Nuotr.: D. Lukšta
Nuotr. D. Lukšta

Iš bankrutavusio Mažeikių „Naftos“ klubo 2005 m. rajono krepšinio flagmano vardą perėmusiam krepšinio klubui „Mažeikiai“ gresia toks pat likimas. Pasitraukus pagrindiniam rėmėjui, klubo biudžete atsivėrė nemenka skylė.

Šį sezoną metami dvitaškiai

45%
20,3
Pataiko: 20,3
Taiklumas: 44,6%
Vieta lygoje: 9
Geriausias pasiekimas: 24
Blogiausias pasiekimas: 15
Daugiausia pataiko: Ernestas Naruševičius

Jos užkamšymą ir Nacionalinėje krepšinio lygoje besivaržančios Mažeikių „Erelių“ komandos išsaugojimą planavusi Mažeikių rajono savivaldybė lapkričio 27 d. vykusiame tarybos posėdyje lėšas, numatytas sporto klubų rėmimui, nusprendė skirti sergančiųjų COVID-19 gydymui.

Tiesa, viltis, jog klubas išgyvens, dar neužgeso – kitas Savivaldybės tarybos posėdis numatomas gruodžio 15 d., kuomet ir paaiškės stipriausios Mažeikių reprezentacinės krepšinio komandos likimas.

Dėl nepalankios makroekonominės situacijos šių metų pirmame ir trečiame ketvirčiuose didelių finansinių nuostolių patyrusi akcinė bendrovė „ORLEN Lietuva“ savo poziciją išsakė oficialu laišku.

„ORLEN Lietuva“ tradiciškai jau daug metų remia Mažeikių miesto krepšinio komandą. Šių metų pradžioje bendrovė įvykdė savo įsipareigojimus krepšinio klubui „Ereliai“ ir skyrė finansinę paramą vyrų krepšinio komandai 2019-2020 m. krepšinio sezonui. Bendrovė taip pat svarstė galimybę skirti paramą šiam krepšinio klubui 2020-21 m. krepšinio sezonui, tačiau sprendimas dėl finansinės paramos skyrimo kol kas nėra patvirtintas. Sporto rėmimas yra labai svarbi „PKN ORLEN“ grupės rėmimo politikos dalis, kuria vadovaujantis parama skiriama tiek vietos sporto klubams, tiek sportininkams šalies mastu“, – rašom bendrovė laiške.

„Erelių“ prezidentas Giedrius Petrulevičius teigė, kad su panašia situacija jau buvo susidūręs 2014 m., kuomet pagrindinis partneris dėl susiklosčiusios ekonominės situacijos taip pat nutraukė paramą sezono metu. Visgi tąsyk klubą išgelbėjo Mažeikių rajono savivaldybė. Tokios pat pagalbos tikimasi ir dabar.

„Situacija tikrai nepavydėtina ir nesmagi. Pirmame tarybos posėdyje finansinės pagalbos negavome dėl puikiai suprantamų priežasčių – žmonių gyvybės ir sveikata yra tikrai svarbiau už krepšinį. Kalbų lygyje žinome, kad šį mėnesį gali atsirasti viršplaninių lėšų ir savivaldybė planuoja vėl perskirstyti biudžetą. Manau, kad apie gruodžio 10 d. jau maždaug žinosime, ar galėsime pratęsti klubo veiklą“, – kalbėjo ilgametis Mažeikių komandos vadovas.

Mažeikių rajono savivaldybės meras Vidmantas Macevičius tikino, jog savivaldybė savo įsipareigojimus įvykdė, o susidariusioje situacijoje žmonių gyvybės yra svarbesnės už sportą.

„Niekas nebūtų supratęs, jeigu mes būtume atidavę 60 tūkstančių eurų klubui, o ne ligoninei, kur šiuo metu dėl COVID-19 gydosi aštuoniasdešimt penki mažeikiškiai. Mažeikiams reikia aukščiausio pajėgumo krepšinio komandos, bet ar tik savivaldybė turi išlaikyti privatų klubą, į kurį verslininkai taip gana kreivai žiūri? Mes savo įsipareigojimus skirti 50 tūkstančių eurų įvykdėme. Jeigu gruodžio 15 d. bus galimybė, jeigu surasime vieną kitą dešimtį tūkstančių, mes duosime. Tarybos pritarimas yra. Bet yra ir prioritetai – žmonių gyvybės prieš sportą“, – sakė meras Macevičius.

NKL vykdantysis direktorius Giedrius Grybauskas lygos vardu išreiškė palaikymą Mažeikių krepšinio klubui.

„Jokios oficialios informacijos dar neturiu. Padėti galime tiek, kiek prašo klubas – parašėme raštą savivaldybei, paraginome spręsti situaciją, nes būtų labai gaila, jei ateitis būtų tokia, kokią piešia klubas. Nuo lygos daugiau niekas nepriklauso. Su Giedriumi (Petrulevičiumi) kalbėjome, jis padarė viską, ką galėjo, situacija visiems sunki, bet kol dar yra kažkoks variantas gauti paramą iš savivaldybės, tol dar nieko ir mes nelaidojame. Tikrai būtų gaila, jei paramos klubas negautų, aišku, matome ir suprantame Mažeikiuose susidariusią COVID-19 situaciją. Lyga klubą palaiko, mūsų pozicija yra vienareikšmiška“, – teigė Grybauskas.

Praėjusią savaitę vykusiame komandos susirinkime Petrulevičius paaiškino esamą situaciją treneriams ir žaidėjams. Nepaisant sudėtingų aplinkybių, visi komandos nariai, išskyrus postą dėl asmeninių priežasčių palikusį rinkodaros vadovą Svajūną Sidabrą, sutiko tęsti darbus iki kol bus gautas atsakymas iš miesto valdžios.

„Klubas visada vadovavosi principu, kad nuo komandos nieko nereikia slėpti, todėl pats asmeniškai informavau visus apie tai, kas šiuo metu vyksta. Gruodžio 10 d. išsenka klubo finansinių įsipareigojimų nevykdymo laikas, bet kol kas mes matome, kad visi krepšininkai yra susirinkę ir nusitraukti sutarties niekas nesiruošia. Aišku, šita situacija atsiliepia ir treniruočių bei rungtynių procese, tačiau stengsimės paruošti krepšininkus taip, kad jie kautųsi iki galo“, – apie komandoje vyraujančią atmosferą pasakojo Petrulevičius.

Nuo klubo įkūrimo pradžios Mažeikių komanda du sezonus varžėsi Regionų krepšinio lygoje, o 2007 m. į NKL pateko komerciniu būdu. 2013 m. „Mažeikiai“ laimėjo antrąjį pagal pajėgumą šalies krepšinio turnyrą, tačiau neturėdami tinkamos salės negalėjo žengti į LKL. 2014 m. antrą sykį iš eilės NKL taurę iškovojęs klubas įgyvendino visus reikalavimus ir jau kitame sezone rungėsi su stipriausiomis šalies komandomis.

Vienintelis sezonas LKL nebuvo sėkmingas – užimta paskutinė vieta iškovojus vos šešias pergales ir patyrus trisdešimt keturis pralaimėjimus. Sportiniu principu į NKL grįžę „Mažeikiai“ 2016 m. ir 2018 m. dar pateko į ketvirtfinalio etapą, tačiau didesniais laimėjimais sirgalių nenudžiugino. Šio sezono startas komandai yra vienas blogiausių istorijoje – per pirmąsias devynerias rungtynes nepavyko iškovoti nė vienos pergalės.

Komentarai:
Lopeta
Yra Lietuvos krepsinyje du navikai. Tai sitos komandos vadovair ir dar Siauliu komanos visa runkeliu sutve.
2020-12-05
-10
Atsakyti
Olga
O kodel krepsiniui tokie pinigai, kitu sportu pas nera? ☹
2020-12-05
+4
Atsakyti
Drakky
Bet as nesuprantu tu Nkl ar LKL vadovu gauna milijonus uz transliacijas negi negali griezto biudzeto padaryt komandom? Turi deklaruoji ir losi o dabar gal savivaldybe pades gal dede numes kapeika tai gerai steigiu koki kluba gal kas mum duos pinigu ir istempsim bet va LKL ir NKL moka tik sau pinigus pasiimti ir nieko neduoti ta pati Eurolyga duoda uz laimetas/zaistas rungtynes o cia tik jiem viskas uz transliacijas tik jiem.....
2020-12-05
-3
Atsakyti
he
Straipsnis apie ERELIUS, o fotke ideta apie GAIDZIUS. Keistai cia viskas atrodo.
2020-12-05
+3
Atsakyti
skaitom
Viskas ten teisingai daroma. Savivaldybei iskilo daug klausimu kur garuoja skirti pinigai. Savivaldybe pareikalavo,kad klubo VALDOVAS pasidarytu audita ir tik po to,jei viskas bus aisku,tai skirs papildoma parama. TACIAU! Klubo VALDOVAS nesutiko to padaryti. O kodel? Todel savivaldybe neskirs lesu, tol,kol klubo VALDOVAS neatsistatydins. http://budas.lt/regionu-naujienos/budas-...
2020-12-05
+12
Atsakyti
Vanagas
Laukiama antros dalies sitos nuostabios pasakos apie erelius ir ju lizdo sukimo metodika. Antroje dalyje pagrindinis erelis aiskiau pasipasakos kaip reikia susukti lizda,kad iki tokiu skyliu ir tokiu rezultatu nusiristi.
2020-12-05
+6
Atsakyti
Kaka
Kažko man taip pat atrodo, kad nepasitiki niekas Mažeikiuose dabartine klubo vadovybe. Ten kažkokia šutvė susirinkus. Turint tokią įmonę kaip ORLEN bankrutuoti, kai pinigai skiriami visokiems žalgiriams ir lietkabeliams... nu nafi... O šutvei nedašunta, kad kaip ir iš bet kurios įmonės, jei rezultatai blogi, tai atsistatydinkit. Ieškokit kitų vadovų, o ne kovokit dėl savo šiltų vietų ir išlikimo klube.
2020-12-05
+11
Atsakyti
Kur jau ne
Tegul Petrulevicius nustoja plauti kitiems smegenis ir nustoja vogti pinigus. O tada atsiras ir pinigu ir rezultatai.
2020-12-05
Atsakyti
I
ta pati problema gali iskilti visom lkl komandom jei savivaldybes nusprestu nebeduoti pinigu
2020-12-05
-6
Atsakyti
Ooovaisa
Istorinė NKL komanda. Gelbėti būtina.
2020-12-05
+2
Atsakyti
Saras, bet ne tas
Dbr paziurim kas ereliai? Biski sparnus apkarpe:)
2020-12-05
-28
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.