Nuotr.: FIBA 3x3
Nuotr. FIBA 3x3

Marijui Užupiui viena greita ataka Šilutėje nubraukė ir 3x3 pasaulio turo finalą Džedoje, ir likusį NKL sezoną, ir, veikiausiai, galimybę kovoti dėl vietos 2021 metų olimpinėse žaidynėse.

Šį sezoną metami dvitaškiai

46%
12,0
Pataiko: 12,0
Taiklumas: 46,2%
Vieta lygoje: 12
Geriausias pasiekimas: 16
Blogiausias pasiekimas: 8
Daugiausia pataiko: Aurelijus Pukelis

Šakių „Vyčio“ krepšininkas NKL rungtynėse pasileido į greitą ataką, o po minimalaus kontakto su varžovu iškart krito ant parketo ir ėmė rėkti iš skausmo.

Kontaktą su Užupiu turėjęs Mykolas Dieninis susiėmė už veido, „Vyčio“ treneris Erikas Kučiauskas kumščiais trenkė į sieną, o komandos draugai suskubo prie gulinčio puolėjo.

Diagnozė – krepšininkui plyšo priekiniai kryžminiai kelio raiščiai.

„Aš jau iškart nusileidus tai supratau, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Užupis. – Nukritau ir jaučiau, kaip kelis suvaikščiojo. Žinojau, kad ne patempimas.

Dar sakė, kad važiuočiau į ligoninę šviestis, bet pasakiau, jog čia nebėra ko važiuoti, niekas to nepakeis. Žinojau, kad vis tiek viskas užtruks, kad ir būtų minimalus įplyšimas. Tokios traumos greitai nesigydo.“

Trauma buvo patirta lapkričio 26-ąją, o lygiai po savaitės, gruodžio 3 dieną, 27-erių krepšininkui jau buvo atlikta operacija. Iki tol Užupis per savo karjerą visai nebuvo patyręs rimtų traumų – nebent čiurnos pasukimus, kurie krepšininkams yra įprasti.

Užupio traumos įrašas:

Ir šįkart traumos epizodas nepriminė nieko itin pavojingo, tad kaip buvo patirtas toks rimtas sužeidimas?

„Aš galvoju, kad turbūt tiek ir tereikėjo, – pažymėjo Užupis. – Kažkaip ne taip pastačiau koją, buvo minimalus kontaktas, tai taip ir gavosi – viskas susidėjo ir neatlaikė.

Marijus Užupis

Marijus  Užupis
Marijus  Užupis
MIN: 23.78
PTS: 13.5 (59.04%)
REB: 4.25
AS: 1.63
ST: 0.63
BS: 0.63
TO: 0.75
GM: 8

Buvo ženklų jau prieš tai. Pirmadieniais turėdavome fizinio pasirengimo treniruotes, tai po jų kelis patindavo. Jau davė ženklus, kad kažkas su juo yra negerai. Atrodė, kad atliekame fizinį parengimą, jis gauna krūvio, turėtų sustiprėti, bet matyt kažkas ne taip buvo.“

„Iš pradžių buvo šokas, – apie būseną patyrus traumą sakė 197 cm ūgio žaidėjas. – Kai būna potrauminis šokas, tai nelabai suvoki, kas įvyko. Pirmoji mintis – reikės praleisti tiek daug svarbių rungtynių, artėja 3x3 rimtos kovos...

Toliau jau ir ašaros, pagyveni ir bandai susitaikyti, kad taip jau nebebus, reikia susiimti, kad vėl būtų gerai. Pirmąją naktį nelabai pavyko užmigti, kūnas nelabai leido dėl skausmo. Nei pasisuksi, nei nieko, guli ir tik žiūri į viršų.“

Užupį galima įvardyti kaip 3x3 krepšinio žvaigždę – jis šios sporto šakos geriausių pasaulio krepšininkų reitinge užima 19 vietą, o tarp lietuvių nusileidžia tik savo komandos draugui iš Šakių „Gulbelės“ Aurelijui Pukeliui.

Jau netrukus, gruodžio 18-19 dienomis, Džedoje įvyks 3x3 pasaulio turo finalas, į kurį „Gulbelė“ dėl Užupio traumos turės vykti pasikeitusios sudėties. Komandai teko greitai spręsti iškilusį sudėties klausimą. Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, Užupį „Gulbelės“ gretose pakeis šį sezoną Vilniaus „Ryte“ pradėjęs, bet po to su sostinės klubu išsiskyręs Saulius Kulvietis.

Kartu su Kulviečiu žais Pukelis, Šarūnas Vingelis ir Paulius Beliavičius, o Užupis komandos draugus galės palaikyti tik stebėdamas televizoriaus ekraną.

Nuotr. FIBA 3x3

„Visiškai viskas prigyti turėtų po trijų mėnesių, – apie reabilitaciją sakė Užupis. – O vėliau, jeigu nebus komplikacijų, nes su šiomis traumomis dažnai jų būna, skauda ar trinasi, tai planuoju gegužę-birželį jau bėgioti, tad be krepšinio praleisiu apie pusę metų.

Dabar reikia judinti čiurną, spaudinėti raumenis, nes daugiau mažai ką ir gali padaryti. Vaikščioti negaliu, nes koja yra įtvare. Reikia pradėti nuo paprastų veiksmų – įtempti raumenis, kiek gali, nes ir skausmai yra dideli.

Pirmiausia pačiam reikia susitaikyti su ta mintimi, nes tikrai nėra paprasta. Kas turi tokias traumas, tai anksčiau jų taip nesuprasdavau, o dabar visus užjaučiu, nes sunkiausia yra pačiam psichologiškai susitaikyti, kad pusę metų reikės šliaužioti. Palaikymas visada svarbu, visi labai padeda, ir Lietuvos krepšinio federacija labai padėjo, kuri viską surado.“

Olimpinių žaidynių atranka Austrijoje yra numatyta gegužės 26-30 dienomis, o tuomet Užupis tikisi tik pradėti bėgioti.

„Aišku, laikas parodys, bet greičiausiai sugrįžti į tokią pačią formą iki atrankos nespėsiu, – sakė Užupis. – Matysiu, jeigu nelabai bus įmanoma suspėti, tai neforsuosiu, svarbiausia, jog visiškai atsigaučiau. Labiausiai gaila dėl galimybės pakliūti į olimpines žaidynes. Galbūt ji buvo tik 1 ar 2 proc., bet galimybė buvo ir norėjosi ja pasinaudoti.“

Su kokiomis mintimis krepšininkas pradeda reabilitacijos etapą?

„Pradžiai reikia, kad viskas tvarkingai sugytų, pradėsiu vaikščioti ir atstatysiu tą koją. Svarbiausia, kad nereikėtų dar kartą ką nors daryti. Visa kita priklauso nuo manęs – kiek darbo įdėsi, tą ir turėsi“, – kalbėjo Užupis.

Komentarai:
Nzn
geras jis zaidejas, linkiu pasveikti kuo greiciau
2020-12-05
-1
Atsakyti
Anonimas
žvaigždė? paklauskite gatvėje niekas jo nežinos tai kame čia ta žvaigždė
2020-12-05
+1
Atsakyti
Anonimas
Jei važiuos į olimpiadą , tai jūsų neklaus kam vaziuti . Kaip Skaisgirys su Novicku nuspres taip ir bus ))
2020-12-05
-8
Atsakyti
Nu jo
Bet kas del olimpiados, tai cia tik mazo drambliuko svajones. Vaziuos is profu kas nors, pvz Maciulis su kazkuo ar kad ir ta pati juventus. Niekas ten situ kaimieciu neleis kai jau reikalai apie olimpiada prades suktis, tikrai atsiras norinciu ir getesniu. Kad jie kelis metus trinasi jau tuose komerciniuose 3/3 tai nieko nereiskia. Ka parode ir vasaros 3/3 , juve pasitrenirave 2 savaites patvarke juos visus grajus
2020-12-05
-2
Atsakyti
Brisius
Gaila. Žmogus žaidžia NKL. Praktaškai neturi šansų gerai karjerai 5x5. Staiga atsiranda šansas sudalyvauti Olimpiadoje. Galbūt net medaliuką pasiimti. ir še tau.
2020-12-05
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Marijus Užupis

Marijus  Užupis
Komanda: Šakių Vytis
Pozicija: SF, PF
Amžius: 27
Ūgis: 197 cm
Svoris: 95 kg
Gimimo vieta: Šakiai, Lietuva