Nuotr.: BNS/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. BNS/BasketNews.lt iliustracija

Kas yra geriausi Lietuvos krepšininkai šiai dienai? Ieškant atsakymo į šį klausimą, tinklalapis „BasketNews.lt“ apklausė Lietuvos krepšinio žmones – trenerius, klubų ir lygų vadovus, teisėjus, agentus, žurnalistus ir pačius krepšininkus – ir taip surinko 67 nuomones apie pajėgiausius šalies žaidėjus.

Visų respondentų buvo paprašyta sureitinguoti po 10 žaidėjų – nuo pirmos iki dešimtos vietos, nuo geriausio iki mažiau gero.

Savo nuomonę išreiškė po 15 žaidėjų, trenerių ir žurnalistų bei 22 įvairias pareigas krepšinio pasaulyje užimantys aukščiausių pareigybių žmonės. Susumavus visų balsus, buvo išrinktas geriausių žaidėjų penkioliktukas, kurį nuo paskutinės iki pirmos vietos atskleisime per 5 dienas.

Kaip buvo skiriami taškai už vietas? Už pirmąją vietą kiekvieno apklaustojo reitinge paminėtam krepšininkui buvo skiriama 20 taškų, antrąją – 15, trečiąją – 12, ketvirtąją – 10, penktąją – 8, šeštąją – 6, o nuo septintos iki dešimtos – nuo 4 iki 1 taško.

Keturių skirtingų kategorijų rinkėjų balsai buvo sumuojami ir pagal tai sudarytas geriausiųjų penkioliktukas.

Iš viso rinkimuose buvo paminėtos 26 krepšininkų pavardės. Bent kartą įvardinti už penkioliktuko ribos liko Deividas Gailius, Tomas Dimša, Laurynas Birutis, Martinas Gebenas, Arnas Velička, Artūras Milaknis, Renaldas Seibutis, Rokas Jokubaitis, Gytis Radzevičius, Arnoldas Kulboka, Žygimantas Janavičius.

3. Marius Grigonis, 652 taškai

Nuotr. BNS

Marius Grigonis surinko daugiausiai simpatijų po dviejų NBA lietuvių. Trečiąją vietą jam skyrė 32 iš 67 apklausoje dalyvavusių žmonių ir taip jis už nugaros paliko komandos draugą Edgarą Ulanovą (18 trečiųjų vietų).

Grigonis šį sezoną buvo tarp lyderių tiek Lietuvos rinktinėje, tiek Kauno „Žalgiryje“.

Pasaulio čempionate Kinijoje gynėjas vidutiniškai rinko po 10,2 taško (50 proc. dvit.), 2 atkovotus kamuolius, 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir 6 naudingumo balus. Geriausią pasirodymą planetos pirmenybėse Grigonis sužaidė mače su Australija.

Tuomet jis pelnė 19 taškų (7/13 dvit., 1/2 trit., 2/2 baudos), atkovojo 3 kamuolius bei surinko 12 naudingumo balų, tačiau toks pasirodymas lietuvių negelbėjo – mūsiškiai nusileido 82:87.

Tuo metu sezonas Eurolygoje Grigoniui buvo geriausias karjeroje. Nors dėl patirtos traumos jis sužaidė viso labo 10 rungtynių, per jas vidutiniškai rinko po 11,5 taško, 2,6 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvius perdavimus ir 11 naudingumo balų.

Geriausias rungtynes Grigonis sužaidė lapkričio mėnesį su Stambulo „Fenerbahče“, kuomet pelnė 19 taškų (3/4 dvit., 2/5 trit., 7/8 baudos), atkovojo 4 kamuolius, išprovokavo 7 pražangas bei surinko 23 naudingumo balus, o „Žalgiris“ išvykoje triumfavo 79:76.

Būtent Grigonio metimas ir lėmė „Žalgirio“ pergalę, kuris likus kiek daugiau nei minutei dar turėjo 7 taškų deficitą.

LKL pirmenybėse lietuvio statistika buvo kiek kuklesnė: 6,9 taško, 1,9 atkovoto kamuolio, 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir 8 naudingumo balai per 7 sužaistus mačus.

Žaidėjų balsavimas: 3 vieta, trenerių balsavimas: 3 vieta, žurnalistų balsavimas: 3 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 3 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: trečia vieta.

2. Jonas Valančiūnas, 1030 taškų

Nuotr. BNS

Antroji vieta be didesnės konkurencijos atiteko Memfio „Grizzlies“ vidurio puolėjui Jonui Valančiūnui. 62 respondentai jam skyrė antrąją vietą, 5 – pirmąją.

Lietuvos rinktinės lyderiu planetos pirmenybėse buvęs JV fiksavo 14 taškų, 8,8 atkovoto kamuolio, 1,6 bloko ir 18,4 naudingumo balo statistiką.

Galingiausią pasirodymą pasaulio čempionate Valančiūnas surengė Lietuvai paskutinėse rungtynėse su Dominikos Respublika. Tuomet puolėjas per 24 minutes pelnė 19 taškų (8/11 dvit., 3/4 dvit.), atkovojo 10 kamuolių, blokavo 3 metimus bei surinko 27 naudingumo balus.

Dar nesibaigęs NBA sezonas lietuviui taip pat klostosi sėkmingai. Nors po prieš sezoną patirtos traumos prireikė laiko atsigauti, tačiau dabar lietuvis štampuoja geriausius skaičius per savo karjerą NBA.

JV jau sužaidė 62 rungtynes, per kurias vidutiniškai renka po 14,9 taško, 11,3 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

Vienas geriausių sezono rungtynių JV sužaidė gruodžio mėnesį su Čikagos „Bulls“, kai pelnė 32 taškus (12/17 dvit., 8/10 baudos), sugriebė 13 kamuolių ir blokavo vieną metimą.

Prisiminti galima ir susitikimą su „Golden State Warriors“, kuomet Valančiūnas atseikėjo 31 tašką (12/15 dvit., 1/2 trit., 4/5 baudos), atkovojo 19 kamuolių bei blokavo 2 metimus.

Valančiūnas sau ir visai NBA įrodinėja, kad aukštaūgių vaidmuo lygoje gal ir mažėja, tačiau jie vis dar išlieka rimta jėga.

„Kol dar gaunu minučių, galvoju, dar niekas neprarasta dideliam žmogui, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ vasarį sakė Valančiūnas. – Galvoju, čia mados reikalas ir viskas gali apsisukti labai greitai.“

Žaidėjų balsavimas: 2 vieta, trenerių balsavimas: 2 vieta, žurnalistų balsavimas: 2 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 2 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: pirma vieta.

1. Domantas Sabonis, 1315 taškų

Nuotr. AFP – Scanpix

Istorinius pasiekimus Lietuvai NBA aikštelėse fiksavęs Domantas Sabonis geriausio krepšininko titulą iškovojo be didesnės konkurencijos. Iš įmanomų 67 pirmosios vietos balsų, Sabonis tokių gavo net 62 (93 proc.).

Tiesa, nors pasaulio čempionate Domantas ir buvo tarp rinktinės lyderių, tačiau Valančiūnui jis neprilygo ir vidutiniškai rinko po 10,5 taško, 6,3 atkovoto kamuolio, 3,8 rezultatyvaus perdavimo bei 12,3 naudingumo balo.

Vis tik tai, ką Sabonis išdarinėjo už Atlanto, dauguma galėjo tik susapnuoti. Traumą patyrus Victorui Oladipo, Sabonis perėmė Indianos „Pacers“ lyderio vaidmenį ir sėkmingai vedė komandą į pergales.

Didžiąją sezono dalį su trigubu dubliu flirtavęs Sabonis šį pasiekimą pagaliau užfiksavo sausio 20-osios rungtynėse su Denverio „Nuggets“.

Sabonis per 41 minutę pelnė 22 taškus (9/14 dvit., 1/2 trit., 1/3 baudos), atkovojo 15 kamuolių, atliko 10 rezultatyvių perdavimų ir tapo pirmuoju lietuviu NBA istorijoje, kuriam pavyko surinkti trigubą dublį.

Įspūdingą formą pagavęs lietuvis dar tris trigubus dublius įsirašė per kiek mažiau nei tris savaites. Bene įspūdingiausias Sabonio trigubas dubis buvo mače su Portlando „Trail Blazers“.

Tąkart „Pacers“ lyderis per 41 minutę pelnė 27 taškus (11/15 dvit., 0/2 trit., 5/6 baudos), atkovojo 14 kamuolių bei atliko 11 rezultatyvių perdavimų.

Apskritai, Sabonio vidurkiai šį sezoną NBA siekia 18,5 taško, 12,4 atkovoto kamuolio ir 5 rezultatyvius perdavimus. Šį sezoną lietuvis jau pagerino asmeninius atkovotų kamuolių (22), rezultatyvių perdavimų (11) ir sužaistų minučių (41) rekordus.

Tarsi vyšnia ant torto įspūdingame Sabonio sezone tapo patekimas į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes. Domantas tapo vos antruoju lietuviu istorijoje, kuriam atiteko garbė sudalyvauti šiame prestižiniame renginyje.

„Prieš ketverius metus Malagoje su draugais „PlayStation“ žaidėme žvaigždžių rungtynes, o dabar patekti ir būti… Vau. Smagu, kad patekau, noriu būti ten ir mėgautis akimirka“, – prieš artėjančias „Visų žvaigždžių“ rungtynes tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Sabonis.

„Visų žvaigždžių“ savaitgalio metu Sabonis mėgavosi leidžiamu laiku. Įgūdžių rungtyje lietuvis buvo patekęs ir į pagrindinį turnyro finalą, tačiau jame turėjo pripažinti Majamio „Heat“ puolėjo Bamo Adebayo pranašumą.

„Turėjau antrąjį metimą mesti gerai, – po konkurso kalbėjo Sabonis. – Paskubėjau, kad numuščiau jo kamuolį, nes jis (Adebayo) metė prieš mane, bet reikėjo mesti normaliai.“

„Buvo smagu. Tiesą sakant, nervinausi, buvau susikaustęs, bet tai – puiki patirtis. Buvo jauduliuko, kad neįmesiu kamuolio į krepšį, bet pasisekė kiekvieną kartą“, – pridėjo Domantas.

Prieš „Visų žvaigždžių“ mačą Sabonis laiką treniruotėje laiką leido su Nikola Jokičiumi, Luka Dončičiumi, Chrisu Paulu ir LeBronu Jamesu. Pastarasis juokais netgi paimitavo Sabonio judesius.

„Pradėjo ant juoko rodyti, kaip visus nustumiu ir metu į krepšį, – pasakojo „Pacers“ aukštaūgis. – Man tai pasirodė juokinga. Gynėjai juokėsi, o aukštaūgiai nesijuokė.“

Pats „Visų žvaigždžių“ susitikimas taip pat buvo įsimintinas tiek žiūrovams, tiek pačiam Saboniui. Senokai matyto atkaklumo mače 157:155 triumfavo Sabonio atstovaujama LeBrono komanda.

Sabonis ant parketo praleido 19 minučių, per kurias pelnė 2 taškus (0/1 dvit., 2/4 baudos), atkovojo 6 kamuolius bei sykį suklydo. Nepaisant kukloko pasirodymo, Sabonis po dvikovos spindėjo teigiamomis emocijomis.

„Žiauriai patiko, negalėjo būti geriau. Buvo visa šeima, labai patiko „Įgūdžių iššūkio“ rungtis ir šiandien laimėjome. Negalėjo būti geriau“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ po įnirtingų rungtynių sakė Sabonis.

Puikaus Sabonio sezono tęsinį dar galėsime išvysti. Kartu su „Pacers“ ekipa Domantas ant parketo turėtų grįžti jau liepos 30-ąją.

Žaidėjų balsavimas: 1 vieta, trenerių balsavimas: 1 vieta, žurnalistų balsavimas: 1 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 1 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: pirma vieta.

Komentarai:
hunter
1 D. Sabonis 2. D. Motiejunas 3. J Valanciunas
2020-08-05
+3
Atsakyti
Pervertintas
tiek Grigonis, tiek Ulanovas seis metais tikrai nera top5 lietuvos zaidejai. Vienas vos pabega, o kitas traumuotas beveik visa sezona.
2020-06-12
+1
Atsakyti
Mantas Plytietis
tai pala, o kur Gediminas Orelik?
2020-06-12
+5
Atsakyti
krepsininkas
Tėvulis prastūmė savo jaunuty ir čia.
2020-06-12
-3
Atsakyti
djgaffer
Nesuprantu ko cia ta Grigoni visur i topus kisa. kai zaide Alboi nebuvo net Top 20 Lietuvoje, vos tik perejo i eurolygos parodija, Top 3 pasirodo patapo
2020-06-12
+5
Atsakyti
na
lukauskio taip pat nematau
2020-06-12
+8
Atsakyti
Antanas
kur Jomantas???
2020-06-12
+5
Atsakyti
Anonimas
kur Babrauskas
2020-06-12
+10
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.