„Žalgirio“ namų rungtynėse besilankantys žmonės puikiai žino, ką reikia daryti, kai arenos vaizdo kube atsiranda animuoti būgnai arba didelė širdis. Žiūrovai tada ima plakti rankomis ir šokti pagal ritmą, bučiuojasi arba nejaukiai muistosi rodydami, kad viešai savo jausmų nedemonstruos.

Tai – sporto varžybų klasika nuo JAV iki Rusijos, atpažįstama ir juokinga tūkstančiams sirgalių visame pasaulyje.

Šeštadienį „Žalgirio“ arenoje susirinkę žiūrovai susipažino su nauja vaizdo kubo atrakcija ir jiems nereikėjo daug laiko suprasti, ką ja norima pasakyti.

Antroje mačo dalyje virš aikštės kabančiame didžiuliame ekrane buvo parodyta moteris. Ji sėdėjo viena, iš visų pusių apsupta tuščių juodų kėdžių ir – o dievai! – buvo be kaukės.

„Užsidėkite kaukę“, – skelbė užrašas ekrane, o šalia jo – animuota medicininė kaukė.

Kol moteris pastebėjo, kad jai skirtas visos arenos dėmesys, ji savo adresu išgirdo ir ne vieno žiūrovo šūksnį su tuo pačiu raginimu užsidengti veidą.

Tai – toks momentas, kuris būtų nesuprastas dar prieš pusmetį, tačiau visiškai natūralus dabar. 2020-ieji sporto pasauliui yra negailestingi, tačiau tai, ką šį savaitgalį matome „Žalgirio“ arenoje, turėtų tapti nauja realybe artėjantį sezoną.

Beveik 3000 žmonių susirinko į pirmąsias rungtynes nuo tada, kai kovo 12-ąją visame pasaulyje buvo paskelbta koronaviruso pandemija ir tai sustabdė tūkstančius sporto renginių.

LKL jau kitą dieną po pandemijos paskelbimo nutraukė savo sezoną, po poros mėnesių tą patį padarė ir Eurolyga. Nacionalinės pirmenybės Ispanijoje, Vokietijoje ir Izraelyje grįžo į aikštes vasarą, bet be žiūrovų. Be sirgalių atgimė ir NBA kovos, kurios nuo liepos pabaigos vyksta Orlando burbule.

Šį sezoną metami tritaškiai

23%
5,0
Pataiko: 5,0
Taiklumas: 22,7%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 5
Blogiausias pasiekimas: 5
Daugiausia pataiko: Artūras Milaknis

Masiniai renginiai daug kur tapo neįsivaizduojami, bet tuo pačiu ir bauginantys net tuomet, kai jiems leidžiama vykti. Gal todėl šeštadienį „Žalgirio“ arenoje liko daugiau neparduotų nei parduotų bilietų (pagal esamas taisykles „Žalgirio“ arena galėtų talpinti apie 7000 žiūrovų).

Šio savaitgalio renginys „Žalgirio“ arenoje yra atidžiai stebimas ne tik Eurolygos vadovų ir kitų šios lygos klubų, bet ir tų sirgalių, kurie turi dvejonių dėl lankymosi viešuose renginiuose. Tai – didžiulis išbandymas, galintis atsakyti į klausimą, ar šiais laikais ir esamomis sąlygomis tokie renginiai yra įmanomi.

Atsakyti, ar tai saugu, dar anksti, bet bent jau šeštadienio pavyzdys rodo, kad elgiantis protingai, sportas ir žiūrovai nėra misija neįmanoma.

Absoliučiai visiems į areną įeinantiems žmonėms buvo matuojama temperatūra, kaukės privalomos dar prieš įžengiant į arenos erdvę. Paviršiai arenoje – nuo turėklų iki rankenų ir staliukų – nuolat dezinfekuojami, kas antra kėdė užklijuota juoda juosta, sirgaliams į savo vietas draudžiama neštis gėrimus ir maistą.

Ir visa tai veikė. Be abejo, tai tik vieno renginio imtis, todėl didelių išvadų daryti negalima, tačiau būnant arenoje, jauteisi saugus.

„Labai smagu žaisti su fanais, – po pergalės prieš Atėnų „Panathinaikos“ sakė žalgiriečių treneris Martinas Schilleris. – Arena, aišku, ne tokia pilna kaip visada, bet buvo tikrai garsi ir smagi atmosfera. Smagu kad čia buvo daug žmonių, džiaugiamės dėl palaikymo.“

Žiūrovus viešuose renginiuose leidžianti Lietuva šiuo klausimu yra viena iš pionierių visame pasaulyje. Iš skaičių pusės, čia galioja net pačios liberaliausios taisyklės visame pasaulyje, tačiau apskritai žiūrovai tribūnose nebėra toks nebeįsivaizduojamas dalykas, koks buvo dar prieš kelis mėnesius.

JAV bent šešios amerikietiškojo futbolo (NFL) komandos sezoną pradeda priimdamos žiūrovus į stadionų tribūnas. Tai – renginiai atviroje erdvėje ir žiūrovų skaičiai juose ribojami griežčiau, tačiau ir viruso paplitimas Amerikoje yra kur kas didesnis.

Praėjusio sezono čempionai, „Kansas City Chiefs“, savo pirmąsias sezono rungtynes penktadienį žaidė palaikomi maždaug 16 tūkst. sirgalių. Tai – apie 20 proc. galimo stadiono užimtumo.

20-25 proc. užimtumus planuoja ir kitos komandos, kaip „Jacksonville Jaguars“, „Indianapolis Colts“ ar „Dallas Cowboys“.

Anglijos „Premier“ lyga taip pat skelbia norinti leisti klubams rungtynėse priimti apie 1000 sirgalių, tačiau dėl to jai dar teks susitarti su šalies valdžia.

Šios dvi lygos – vienos didžiausių ir finansiškai sėkmingiausių pasaulyje, kurioms sirgalių nebuvimas tribūnose kainuoja šimtus milijonų dolerių ir svarų kas mėnesį.

Krepšinyje, kur pinigai ne tokie skambūs, arenos taip pat po truputį atsiveria. Italijoje dabar vykstančioms Supertaurės varžyboms leidžiama užpildyti 25 proc. vietų.

Visgi tai kol kas – labiau išimtys nei taisyklė. Komandoms ir lygoms ieškant sprendimų dėl žiūrovų, didysis Europos krepšinis vis dar yra pakibęs po didžiuliu klaustuku. Iki naujo Eurolygos sezono pradžios liekant kiek daugiau nei dviems savaitėms, komandos vis dar nežino, ar joms pavyks startuoti be trikdžių.

Vienas dalykas – akivaizdus. Užtenka užfiksuoti vieną ar kelis koronavruso atvejus tarp žaidėjų, kad rungtynės būtų atšaukiamos.

Net jeigu visi komandoje sveiki, judėjimas tarp šalių vis dar išlieka problematiškas. Kaip Eurolygos komandos galės judėti iš taško A į tašką B, kol kas nežinoma.

„Yra šalių, kur reikia leidimo, kad atvyktume, – situaciją aiškino Milano „AX Armani Exchange“ treneris Ettore Messina. – Yra gandų, kad Izraelis užsidarys. Yra šalių, kur turėsi karantinuotis iš jų sugrįžęs. Tai – besikeičianti situacija. Mums reikės daug lankstumo, bendradarbiavimo tarp klubų ir lyderystės iš Eurolygos.“

„Nežinome, kaip keliausime, kaip vyksime į šalis, kur yra blogesnė koronaviruso situacija, – kalbėjo Atėnų „Panathinaikos“ strategas Georgios Vovoras. – Nežinome, kas bus, jei turėsime atvejį komandoje arba, jeigu tai bus varžovų komandoje. Reikia žinoti, kaip elgsimės. Esmė, kad turime rasti būdą žaisti.“

Šią savaitę vykusiame Eurolygos vadovų nuotoliniame susitikime Pirėjo „Olympiakos“ atstovas pasiūlė klubams susitarti su savo šalių vyriausybėmis dėl kelionių palengvinimo Eurolygoje dalyvaujantiems klubams.

„Žalgiris“ dėl to yra ramus – šalies Vyriausybė nustatė tvarką, palengvinančią profesionalių sporto komandų atvykimą ir neverčianti jų karantinuotis, jeigu koronaviruso testai atliekami prieš kelionę ir tik atvykus.

Kitose šalyse apie tai dar tik kalbama ir ar tikrai spalio 1-ąją Eurolygos sezonas prasidės be trikdžių, niekas negali pasakyti.

Kad krepšinis vienokia ar kitokia forma vyks, praktiškai neabejojama, tik reikės taikytis prie naujos realybės.

„Turės būti daug darbo, kad rastume sprendimus, – sakė Messina. – Turime būti atviri tam, kad, pavyzdžiui, teisėjas keliaus su komanda, nes kitas kelionės būdas jam bus neįmanomas. Arba kad rungtynėms teisėjaus vietinis arbitras. Įprasti standartai gali neveikti, bet mūsų tikslas – kad fanai būtų arenose ir mėgautųsi krepšiniu.“

Skamba kaip klišė, bet šiais laikais tai tampa itin akivaizdu – krepšinis, kaip ir bet kuris kitas sportas, žaidžiamas dėl fanų. Sirgalių emocijos tribūnose yra neatskiriama sporto dalis.

Ir, jeigu tai reškia kaukės dėvėjimą bei sėdėjimą per vieną kėdę net nuo savo artimiausio žmogaus, tai yra mažiausia bėda. Telieka tikėtis, kad tokios priemonės veiks.

„Šioje situacijoje sunku nuspėti, kaip bus, nes beveik visi, kas prognozavo, klydo – reziumavo vyriausias strategas tarp Eurolygos trenerių, 73 metų Aito Garcia Renesesas. – Tikiuosi, kad bus taip gerai, kaip įmanoma, bet nežinau.“

Komentarai:
LKL
Buvau arenoje per draugiskas,bl daugiau kojos ten nekelsiu,kokiu reikia buti sadamazochistu,kad ziureti varzybas su kauke ir net alaus neleidzia isinest ir ne duok dieve kauke busi neuzsimaukslines ant nosies,tuoj atlekia apsauginis,krc nusiperku alaus namie ar bare ir ziuriu per telika kaip zmogus o ne gyvulys
2020-09-14
+8
Atsakyti
Per
televizorių
2020-09-13
+3
Atsakyti
Ewq
per kur ziureti varzybas?
2020-09-13
-2
Atsakyti
djgaffer
Jau prasidėjus tai pandemijai buvo aišku,kad gyvenimas pasikeis.Taip pat ir su sportu.Tiesiog tenka susitaikyti dėl to ir pratintis prie naujų taisyklių.Bet žmonės tuom ir yra ypatingi,nes visada sugeba prisitaikyti prie naujų situacijų.
2020-09-13
-1
Atsakyti
Sudas
Tie sirgaliai aplamai kai pagalvoji. Žemo IQ zmones ir tiek. Bukim biedni bet teisingi.
2020-09-13
+3
Atsakyti
uz zalgiri
kol bus privaloma devet kauke, mano kojos arenoj tikrai nebus. tegu vergai zeminasi pries siaubabaubavirusa. akivaizdu kad kaukiu myletoju labai nedaug, ir vietoj 7k arenoj susirinko max 3k kas reiskia kad 3a auksta taip ir neatidare
2020-09-13
-11
Atsakyti
dede
Būkime atsakingi prieš kitus asmenis ir Žalgirio klubą. Užsidėkime tą prakeiktą kaukę ir klausikime visų nurodymų, nekiškime pagalių artėjančiam sezonui :)
2020-09-13
+7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.