Nuotr.: AP, AFP – Scanpix, BNS/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. AP, AFP – Scanpix, BNS/BasketNews.lt iliustracija

2020 m. balandį Čikagos „Bulls“ krepšinio operacijų prezidento pareigas perėmęs Artūras Karnišovas naujojoje savo komandoje padarė kapitalinį apvalymą.

Nors lietuvis Čikagoje darbuojasi kiek daugiau nei metus, kaip praneša Jeffas Mangurtenas, nuo Karnišovo atvykimo „Bulls“ gretose liko viso labo du krepšininkai – komandos žvaigždė Zachas LaVine‘as bei įžaidėjas Coby White‘as.

Ketvirtuoju šaukimu 2020 m. NBA naujokų biržoje pasirinktas Patrickas Williamsas yra trečias ilgiausiai komandoje žaidžiantis krepšininkas per Karnišovo erą.

Karnišovas buvo aktyvus nuo pat pirmųjų dienų. Jis per kiek mažiau nei dvi savaites išsirinko naująjį generalinį „Bulls“ vadybininką, kuriuo paskyrė Marcą Eversley.

„Ieškojau generalinio direktoriaus, kuris galėtų įgyvendinti mano viziją ir atitiktų vertybes, o Marco praeitis ir įgūdžiai būtent leis viską perteikti į „Bulls“ organizaciją, – tuo metu sakė Karnišovas. – Jis yra užmezgęs ryšių visame pasaulyje, turi įgūdžių atrasti talentų ir pasižymi tinkamu požiūriu, atsižvelgiant į tai, ką norime sukurti „Bulls“. Eversley – pasiruošęs kitam savo karjeros žingsniui ir ruošiuosi kartu su juo „Bulls“ paversti nuolatine pretendente į NBA titulą.“

Lietuvis už darbą taip pat padėkojo ilgamečiui „Bulls“ fizinio rengimo treneriui Jeffui Tanakai, o po 2020-2021 m. sezono buvo atleistas ir vyr. treneris Jimas Boylenas. Jį pakeitė iki šiol Čikagos klube besidarbuojantis Billy Donovanas. Kartu su Donovano atvykimu buvo atsisveikinta su keturiais vyr. trenerio asistentais.

Nuotr. AFP-Scanpix

Galutinis trenerių štabas buvo suformuotas praėjusių metų lapkritį. Jame buvo net devynios naujos pavardės, o įskaitant Donovaną, klubo treniravimą perėmė naujai suformuota dešimties asmenų brigada.

Bene skambiausią savo ėjimą Čikagoje Karnišovas atliko kovo mėnesį, kuomet „Bulls“ per mainus perėmė Orlando „Magic“ žvaigždę Nikola Vučevičių.

Čikagoje taip pat nusileido Al-Farouqas Aminu, o „Bulls“ „Magic“ klubui atidavė Wendellą Carterį, Otto Porterį ir 2021 m. bei 2023 m. pirmojo rato šaukimus.

Tą pačią dieną Karnišovas iš karto išmainė mainų būdu gautą Mo Wagnerį į Danielį Theisą. „Bulls“ teises į Wagnerį įgavo susitarusi su Vašingtono „Wizards“, iš kurios Čikagos kryptimi pasuko Troy Brownas.

Tuo metu Karnišovo vadovybė į JAV sostinę išsiuntė Danielį Gaffordą ir Chandlerį Hutchisoną.

Šių metų vasarą Karnišovas taip pat buvo aktyvus. Iš pradžių mainų būdu buvo gautas Lonzo Ballas, už kurį „Bulls“ į „Pelicans“ išsiuntė Tomašą Satoransky, Garrettą Temple‘ą bei antrojo rato šaukimą NBA naujokų biržoje.

Laisvųjų agentų rinkoje „Bulls“ taip pat persiviliojo du puikiai žinomus krepšininkus – Alexą Caruso iš Los Andželo „Lakers“ bei buvusį San Antonijaus „Spurs“ vedlį DeMarą DeRozaną.

„Pastarieji keleri metai komandai nebuvo sėkmingi, todėl norėjau ateiti čia, visa tai pakeisti ir sugrąžinti laimėtojų mentalitetą, – pristatomoje spaudos konferencijoje sakė DeRozanas. – Manau, kiekvienas žaidėjas komandoje siekia to paties tikslo. Aš nuo universiteto laikų pažįstu Nikolą Vučevičių, žinau, koks jis yra žaidėjas, kaip jis nori laimėti.“

„Zachas LaVine'as nori būti žinomas kaip vienas geriausių gynėjų lygoje, laimėti kuo daugiau rungtynių. Lonzo Ballas išgaus geriausias kiekvieno krepšininko savybes. Alexas Caruso ateina iš laiminčios komandos, jis žino, ką reiškia laimėti. Manau, visas šis junginys turi daug potencialo.

Galų gale, tai yra krepšinis, mūsų darbas. Didžioji dalis žmonių, kuriuos matau kritikuojančius ir kalbančius apie mūsų galimybes, tikriausiai niekada nežaidė krepšinio. Jei visi yra to paties mąstymo ir mentaliteto, visi nori laimėti, kalbos apie tinkamumą ar suderinamumą nėra svarbios. Laimi ne individualūs žaidėjai, laimi komanda. Jei turi nugalėtojo mentalitetą, viskas susidėlios savaime,“ – pridėjo gynėjas.

Šviežiausios Karnišovo įkvėptos permainos Čikagoje yra susijusios su suomiu Lauri Markkanenu, kuris atsidūrė trišaliuose mainuose.

Karnišovas Markkaneną išsiuntė į Klivlando „Cavaliers“, o už tai gavo 2020 m. dėjimų konkurso nugalėtoją Derricką Jonesą bei teises į du šaukimus – 2022 m. pirmojo rato ir 2023 m. antrojo rato.

Pasibaigus 2020-2021 m. sezonui, Karnišovas „Bulls“ gerbėjams žadėjo, kad jo vadovaujama komanda nesiruošia būti vidutinioke.

„Nesame patenkinti, bet mokysimės iš klaidų, prisitaikysime ir užtikrinsime, jog dalykai, kurie buvo neigiami, nepasikartotų, – gegužę sakė Karnišovas. – Noriu pabrėžti, jog lūkesčius užkėlėme sakydami, jog laimėsime rungtynes, tai suteikė nemažai spaudimo treneriui Donovanui.“

„Man patiko, jog kiekvienos rungtynes atrodė lyg atkrintamosios ir jautėme spaudimą tobulėti. Deja, mes nesukontroliavome to efektyviai. Stengsimės pagerinti komandą visais būdais, per naujokų biržą, mainus. Tikrai nesiruošiame būti vidutiniokais, laukia labai svarbi vasara“, – apie ambicingus tikslus kalbėjo lietuvis.

Komentarai:
86513
Viskas turi logikos. Derozan gal ir inkaras spurs. Bet bulls jis tures daugiau potencialo. Aplink jį visi pataikantys + vucevic 5. Nekirs taip per spacing'a, kai spurs 9 LOL troicus 35 proc mesdavo ir jis turės aplink gerų ar net geresnių scorerių. LAVINE ir white nebereikes būti ball handleriais, galės tiesiog scorinti. Derozan ir ball bus daugiau kuriantys žaidėjai, ką savo komandose darė įspudingai. Derozan pirmas pagal turnover asist ratio o ballas vienas lyderių pagal asisst ir ballhandling ratio. Geri laikai nusimato bulls. Spursuose derozan reikėjo daryti viską, faktas, kad jis su tuo nesusitvarkė, bet čia reikės tik kurti, ka jis daro gerai, plius bus optimalus spacingas jam scorinti. Lavine ar white top scoreriai, bet daryti viską jiem irgi nesisekė, kurti, skaityti situacijas, perdaug atsakomybės. Jeigu komanda sustado gerai roles ir žaidėjai, tai pagauna, viskas bus ok. Laisvai 4 savo konf, aišku gynyba didelis klaistukas jeigu mastom apie kažką aukščiau.
2021-08-30
-2
Atsakyti
Vox
Be pokyčių šios komandos neišjudinsi. Todėl gal ir teisingi ėjimai.
2021-08-29
+1
Atsakyti
djgaffer
Gal kažkam tai gali atrodyti labai didelės permainos,gal ir per didelės,tačiau būtent tokių ir reikėjo Bulls komandai.Norint komandą sugrąžinti į PO tiesiog būtinos didelės permainos,pačiam klubui tai bus toks kaip šokas,bet jis turi išeiti į naudą.Džiugu,kad Karnišovas nepabijojo imtis tokių drąstiškų veiksmų ir tikėkimės tai bus tik į naudą.
2021-08-29
+8
Atsakyti
Anonimas
miltanosis 2 😀
2021-08-29
+2
Atsakyti
Anonimas
Karnisovas lipa ant to pacio greblio kaip ir kitos komandos. Prisirinko belekiek zemesniu zaideju bet nei vieno normalaus auksto apart Vucevic. Small ballas laimi nebent tik tada kai tavo komandoj yra geriausias lygos zaidejas, kaip buvo su Bron ar KD.
2021-08-29
-10
Atsakyti
To ee
Portlandas Nance'a gavo
2021-08-29
-8
Atsakyti
Anonimas
Ne taip jau gerai ir atrodo tie Bulliai. Suomi uz nieka atidave, be reikalo pasieme Caruso uz didele suma. Derozanas yra inkaras. Ko gero bus viena is tu komandu kur kris pirmame rounde.
2021-08-29
+6
Atsakyti
eee
Tai o Larry Nance negavo mainais už suomį?
2021-08-29
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.