Nuotr.: Scanpix
Nuotr. Scanpix

Pirmąjį sugrįžimo į Lietuvos rinktinę tašką pelnęs Vaidas Kariniauskas pasisuko į kitą aikštės pusę, iškėlė pirštą į viršų ir patukseno sau į galvą. 27-erių alytiškiui tai buvo ypatingas momentas. Praėjus puspenktų metų po 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, gynėjo krūtinę vėl papuošė užrašas Lietuva.

Gestas po pataikytos baudos į Čekijos krepšį buvo tik nežymi išraiška to, kokios emocijos kunkuliavo viduje.

„Atsidariau po ilgo laiko, – šypsodamasis tinklalapiui „BasketNews.lt“ momentą komentavo Kariniauskas. – Tikrai ypatingas momentas. Aišku, tai nėra pasaulio ar kažkoks čempionatas, bet vis tiek vilki Lietuvos rinktinės aprangą, ant tavęs užrašyta „Lietuva“, ir atstovauji šaliai. Nuostabus jausmas, todėl vienokios ar kitokios emocijos pasirodo.“

Utenos „Juventus“ krepšininko džiaugsmas veržėsi vėl sulaukus rinktinės įvertinimo. Nuo paskutinio momento nacionalinėje komandoje – 2016 m. rupgpjūčio Brazilijoje, atletui teko perkopti sunkiai įveikiamus barjerus. 

Su jais susitvarkęs ir užsigrūdinęs, sportininkas dabar trokšta pateisinti jam parodytą pasitikėjimą.

„Labai smagu, kad pagaliau grįžau į rinktinę. Kainavo daug darbo, nuėjau ilgą kelią iki rungtynių su Čekija. Džiaugiuosi kiekviena diena rinktinėje ir tikiuosi, jog pasiseks padaryti tai, ką turime padaryti“, – sakė Kariniauskas.

Dvikovoje su Čekija pirmojo kėlinio viduryje nuo suolo pakeltas Kariniauskas pakeitė Mantą Kalnietį ir pirmoje atakoje atliko metimą iš toli, tačiau jis tikslo nepasiekė. Per kitą išpuolį įžaidėjas asistavo Eimantui Bendžiui, kuris smeigė tritaškį su pražanga. Sugniaužęs kumštį, Kariniauskas šaukė iš džiaugsmo.

Besibaigiant pirmajam ketvirčiui, Maskoliūnas pakeitė atakų generolą, kur jį prie suolo pasitiko atsistovėjęs Mantas Kalnietis. Kapitonas anksčiau nei visi pasveikino Kariniauską su solidžiu startu rungtynėse, kuriose Lietuva 31:15 triuškino Čekiją.

„Visada svarbu, kaip komandos draugai reaguoja į tavo žaidimą, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ kalbėjo Kariniauskas. – Nemažą laiką visus pažįstu. Iš Manto mokiausi ir dar dabar mokausi sprendimų, jis – patyręs žaidėjas. Tikrai džiaugiuosi, jog Mantas su Jonu (Mačiuliu) mane palaiko ir vis dar rodo pavyzdį mums visiems esantiems.“

Lietuviams po pirmosios dalies užtikrintai pirmaujant 49:33, Kariniausko +/– rodiklis kartu su Arno Butkevičiaus buvo antras geriausias komandoje (+14). Eimanto Bendžiaus grafoje degė +15. Pasibaigus rungtynėms, Kariniauskas pagal šį rodiklį išliko antras geriausias (+20), bet gerokai pralenkęs kitus įžaidėjus Mantą Kalnietį (+1) ir Šarūną Vasiliauską (+3).

Maskoliūnas po dvikovos gyrė Kariniauską, tačiau tikino nė kiek nenustebęs dėl jo žaidimo.

„Žinome Vaido charakterio savybes, jis nieko nebijo, visą laiką stengiasi 100 proc, – spaudos konferencijoje sakė Maskoliūnas. – Jam gali nepasisekti, bet momentais jis sužaidė kaip profesorius.“

„Smagu, kad treneris pagiria mane, bet nereikia užriesti nosies, – į trenerio žodžius reagavo Kariniauskas. – Svarbiausia yra pamiršti, jog man pasisekė šeštadienį ir nuleidus galvą eiti laimėti Lietuvai kelialapį į Europos čempionatą, kad truputį aprimtų kalbos, jog „krepšinis pas mus merdėja“ ar kažkas. Tikrai taip nėra. Keli pralaimėjimai buvo, bet turime viską sutvarkyti.“

Kariniauskas sugrįžimo mače rungtyniavo 21 minutę ir su 15 taškų (5/8 dvit., 0/1 trit., 5/7 baud.) buvo rezultatyviausias lietuvių gretose.

Jis taip pat dar išdalijo 6 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 3 ir perėmė 1 kamuolį bei 2 kartus suklydo. Visa tai konvertavosi į 16 naudingumo balų pasirodymą.

„Neperdegti padeda metai – jau 27-eri, nebe 20. Perdegti dabar yra sunkiau, bet, aišku, įmanoma. Su patirtimi pradedi tvarkytis su mintimis ir tiesiog būni tame momente, o perdegimas lieka šone, – nusiteikimą sugrįžimui komentavo Kariniauskas. – Kai žaidžiau, nebuvo taip, jog komanda eitų į apačią. Džiaugiuosi, kad pirmos rungtynės pavyko, nesudegiau išėjęs ir nepridariau nesąmonių. Visi klausė manęs, kokį derinį šaukiau, ėjo paskui mane ir rezultatas išėjo geras.“

Kariniausko ir Kalniečio duetas rinktinėje atgijo po puspenktų metų. Jiedu abu įžaidėjo vaidmenį dalijosi Rio de Žaneire vadovaujant Jonui Kazlauskui. Lietuvos rinktinės kapitono žaidimą Kariniauskas iš arti stebėjo ir augdamas „Žalgirio“ sistemoje.

Galimybė žaisti su tokiu patyrusiu krepšininku, besimokančiam Kariniauskui – tikras džiaugsmas.

„Mantas buvęs (žaidimo) situacijose tūkstančius kartų, labai gerai žaidžia pikenrolą. Man asmeniškai nėra sunku žaisti su juo penkete, nes jeigu mane spaudžia, jis pasiims ir išsivarys kamuolį. Jeigu spaudžia Mantą, aš išsivarysiu. Kuo daugiau kuriančių žaidėjų, tuo lengviau, manau, ir treneriui, ir patiems žaidėjams. Labai smagu, kad galiu žaisti vienoje aikštelėje su Mantu ir tuo pačiu Jonu“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo Kariniauskas.

Lietuvai susikomplikavus padėtį ankstesniuose atrankos languose, Maskoliūno kariaunos likimas 2022 m. Europos čempionate spręsis per paskutines kvalifikacijos rungtynes su danais. 

Nuotr. FIBA

Iki šio etapo Kariniauskas įvykius stebėjo iš šalies ir girdėjo aidėjusią kritiką Maskoliūno auklėtiniams po sensacingų pralaimėjimų. 

Dabar įžaidėjas atsidūrė tarp jų bei atkreipė dėmesį, jog komandoje vyrauja neeilinė rimtis.

„Nuo pirmos dienos jautėsi, kad nėra viskas taip, kaip būtų įprasta Lietuvos rinktinėje. Buvo pralaimėjimų, dėl ko natūralu visi yra truputėlį įsitempę. Manau, kaip ir treneris bijojo, kad mes nebūtume susikaustę rungtynėse po pralaimėjimų, kurių tikrai neturėjo būti. Bet susitvarkėme su tuo, savo agresyvumu persilaužėme ir, manau, visada turėtų taip būti, nesvarbu, prieš ką žaidi. 

Dažniausiai būna taip, jog prieš „prastesnes“ komandas yra sunkiau, nes nežinai, ko iš jų tikėtis, ir taip nutinka pralaimėjimai. Nemanau, kad Lietuvai tai – kažkokia tragedija, tiesiog turime pasiimti tas rungtynes. Turime nuostabių žaidėjų, kurie turi didelį šansą vasarą Lietuvai pasiekti dideles pergales“, – dėstė Kariniauskas.

Kaip krepšininkas vertina savo galimybes įsipaišyti į pajėgiausios rinktinės paveikslą?

„Sužaidžiau tik vienas rungtynes, – pažymėjo Kariniauskas. – Žiūrėsime, kaip čia bus, laikas sudėlios viską. Svarbu, kad visi stipriausi žaidėjai atstovautų šaliai ir visi būtų sveiki. Jeigu pateksiu tarp geriausių, atstovausiu, kaip tik galėsiu. Gal skamba kiek banaliai, bet svarbiausia, jog Lietuva būtų krepšinio tope. Mes tikrai mokame žaisti krepšinį. Kas man labai patinka, kad prieš 5-6 metus visi verkė dėl įžaidėjų-gynėjų, bet dabar turime jų tikrai daug: Rokas (Jokubaitis), Marius (Grigonis), Lukas (Lekavičius)… 

Neįtikėtini kūrėjai, kuriuos Europoje kiekvienas treneris turbūt norėtų turėti savo komandose. Mes neturime problemų ir gynėjai turi vesti rinktinę, plius turime du NBA žaidėjus, kurie yra neįtikėtini. Tikrai didelė paspirtis Lietuvai ir, manau, vasarą viskas bus gerai. Tik dabar mums reikia sutvarkyti prieš danus.“

Mūšis su Danija – pirmadienį nuo 19.30 val.

Komentarai:
jam esant aikšteje iškart žaidimas griūna, nuopolio rinktinėje nėra žaidžia kariniausko, maskoliuno ir mareko lygiu. dėl ko veteranai kalnietis su mačiuliu turi taisyti situacijas....
2021-02-25
-2
Atsakyti
c
ne nu visiškai nesuprantu kodėl taip visi žurnalistai ir treneris Maskoliūnas taip giria Kariniauska,juk nereikia būti "profiku"kad pastebėtum kaip jis žaidžia savo statistikos ir (tipo)šlovės gerovei,juk visi kiti biogioja be kamuolio,sustoja kamolio judėjimas per komamdini puolima,tai ne ižaidėjo funkcija,bet aklieji treneriai mato kitaip,užtat ir tenka su tokiais kaip Danais kovot iki paskutinio metimo...
2021-02-24
-4
Atsakyti
Kariniauskas jau dabar lenkia Mantą žaidimo organizavime... o jie abu kai žaidžia smagu žiūrėti...
2021-02-23
-8
Atsakyti
...
tai, kad vargas ziuret i jo ten gimdyma leta, per ji sustoja zaidimas daznai , o galu gale pats bando an saves imt, buna imeta, buna klaidom baigias.Nematau jokiu stebuklu jo zaidime
2021-02-23
-2
Atsakyti
AS
Laukiam iš pono Luko Malinausko naujo straipsnio, kaip Kariniauskas prisimakalavo per 25 min. +/- statistikoje surinkdamas prasčiausią rezultatą (-7) komandoje.
2021-02-23
+7
Atsakyti
Anonimas
per stebukla patekome i eurobasket, o ir pats prisimakalavo su kamuoliu, per daug gerai apie save galvoja kariniauskas po gero pasirodymo LKL\'e
2021-02-23
+3
Atsakyti
mod123
dar Danu vejo malunininku nenukale, o jau nosys uzriestos, dar ne vakaras.
2021-02-22
+5
Atsakyti
Anonimas
Bet kad akivaizdus nuopolis. Jokio pusfinalio ar medalio nuo 2015, kai mum Lietuvos rinktinei iprasta budavo bent karta i kelis metus bent i pusfinali iseit.
2021-02-22
+7
Atsakyti
Va va
Laimėjo prieš Čekija ir jau vyras. Yrodyti reikia savo vertę, kautis, laimėti čempionatą ar stabiliai rodyti gerus rezultatus, o ne šnekėti po pergalės prieš Čekiją, kad ir kokia Didinga būtų Čekijos komanda :)))
2021-02-22
+3
Atsakyti
Anonimas
Danijos komandos zinute lietuviam
2021-02-22
Atsakyti
Anonimas
Kariniauskas isgelbes Lietuvos krepsini 😄
2021-02-22
+2
Atsakyti
Dovke
Pritariu tau
2021-02-22
Atsakyti
djgaffer
Ir tikiu,kad reikalai bus sutvarkyti.Jau tikrai matosi,kad vyrai rimti,be kažkokių šypsenėlių,supranta padėtį ir iš karto matom rezultatą-užtikrinta pergalę prieš čekus.Tai prieš danus linkiu atsinešti tokią pačią rimtą nuotaiką,net sakyčiau pyktį ir užgautas ambicijas,ir sudoroti galų gale tuos antrų lygų žaidėjus.
2021-02-22
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.