Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Kai prieš pirmąsias Kauno „Žalgirio“ Eurolygos namų rungtynes televizijos kameros sustojo ties Joffrey Lauvergne’u, jos užfiksavo ne kas dieną matomą smagų vaizdelį.

Joffrey Lauvergne

Joffrey  Lauvergne
Komanda: Kauno Žalgiris
Pozicija: C
Amžius: 29
Ūgis: 211 cm
Svoris: 109 kg
Gimimo vieta: Prancūzija

„Žalgirio“ naujokas, 29-erių metų prancūzas, užsimerkęs ir šypsodamasis lėtai kraipė galvą į šonus, tarsi į save gerdamas visą arenoje esančią energiją.

JoJo, kaip jį vadina aplinkiniai, po to sužaidė dar vienas efektyvias rungtynes, per 19 minučių pelnydamas 10 taškų ir atkovodamas 8 kamuolius. Antroje mačo dalyje, jo komandai užtikrintai pirmaujant prieš Stambulo „Anadolu Efes“, jis buvo ir tas, kuris ant suolo labiausiai mėgavosi aikštėje matomu vaizdu.

Kaune jis praleido dar tik porą mėnesių, bet tas laikas buvo pažymėtas geromis emocijomis.

„Man svarbiausia kas dieną mėgautis procesu, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ prieš penktąsias Eurolygos rungtynes kalbėjo Lauvergne’as. – Treniruotėse mes gerai dirbame, nėra jokių dramų, visi ateina dirbti, dirbti gerai ir su galva. Tai smagu. Juk ir gyvenimo tikslas – būti laimingam, ar ne? Visi stengiasi, kad taip būtų.“

Asmeninis Lauvergne’o džiaugsmas konvertuojasi į gerus pasirodymus aikštėje. Per aštuonerias oficialias šio sezono Eurolygos ir LKL rungtynes jis tik kartą nepasiekė dviženklio taškų ir naudingumo balų rodiklių – tai nutiko paskutiniame nacionalinių pirmenybių mače, kai su Utenos „Juventus“ žaidė tik 7 minutes.

Maža to, „Žalgiris“ Eurolygoje laimėjo pirmąsias ketverias rungtynes ir yra vienvaldis lyderis.

Prancūzas Eurolygoje renka po 11,7 taško, 6,3 atkovoto kamuolio, o dvitaškius meta 65,2 proc. taiklumu. LKL statistika panaši – vid. 10,8 taško, 5 atkovoti kamuoliai ir 75 proc. dvitaškių taiklumas.

Joffrey Lauvergne

Joffrey  Lauvergne
Joffrey  Lauvergne
MIN: 20.32
PTS: 11.67 (64.52%)
REB: 6.33
AS: 0
ST: 0.33
BS: 0
TO: 1.33
GM: 3

Vienintelis mačas, kuriame šį sezoną Lauvergne’as nežaidė, yra paženklintas didžiuliu nesusipratimu, kurį dabar galima prisiminti su šypsena.

„Beprotiška“, – prisiminęs dieną, kai žodelis „teigiamas“ sujaukė visus planus, šypsojosi 211 cm ūgio atletas.

Prieš dvi savaites, spalio 8-ąją, Lauvergne’as ryte tradiciškai atvyko į areną, kaip ir kiti komandos draugai gavo pranešimą, kad išvakarėse darytas koronaviruso testas yra neigiamas, ir ramiai nuėjo treniruotis.

Po pratybų komanda papietavo čia pat, „Žalgirio“ arenoje, esančiame restorane, susirinko daiktus ir ruošėsi sėsti į autobusą, turėjusį nuvežti į Vilnių. Ir tuomet „Žalgirį“ pasiekė netikėta žinia – Lauvergne’o testas yra teigiamas.

Taip buvo parašyta dokumente, kurį „Žalgirio“ klubas iš tyrimų laboratorijos gavo prieš kelionę. Prie visų testuotų žaidėjų pavardžių buvo prierašas „neigiamas“, tik prie Lauvergne'o – „teigiamas“.

„Parvykau namo ir galvojau – kaip? – prisiminė Lauvergne'as – Dabar Kaune aš būnu vienas, neturiu šeimos. Vieninteliai žmonės, su kuriais matausi, yra komandos draugai. Kaip tuomet tik mano vieno testas yra teigiamas, o visų kitų komandoje – neigiami? Tai nelogiška.“

Kol Lauvergne'as ieškojo sau atsakymų, „Žalgirio“ aplinkoje buvo sujudimas. Pirmiausia reikėjo skubiai pratestuoti visus žaidėjus. Reikėjo ir pavėlinti lėktuvo išvykimo laiką – gerai, kad į Maskvą buvo keliaujama užsakomuoju reisu, kuriam pastumti laiką nėra problemos. Tuomet reikėjo ir rasti, kas pakeis Lauvergne’ą.

Marekas Blaževičius po komandos pietų dar nė nebuvo išvykęs iš „Žalgirio“ arenos, kai jį susiradęs klubo atstovas spaudai Almantas Kiveris pranešė, kad ruoštųsi kelionei į Maskvą.

„Viską mečiau ir bėgau į rūbinę susirinkti daiktus, komandos personalas dar pavežė iki namų susirinkti kitus daiktus, grįžome, apsirengiau į kostiumą, pasidariau koronos testą ir išvažiavome į Vilnių“, – tas beprotiškas ketvirtadienio popietės valandas prisiminė Blaževičius.

Pagal pirminį planą „Žalgirio“ lėktuvas iš Vilniaus oro uosto turėjo pakilti 18 val., tačiau nutikus tokiai situacijai, laikas buvo perkeltas į 22 val.

Kauniečių autobusas vėlai – vėliau nei įprastomis sąlygomis – atvyko į oro uostą, tačiau  niekas iš jo nelipo. Iki skrydžio likus maždaug 45 minutėms, autobusas įsitaisė stovėjimo aikštelėje, visi krepšininkai – viduje, ir pusvalandį niekas nejudėjo.

Iš laboratorijos buvo laukiama pakartotinių testo rezultatų.

Tai buvo įtemptos akimirkos – jeigu bent vieno žaidėjo atsakymas būtų teigiamas, visa kelionė galėjo sugriūti.

Iki skrydžio likus 15 minučių, pagaliau atsakymai buvo gauti. Visų, įskaitant pirmą kartą su komanda į Eurolygos rungtynes keliavusį Blaževičių, testai buvo neigiami.

Kitą dieną Lauvergne'ui atliktas testas irgi parodė neigiamą rezultatą. Dar kitą dieną – dar vieną neigiamą.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, ir pirmasis, sumaištį sukėlęs jo testas, buvo neigiamas. Žmogiškoji klaida įsivėlė laboratorijoje spausdinant žaidėjų sąrašą su jų testų rezultatais.

„Iš viso per 3 dienas pasidariau 4 testus, – pasakojo Lauvergne'as. – Tuomet turėjome gauti leidimą iš valstybės, kad galėčiau išvykti į Belgradą. Tai buvo neįtikėtina.“

Tinklalapio „BasketNews.lt“ pokalbis su Lauvergne'u – apie solidžią sezono pradžią ir koronaviruso fone vykstančias krepšinio rungtynes.

– Joffrey, atrodo, kad kol kas mėgaujatės buvimu „Žalgiryje“.
– Pirmiausia, yra smagu būti aplink šiuos vyrukus ir su jais dirbti treniruotėse. Tada mes laimime. Jaučiu, kad tobulėjame. Pavyzdžiui, praeitose rungtynėse buvo smagu, kad Marty žaidė daugiau, kad Marekas gavo progą pasireikšti. Jie žaidė gerai ir mes laimėjome. Aš tuo mėgaujuosi.

– Ar to džiaugsmo trūko kelis pastaruosius metus?
– Kiekviena situacija yra kitokia ir aš nenoriu kalbėti apie praeitus kelis sezonus. Asmeniniame gyvenime man tai buvo sunkus metas, krepšinyje taip pat pat nebuvau toks geras. Komanda taip pat nežaidė taip, kaip visi tikėjosi. Taip jau nutinka – būna gerai, būna blogai, turi mėgautis geromis akimirkomis. Dabar yra smagu ir tikiuosi, kad tai tęsis.

– „Žalgiryje“ turite svarų vaidmenį – esate pagrindinis vidurio puolėjas, daug žaidžiate. Kiek tai prisideda prie geros savijautos?
– Man svarbiausia yra ne tai. Man svarbiausia kas dieną mėgautis procesu. Mes gerai dirbame, nėra jokių dramų, visi ateina dirbti, dirbti gerai ir su galva. Tai smagu. Juk ir gyvenimo tikslas – būti laimingam, ar ne? Visi stengiasi, kad taip būtų. Mes laimime, mėgaujamės būdami vienas šalia kito ir tai smagu. Mano vaidmuo? Visada smagu žaisti,  bet nemanau, kad esu laimingas tik dėl savo vaidmens. Tiesiog dėl to, kaip ši komanda gyvena.

– Prieš jums čia atvykstant, buvo abejojama, kaip Lauvergne’as ginsis prieš greitus varžovų gynėjus po susikeitimo, bet kol kas nematome jokių problemų. Tai – vasaros darbo rezultatas?
– Apie save esu girdėjęs tiek daug skirtingų dalykų. Tiesa yra ta, kad praeitais metais 8 mėnesius buvau traumuotas. Grįžau, tačiau skausmus jutau iki pat gruodžio. O tada anksti baigėsi sezonas ir aš taip ir neįgavau formos. Taip nutinka daugeliui žaidėjų. 

Prieš pradėdamas žaisti praėjusį sezoną, aš treniravausi vieną savaitę, tai ko tikėtis? Kai kas nors nesiseka, visi bando surasti kokius kvailus pasiteisinimus, bet tokia tiesa. Dabar esu formoje, netraumuotas ir laimingas. Tiesiog žaidžiu, kaip buvau įpratęs.

– Minėjote, kad buvo smagu matyti Mareką gaunantį žaidimo laiko. Sekmadienį po rungtynių su „Juventus“ kalbinau jį ir Marekas pabrėžė, kad gauna labai daug patarimų iš jūsų, Pauliaus (Jankūno), Thomaso (Walkupo), kitų vyresnių žaidėjų. Gal galite papasakoti, kokius patarimus bandote jam duoti?
– Jis ir Rocky (Jokubaitis) turi daug potencialo. Dėl to, kaip sukomplektuota komanda, Rocky gauna daug žaidimo laiko. Bet tiesą sakant aš noriu, kad jie tobulėtų ir pasiektų savo tikslus. 

Nuotr. intime.gr
Jeigu Marekas man po poros metų galės pasakyti, kad „Jojo man truputį padėjo čia“ arba „Jojo darė tai, o aš jį stebėjau ir išmokau truputį šio ar ano judesio“, tuomet labai didžiuosiuosi. Visada bandau likti žaidėjo vaidmenyje, tačiau jeigu galiu duoti patarimų, duosiu. Jauniems žaidėjams negali duoti per daug informacijos, nes po kiek laiko tai tampa nenaudinga. 

Aš mėgaujuosi tokiu vaidmeniu, nes tokį turėjau ir „Partizan“ komandoje prieš kelis metus, kai buvau kapitonas. Ir, tiesą sakant, aš tik noriu geriausio jiems ir jie tikrai bus geri žaidėjai.

– Marekas buvo tas žmogus, kuris jus pakeitė, kai gavote teigiamą koronaviruso testo rezultatą. Kaip reagavote į tą žinią?
– Buvau labai nustebęs. Ryte gavome atsakymą, kad visų testai yra neigiami ir visi gali vykti į Maskvą. Mes pasitreniravome, pavalgėme ir buvome pasiruošę vykti į oro uostą. Tuomet man pasakė, kad „nežinome, kas nutiko, bet tavo testas yra teigiamas“ ir turi likti Kaune. Buvau nustebintas ir šokiruotas.

– Kai žinia pasklido viešumoje, ko gero, gavote daug reakcijų iš aplinkinių?
– Taip, bet čia Kaune aš būnu vienas, esu jaunas, geros fizinės kondicijos. Dabar mano gyvenime yra tik krepšinis. Vasarą, kai buvau namie, aplink mane buvo vyresnių žmonių, tuomet saugojausi. O dabar, jeigu pasigaučiau COVID-19, negalėčiau žaisti krepšinio, todėl bandau to išvengti. 

Iškristi 15 dienų yra labai daug. Po tokios pertraukos reikia laiko, kad sugrįžtum, ypač jeigu negali ateiti sportuoti. Dabar niekas neturi COVID-19 ir mes bandome būti labai atsargūs. Reikia tikėtis, kad to ir išvengsime.

– Matant, kad apsikrečia kiti Eurolygos žaidėjai, nukeliamos komandos rungtynės, kiek dažnai jūsų rūbinėje girdimos kalbos apie koronavirusą ir jo įtaką krepšiniui?
– Kalbamės apie tai, tačiau dažnai esame testuojami ir nieko daugiau negalime padaryti. Tiesiog iš esamos situacijos reikia išspausti geriausia, ką galime. Kiekvienas rungtynes žaidžiu taip, tarsi jos būtų paskutinės – tai juk nėra taip toli nuo tiesos, ar ne? 

Tai – pašėlusi situacija. Kita vertus, treniruotėse ir rungtynėse bandau apie tai negalvoti, nes tai ir taip yra per daug mūsų galvose. Kartais sunku galvoti apie tai, kad nežinia, ar sezonas tęsis. Tačiau dabar mes žaidžiame, džiaukimės tuo.

Komentarai:
Mikcius
eilines sapaliones apie zalgrybi. nusipirkti triusikus zalgirio, galesit apsitriest is laimes
2020-10-22
-9
Atsakyti
to alioalio
isimink visam savo gyvenimui malaletka:vienas lauke ne karys!
2020-10-22
-11
Atsakyti
djgaffer
Buvo kalbų prieš sezoną iš ekspertų,kad Joffrey atvyks be motyvacijos,sulėtėjęs po traumos,gal net arogantiškas.Bet viskas visiškai priešingai!Matosi,kad jam žaidimas Žalgiryje yra svarbus,motyvacijos į valias.Ne kiekvienas legionierius atvyktsta numetęs daug svorio ir su dideliu norv.Pagarba jam.
2020-10-22
+1
Atsakyti
VaidasKLP
Sitoje vietoje tampa aisku kodel Marekas tepe slides is raudonos parodijos. Zmogus dabar treniruotese gali stumdytis ir mokytis is tokiu asu kaip Laugverne, Rubit ar to pacio Jankuno, o likes raudonoje parodijoje pries ka tobuletu? Pries medi gusti, atchoda ar girtuokli mculotcha?
2020-10-22
-4
Atsakyti
djgaffer
Vienas dalykas komandoje konkuruoti su gerais zaidejais, kitas atsidurti tarp aukstaugiu grybu
2020-10-22
-1
Atsakyti
tbi
Gal todel kad jo konkurentas Geben, o ne Vesely?
2020-10-22
-5
Atsakyti
Anonimas
o konfliktu nebuna? pvz nesate pavydus del jankuna algas?
2020-10-22
+9
Atsakyti
alioalio
kaip kodel?gal todel,kad zalgiris zymiai silpnesne komanda uz fenerbache,jis zalgiri pagrindinis zidejas apie kuri sukasi visos atakos kai jis aiksteleja...cia nesunku suprasti kodel zalgiri zaidzia gerai..gi ne koks grybas,o zaide ir NBA ,zaide puikiai uz Prancuzu rinktine...
2020-10-22
+5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.