Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Moterų lygos šeimoje – nauji nariai. Prie A diviziono prisijungė antra Klaipėdos komanda – LCC tarptautinis universitetas, o prie B diviziono – Kauno LSMU (Lietuvos sveikatos ir mokslų universitetas). Tai – studenčių pagrindu suformuotos ekipos, o tokį modelį lyga mato kaip vieną iš tvirtų ramsčių naujų komandų formavimuisi ir pirmenybių plėtrai.

Giedrius Gustas

Giedrius  Gustas
Pozicija: PG
Amžius: 40
Ūgis: 190 cm
Svoris: 84 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

Moterų lygos direktoriaus Giedriaus Gusto teigimu, Kauno ir Klaipėdos ekipos – tik pirmieji pavyzdžiai. Netolimoje ateityje šešių A diviziono komandų ratas gali gerokai išsiplėsti.

„Mums tai yra svarbu, kadangi tai – universitetai. Šiai dienai treneriai susikviečia mergaites ir treniruoja jas iki aštuoniolikos metų, o paskui jos po mokyklos baigimo, jeigu neina žaisti į kokią nors komandą, tai dingsta iš krepšinio, – tinklalapiui „Moterulyga.lt“ sakė Gustas. – Universitetai būtų ta platforma, kur 18-metė ar 19-metė mergaitė patraukliomis sąlygomis gali įgyti išsilavinimą ir pratęsti krepšininkės karjerą. Mes matome tokį potencialą. Aišku, paskui su diplomu eina arba į darbo rinką, arba žaidžia krepšinį, jei pavyko užsikabinti.“

Galimybę turėti moterų komandą puoselėja Kauno technologijų universitetas (KTU) ir Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), kuris statosi naują saulę. Sugrįžimą į lygą nuo B diviziono planuoja Marijampolės miestas. 2017-2019 m. antrosios lygos čempionė Alytaus „RKL-GUT.LT“ tryško ambicija brautis į A divizioną, bet mažesnis miesto finansavimas šį planą nukėlė ateičiai.

Mergaičių karta auga ir Kėdainiuose, kurių meras Valentinas Tamulis uždegė žalią šviesą moterų komandos atsiradimui, kai dabartinis jaunimas dar šiek tiek ūgtelės.

A divizione artėjančiais metais varžysis: Kauno „Aistės-LSMU“, LCC universitetas, Klaipėdos „Neptūnas“, „Šiauliai“ ir Vilniaus „Kibirkštis-MRU“, Vilniaus „Kibirkštis-VKM“. Šios ekipos, išskyrus LCC universitetą ir „Kibirkštį-VKM“, dalyvaus Baltijos lygoje, kuri nuo aštuonių komandų išsiplėtė iki vienuolikos: penkios – Latvijos, keturios – Lietuvos, dvi – Estijos.

Lietuvos komandos pirmuosius du ratus žais tik vietiniame fronte, o nuo sausio pradžios, įvertinus COVID-19 situaciją, klubai startuos Baltijos pirmenybėse.

B divizione kovos: Alytaus „RKL-GUT.LT“, Kauno KM „Žalgiris“, Kauno LSMU, Kauno „LSU-Kaunas“, „Patriotės“, Panevėžio „Naftėnas-R.Sargūno SG-SC“, Vilniaus „Tiketa“, Vilniaus „Svaja“, Vilniaus universitetas ir Vilniaus „VK-Kamanė“. Rungtynės bus organizuojamos atsižvelgiant į Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimus ir nurodytas gaires.

Direktorius Gustas su tinklalapiu „Moterulyga.lt“ taip pat pasidalijo mintimis apie naują A diviziono dalyvę, permainas „Kibirkšties-MRU“ vadovybėje ir COVID-19 pasekmes.

– Lygos posėdyje buvo diskutuojama dėl pirmenybių vykdymo sistemos. Ką nutarėte? – „Moterulyga.lt“ pasiteiravo Gusto.
– Sistema išlieka ta pati. Buvo pasvarstymų – grįžtame prie finalo ketverto varžybų ar finalo serijos. Vis dėlto liekame prie serijos, kadangi pirmąjį sezoną buvo finalo ketvertas, antrąjį – serija, bet to antrojo neužbaigėme ir nepatikrinome formato. Pusfinaliai – iki dviejų pergalių, finalai dėl trečios ir pirmos vietų – iki trijų pergalių.

Baltijos lygoje irgi daugėja komandų: praeitais metais buvo aštuonios, dabar – vienuolika. Komandos ir žaidėjos tikrai mato naudą. Lygoje turime Eurolygos lygio komandą, Rygos TTT, ir džiaugiamės, jog praėjusią vasarą 11-u šaukimu WNBA biržoje iš Baltijos lygos buvo pakviesta krepšininkė Kitija Laksa (iš Rygos TTT). WNBA atrodo kaip ir toli, bet tuo pačiu ir arti (šypsosi).

– Ar LCC universiteto komanda bus sudaryta tik iš studenčių merginų?
– Greičiausiai tai bus tik studentės. LCC stiprybė – geromis sąlygomis siūlomas pasaulinis išsilavinimas, vis tik universitetas turi gerą vardą. Jie taip pat dar gali iš užsienio prisitraukti krepšininkes, bet vėlgi dėl pandemijos neaišku, kaip bus su užsienietėmis – atvažiuos ar ne. Aišku, bus taikomas apribojimas, kad daugiausiai gali būti keturios legionierės.

– Naujasis „Kibirkšties-MRU“ direktorius Justas Jankauskas užsiminė apie išsikeltą ilgalaikį tikslą žaisti Eurolygoje. Kiek tai yra realu?
– Vadovas – jaunas, ambicingas. Jeigu iš karto pradeda kelti tokius tikslus, gal ir gerai. Prisideda spaudimas miestui finansavimo klausimu, kadangi su tokiu biudžetu, kokį „Kibirkštis-MRU“ turi dabar, Eurolygoje nebūtų, ką veikti. Justas jau yra pradėjęs dirbti, turbūt ir prieš ateinant pasigilino į situaciją, ir ne be pagrindo deklaruoja tokius tikslus ir idėja.

Jau prieš šį sezoną buvo ieškoma galimybių dalyvauti Europos taurėje, reiškiasi, ketinimai – rimti. Manau, kad žaidimas Europos taurėje – realus, o vėliau galbūt ir Eurolygoje. Tikimės, kad ambicingas, jaunas, vadybos patirties turintis vadovas nuveiks kažką gero ir toje komandoje.

– COVID-19 padariniai neabejotinai kirto per visų klubų kišenes, buvo pasigirdusios kalbos stipriai mažėjantį „Aisčių-LSMU“ biudžetą. Kokia yra situacija?
– Sunku dar pasakyti. Kaune turėtų būti viskas tvarkoje. Aišku, konkrečių skaičių dar nežino, bet jie gavo signalą, jog orientuotųsi į praeito sezono skaičius. Bendrai kalbant, manau, ir taip moterų komandos buvo neįvertintos, finansavimas – juokingai mažas daugumoje miestų. Kiek stipriai paveiks ir ar stipriai bus sumažinta, sunku pasakyti, nes mes neturime įtakos šioje vietoje, tai – miestų merų ir tarybų sprendimas. Apskritai, jos yra neįvertintos. Nemanau, kad tai – ta vieta, kur jos turėtų kentėti dėl biudžeto mažinimo ar dar kažko.

Komentarai:
Žalgirio fanas
Aš tai laukiu, kada Kauno Žalgirio vyrų komandą, priims po savo glėbiu Kaune moterų komandą, kuri bus ir Žalgirio vardu. Moterų komandai duokim 500 000 - 1 mln. € biudžetą ir drąsiai jos galėtų žaisti moterų Eurolygoje. Labai norėčiau, kad Kauno Žalgirio moterų komandoje žaistų pačios geriausios lietuvės žaidėjos.
2020-09-16
+9
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.