Nuotr.: BasketNews
Nuotr. BasketNews

Jeigu galvojote, kad naujas Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris ir moterų krepšinio gelbėjimo strategija yra prioritetiniai naujos Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) darbai, tai į šį sąrašą reikėtų įtraukti dar vieną didžiulę misiją.

Į perspektyviausių JAV žaidžiančių jaunuolių dešimtuką įtrauktas 17-metis Matas Buzelis savo įrašu soc. tinkluose išjudino LKF biurą.

Tviteryje jaunuolis pasidalijo oficialiu JAV krepšinio programos kvietimu užsivilkti jų jaunimo rinktinės marškinėlius 2022-ųjų septyniolikmečių pasaulio ir aštuoniolikmečių Amerikos čempionatuose.

Amerikoje gimęs Buzelis turi įgijęs JAV ir Lietuvos pasus.

„JAV krepšinio programos vardu, norime pasveikinti jus atrinkus į 2021-2022 m. JAV jaunimo rinktinę, – teigiama oficialiame rašte, kurį pasirašė JAV rinktinės direktorius Seanas Fordas ir jo pavaduotojas BJ Domingo. – Būdamas jos dalimi, turite galimybę būti pakviestas dalyvauti JAV rinktinės stovyklose artėjantį pavasarį ir vasarą. Kitąmet JAV varžysis „Nike Hoop Summit“, FIBA septyniolikmečių pasaulio ir aštuoniolikmečių Amerikos čempionatuose.“

JAV krepšinio programos atstovai taip pat informavo, kad kviečia Matą į pokalbius nuotoliniu būdu jau šį rudenį ir artėjančią žiemą.

„Ačiū“, – padėka tviteryje pasidalijo Buzelis.

LKF skubiai sureagavo į lietuvio talento įrašą.

„Reikia nepavėluoti. Viską padarysime, kad jis ateitų į Lietuvos jaunimo, o gal ir į vyrų rinktinę“, – BasketNews tikino LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Jis užsiminė apie išplėstinį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės sąrašą ir rezervinę rinktinę, į kurias artimiausiu metu taip pat galėtų būti kviečiamas Matas.

Nors Lietuvos krepšinis dar tik po truputį susipažįsta su Buzelio istorija už Atlanto (pavyzdžiui, Lietuvos trenerių sudarytame perspektyviausių šalies žaidėjų reitinge Buzelis savo amžiaus kartoje buvo įvertintas tik penktas), ji mūsų šalies krepšiniui gali būti ypatingos reikšmės.

ESPN sudarė naujausią 2023-aisiais vidurinę baigsiančių perspektyviausių JAV krepšininkų sąrašą ir dešimtoje vietoje įrašė Buzelio pavardę. Kitas garsus talentus vertinantis tinklalapis „247Sports“ Buzelį šią akimirką laiko net ketvirtu perspektyviausiu 2023-ųjų klasės jaunuoliu visoje Amerikoje. „Rivals“ Buzelio akcijas pakėlė per 15 pozicijų ir dabar jis reitinguojamas 27-oje pozicijoje. Taip gerai nebuvo vertintas joks lietuvis krepšininkas.

JAV krepšinio žiniasklaidos šaltiniai Mato ūgį apibrėžia tarp 203 ir 208 cm, tačiau jį sunku įstatyti į vienos pozicijos rėmus. Buzelis yra aukštaūgio kūne, bet valdo kamuolį kaip gynėjas. Jo driblingas, puikus kūno valdymas ir techniškas žaidimas nuginkluoja priešininkų gynybos kliūtis vienas prieš vieną.

Sutikęs dvigubą ar trigubą pasipriešinimą, Buzelis geba iškišti perdavimą kaip įžaidėjas. Jei gynyba užsibarikaduoja baudos aikštelėje, lietuvis turi taiklią ranką iš distancijos.

Jo greitos kojos ir ilgos galūnės keičia priešininkų metimus po savuoju krepšiu, o tik blokavęs metimą jis gali arba žaibiškai atsidurti kitoje aikštės pusėje ir patikrinti lanko sutvirtinimą įspūdingais šuoliais, arba amerikietiško futbolo stiliaus perdavimu per visą aikštę akimirksniu perskrosti varžovų gynybą.

Tai labai retas talento, fizinių savybių ir technikos paketas jaunuoliui su lietuvišku pasu.

Remiantis „Rivals“ informacija, Buzelis jau turi mažiausiai 22 oficialius kvietimus žaisti NCAA, nors jis ten debiutuotų tik 2023 metais. Pasiūlymus jau įteikė du iš trijų šiuo metu geriausiai NCAA reitinge vertinamų universitetų – UCLA ir Kanzasas. Eilėje yra ir tokie garsūs universitetai kaip „North Carolina“, „Purdue“, „Michigan“, „Wake Forest“, „Syracuse“, „Florida State“, „Illinois“, „Maryland“, „Setton Hall“, „Connecticut“ ir daug kitų.

Pats Buzelis naujausiame interviu pripažino, kad pastaruoju metu daug bendrauja su „Duke“ universiteto atstovais ir greitu metu gali sulaukti oficialaus kvietimo.

Nors tai dar tik ateities projekcijos, kurioms išsipildyti reikės daug darbo ir sėkmės, bet apie jaunąjį lietuvį jau suintriguoti informaciją renka ir NBA skautai.

„Čia talentas neeilinis. Aplink Buzelį ir Ąžuolą Tubelį gali formuoti artėjančio dešimtmečio rinktinę. Mums labai svarbu jį turėti“, – pabrėžė Balčiūnas.

„Jis labai perspektyvus. Man jis kažkuo primena Toni Kukočių, – BasketNews teigė Lietuvos rinktinės vadovo pareigas naujoje LKF užimantis Valdemaras Chomičius. – Lengvas, šoklus, turintis galimybę dar labiau tobulėti. Jis tobulės kiekvieną dieną. Aš manau, kad tokie žmonės tikrai mums padėtų Lietuvos rinktinėse.“

LKF jau anksčiau buvo suplanavusi išsiųsti Chomičių į JAV. Gruodį jis lankys Amerikoje šaknis įleidusių lietuvių šeimas, kuriose auga potencialūs jaunimo ir nacionalinės komandos žaidėjai.

Dviejuose Chomičiaus sąrašuose yra maždaug po 13-14 tiek įdomiausių vaikinų, tiek merginų pavardžių. Per maždaug dviejų savaičių trukmės vizitą Amerikoje rinktinės vadovas akis į akį susitiks su vaikais ir jų tėveliais, pamatys juos žaidžiančius gyvai. Chomičius patikino, kad visiems JAV lietuviams nekiltų problemų dėl Lietuvos pilietybės.

„Misija neįprasta, bet labai reikalinga, – BasketNews pasakojo Chomičius. – Turime labai daug JAV gyvenančių tautiečių, kurie ten sportuoja ir siekia aukštų rezultatų. Yra keletas mums labai įdomių žaidėjų, ypač Buzelio sūnus.

Jau mačiau kelių žaidėjų video medžiagą ir daugmaž susidariau apie juos nuomonę. Bet norisi juos pamatyti savo akimis ir pabandyti pritraukti į Lietuvos rinktines. Svarbu, kad tie, kurie tikrai gali žaisti, visi atvažiuotų ir jiems visiems būtų parodytas dėmesys. Ar Lietuvoje, ar kitoje šalyje gyvenantis lietuvis, rinktinėse turi žaisti geriausi ir patys perspektyviausi žaidėjai.“

Nuotr. BNS

Spalio 13-ąją 17-ąjį gimtadienį atšventęs Matas Buzelis yra vyriausias žaidėjas Chomičiaus sąraše, kuriame daugiausiai yra devintokų-dešimtokų.

62-ejų treneris ir legendinis krepšininkas derina kelionę taip, kad akis į akį susitiktų tiek su Brewsterio akademijoje rungtyniaujančiu Matu, tiek Ilinojaus valstijoje gyvenančiais vaikino tėveliais.

„Chomičius nuvažiuos, aplankysime ir pasikalbėsime gyvai. Prieš tai apsitarsime ir telefonu. Neabejotinai patys kviesime, – BasketNews sakė Balčiūnas. – Čia labai svarbus momentas: kas bus pirmas ir kuriai rinktinei jis atstovaus, ta linija ir tęsis.

Mes nuolat bendraujam su Aurimu Matulevičiumi (Čikagoje dirbantis lietuvis treneris), jis puikiai pažįsta ir Matą, ir tėtį, ir visą šeimą. Aš pats puikiai juos pažįstu. Tiesiog reikia nepavėluoti. Tai yra svarbiausia.“

Nuotr. BasketNewsketNews.lt/D.Lukšta

Žaisti JAV rinktinėse ir dalyvauti JAV krepšinio programoje, su galimybe ateityje prisijungti prie NBA superžvaigždžių ir užsivilkti nacionalinės komandos marškinėlius, yra didžiulis įvertinimas ir postūmis karjeros galimybėms. 

Matas užaugo ir subrendo JAV kultūroje, Amerikoje turi daug draugų. Tačiau jo šeimoje labai ryškus tautinis Lietuvos sporto pėdsakas.

Pavyzdžiui, vienas Mato senelis, Arvydas Jankauskas, buvo Vlado Garasto auklėtinis, o vėliau daug metų treniravo vaikus Biržų sporto mokykloje. Kitas senelis – Petras Buzelis, žaidė Kauno „Žalgiryje“, buvo komandos kapitonas ir daugkartinis šalies čempionas. Močiutė Elena Buzelienė – viena geriausių visų laikų Lietuvos rankininkių.

Mato mama Kristina žaidė Lietuvos mergaičių ir jaunučių rinktinėse, o tėtis Aidas daug metų praleido LKL ir išsiskyrė fiziškumu bei atletiškumu. Pastaraisiais metais jis talkino Lietuvos nacionalinės komandos personale kaip masažuotojas ir prižiūrėjo Joną Valančiūną.

Metų pradžioje Buzeliai pasakojo, kad buvusios LKF atstovai dar nebuvo susisiekę su Matu dėl jo galimybės prisijungti prie Lietuvos rinktinių ateityje. Tačiau naujoji LKF jau mezga kontaktus ir artimiausiu metu ruošia dar aktyvesnius ėjimus.

„Matas gyvena JAV ir žino, kokią reikšmę, ypač jauno žaidėjo perspektyvoms, turi JAV rinktinė. Bet pasikalbėsime ir pažiūrėsime. Jis puikiai kalba lietuviškai, jam svarbios lietuviškos šaknys, tėvų istorija. Aš manau, kad viskas bus gerai“, – tiki Balčiūnas.

Komentarai:
Ryklys.
ne
2021-10-21
-1
Atsakyti
Ayo
Sakiau ir dar karta sakysiu. Sabo laiku LKF buvo socialdemokratiniu bebru lygio chebra. Kai nuo 2004 iki 2008 metu Lietuva i tokia sikna nuvare socdemai kad jau nebuvo kur detis. Tai ir cia panasiai su krepsiniu, medaliu nera jau keletas metu, net ir viena is perspektyviausiu LT saknu turinti talenta reikes maldaut sugrizt nes ambicingiems bebrams svarbiau buvo kviestis i jaunimo rinktines mamyciukus visokius be talento. Svarbiausia sedi prie pinigu ir sakai kad viskai gerai, po to kai tave pakeicia kiti zmones darbe pasirodo kad viskas negerai buvo! O apie vyru rinktine is viso patyliu kur Giedraitis tik siemet pagaliau gavo minuciu, o tokie Eurolygos lygio zaidejai kaip Motiejunas net negavo kvietimo....
2021-10-21
+13
Atsakyti
leksas
sorry, kad tik 5 nr irasiau ji tarp top 10 savo metu LT zaideju.
2021-10-21
+31
Atsakyti
Anonimas
Jeigu pasirinks Ameriką, tai bus smūgis ne tik Lietuvos krepšiniui, bet ir smūgis visai lietuvybės idėjai apskritai. Nausėda, nemiegok.
2021-10-21
+3
Atsakyti
nu
lik jav neik cia i intrigu ir svogeriu tinkla., tavo talenta paskandins ir sutryps
2021-10-21
-14
Atsakyti
Anonimas
Jis yra LIETUVIS ir turi atstovauti LIETUVAI. Jeigu jo tėvai nuspręs, kad Matas turi atstovauti Amerikai, tai bus išdavystė.
2021-10-21
-26
Atsakyti
l0l
Prie ko cia LKF. Jis gimes JAV ir yra JAV pilietis
2021-10-21
-21
Atsakyti
sansu aisku nedaug, bet butina det visas pastangas pritraukt talentus
2021-10-21
+13
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.