Nuotr.: BasketNews.lt/V. Mikaitis
Nuotr. BasketNews.lt/V. Mikaitis

Kauno „Žalgiris“ Eurolygos sezoną užbaigė su 17 pergalių ir 17 pralaimėjimų bei finišavo 11-oje turnyrinės lentelės vietoje.

Šį sezoną metami tritaškiai

42%
8,4
Pataiko: 8,4
Taiklumas: 42,1%
Vieta lygoje: 14
Geriausias pasiekimas: 18
Blogiausias pasiekimas: 1
Daugiausia pataiko: Marius Grigonis

Pandeminį sezoną žalgiriečiai pasitiko su nauju vairininku Martinu Schilleriu, tačiau, nepaisant bangavimų, Lietuvos čempionai išlaikė aukštą kartelę ir iki 31-ojo turo kovojo dėl atkrintamųjų.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žurnalistas Jonas Lekšas atskirai įvertino kiekvieno žalgiriečio bei Martino Schillerio sezoną. Skiriant balą, buvo prisimenama, kokie uždaviniai bei lūkesčiai buvo keliami prieš sezoną.


Marius Grigonis – 9 balai
28 min., 13,4 tšk. (50,6 proc. dvit., 45,6 proc. trit., 94,4 proc. baud.), 3,3 rez. perd., 2,3 kld., 4,2 išpr. praž., 13,7 naud. balo.

Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta

Prieš sezoną buvo tikimasi, jog Marius taps „Žalgirio“ lyderiu, tačiau kilo klausimų, ar mįslinga pėdos trauma nepaliko pėdsakų. Vis dėlto nuo pirmųjų rungtynių Grigonis tapo pagrindiniu Lietuvos čempionų žmogumi aikštėje ir ne kartą rungtynių pabaigose nulėmė pergalę savo individualiais veiksmais. Gynėjas viso sezono metu išlaikė stabilų pataikymą ir pateko į elitinį 50-40-90 klubą, o viską vainikavo susitarimas su Maskvos CSKA. Iki maksimalaus balo lietuviui pritrūko geresnės reguliariojo sezono pabaigos, kurioje krepšininkas atrodė išsekęs, o taip pat jam reikia tobulinti prasiveržimą, nes varžovai jau pripranta, kad po išsikeitimo snaiperis atakuos iš distancijos.


Rokas Jokubaitis – 9 balai
21 min., 7 tšk. (47,8 proc. dvit., 38,8 proc. trit., 75,6 proc. baud.), 2,5 rez. perd., 1,5 kld., 6,8 naud. balo.

Nuotr. D.Lukšta

Sezono metu daugėjo kritikos Jokubaičiui dėl gynybos ar nestabilaus metimo iš distancijos, tačiau prisiminkite, ko tikėjomės iš jaunuolio rudens pradžioje? Rokas nuo sezono starto atrodė taip brandžiai, kad greitai visi pamiršo, jog gynėjui yra vos 20 metų. Jaunasis talentas nuo pirmųjų rungtynių užsitarnavo Schillerio pasitikėjimą ir tapo svarbiu rotacijos žaidėju, todėl reikia tikėtis, jog dar bent sezoną „Žalgiriui“ pavyks jį išlaikyti. Žinoma, lietuviui reikia tobulinti tiek komandinę, tiek asmeninę gynybą bei pridėti užtikrintumo atakuojant iš toli, o duomenis jis tam tikrai turi.


Nigelas Hayesas – 8 balai
27 min., 9,5 tšk. (44,3 proc. dvit., 44,3 proc. trit., 89,4 proc. baud.), 3,9 atk. kam., 1,1 per. kam., 1,1 kld., 9,8 naud. balo.

Nuotr. Dainius Lukšta

Hayesas buvo antras pagal svarbą žmogus „Žalgiryje“ po Grigonio ir taip atsitiko pirmiausiai dėl komplektacijos spragų. Vis dėlto tos komplektacijos spragos, lėmusios didelį amerikiečio žaidimo laiką trečiu numeriu, pakėlė Nigelo akcijas, kadangi šioje vietoje jis atrodė net geriau nei įprastoje sau sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Įdomu, jog krepšininkas sezone išmetė tiek pat tritaškių ir dvitaškių bei atakavo identišku procentu. Tiesa, kad ir koks svarbus amerikietis buvo „Žalgiriui“, jis neišvengė žaidimo svyravimų bei retai imdavosi iniciatyvos.


Paulius Jankūnas – 8 balai
16 min., 3,9 tšk. (50,8 proc. dvit., 27,6 proc. trit., 91,1 proc. baud.), 4,4 atk. kam., 7,1 naud. balo.

Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta

Prieš sezoną daugelis galvojo, jog tai – paskutinis kapitono sezonas karjeroje ir taip manyti buvo pagrindo. Pastaraisiais metais Jankūną persekiojo sveikatos problemos, o ir šio sezono pradžia nežadėjo renesanso. Vis dėlto po Naujųjų metų Paulius atrodė supratęs savo vaidmenį, su kuriuo puikiai tvarkėsi bei davė apčiuopiamos naudos „Žalgiriui“. Nors Jankį prieš sezoną matėme jau tik penktoje pozicijoje, jis visą sezoną solidžiai atrodė žaisdamas sunkiojo krašto puolėjo vietoje. Galinga antroji sezono pusė leidžia tikėtis, jog dar ir kitais metais veteranas duos naudos ne tik rūbinėje, bet ir ant parketo.


Thomasas Walkupas – 7 balai
24 min., 8,2 tšk. (46,9 proc. dvit., 37,1 proc. trit., 90,6 proc. baud.), 3 atk. kam., 4,5 rez. perd., 1,1 per. kam., 1,6 kld., 10,6 naud. balo.

Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta
Trečiąjį sezoną Kaune žaidęs Walkupas turėjo taikytis prie naujos sistemos ir galėjo atrodyti, jog prie Šarūno Jasikevičiaus amerikiečiui kurti žaidimą sekėsi lengviau. Šaro įžaidėju padarytas Thomasas yra puikiai užduotis aikštėje vykdantis krepšininkas, tačiau kai reikia daugiau improvizuoti pačiam, Walkupui pasidaro sunkiau. Nepaisant solidžios sezono pabaigos, žalgiriečio statistika, lyginant su pernai, krito, o tai įrodo, jog galbūt Schilleriui norėtųsi kitokio stiliaus pagrindinio įžaidėjo. Be to, ir pats Walkupas nesijautė idealiai prie pasikeitusios žaidimo sistemos. Kaip bebūtų, 28-erių krepšininkas išlieka vienas geriausių Eurolygos įžaidėjų, žvelgiant į duodamą naudą abiejose aikštės pusėse, ir jei „Žalgiris“ norės jį išlaikyti, tai padaryti šį tarpsezonį gali būti labai sunku.
 

Joffrey Lauvergne'as – 7 balai
21 min., 10,7 tšk. (59 proc. dvit., 66 proc. baud.), 5,6 atk. kam., 1,6 kld., 12 naud. balų.

Nuotr. zalgiris.lt

Lauvergne'o sezonas paliko dvejopus jausmus – prancūzas solidžiai tvarkėsi prieš stiprių aukštaūgių neturėjusias komandas, tačiau išnykdavo prieš augalotus vidurio puolėjus. Taip pat Joffrey dažnai darydavo vaikiškas klaidas arba nepataikydavo iš labai gerų padėčių, tačiau tai kompensuodavo puikia kova po krepšiais bei teigiama energija. Kaip jau ne kartą minėjau sezone, Lauvergne'o talentas yra NBA lygio ir jo gebėjimas greitai suktis po užtvarų yra išties įspūdingas, tačiau priimami sprendimai dažnai primindavo NKL krepšininkų klaidas. Vis dėlto pirmąjį JoJo sezoną „Žalgiryje“ galima įvertinti teigiamai, o ir pratęsta sutartis su centru yra sveikintina, nes už sąlyginai nedidelę sumą rasti geresnį variantą nei Lauvergne'as būtų sunku.


Augustine'as Rubitas – 6 balai
19 min., 8,1 tšk. (52,6 proc. dvit., 82,9 proc. baud.), 4,2 atk. kam., 9,4 naud. balo.

Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta

Amerikietis buvo efektyvus žaidėjas trumpomis atkarpomis ir kaip atsarginis vidurio puolėjas lūkesčius tikrai pateisino. Vis dėlto aukštaūgis mažai ką pasiūlė ketvirtoje pozicijoje, o būtent čia „Žalgiris“ turėjo didžiausių spragų. Rubitas turi stabilų metimą iš distancijos ir jo pikenpopai kai kuriose rungtynėse buvo svarbus faktorius. Ar Kauno klubo vadovai pratęs sutartį su Augustine'u? Sunku pasakyti, bet manyčiau, jog prie dabar esamos priekinės linijos „Žalgiriui“ reikėtų universalesnio krepšininko, kuris galėtų duodi panašią naudą abiejose pozicijose.


Lukas Lekavičius – 6 balai
18 min., 8,2 tšk. (56,8 proc. dvit., 50 proc. trit., 86,4 proc. baud.), 2,4 rez. perd., 1,6 kld., 8,3 naud. balo.

Nuotr. D.Lukšta

Luko sezoną tikrai negalime vadinti pasisekusiu – krepšininkas papuolė į didžiulę žaidybinę duobę antroje sezono pusėje, kai per 10 turų vos sykį pasiekė dviženklį naudingumą. Lyginant su pernai, Lekavičiaus žaidime trūko užtikrintumo atliekant perdavimus ir kuriant žaidimą, o tolimus metimus krepšininkas pradėjo mesti tik sezono pabaigoje, nors tai darė labai solidžiu 50 proc. pataikymu. Kaip bebūtų, gynėjas buvo geriausiai prie išsikeitimų varžovus atakavęs krepšininkas ir atrodė, jog sezono pabaigoje Schilleris geriau suprato, kaip galima išnaudoti „Žalgirio“ mažylį.


Artūras Milaknis – 6 balai
19 min., 6 tšk. (48,3 proc. dvit., 47 proc. trit.), 1 atk. kam., 4,5 naud. balo.

Nuotr. D.Lukšta/BasketNews.lt

Įspūdinga Milaknio nepraleistų rungtynių serija Eurolygoje nutrūko „Žalgiriui“ labai svarbiu metu ir tai stipriai prisidėjo prie kauniečių duobės lemiamoje sezono stadijoje, o ypatingai tai atsispindėjo puolime. Artūro netektis tik dar kartą įrodė, jog tai nėra tik 6 taškų žaidėjas – Milas į save nukreipia milžinišką varžovų gynybos dėmesį, o tai atveria erdves kitiems. Tiesa, reikia pripažinti, jog Schillerio schemose Milaknis nesijautė taip patogiai, kaip prie Jasikevičiaus, nes čia jam specialių derinių daug skiriama nebuvo, o kai nėra toks efektyvus puolime, jį laikyti ilgai aikštėje yra didelė prabanga dėl veterano silpnesnės gynybos.


Martinas Gebenas – 5 balai
8 min., 3,3 tšk. (61,8 proc. dvit., 72,7 proc. baud.), 2,1 atk. kam., 4,5 naud. balo.

Nuotr. D.Lukšta

Gebeno statistika yra labai panaši į praėjusio sezono, tačiau centras ją pasigerino tik sezono pabaigoje, kai išretėjo „Žalgirio“ priekinė linija. Lietuvis buvo trečias vidurio puolėjas komandoje ir didelio Schillerio pasitikėjimo neišsikovojo. Visgi vidurio puolėjas yra efektyvus krepšininkas, gerai išpildantis pikenrolo situacijas, todėl net ir trumpose atkarpose sugebėdavo būti naudingas. Vis dėlto Martinas turi problemų pikenrolo gynyboje, kur yra nuolat atakuojamas, o būtent tai jam neleidžia Eurolygoje daugiau laiko būti ant parketo. Prisimenant lūkesčius prieš sezoną, norisi greitesnio Gebeno progreso.


Steve'as Vasturia – 2 balai
12 min., 2,5 tšk. (40,9 proc. dvit., 36,4 proc. trit.), 0,7 rez. perd., 0,6 kld., 1 naud. balas.

Nuotr. BNS

Didelių lūkesčių Vasturiai prieš sezoną nekėlėme, tačiau, kai Schilleris jį pasirinko vietoje Tomo Dimšos, automatiškai kartelė išaugo. Vis dėlto dabar jau ir pats Schilleris supranta, jog tai buvo blogas sprendimas ir sezono pabaigoje amerikietis buvo išimtas iš įprastos rotacijos. Steve'as neparodė jokio išskirtinio įgūdžio, kuris galėtų duoti apčiuopiamos naudos, o gynyboje buvo tikra skylė. Akivaizdu, jog Eurolygos lygis jam buvo per aukštas ir Lietuvos čempionų klube jo kitą sezoną turėtume nebematyti. Kažkiek nepalankiai susiklostė reikalai ir pačiam žaidėjui dėl traumų situacijos „Žalgiryje“ – Vasturia buvusiuose klubuose pasižymėjo žaidimo kūrimu, o Kaune krepšininkas retai būdavo su kamuoliu.


Martinas Schilleris – 8 balai
17 pergalių ir 17 pralaimėjimų, 11 vieta

Nuotr. BasketNews.lt/Dainius Lukšta

Prieš sezoną nežinojome, ko tikėtis iš naujo trenerio, ir dauguma jį sutiko skeptiškai. Sezono starte Martinui akivaizdžiai trūko taktinės patirties Europoje, tačiau vėliau austras pradėjo keistis, nors prie to prisidėjo ir Patricio Garino bei Vasturios traumos, privertusios Hayesą pastumti į trečią poziciją, kas keitė „Žalgirio“ sezoną.

Schilleris yra žaidėjų treneris ir šiemet krepšininkų žaidime jautėsi atsipalaidavimas, kuris kartais yra gerai, pavyzdžiui, matome pagerėjusį tritaškių procentą, tačiau kartais – ne taip gerai. Būtent klaidų neužakcentavimas auklėtiniams lėmė, kad tos pačios klaidos nuolat kartodavosi, o jos labai brangios tapo pavasarį, kai varžovų žaidimo kreivė kilo, o „Žalgirio“ – atvirkščiai. Taip pat prie to prisidėjo ir minučių nepaskirstymas vietiniame fronte. 

Taip pat austrui dar labai reikia tobulėti taktikoje – šiemet pasigedome specialių derinių po minutės pertraukėlių, prisitaikymo gynyboje pagal varžovus, o puolime „Žalgiris“ visą sezoną važiavo praktiškai ant to paties bagažo, kurį eigoje oponentai išgliaudė.

Kad ir kaip bebūtų, Schilleris viršijo prieš sezoną keltus lūkesčius ir nors tas skiriamas aštuonetas nėra stiprus, bet sezonas tikrai buvo pozityvesnis, negu buvo galima tikėtis. Jei kas būtų pasiūlęs prieš sezoną 17 pergalių, daugelis turbūt būti sutikę. Kitais metais pamatysime tikrą stratego potencialą, kai jis komandą modeliuos pagal save.


Marekas Blaževičius, Karolis Lukošiūnas ir Patricio Garino sužaidė mažiau nei pusę Eurolygos rungtynių, todėl jų sezonų objektyviai įvertinti negalime. 

Komentarai:
Na, su visa pagarba Pauliui, bet skirti jam aukstesni bala uz Walkup yra nesamone.
2021-04-12
+2
Atsakyti
Shulerui silpnas 6 su perspektyva kilt
2021-04-10
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.