Nuotr.: BasketNews.lt/D.Lukšta
Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta

Pirmadienio vidudienį, įpusėjant pačiam svarbiausiam sezono (o gal ir visų laikų) Eurolygos valdybos posėdžiui, lygos socialiniuose tinkluose lyg niekur nieko buvo patalpintas paveiksliukas… su istorinių rungtynių transliacijų grafiku. Tarsi jokio didžiulės svarbos susirinkimo nevyktų, tarsi tai būtų eilinis pirmadienis, ir tai būtų tikrai tinkamas metas priminti apie senas rungtynes.

Tas paveiksliukas buvo patalpintas po to, kai Graikijos žurnalistai jau buvo paskelbę, kad susirinkimas prasidėjo Jordi Bertomeu pasiūlymu nutraukti sezoną. Ši žinia apskriejo visą ganėtinai mažą, bet ištikimą Europos krepšinio bendruomenę tviteryje ir tuomet tapo akivaizdu, kad 2019-2020 m. sezonas baigiamas.

Ir visgi Eurolygos komunikacijos specialistams atrodė normalu būtent tokiu metu įdėti paveikslėlį, kuris anonsuoja, kad pirmadienį bus rodomos „Barcelonos“ – „Lokomotiv“ rungtynės iš 2016 metų, o ketvirtadienį – Madrido „Real“ ir Novo Mesto „Krka“ mačas iš 2001 metų.

„Tiesiog praneškite, kad sezonas atšauktas“, – po paveikslėliu parašė vienas vartotojas.

„Jeigu atšauksite sezoną, niekada nebežiūrėsiu jūsų rungtynių“, – rašė kitas.

Tas paveikslėlio įkėlimas – visiška smulkmena svarbių įvykių fone. Kam rūpi, kas dedama į socialinius tinklus, ar ne? Ir visgi sunku įsivaizduoti, kad kažkas panašaus nutiktų su NBA socialiniais tinklais. Sunku įsivaizduoti, kad gerai veikianti ir nuo viršaus iki apačios sinchronizuota organizacija taip nesusiderintų savo komunikacijos.

Tas paveikslėlio įkėlimas – tik smulkmena, bet juk iš smulkmenų įgyvendinimo atskirsi didžią organizaciją nuo paprastos.

Eurolyga gegužės 25-ąją paskelbė, kad nutraukia Eurolygos ir Europos taurės sezonus, nors neoficialiai tai tapo aišku tą dieną, kai su Eurolygos žaidėjų asociacija (ELPA) buvo susitarta dėl šio sezono atlyginimų apkarpymų.

Prieš mėnesį Eurolyga paskelbė, kad krepšininkams bus išmokėta 80 proc. atlyginimo tuo atveju, jei sezonas nebus pratęstas, ir 85 proc. atlyginimo, jei sezonas bus pratęstas.

5 proc. yra maždaug dviejų savaičių atlyginimas. Kas galėjo tikėtis, kad Eurolygos amerikiečiai belsis per pusę pasaulio, užsidarys svetimuose miestuose, vargs 3-4 savaičių treniruočių stovyklose ir dar 3-4 savaites praleis žaisdami pagreitinto formato varžybas? Dėl dviejų savaičių atlygio?

Taip, sveikata yra svarbiausia, taip, kai kurios šalys, pirmiausia Rusija, yra paveiktos labiau nei kitos, todėl treniruočių sąlygos būtų nelygios, taip, žaidimo kokybė gali kelti klausimų, taip, žaidimas be žiūrovų visiškai nežavi. 

Ir vis dėl to visos tos pačios priežastys neatbaido stipriai nuo koronaviruso nukentėjusių Ispanijos ar Didžiosios Britanijos nuo planų atgaivinti futbolo sezoną. Vokiečiai savo sezoną jau pratęsė. Futbolo Čempionų lyga tai padarys rugpjūtį. 

Daugiausiai užsikrėtimų pasaulyje turinčios JAV taip pat atsidarys – jau nebeabejojama, kad liepos pirmoje pusėje sugrįš NBA kovos.

Kodėl kitos lygos grįžta, o Eurolyga – ne? Nes viskas remiasi į pinigus. Ką daugiau galima galvoti, jeigu vienas turtingiausių Rusijos klubų, Maskvos srities „Chimki“, dejuoja, kad sezono pratęsimo atveju jam kainuotų viešbučiai svetimame mieste?

Pirmadienio vakarą nuotolinėje vaizdo konferencijoje Bertomeu patikino, kad Eurolyga turėjo parengusi visą planą, kaip vyktų atnaujintos varžybos, koks būtų medicininis protokolas, koks būtų tvarkaraštis ir kur tai vyktų.

Už sezono pabaigą turėjo balsuoti klubai ir esą būtų užtekę paprastos daugumos iš 11 balso teisę turinčių vadovų. Kai praėjusią savaitę paskelbiau, kad paprastos daugumos neužteks ir dėl sezono pritarimo oficialiai ar neoficialiai turės pritarti absoliučiai visi 18 klubų, Eurolygos komunikacijos skyrius net atsiuntė reikalavimą šią informaciją paneigti.

Galiausiai jokio balsavimo net nebuvo, nors Ispanijos spauda suskaičiavo, kad už sezono pratęsimą buvo 6 komandos ir galimai „Žalgiris“, kuris esą būtų sutikęs žaisti, jeigu varžybos vyktų Kaune.

Taip būtų užtekę 7 balsų, apie kuriuos Eurolyga kalbėjo, tačiau jau valdybos posėdžio pradžioje Bertomeu pasiūlė sezoną nutraukti, tai motyvuojant sudėtinga situacija skirtingose šalyse ir noru laiku pradėti kitą sezoną. Kiek vėliau spaudos konferencijoje Bertomeu patvirtino, kad sezonas galėjo prasitęsti tik su visomis 18 komandų – joks kitas scenarijus nebuvo svarstomas.

Kad planas pratęsti sezoną nebuvo rimtas ir realus, galima daryti išvadą ir iš to, kad tik šeštadienio vakare, likus mažiau nei dviem paroms iki balsavimo, Eurolygos vadovas bendravo su 36 lygos krepšininkais. Anot pranešimų, visi krepšininkai prieštaravo sezono pratęsimui.

Kai NBA vyksta nuolatinis bendravimas su žaidėjais ir ryškiausios žvaigždės, skelbiama, pritaria sezono pratęsimui, Europoje viskas daroma priešingai.

Pagal Eurolygos planą, jau gegužės 29 dieną krepšininkai turėjo grįžti į savo komandas ir pradėti karantinavimąsi, jeigu toks jų šalyje reikalingas. Vėlgi – per 4 dienas sudėlioti visas keliones ir susigrąžinti krepšininkus? Kiek tai realu?

Nutraukusi šį sezoną, Eurolyga iš karto paskelbė, kad kitas startuos spalio 1 dieną. Esą tai buvo esminė priežastis, dėl ko sprendimą dėl sezono pratęsimo arba nutraukimo reikėjo priimti būtent gegužės 25-ąją.

Gal ir logiška, tačiau visiems akivaizdu, kad krepšinio pasaulis sukasi aplink NBA. O ši rezga tokį planą, kad jos sezonas baigsis tik rugpjūčio pabaigoje, naujokų birža numatyta rugsėjo pabaigoje, o naujas sezonas startuotų tik gruodį. Ar Eurolygos laisvųjų agentų rinka tikrai nelauks NBA sezono pabaigos ir viską susidėlios per vasarą?

Eurolygos vadovas vakar negalėjo ir įvardinti, kokius nuostolius lyga ir jos klubai patyrė dėl koronoaviruso. Nors apie tai spaudos konferencijoje jo buvo klausta kelis kartus, Bertomeu kartojo to dar nežinąs.

Neužtikrintai skambėjo ir mintis, kad kito sezono pradžioje tvarkaraščiai gali būti stumdomi ir koreguojami atsižvelgiant į skirtingą koronaviruso situaciją skirtingose šalyse.

Kai tiek daug neaiškumų, kažkaip sunku patikėti, kad šio sezono pratęsimo planas tikrai buvo tvirtai sukaltas.

Didžiausios krizės akivaizdoje Eurolyga gal kažką ir darė, bet jos komunikacija buvo tokia, kaip tas paveiksliukas vidury svarbiausio susitikimo.

Komentarai:
niekas sito projektelio su NBA ir nelygina.. ten laimejes ziedus patenki i istorija, zvaigzdes pratesia karjeras ir susimazina algas del vilties iskovot juos
2020-05-26
+2
Atsakyti
djgaffer
Galiu tik pasikartoti-pačiai EL vadovybei reikia atsinaujinti.Atsisėda va tokie dėdės į postą ir valdo lygas virš 20 metų.Ir jiems nepaiškinsi,kad viskas juda į priekį,kasmet naujovių atsiranda,tai ir jie turi judėti į priekį.Bet tie vadovai įsikibę savo 20 metų senumo idėjų ir nieko girdėt nenori.Tegul negirdi,bet tada tegul ir nesistebi,kai atsiranda tokių žinučių iš žmonių,kad jau nežiūrės EL kovų.
2020-05-26
Atsakyti
Liucinda
Marozo straipsnis apie nieką - pats nesupranta,ką parašė 🤗
2020-05-26
+6
Atsakyti
Pofka
Miklovas savo pykti isliejo..
2020-05-26
-1
Atsakyti
Saras
Seniai aišku buvo, kad nutrauks, tik Miklovas kaip mažas vaikas vis tikėjo, kad būtų apie ką rašyti, o dabar vis verkia ir verkia. Daug kam sunku su verslais, susiimk bl ir baik myžti
2020-05-26
+3
Atsakyti
uz zalgiri
krepsinis zaidziamas ziurovams, o kol ju nera arenose tol apie joki sou ner kalbu. ir net jei paleistu tusciose arenose, vistiek susidomejimas turnyru butu mikrobinis
2020-05-26
+2
Atsakyti
Zee
cia tęsimas vardan tesimo. olimpines zaidynes nukeltos, o cia dar ta krepšinį rodyti. vasaros sezonas, žmonės ir taip turi ka veikti. užtenka pažiūrėti praėjusius lkl finalus, kurie jau gegužės mėnesį budavo nepilnose arenose net geriausiais laikais. as suprantu tu argumentus, kurie norejo pratęsimo, bet visa sveika logika sako, kad vsio, balius baigtas.. geriau tegu orientuojasi į rudenį ir galvoja ka reiks daryti ir kaip padėti klubams, kai arenos bus tuščios.
2020-05-26
+4
Atsakyti
Hm
Basketnews atsimusa i pinigus.
2020-05-26
-5
Atsakyti
vilnietis
Miklovui nepatinka kad nebus apie ka rasyti visa vasara. :D
2020-05-26
+5
Atsakyti
B
Basketnews, kur jusu profesionalumas dingo?
2020-05-26
-2
Atsakyti
...
kam aplamai būtų įdomus toks krepšinis. Žaidėjai nemotyvuoti, arenos tuščios, vasara lipa per slenkstį, visi atsėdėję namie du mėnesius. Tikrai nemanau, kad karštą dieną po visų šitų nesąmonių kažkas sėdėtų prie teliko ir žiūrėtų treniruočių lygio varžybas. Nx čia iš viso spręsti gerai pasielgė ar blogai? Žaidėjai aiškiai pasakė, kad žaisti nenori. Viskas
2020-05-26
Atsakyti
rock
jau ir basketnews rusai puola jomajo
2020-05-26
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.