Nuotr.: AS Monaco, D.Repečka, TASS - Scanpix | BasketNews illiustracija/A.Zaikauskas
Nuotr. AS Monaco, D.Repečka, TASS - Scanpix | BasketNews illiustracija/A.Zaikauskas

Jau šią savaitę galiausiai startuos ilgai lauktas 2021-2022 metų Eurolygos sezonas, kuriame titulą gins Stambulo „Anadolu Efes“.

Nikola Milutinov

Nikola  Milutinov
Komanda: Maskvos CSKA
Pozicija: C
Amžius: 26
Ūgis: 212 cm
Svoris: 100 kg
Gimimo vieta: Serbija

Praėjusiais metais kalbėjome apie istoriškai konkurencingą Eurolygą, kuomet neužteko 19 pergalių patekti į atkrintamąsias. Šiemet pergalių galbūt prireiks mažiau, siekiant būti ketvirtfinalyje, nes išryškėjo lyderių ketvertas ir nebėra aiškaus autsaiderio, bet konkurencija turnyro lentelės viduryje laukia dar aštresnė.

Mums, lietuviams, stebėti Eurolygą bus dar smagiau dėl tautiečių kiekio lygoje – užsienio klubams atstovaus septyni lietuviai ir tai yra didžiausias skaičius nuo 2013-2014 metų sezono.

Prieš prasidedant laukiamiausiam Europos krepšinio turnyrui, tinklalapis BasketNews pateikia penkis galimus scenarijus, kurie prieš sezoną atrodo drąsūs, tačiau tuo pačiu nėra ir nerealūs.

Tai nėra naujo sezono prognozės, tai – potencialūs netikėti scenarijai, apie kuriuos prieš sezoną kalbama nedaug. Jūsų dėmesiui – penki drąsūs naujojo Eurolygos sezono scenarijų spėjimai.

Eurolygos čempionai – CSKA

Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Lažybininkai prieš sezoną Rusijos klubą Eurolygoje rikiuoja trečioje vietoje, palikdami CSKA už Stambulo „Anadolu Efes“ ir „Barcelonos“ nugarų. Vis dėlto Dimitris Itoudis turi daug įrankių, kad po dviejų sezonų pertraukos grąžintų CSKA į Eurolygos sostą.

CSKA didelių permainų tarpsezoniu neatliko ir ją papildė vos du naujokai – Marius Grigonis ir Aleksejus Švedas. Tiesa, neatmetama galimybė, jog Rusijos čempionus dar papildys žaidėjas perimetro linijoje, kuris nuimtų dalį atsakomybių nuo Švedo pečių.

Prisimenant praėjusius metus, pirmajame Eurolygos reguliariojo sezono rate, prieš Mike'o Jameso konfliktus su Itoudžiu ir Nikola Milutinovo traumą, CSKA neturėjo sau lygių ir dominavo lygoje. Ir nors raudonarmiečiai prarado du savo lyderius sezono eigoje, jie vis tiek nužygiavo iki Eurolygos finalo ketverto, kur buvo per Willo Clyburno metimą nuo pergalės pusfinalyje prieš „Anadolu Efes“.

Pagrindinis CSKA sustiprėjimas – Milutinovo grįžimas ant parketo. Serbas, būdamas sveikas, veikiausiai yra geriausias Eurolygos centras ir jau draugiškose rungtynėse pamatėme nuostabiai veikiantį jo ir Švedo tandemą.

Taip pat reikia nenurašyti fakto, jog praėjęs sezonas Clyburnui buvo sugrįžimo po kryžminių kelio raiščių traumos, o Tornikei Šengelijai – debiutinis klube. Tikėtina, kad abu šie puolėjai turės žymiai stabilesnius sezonus.

Daug klausimų kyla dėl Švedo. Faktas, jog talentu rusas mažai kuo nusileidžia CSKA su fejerverkais palikusiam Jamesui, didžiausias klausimas bus dėl motyvacijos. Vis dėlto gynėjas nestokoja ambicijų sėkmingai sugrįžti į savo jaunystės komandą, o Itoudis yra tas treneris, kuris moka dirbti su tokio lygio žvaigždėmis. Švedą CSKA matysime tikrai mažiau rezultatyvų, bet labiau koncentruotą į komandos rezultatus, kas leis siekti aukščiausių tikslų.

Tarpsezoniu komandą papildęs Grigonis taip pat yra solidesnis variantas nei išvykę Janis Strelnieks bei Darrunas Hilliardas, o pirmąjį tikrą sezoną Eurolygoje pasitinkantis Iffe Lundbergas jau turėtų būti išmokęs nemažai gynybos pamokų.

MVP – Nikola Milutinovas

Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Kai kalbama apie favoritus pavasarį atsiimti Eurolygos MVP apdovanojimą, pirmiausia minimi Vasilije Micičius, Nikola Mirotičius ar Mike'as Jamesas, o Milutinovas yra dar žymiai toliau šiame sąraše, bet turbūt daugelis pamiršo, koks monstras yra serbas, kuomet būna sveikas.

Po peties operacijos atsigavęs Milutinovas pasiruošime buvo tikra dvigubų dublių mašina ir labai realu, jog panašius rodiklius centras laikys ir Eurolygoje – per paskutines 15 praėjusio sezono rungtynių 26-erių atletas tik sykį surinko mažiau nei 13 naudingumo balų, o iš viso per šią seriją fiksavo 11,7 taško, 10,1 atkovoto kamuolio ir 20,9 naudingumo balo.

Šiemet 213 cm ūgio milžinas CSKA turi naują pikenrolų partnerį Švedą ir jau nuo pirmųjų ikisezoninių rungtynių matėsi užsimezgęs stiprus tarpusavio ryšys tarp šių komandos draugų. Pernai didžiąją dalį taškų Milutinovas susirinkdavo iš antrųjų šansų, o šį sezoną galime tikėtis ir nemažai efektyvių jo pikenrolų su šio žaidimo elemento meistru Švedu.

Kalbant apie anksčiau vardintus pagrindinius kandidatus laimėti šį apdovanojimą, jie yra ryškus, bet prie kiekvieno iš jų yra klaustukų: ar sezono pradžioje nestigs motyvacijos MVP Micičiui? Ar reguliariajame sezone pernai dominavęs Mirotičius ir vėl nesudegs atkrintamosiose? Jamesas, faktas, jog demonstruos solidžius rodiklius, bet ar tai padės „Monaco“ patekti į ketvirtfinalį?

Milutinovui svarbiausia bus visą sezoną išlikti sveikam, o jei traumų išvengti pavyks, CSKA rimtai pretenduos į titulą, o aukštaūgis bus naudingiausias komandos žaidėjas. Įdomu, jog nuo 2004-2005 m. sezono tik Janui Vesely iš centrų pavyko laimėti MVP apdovanojimą, nors čekas ir nėra toks tradicinis vidurio puolėjas, kaip Milutinovas.

Rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas – Lukas Lekavičius

Nuotr. zalgiris.lt

Apie Lekavičiaus vaidmenį šio sezono „Žalgiryje“ prieš sezoną buvo kalbama minimaliai, bet tiek pasiruošime, tiek pirmosiose oficialiose rungtynėse gynėjas buvo vienas komandos puolimo lyderių.

Su Emmanueliu Mudiay Lekavičius yra rezultatyviausi Lietuvos čempionų žaidėjai LKL (vid. po 14,3 tšk.). Nors iš anksto puolimo lyderiu buvo nominuojamas Mudiay, matome, kad NBA aplinkoje ilgą laiką rungtyniavęs įžaidėjas užtruks prisitaikyti prie Eurolygos, ir nėra aišku, kada pradės ir ar apskritai pradės demonstruoti stabilius rezultatus.

Tuo metu Lekavičius liko vienintelis „Žalgirio“ žaidėjas perimetro linijoje iš praėjusio sezono ir bent jau rudenį būtent jo indėlis puolime turėtų tapti varomąja jėga „Žalgiriui“.

Praėjusį sezoną gynėjas kartais nerasdavo vietos Martino Schillerio žaidimo schemose, bet šiemet susidaro vaizdas, jog tiek pats Lukas suprato, kaip geriau išnaudoti stipriąsias puses austro komandoje, tiek strategas labiau pasitiki įžaidėju. Rezultatyviausias sezonas 27-erių Lekavičiui Eurolygoje buvo 2019-2020 m., kuomet jis rinko 10,5 taško. Šį sezoną nenustebintų bent pora taškų pakeltas karjeros vidurkis.

Be Mudiay ir Lekavičiaus pretenduoti į rezultatyviausio žalgiriečio vardą, kas reikštų vidutiniškai rinkti bent apie 13 taškų, realiai galėtų Joffrey Lauvergne'as (pernai 10,7 tšk.) bei, labai didelis galbūt, sveikatos problemų išvengęs Janis Strelnieks, geriausiais savo metais Eurolygoje pelnęs po 11,7 taško.

Patekti į atkrintamąsias užteks 17 pergalių

Nuotr. žalgiris.lt

Pernai 50 proc. rungtynių laimėjęs „Žalgiris“ Eurolygoje liko vos vienuoliktas, o 19 pergalių iškovojusi „Valencia“ vis tiek liko už atkrintamųjų borto. Kas keičiasi šiemet?

Pirmiausia, sunku tikėti, jog šiemet atsiras toks klubas, koks pernai buvo Maskvos srities „Chimki“, kuris per 34 rungtynes iškovojo vos 4 pergales, o tai gerokai iškraipė turnyrinę lentelę. Jei reikėtų spėti, šį sezoną paskutinė lygos komanda iškovos bent 7-8 pergales.

Kitas dalykas, pernai Eurolygoje nebuvo didžiojo trejeto ar ketverto didelės atskirties – pirmoje vietoje likusi „Barcelona“ surinko vos keturiomis pergalėmis daugiau nei aštuntąją poziciją užėmęs Sankt Peterburgo „Zenit“. Šiemet galime tikėtis panašesnio vaizdo į neužbaigtą 2019-2020 metų sezoną, kai po 28 turų trečioje pozicijoje žengianti komanda turėjo 10 pergalių persvarą prieš aštuntąją vietą.

Būtent 2019-2020 metų sezone patekti į atkrintamąsias būtų tikrai užtekę 17 pergalių, nes turnyrinės lentelės viduryje kovos buvo labai lygios (tuomet po 28 turų 7-8 vietas su 13 pergalių dalinosi „Chimki“ ir Stambulo „Fenerbahče“). Prieš pradedant šį sezoną, atrodo, jog yra labai aiškios trys lentynos – lyderiai, vidutiniokai ir autsaideriai, dėl ko 18 pergalių skaičius bus tas, į kurį orientuosis ketvirtfinalio siekiantys klubai. Taip pat nenustebins ir jei į atkrintamąsias žengs komanda su 17 laimėjimų.

Naudingiausias Eurolygos lietuvis – Donatas Motiejūnas

Nuotr. AS Monaco Twitter

Skaičiuojant „Žalgirio“ lietuvius, Eurolygos kovoms yra registruota 15 mūsų tautiečių, iš kurių potencialiai dviženklius naudingumo balus gali rinkti Grigonis, Lekavičius, Edgaras Ulanovas, Rokas Giedraitis, Tadas Sedekerskis, Mindaugas Kuzminskas, Artūras Gudaitis ir Donatas Motiejūnas.

Pasirinkimų išties daug, o iš jų D-Mo pasirodymas Eurolygoje, į kurią jis grįžta po 10 metų, atrodo mažiausiai nuspėjamas. Vis dėlto reikia pažymėti, jog „Monaco“ dėjo dideles pastangas prisikviesti lietuvį, todėl ir lūkesčiai aplink jį – dideli.

Per Motiejūno praleistus metus Kinijoje didžioji dalis krepšinio sirgalių spėjo pamiršti, koks tai puolimo talentas – vienodai geras žaidimas ant ūselio į abi puses, aikštelės matymas, situacijų skaitymas bei solidus dydis rinktis kamuolius. Lietuvis puolime tikrai turės pasiūlymų ir Eurolygoje, o kai kuriose vietose savo talentu išsiskirs ir centrų kontekste.

Taip, didžiausias klausimas yra lietuvio gynyba ir kiek dėl jos trūkumų jis bus laikomas aikštėje, tačiau net ir žaidžiant ribotą, pavyzdžiui, 18 minučių kiekį, 31-erių vidurio puolėjas gali spėti fiksuoti stabilų 12-16 naudingumo balų rodiklį.

Klaustukų, žinoma, Motiejūno būsimame pasirodyme yra ir daugiau – centrų perpildyta „Monaco“ priekinė linija, paskutiniu metu atsiradęs naujas puolimo alfa Mike'as Jamesas bei absoliučiai naujai surinkta komanda. Vis dėlto 31-erių metų vidurio puolėjas į Eurolygą grįžta iš naujo įrodyti savo vertę, motyvacijos jam netrūks, o ir treneris Zvezdanas Mitrovičius savo žaidimo schemose yra paruošęs specialių derinių lietuviui.

Komentarai:
3 Krepšininkus CSKA pasipildė tarpsezoniu. Švedas, Grigonis ir Vladimiras Ivlevas iš Parmos...
2021-09-28
Atsakyti
Slove
Nu tikrai labai DRASUS spejimai=D CSKA cempionai ! vau! Kodel negalejot tiesiog parasyt 5 spejimas pries eurolygos starta?
2021-09-28
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.