Nuotr.: BasketNews.lt/D. Lukšta, Zuma Press, Imago Images – Scanpix
Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta, Zuma Press, Imago Images – Scanpix

Už šiek tiek daugiau nei savaitės startuojanti Eurolyga žiūrovus domina ne tik dėl kietų savo kovų, bet ir dėl kasmet čia atsiskleidžiančių jaunųjų talentų.

Usman Garuba

Usman  Garuba
Pozicija: C, PF
Amžius: 18
Ūgis: 203 cm
Svoris: 104 kg
Gimimo vieta: Madridas, Ispanija

Praėjusį sezoną Eurolygoje užsirekomendavo tokie perspektyvūs krepšininkai kaip Deni Avdija ar Theo Maledonas, kurie artėjančioje NBA naujokų biržoje turėtų anksti išgirsti savo pavardes, o neabejotinai didžiausia pastarųjų metų žvaigždė, iš Europos persikėlusi į stipriausią pasaulio lygą, yra Luka Dončičius.

Atrodo, jog 2020-2021 metų Eurolygos sezone taip pat netrūks talentų, kurie jau dabar duos rezultatą savo komandoms ir bus stabilūs rotacijos žaidėjai.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ nusprendė išrinkti penkis jaunuolius, gimusius ne anksčiau 1998 m., kurie artėjantį sezoną gali padaryti didelį progresą ir būti svarbia savo klubų dalimi. Renkant sąrašą buvo atsižvelgiama ne tik į žaidėjų perspektyvą, bet ir į jų laukiantį vaidmenį artėjančiame sezone.

Potencialo sužibėti jau artėjančiame sezone turi ir tokie jaunieji krepšininkai kaip Carlosas Alocenas, Leandro Bolmaro, Louisas Olinde, Tarikas Biberovičius, Tadas Sedekerskis ar Aleksejus Pokuševskis, kuris tikisi artėjantį sezoną praverti NBA duris.

Boriša Šimaničius (Belgrado „Crvena Zvezda“)

Nuotr. Imago Sport – Scanpix

211 cm ūgio serbas yra tikras šiuolaikinis ketvirtas numeris – mobilumas, platus judesių arsenalas, gebėjimas atkarpomis žaisti ir vidurio puolėju, o viską vainikuoja puikus metimas iš distancijos, kas ir yra Šimaničiaus pagrindinis ginklas.

22-ejų Šimaničius Eurolygoje debiutavo dar 2015-2016 metų sezone, o praėjusį sezoną tapo stabiliu Belgrado „Crvena Zvezda“ rotocijos žaidėju – 4 taškai ir 1,2 atkovoto kamuolio per 12 praleistų minučių aikštėje.

Artėjantį sezoną talentingas aukštaūgis turėtų būti dar svarbesnė Belgrado klubo dalis, kadangi ketvirtojo numerio pozicijoje nebeliko Jameso Gisto, o jį pakeitė Marko Simonovičius.

Prie Šimaničiaus pagrindinių minusų yra priskiriamos fizinės savybės ir emocijų nevaldymas – serbas greitai palūžta po kelių nesėkmingų epizodų, o jėgos trūkumas neleidžia naudoti techninių savybių po krepšiu bei stabdyti varžovų aukštaūgių.

Usmanas Garuba (Madrido „Real“)

Nuotr. Zuma Press - Scanpix

Neįtikėtinų fizinių duomenų 18-metis jau praėjusį sezoną davė apčiuopiamos naudos Madrido „Real“, o kitą vasarą jam yra žadamas šaukimas pirmajame NBA naujokų biržos dešimtuke.

203 cm ūgio ispanas išsiskiria savo rankų ilgiu (220 cm) bei šiuo metu NBA skautų dėmesio sulaukia dėl gynybinių gebėjimų, kurie jau dabar vertinami elitiniu lygiu.

Puikiai pikenrolo situacijas išpildantis Garuba praėjusį sezoną Eurolygoje per 11 minučių fiksavo 4,4 taško, 2,9 atkovoto kamuolio ir 6,4 naudingumo balo vidurkius.

„Real“ megatalentas gali žaisti tiek ketvirtoje, tiek penktoje pozicijose ir nors geba pataikyti iš distancijos, Garubos metimas nėra stabilus ir ties juo reikia dirbti.

Taip pat reikia pridėti, jog Garuba kol kas dar nėra tas žaidėjas, kuris galėtų dominuoti puolime ir didžiąją dalį taškų susirenka po komandos draugų perdavimų arba atkovotų kamuolių.

Vis dėlto ateityje NBA skautai mato, jog Garuba turi potencialo būti ne tik gynybinio stiliaus žaidėju, bet rinkti ir solidžius skaičius puolime. Anot apžvalgininkų, ispanas savo žaidimo stiliumi primena Alą Horfordą bei Tristaną Thompsoną.

Yovelis Zoosmanas (Tel Avivo „Maccabi“)

Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta

Žydas nėra Deni Avdijos lygio talentas, tačiau tikrai turi potencialo tapti solidžiu Eurolygos žaidėju.

22-ejų puolėjas dar praėjusio sezono viduryje su Tel Avivo „Maccabi“ pratęsė sutartį iki 2021-ųjų vasaros, o tai, kaip stipriai Izraelio klubas vertina šį vietinį krepšininką, patvirtina Zoosmano atlyginimas, kuris artėjančiais metais sieks 300 tūkst. JAV dolerių.

Jau praėjusį sezoną Ioannis Sfairopoulos pasitikėjo Zoosmanu, kurį Eurolygoje vidutiniškai aikštėje laikydavo po 17 minučių ir per jas krepšininkas pelnydavo po 5,4 taško, atkovodavo po 2,7 kamuolio ir rinkdavo po 5,7 naudingumo balo.

Dvimetrinis atletas išsiskiria aukštu krepšinio IQ ir renka daug lengvų taškų, geba žaisti be kamuolio bei yra solidus metikas iš distancijos.

Prie Zoosmano silpnybių priskiriamos fizinės savybės, trukdančios patikimai gintis perimetre, taip pat krepšininko žaidime dažnai pasitaiko klaidos.

Matthew Strazelas (Vilerbano ASVEL)

Nuotr. Imago Sport – Scanpix

Antrasis 18-metis šiame sąraše, kuris taip pat praėjusį sezoną solidžiai debiutavo Eurolygoje.

Vilerbano ASVEL šią vasarą Theo Maledonui palinkėjo sėkmės NBA naujokų biržoje, o dabar jų didžiausias talentas komandoje yra būtent Strazelas.

Praėjusį sezoną debiutinėse Eurolygos rungtynėse svariai prisidėjęs prie ASVEL pergales prieš Vitorijos „Baskonia“, Strazelas vidutiniškai per 13 minučių pelnė po 4 taškus ir atliko po 1,6 rezultatyvaus perdavimo.

182 cm ūgio įžaidėjui jau artėjančią vasarą yra prognozuojamas šaukimas NBA naujokų biržos pirmojo rato pabaigoje, o jo pagrindinės stiprybės yra kūryba, staigumas su kamuoliu bei kibi gynyba.

Žinoma, Strazelas prieš pasiekiant elitinį lygį privalo ne tik fiziškai sustiprėti, bet ir pagerinti metimą iš distancijos. Praėjusį sezoną prancūzas Eurolygoje iš toli atakavo 41,4 proc. tikslumu, bet šie skaičiai apgaulingi, nes tiek pats žaidėjas, tiek apžvalgininkai šį žaidimo komponentą išskiria kaip taisytiną.

Tai, jog artėjančiame sezone Strazelas sulauks didelio vyr. trenerio T.J Parkerio pasitikėjimo, įrodo 15 minučių vidurkis draugiškame Eurolygos „WE'RE BACK“ turnyre.

Rokas Jokubaitis (Kauno „Žalgiris“)

Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta

Tai – neabejotinai geriausiai Lietuvos krepšinio visuomenei pažįstamas artėjančio sezono Eurolygos talentas, iš kurio daug tikisi ne tik „Žalgirio“ fanai, bet ir Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Darius Maskoliūnas.

Didelius žingsnius karjeroje žengiantis 19-metis per tris sezonus šalia Šarūno Jasikevičiaus gavo pamokų ir išmoko daug taisyklių, kurias galės panaudoti jau artėjantį sezoną Martino Schillerio laisvesnio žaidimo schemose.

Praėjusį sezoną Jokubaitis Eurolygoje pasireikšti gaudavo nepastoviai ir vidutiniškai per 6 minutes fiksavo 2,2 taško bei 1,3 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Vis dėlto pasiruošimo etapas lietuviui žada stipriai išaugsiančias minutes, kurias iki šiol jam pavyksta pateisinti ir išnaudoti puikiai – 10,5 taško ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo vidurkiai per 19 minučių aikštėje Eurolygos „WE'RE BACK“ turnyre.

Pasitikėjimo savo jėgomis nestokojantis kairiarankis gynėjas per vasarą dar labiau sustiprėjo fiziškai, o tai garantuos jam papildomas minutes aikštėje, nes būtent dėl jėgos trūkumo įžaidėjas ne visada galėjo solidžiai atstovėti gynyboje.

Taip pat Jokubaičio didelės stiprybės naujame „Žalgiryje“ bus gebėjimas kurti žaidimą, teisingai priimti sprendimus greitose atakose bei stabiliai pataikyti iš toli – šios savybės yra labai svarbios Schillerio žaidime.

Komentarai:
djgaffer
Jokubaičio rolė tikrai išaugs,todėl džiugu,kad jaunas žaidėjas jau gali atnešti apčiuopiamos naudos.Rinktinėje taip pat pagaliau turim kuo pakeisti Kalnietį.Pridėkim dar Lekavičių su Marčiulioniu bei Velička ir gynėjų grandyje rinktinėje bus nemenkas pasirinkimas.
2020-09-22
+2
Atsakyti
dadu
zalgirio startinis; Walkup-Grigonis-Garino-Rubit-Louvergne Zalgirio fanai prisidarys si sezona gedos...kaip visada sauks Lietuva Lietuva...o aiksteleja vienas Lietuvis,ir zaidejai sakys ka jie cia sukauja??ka reiskia Lietuva LMAO
2020-09-22
-3
Atsakyti
djgaffer
Jokubaitis talentas, nejuokinkit.. is visu situ tik Garuba taps geru zaideju
2020-09-22
+3
Atsakyti
alioalio
Zalgiris susitare su Kipro Asainak klubu del Blazeviciaus paskolinimo iki sezono pabaigos. Tai pat Tomas Dimsa gali persikelti i Turkija arba Latvia,Vef klubas labai domisi juo ,tai pat keli Lenku klubai
2020-09-22
-10
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.