Nuotr.: AFP – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. AFP – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija

Trečiadienio vakaro NBA tektoninės plokštės buvo taip stipriai sudrebintos, jog prisiminti kažką panašaus itin sunku, jeigu iš viso įmanoma.

Keturios komandos, ryškiausios žvaigždės ir naujai susiformavusios jėgos – visa tai įvyko grandioziniuose Jameso Hardeno mainuose.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo detaliai apžvelgti šiuos mainus ir įvertinti kiekvienos komandos sprendimus.

Bruklino „Nets“

Chaosas, begalinis muilo operos potencialas ir daugiau klausimų nei atsakymų. Toks pirmasis įspūdis susidaro apie atliktą „Nets“ ėjimą.

Kevino Duranto, Jameso Hardeno ir Kyrie Irvingo trio skamba bauginančiai ir galima kelti diskusiją, ar tai nėra stipriausias trejetas visoje NBA istorijoje, tačiau tokią reputaciją šiai trijulei dar teks užsitarnauti. Visi trys krepšininkai – bene didžiausius ego turintys žaidėjai lygoje, o Irvingas pastaruoju metu apskritai yra neprognozuojamas.

Pastarąją savaitę nuo komandos atitrūkęs gynėjas jau paliko Klivlando „Cavaliers“ ir Bostono „Celtics“ ekipas, nes jose nenorėjo būti antruoju vyruku. Dabar jis tapo trečiuoju. Kaip šią mainų naujieną sutiko pats Irvingas, yra milijono vertas klausimas.

Tiek Hardenas, tiek Durantas, tiek Irvingas mėgsta laikyti kamuolį savo rankose ir būti prožektorių šviesose, kuomet reikia atlikti lemiamą metimą, tad patenkinti visų trijų įnorius taip pat skamba kaip nemenkas iššūkis. Taigi, nors ant popieriaus „Nets“ atrodo gražiai, tačiau šios sudėties išnaudojimas praktikoje verčia kelti klausimus.

Dar viena kylanti dilema – kodėl buvo ryžtasi į mainus atraukti puikiai sezoną pradėjusį Jarrettą Alleną? Puolėjas kol kas fiksuoja 11,2 taško ir 10,4 atkovoto kamuolio statistiką, yra puikus lanko saugotojas ir puolime nereikalauja daug lietimų. Trumpai tariant – milžiniška netektis Bruklino ekipai.

Nuotr. Reuters – Scanpix

„Nets“ vidurio puolėjo pozicijoje liko su geriausius laikus praeityje palikusiu DeAndre Jordanu, naujoku Reggie Perry ir antrus metus lygoje žaidžiančiu Nicolu Claxtonu. Tad ką tokio sumąstė Steve‘as Nashas ir Mike‘as D‘Antoni, išties intriguoja.

Brukliną mainų būdu taip pat paliko Taureanas Prince‘as ir Carisas LeVertas. Pridėjus Alleną, turime bene tris kertinius rotacijos krepšininkus. Ši trijulė įprastomis sąlygomis rungtynes pradėdavo nuo atsarginių žaidėjų suolelio ir generuodavo solidžius skaičius – 37,8 taško, 17,5 atkovoto kamuolio bei 8,3 rezultatyvaus perdavimo.

Vienintelis krepšininkas, kurį gavo „Nets“, yra Hardenas, tad kas kompensuos tokį produktyvumą ant atsarginių žaidėjų suolelio, išlieka itin atviru klausimu. Maža to, tiek Allenas, tiek Prince‘as pasižymi gera gynyba, tad tokiam žvaigždynui reikalingų juodadarbių „Nets“ ekipoje šiuo metu nėra.

Na ir be abejo, déjà vu jausmas nukeliantis į 2014-uosius, kuomet „Nets“ visą savo ateitį atidavė už Keviną Garnettą, Paulą Pierce‘ą bei Jasoną Terry. Faktas, jog visi šie buvę „Celtics“ veteranai jau nebebuvo savo karjeros pike, skirtingai nei Hardenas, tačiau „Nets“ sukonstruotas paketas yra atimantis žadą.

Trys pirmojo rato šaukimai 2022 m., 2024 m. ir 2026 m. naujokų biržose ir dar papildomi keturi šaukimai 2021 m., 2023 m., 2025 m. ir 2027 m. biržose, kuriose „Rockets“ su Bruklino klubu galės apsikeisti vietomis. Maža to, visi septyni išvardyti šaukimai yra neapsaugoti.

Be abejo, galima teigti, jog didžioji dalis šių šaukimų neturės didelės vertės, nes „Nets“ bus pretendentai į titulą ir taip gaus šaukimus pirmojo rato uodegoje. Bet ar tikrai?

Hardeno, Duranto ir Irvingo kontraktai baigia galioti 2023-aisiais. Visa ši trijulė taip pat jau 2022-aisiais turės teisę spręsti, ar pratęsti turimas sutartis papildomam sezonui.

Jeigu artėjantys sezonai nesiklostys taip, kaip planuojama, kokie šansai, kad visi šie krepšininkai tiesiog išsiskirstys ir „Nets“ paliks prie suskilusios geldos? Tikrai neskamba kaip utopinis scenarijus.

Nuotr. AFP-Scanpix

Žvelgiant iš pozityvios pusės, be abejo, „Nets“ persiviliojo trečią pirmojo ryškumo žvaigždę, o Duranto ir Hardeno susivienijimas išties atrodo intriguojančiai.

Vis dėlto faktas, kad aikštelėje tėra tik vienas kamuolys, pastaruoju metu spaudoje mirgantys Irvingo kaprizai, atsivėrusios skylės po krepšiu bei rotacijoje kol kas Bruklino ekipą įspūdingą daro tik „NBA 2K“ žaidime.

Tam, kad įrodytų save galybę ir realioje aikštelėje, Bruklino žvaigždynui prireiks laiko bei pergalių.

Hjustono „Rockets“

Bent jau remiantis ankstesniais pranešimais JAV spaudoje, neatrodo, kad „Rockets“ išpildė visus sau keltus uždavinius šiuose mainuose. Taip, buvo gauti net 8 šaukimai – 7 iš „Nets“ ir vienas iš Klivlando „Cavaliers“ ekipos, kurio poziciją lems Milvokio „Bucks“ užimta vieta.

Vis dėlto žaidėjų fronte didelių kalnų nuversti nepavyko. Į Teksasą iš „Pacers“ atvyks Victoras Oladipo, „Cavaliers“ gretose žaidęs Dante Exumas ir „Nets“ rotacijoje praktiškai neegzistavęs Rodions Kurucs.

„Rockets“ pagal pradinį planą be gausybės šaukimų ieškojo superžvaigždės statusą turinčio krepšininko arba kelių perspektyvių į „Visų žvaigždžių“ rungtynes besibeldžiančių žaidėjų komplekto. Oladipo, Exumas ir Kurucs vargiai telpa į šias kategorijas.

Palyginimui, „76ers“ siūlė paketą, į kurį buvo įtrauktas Benas Simmonsas, Tyrese‘as Maxey ir/arba Matisse‘as Thybulle‘as.

Vis dėlto Oladipo atvykimą vadinti tragedija ar vienareikšmiu pralaimėjimu mainuose taip pat nebūtų teisinga. Nors sezono pradžioje buvo keletas prastesnių pasirodymų, ypač rungtynių pabaigose, Oladipo rodo atsigavimo ženklus ir vidutiniškai renka po 20 taškų, 5,8 atkovoto kamuolio bei 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Nuotr. USA Sports Today-Scanpix

Taip pat galima regzti rimtą argumentą, jog Oladipo kur kas labiau tiks prie dabartinės „Rockets“ sudėties nei tai būtų daręs Simmonsas.

Maža to, Oladipo, Wallo bei DeMarcuso Cousinso trijulė turi vieną bendrą sutapimą – visi jie grįžta po ganėtinai sudėtingų traumų ir veikiausiai visiems norės įrodyti, kad jie dar gali būti vedantys žaidėjai. 

Tiek Wallas, tiek Cousinsas leido suprasti, kad jiems motyvacijos šį sezoną netrūks. Abu šie krepšininkai ganėtinai skambiai sureagavo į Hardeno pasisakymus, kuomet šis teigė, kad „Rockets“ komanda tiesiog nėra pakankamai gera.

„Jis išsakė savo nuomonę, – teigė Wallas. – Negaliu žinoti, ką jis mano apie komandą, bet žinau, kaip visi vyrukai sunkiai dirba ir kiekvieną dieną stengiasi būti geresniais. Žinau, kiek darbo įdedu aš pats, kad galėčiau žaisti aukščiausiu lygiu.“

Tuo metu Cousinsas, išgirdęs Hardeno žodžius, replikavo dar griežčiau.

„Likę 14 vyrukų rūbinėje nepadarė jam nieko blogo. Girdėti tokius komentarus iš mūsų pusės yra paprasčiausiai nesąžininga, – sakė puolėjas. – Ši nepagarba prasidėjo kur kas anksčiau. Jo elgesys treniruočių stovykloje ir už aikštelės ribų... Tai neįvyko per vieną naktį.“

Taigi, jeigu Oladipo, Cousinso bei Wallo trijulė sugebės išlikti sveika ir žaisti panašiu lygmeniu, kaip tai darė iki traumų, kas žino? Galbūt „Rockets“ išvysime atkrintamosiose. 

Juolab, kad tarpsezonio metu komandą papildė daug žadantis puolėjas Christianas Woodas, ekipoje vis dar tebėra ir Ericas Gordonas. Taigi, „Rockets“ atsikratė nemotyvuotos žvaigždės ir pasiekė absoliutų maksimumą, gaudama naujokų biržos šaukimus.

Ar mainuose buvo įmanoma pasirodyti dar geriau? Tikriausiai taip, tačiau net ir dabartinė situacija nėra verto Linčo teismo.

Indianos „Pacers“

„Pacers“ iš šių mainų išeina aukštai iškelta galva. Oladipo jau prieš Orlando burbulą kėlė šurmulį dėl noro palikti komandą, o jo kontraktas baigiasi po šio sezono. Į komandą atvykstantis LeVertas sutartį turi bent iki 2023-iųjų, tad šią problemą „Pacers“ išsprendė.

Lyginant geriausias Oladipo ir LeVerto versijas, pastarasis tikrai nusileidžia, tačiau esminis klausimas yra, ar Oladipo apskritai grįš į savo geriausią formą. Tuo metu LeVertas turėtų tapti puikiu pagalbininku komandos senbuviams – Domantui Saboniui, Mylesui Turneriui bei Malcolmui Brogdonui.

Nors imtis ir labai maža, tačiau šiame sezone LeVertas vidutiniškai rinko po 31 tašką ir 9 rezultatyvius perdavimus, kuomet Bruklino ekipa vertėsi be Duranto ir Irvingo.

Krepšininko karjeros rekordas siekia 51 tašką, o šiame sezone į „Grizzlies“ krepšį jis buvo suvarpęs 43 taškus. Taigi, „Pacers“ gauna solidų taškų rinkėją, kuriam tikrai atsiras vietos apylygėje „Pacers“ komandoje. 

Sabonis, LeVertas, Brogdonas, Turneris, o po traumų dar į rikiuotę sugrįš Jeremy Lambas bei Orlando burbule sprogęs T.J. Warrenas. Pridėjus inovatyvų trenerį Nate‘ą Bjorkgrena, gauname labai simpatišką komandą, galinčią pasispardyti atkrintamosiose.

Klivlando „Cavaliers“

Yra vienintelis žodis apibūdinti tai, ką padarė „Cavaliers“ – vagystė. Klivlando ekipa išsiuntė itin dažnai traumų kamuojamą ir veikiausiai savo potencialo jau nepateisinusį Dante Exumą bei pirmojo rato šaukimą, gautą iš Milvokio „Bucks“.

Į komandą atvyksta solidus vidurio puolėjas Allenas, kurio galimybes gynyboje jau aptarėme, tačiau jis taip pat yra puikus pikenrolo žaidėjas, tad turėtų puikiai tikti prie jaunųjų Collino Sextono bei Dariuso Garlando tandemo.

Šiuo metu Klivlando ekipoje yra trys vienodo tipo vidurio puolėjai: Allenas, JaVale‘as McGee ir Andre Drummondas. Pastarajam tai veikiausiai reiškia karjeros pabaigą „Cavs“ gretose.

Nuotr. USA TODAY – Scanpix

Vidurio puolėjui šis sezonas yra paskutinis prieš tampant laisvuoju agentu, tad „Cavaliers“ ekipa veikiausiai pasinaudos šia situacija ir išsiųs krepšininką kituose mainuose.

Kalbėti apie galimą patekimą į atkrintamąsias šiuo metu veikiausiai būtų per drąsu, tačiau į pirmąjį dešimtuką „Cavaliers“ įsiropšti yra pajėgūs. Pakeistas NBA formatas dešimtą vietą užėmusiai komandai dar leidžia patekti ir į atkrintamąsias, tad Klivlando ekipa patriukšmauti gali.

Nors vidurio puolėja pozicija „Cavaliers“ klubui toli gražu nebuvo avarinė situacija, tačiau kai už tokį žaidėją mokama tokia juokinga kaina, nesiimti veiksmų paprasčiausiai negalima.

Komentarai:
Iskele galva ,kad nunestu?
Pacers iseina iskelta galva? Atidave Oladipo uz silpnesni zaideja , kuris truputi jaunesnis ir siaip blogesnis , nesuprantu as tos iskeltos galvos , panasu atidave ateities mainams , nes jo kontraktas galioja iki 2023 kitaip logisko paaiskinimo nera .Gris Lamb , yra Brogdon , Levert toks idomus , bet jauciasi susigrudimas tarp SG .
2021-01-15
+6
Atsakyti
Spejikas
speju vis vien nieko nesigaus
2021-01-14
+6
Atsakyti
kaip faina.... puikios naujienos... dar westbooka ar beala paimt galetu, dinwidie su harrisu iskeist ir bus slyksciausia sutve surinkta su Nashu ir DAntoniu uz vairo... net lakers antisimpatiju tope lenktu... del pacers viskas grazu, del rockets - zavu, del cavs - idomu :DD
2021-01-14
+2
Atsakyti
Lol
gal geriau jus tokiu straipsniu su savo tupa nuomone nerasykit
2021-01-14
Atsakyti
djgaffer
Nets vėl sau duobę išsikasė.Tas noras siekti pergalių čia ir dabar juos netolimoje ateityje paliks prie suskilusios geldos.Alleno atidavimas išvis tragedija,be jo gynyba neegzistuos visai.O Pacers už tai labai nuskilo.LeVertas yra super papildymas,kuris net dažniau draugų ieško aikštėje,nei Oladipo.Todėl jie taps dar komandiškesne ekipa.Įdmomu bus matyti,kaip Sabonis apsipras,bet tikiu,kad jo žaidimo kreivė dar labiau pakils.
2021-01-14
Atsakyti
kasioguru
pripjovet cia grybo su kai kuriais issireiskimais. pvz, "naujai susiformavusios jegos" - cia kur? Nets ir taip jau buvo laikomi vieni favoritu. arba Irvingas "nenorejo but antruoju vyruku" Bostone? o kas gi ten buvo pirmu? o didziausia nesamone apie 3 didziausius ego - nezinau, kodel Durantas plakamas kartu su kitais 2. tiek zaisdamas GS, tiek dabar Nets KD jau irode, kad gali zaist komandiskai, ir siaip jis yra vienas profesionaliausiu atletu lygoj. apie koki didziuli jo ego jus snekat? gal supainiojot su Westbrooku? o del Nets pajegumo, tai puolime net jei ir nepasidalins kamuolio, vistiek bus kosmosas, bet kaip jie ginsis? KD su Irvingu siaip gynyboj tai dar normalus, bet Hardenas su gynyba neturi nieko bendro, Harrisas gynyboj silpnas, DJ isvis jau lygos atgyvena, tiesiog didelis mesos kalnas aikstej, daugiau nieko. vien puolimu nieko nepasieks. nebent cia dar ne pabaiga ir Irvinga uz jo bajerius iskeis i koki gynybini paketa.
2021-01-14
+6
Atsakyti
Harden
Bus tas kuris vėl siaus po klubus ir A. Silver iš jo padarys pavyzdį kai suspendous 10-15 rungtynių be algos. Kažkas bus pavyzdys, kad visgi čia yra verslas ir nėra ko išsiknisinėti.
2021-01-14
-6
Atsakyti
Spectre
pasigooglinau ir radau viena panasuma tarp naujojo big3, visi jie be bobu - nesusitupeje. Gal del to taip stiprei reiskiasi, kyrie nezaidzia, barzda savo inorius rodo, o durantas turbut toliau uzstojineja pats save su fake twiterio acc. Vienintelis irvingas turi vaika bet ne boba. Stevas nashas turi jiems surast vieselku niujorke ir viskas atsistos i savo vietas
2021-01-14
-4
Atsakyti
Heat Big3 geriausias buvo, antri labai arti Bostono KG Pierce ir Allen. Sitiem dar daug irodyt kartu, kad galetu su tom trijulem lygintis.
2021-01-14
+2
Atsakyti
Bricks
apie pajegiausia trejeta rasyti absurdas - ok, nezinai Bostono ar Lakers istorijos, tai bent prisimink LeBron-Wade-Bosh. Sitas trejetas gerokai buvo geresnis ir kas dar svarbiau - tai buvo ne tik elitiniu scoreriu rinkinys, o ispudingas bendras igudziu rinkinys.
2021-01-14
-6
Atsakyti
AV
Dabar kadangi Kyrie nežaidžia tai keist jį į Westbrook ir bus Oklahoma reunion po beveik 10 metų :D Dar gal Ibaka įmanoma būtų pasikviest.
2021-01-14
Atsakyti
“Nets” privalo
dar susisiekt su "khimki" ir prisiviliot "skyles gynyboje uzkamsanty Alekseju" sveda!
2021-01-14
+9
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.