Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Lietuva tarptautinėje krepšinio arenoje pretenduoja turėti antrą moterį teisėją. Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, Lietuvos krepšinio teisėjų asociacija (LKTA) pateikė LKF Vykdomajam komitetui perspektyviosios Militos Stalaučinskaitės kandidatūrą įgyti FIBA teisėjos licenciją 2021-2023 metams.

Pirmoji tokio pripažinimo Lietuvos krepšinio istorijoje sulaukė Indrė Balnionytė, kuri prie FIBA teisėjų šeimos prisijungė pernai. Tarptautinę licenciją taip pat turi devyni Lietuvos teisėjai vyrai.

Vykdomojo komiteto nariai į nuotolinį susirinkimą rinksis antradienį, o ketvirtąjį sezoną švilpiančios Stalaučinskaitės paraiškos tvirtinimas – tik formalumas.

Jį gavus jaunosios teisėjos sausio mėnesį lauks fizinio pasirengimo testas. Moterims pakanka bėgti 8 minutes, tačiau jeigu siekiama ambicijos ateityje švilpti ir tarptautinėse vyrų varžybose, privaloma įveikti vyriškąjį 10-ies minučių normatyvą.

Po sveikatos patikrinimo nuotoliniu būdu vykdomas 25 klausimų krepšinio teorijos testas.

Indrė Balnionytė
Indrė Balnionytė
Nuotr. BNS

Susitvarkius su šiais iššūkiais, FIBA išduoda licenciją, atveriančią galimybes darbuotis tarptautinėse varžybose. Pirmieji licencijos metai traktuojami kaip išbandymo laikotarpis, per kurį teisėjai gauna paskyrimus į vasarą vykstančius jaunimo čempionatus. 

Balnionytė praėjusį sezoną tarptautiniame klubiniame krepšinyje debiutavo švilpdama Europos moterų taurės mače Minske. Šiaulietė – vienintelė teisėja šiuo metu dirbanti NKL pirmenybėse. Anksčiau šiame turnyre darbavosi Renata Radišauskaitė.

Pastaroji kartu su Stalaučinskaite, Indre Vilkuotyte ir Erika Jareckaite švilpia RKL čempionate.

Lapkričio viduryje Balnionytės, Stalaučinskaitės ir Vilkuotytės trijulė „Huawei Moterų lygos“ rungtynėse tapo istorine Lietuvos krepšinio metraščiuose. Iki tol niekada per šalies istoriją krepšinio mačui neteisėjavo tik iš moterų sudaryta brigada.

Komentarai:
Jūsų vardas
Nesvarbu, kad tos mergos prasčiausius reitingus turi, bet jos avansu kišamos visur nes reikia lygių teisių, tos balionytes teisėjavimo kokybė - tragedija, apie šitą mergaitė iš vis tyla.
2020-12-08
+3
Atsakyti
Liudna
Kad ir kaip butu liudna bet fiba duoda moterim teisrjom licenzijas ne del kokybisko gero teisejavimo, osu avansu nescia reiskiasi lygios teises. Ir visi kas yrateiseju bendruoneneje tai zino. Jei esat pvz nate Balnionyte kaip NKL teisejauja, tai baisu, viena prasciausiai ivertintu teiseju lygoje buvo
2020-12-08
+9
Atsakyti
._.
geros naujienos! dar vienas pripazinimas Lietuvos krepsiniui! :)
2020-12-07
+4
Atsakyti
Ievaaaa
Džiugi žinia, sveikinu!
2020-12-07
-4
Atsakyti
Anonimas
po stalu gavo licenzija
2020-12-07
Atsakyti
Kosmosas
Kam cia per prievarta kisti moteris? miesto lygos teiseja, max!!!
2020-12-07
-5
Atsakyti
Manau
manau moteri 50% maziau nx siuncia zaidejai
2020-12-07
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.