Nuotr.: AP - Scanpix
Nuotr. AP - Scanpix

Naktis iš pirmadienio į antradienį Jonui Valančiūnui buvo įsimintina. Lietuvis siautėjo po krepšiais, buvo per plauką nuo rekordo, o jo atstovaujamas Naujojo Orleano „Pelicans“ klubas iškovojo sunkią pergalę prieš Minesotos „Timberwolves“ (107:98).

Rungtynių žaidėjas
Jonas  Valančiūnas
EFF
33
Jonas Valančiūnas
Taškai 22
Taiklumas 7-18
Atkovoti kamuoliai 23
Rezultatyvūs perdavimai 3

JV per 39 minutes surinko 22 taškus (7/18 dvit., 8/8 baud.), 23 atkovotus bei 1 prarastą kamuolį, 3 rezultatyvius perdavimus, 2 blokus ir 5 pražangas.

Lietuvis buvo arti asmeninio atkovotų kamuolių rekordo (25), kurį užfiksavo 2020-ųjų vasario 29-ąją, žaisdamas Memfio „Grizzlies“ ekipoje.

Negana to, Valančiūnas įsirašė į „Pelicans“ metraščius, tapdamas vos šeštuoju žaidėju klubo istorijoje, pelniusiu bent 20 taškų ir atkovojusiu bent 20 kamuolių per vienerias rungtynes.

Kiti krepšininkai, užfiksavę tokį pasiekimą, yra Anthony Davisas, DeMarcusas Cousinsas, Tysonas Chandleris, Jamaalas Magloire'as ir Derrickas Favorsas.

Vienas iš lietuvio komandos draugų, gynėjas Devonte Grahamas po mačo negailėjo Valančiūnui pagyrų.

„Jis tiesiog monstras. Mes jam vis sakėme, kad maitinsime jį kamuoliais, nes jis sutraukia gynybą. Jie subyra ir atsiveria naujos erdvės. Bandome atrasti jį ankstyvoje du prieš du stadijoje. Atkovoti kamuoliai kalba patys už save. Sakyčiau, kad jis sužaidė velniškai geras rungtynes“, – dėstė gynėjas.

Visgi Jonas buvo per plauką, kad tas pasirodymas nebūtų tapęs tokiu įspūdingu. Likus 5,5 minutės iki rungtynių pabaigos JV užsidirbo penktąją pražangą, o tai reiškė, kad dar viena ir ant suolo. Vyr. treneriui Willie Greenui iškilo dilema – ar pakeisti lietuvį, ar eiti va bank?

Greenas rizikavo.

„Buvo tokia staigi mintis pakeisti Joną, bet ją greitai išmečiau iš galvos“, – pasakojo „Pelicans“ strategas.

Jonas Valančiūnas

Jonas  Valančiūnas
Komanda: New Orleans Pelicans
Pozicija: C
Amžius: 29
Ūgis: 211 cm
Svoris: 116 kg
Gimimo vieta: Utena, Lietuva

Pirmamečio NBA vyr. trenerio sumanymas pasiteisino – JV per likusį laiką surinko dar 8 taškus, o jo vedami „Pelicans“ nužygiavo į pergalę. Vyšnia ant torto – Valančiūnas ir kompanija padovanojo Greenui pirmąją pergalę per jo vyr. trenerio karjerą NBA.

Ketvirtojo kėlinio metu nuvargęs Valančiūnas paprašė minutės pertraukėlės, kad galėtų pailsėti. Greenas atskleidė, ką per pasitarimą sakė lietuviui.

„Aš pažiūrėjau į jį ir pasakiau: „Tiesiog pasėdėk ant suolo tris minutes ir grįžk į aikštę. Turime pabaigti rungtynes. Bet jis yra karys“, – auklėtinį liaupsino specialistas.

„Paprašiau, kad treneris paimtų pertraukėlę, ir esu dėkingas, kad jis taip pasielgė, – situaciją komentavo Jonas. – Kad ir per nuovargį, tu turi tai padaryti, turi žaisti. Taip, tie momentai yra sunkūs. Turi gintis prieš Karlą Anthony-Townsą, kuris yra velniškai geras žaidėjas. Kalbant apie puolimą, jis yra vienas geriausių aukštaūgių lygoje. Tu pavargsti jį dengdamas, todėl paprašiau pertraukėlės.“

Antrajame mačo kėlinyje Jonas įsivėlė į konfliktą su Patricku Beverley. JV stojo prie baudų metimų linijos, o „Timberwolves“ gynėjas buvo prilipęs prie lietuvio ir neleido mesti jam baudų. Viskas baigėsi apsistumdymu ir abipusėmis techninėmis pražangomis.

Valančiūnas taip pat pasižymėjo reto grožio perdavimu per visą aikštę, pasibaigusiu komandos draugo dėjimu iš viršaus.

Komentarai:
Tarp kitko
Po naujų metų apie išmainymą komentuojantys buvę komandos bičiuliai ir treneriai: "NBA, tai tiesiog verslas".
2021-10-26
-5
Atsakyti
Auris
Na ga perdavimas ir ne reto grožio. Tiesa?
2021-10-26
-7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Minnesota Timberwolves
New Orleans Pelicans
34%
31/90
Metimai iš žaidimo
45%
39/87
50
Atkovoti kamuoliai
67
20
Rezultatyvūs perdavimai
19
10
Perimti kamuoliai
5
40%
16/40
Dvitaškiai
51%
29/57
78%
21/27
Baudų metimai
83%
19/23

Rungtynių žaidėjai

Karl-Anthony  Towns
32 PTS
10/24 FG
8/8 FT
Brandon  Ingram
27 PTS
11/21 FG
1/1 FT
Karl-Anthony  Towns
14 REB
8 DREB
6 OREB
Jonas  Valančiūnas
23 REB
14 DREB
9 OREB
Karl-Anthony  Towns
7 AS
3 TO
40 MIN
Devonte  Graham
7 AS
4 TO
39 MIN
Karl-Anthony  Towns
37 EFF
43% 2P%
40% 3P%
Jonas  Valančiūnas
33 EFF
39% 2P%
- 3P%