesa, Vokietijoje bandoma atgaivinti futbolo sezoną. Pirmojo diviziono komandos jau grįžo į treniruotes ir taip ruošiasi galimam sezono atnaujinimui.

Tuo metu Ispanijos lygos žaidėjų asociacijos prezidentas Alfonso Reyesas viešai įspėjo ACB vadovybę, jog jeigu bus rizikuojama žaidėjų sveikata, pirmenybių vadovai gali ruoštis teisinėms problemoms.

„Jeigu ACB nuspręs pratęsti sezoną be 100 proc. garantijų dėl žaidėjų sveikatos, tuomet krepšininkai imsis teisinių veiksmų ir mes juos palaikysime“, – teigė Reyesas.

Ispanijos dienraštis „Mundo Deportivo“ skelbė, kad ACB planuoja sezoną užbaigti Kanarų salose.

Bent jau kol kas čempionato žūtbūt nenori nutraukti prancūzai, kurie svarstys galimybę pratęsti 2019-2020 m. sezoną rugsėjo mėnesį.

Specialiai sudaryta darbo grupė apskaičiuos potencialius finansinius nuostolius (jei sezonas būtų nutrauktas) bei pateiks galimus variantus, kaip derėtų vykdyti 2020-2021 m. sezoną priklausomai nuo to, koks sprendimas bus priimtas dėl 2019-2020 m. sezono.

Iki sezono įšaldymo Prancūzijos lygoje pirmavo Monako „Basket“ (21-3). Antroje vietoje – Sauliaus Kulviečio atstovaujama Dižono JDA (21-4), o Le Portelio „ESSM Cote d'Opale“ (4-20) su Edgaru Želioniu rikiuojasi paskutinėje, aštuonioliktoje pozicijoje.

Čempionų titulą gynusi Vilerbano ASVEL (20-4), šį sezoną žaidusi Eurolygoje, įsitaisė trečioje vietoje.

Nuotr. BNS

Turkijos pirmenybėse vienvaldis lyderis yra Stambulo „Anadolu Efes“ (21-2), tačiau jiems į nugaras alsuoja „Pinar Karšyaka“ (20-2). Stambulo „Fenerbahče“ (18-5) užima trečiąją poziciją.

Tarptautiniai turnyrai

Eurolyga tapo vienu iš pirmųjų tarptautinių turnyrų, suspendavusiu savo varžybas. Tiesa, susidarė įspūdis, kad toks sprendimas pačios Eurolygos buvo nė kiek neplanuotas.

NBA savąjį sezoną suspendavo naktį iš kovo 11-osios į kovo 12-ąją, kai koronavirusas buvo nustatytas Jutos „Jazz“ puolėjui Rudy Gobertui. Sekdama NBA pavyzdžiu, Eurolyga savo pirmenybes sustabdė kovo 12-ąją, kuomet visos komandos ruošėsi artėjančiam turui, o Kauno „Žalgiris“ jau lipo į autobusą bei rengėsi skrydžiui į Barseloną.

Ketvirtadienį Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu surengė nuotolinę spaudos konferenciją, kurioje pasidalijo galimais sezono užbaigimo scenarijais. Jis taip pat patvirtino, kad jeigu sezonas bus atnaujintas, identiškas formatas bus naudojamas tiek Eurolygai, tiek Europos taurei.

„Norime pratęsti savo turnyrą esamu formatu, įskaitant ir reguliarųjį sezoną, tačiau gali būti, jog sirgaliai į rungtynes nebus įleidžiami. Vis tik sezonas bus pratęstas tik tuomet, kai bus visiems saugu“, – teigė Bertomeu.

„Jeigu negalėsime žaisti pagal esamą formatą ir reikės alternatyvaus plano, rinksimės reguliariojo sezono užbaigimą, po kurio sektų finalo aštuonetas. Svarbu yra tai, kad tokie patys formatai turės būti ir Eurolygoje, ir Europos taurėje“, – sakė ispanas.

Eurolygos vadovas taip pat patvirtino, kad 2019-2020 m. Eurolygos sezonas turės baigtis iki liepos mėnesio pabaigos. Kitu atveju sezonas bus nutrauktas.

„Negalime užtrukti ilgiau nei iki liepos mėnesio pabaigos. Negalime žaisti rungtynių rugsėjo ar spalio mėnesiais“, – teigė Bertomeu.

Europos taurės sezonas buvo sustabdytas prieš pat ketvirtfinalio etapo pradžią, tad pritaikyti finalo aštuoneto formatą didelių problemų neturėtų būti.

Nuotr. BNS

Nieko nelaukdama savo pirmenybes tą pačią kovo 12-ąją sustabdė ir Adrijos lyga. Balandžio 12-ąją duotame interviu Baro „Mornar“ prezidentas ir Adrijos lygos viceprezidentas Djordje Pavicevičius teigė, kad lyga lauks Eurolygos sprendimo.

„Jeigu nebūtų atkrintamųjų ir vietos į Eurolygą, tuomet mums tai būtų lengvas sprendimas ir čempionatas būtų pasibaigęs prieš 20 dienų. Akivaizdu, kad mūsų rankos yra surištos ir šiuo metu negalime priimti jokio protingo sprendimo.

Laukiame Eurolygos, kuri turėtų paskelbti savąjį planą ir tai bus mūsų atspirties taškas, siekiant užbaigti sezoną“, – sakė Pavicevičius.

Prieš sezono nutraukimą Adrijos lygoje buvo likęs vienas reguliariojo sezono turas, o jame pirmavo Belgrado „Partizan“ (17-4). Antroje vietoje rikiavosi Podgoricos „Budučnost“ (15-6), trečioje – Belgrado „Crvena Zvezda“ (14-7).

Ketvirtąja bei penktąja pozicijomis dalijosi Liublianos „Olimpija“ ir Baro „Mornar“ (po 13-8). Labiausiai reikalus komplikuojantis faktas – į Adrijos lygos atkrintamąsias patenka tik keturios komandos, o čempionato laimėtojas gali tikėtis kvietimo į Eurolygą.

Nuotr. BNS

FIBA Čempionų lyga tapo pirmąja tarptautine lyga, sustabdžiusia pirmenybes. Tiesa, tai buvo padaryta vos valanda anksčiau nei Eurolyga. Vis dėlto Čempionų lyga priėmė kitą precedento neturintį sprendimą – 2019-2020 m. sezonas bus užbaigtas spalio mėnesį.

Oficialiai išplatintame pranešime buvo paskelbta, kad rugsėjo 30 – spalio 4 dienomis vyks finalo aštuonetas. Šių varžybų vieta dar nėra žinoma.

Šiuo metu yra aiškios šešios aštuoneto dalyvės: Saragosos „Casademont“, Jeruzalės „Hapoel“, Burgoso „CB Miraflores“, Nymburko ERA, Jono Mačiulio atstovaujama Atėnų AEK ir Ankaros „Turk Telekom“.

Tenerifės „Iberostar“ – Ostendės „Filou“ su Mindaugu Kupšu ir Saulius Kulviečio atstovaujamos Dižono JDA – Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“ porose prireiks lemiamų trečiųjų ketvirtfinalio rungtynių, kurios bus sužaistos rugsėjo viduryje.

Likusios Europos pirmenybės – nutrauktos

Neskaitant VTB Vieningosios lygos, Graikijos ir Italijos čempionatų, Europoje buvo nutrauktos dar 21-erios pirmenybės.

Pirmoji šalis, nutraukusi savo nacionalines pirmenybes, tapo Ukraina, kuri taip pat nusprendė, jog čempionas bus skelbiamas. Neilgai trukus tokiu pavyzdžiu pasekė ir LKL. Kovo 13-ąją Lietuva tapo penktąja Europos šalimi užbaigusi sezoną bei trečiąja, kuri paskelbė pirmenybių laimėtojus. Jais tapo Kauno „Žalgiris“.

Nuotr. BNS

Apskritai, žvelgiant į pirmąjį nutrauktų čempionatų dešimtuką, penkiose šalyse čempionas buvo skelbiamas, o kitose penkiose – ne. Vis tik laikui bėgant ši tendencija keitėsi.

Pažiūrėjus į likusias 11 pirmenybių galima matyti, kad net aštuonios lygos apie savo sezono pabaigą paskelbė be čempiono. Iš 21 lygos čempionas nebuvo skelbiamas trylikoje.

Chronologine tvarka lentelėje pateikiame likusias Europos valstybes, kurios nutraukė krepšinio sezoną pirmuosiuose divizionuose:

Šalis Čempionas Klubas, pirmavęs prieš sezono nutraukimą
Ukraina Dnepropetrovsko „Dnipro“ Dnepropetrovsko „Dnipro“ (20-5)
Šveicarija Nepaskelbtas Fryburgo „Olympic“ (19-1)
Švedija Buroso „Boras“ Buroso „Boras“ (28-5)
Slovakija Nepaskelbtas Bratislavos „Inter“ (23-5)
Lietuva Kauno „Žalgiris“ Kauno „Žalgiris“ (22-2)
Kipras Nepaskelbtas Nikosijos „Keravnos“ (19-2)
Suomija Nepaskelbtas Salo „Vikings“ ir Helsinkio „Seagulls“ (po 30-6)
Airija Nepaskelbtas Belfasto „Star“ (16-5)
Belgija Ostendės „Filou“ Ostendės „Filou“ (13-4)
Bosnija ir Hercegovina „Igokea“ „Igokea“ (17-2)
Vengrija Nepaskelbtas Sombatėjaus „Falco“ (18-3)
Lenkija Zeliona Goros „Stelmet“ Zeliona Goros „Stelmet“ (19-3)
Čekija Nepaskelbtas Nymburko ČEZ (22-0)
Danija Bakeno „Bears“ Bakeno „Bears“ (20-3)
Liuksemburgas Nepaskelbtas „Musel Piks“ ir „Basket Esch“ (po 17-6)
Islandija Gardabairo „Stjarnan“ Gardabairo „Stjarnan“ (17-4)
Austrija Nepaskelbtas Klosternaubergo „Dukes“ (18-5)
Norvegija Nepaskelbtas Jau vyko atkrintamosios*
Nyderlandai Nepaskelbtas Zvolės „Landstede Hammers“ (17-3)**
Slovėnija Nepaskelbtas Kopero „Primorska“ (14-4)
Kroatija Nepaskelbtas Zadaro „Zadar“ (18-3)

* – reguliarųjį sezoną laimėjo Kongsbergo „Miners“ (26-1).

** – antroje vietoje buvęs Donaro „Basket“ klubas savo sąskaitoje turėjo 17 pergalių ir 5 pralaimėjimus.

Komentarai:
MKL
MKL (moksleiviu krepsinio lyga) taipogi nenutrauke cempionatu... nes kai kuriem teveliam ir treneriam laimeti medali vaiku varzybose svarbiau nei sveikata ir savisauga...
2020-04-21
+4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.