Nuotr.: BNS | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas
Nuotr. BNS | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) kovos įsibėgėja ir komandos jau artėja prie pirmojo rato pabaigos – yra sužaidusios nuo 7 iki 9 rungtynių.

Kaip ir kiekvieną sezoną, taip ir šį LKL starte netrūksta žaidėjų, kurie demonstruoja išskirtinius skaičius, kuriuos sunkiai buvo galima nuspėti prieš pirmąsias rungtynes. Žinoma, netrūksta ir krepšininkų-nusivylimų, kurių didesnės pagalbos reikia jų komandoms.

Tinklalapis BasketNews pateikia labiausiai stebinančių ir nuviliančių žaidėjų penketukus.

Į sąrašą nebuvo įtraukti tokie žaidėjai kaip Justas Furmanavičius, Johnas Elmore'as, Martynas Varnas ar Ignas Sargiūnas, kurių sezono startas yra puikus, tačiau tokio proveržio buvo galima tikėtis.

Stebinantys

Simas Jarumbauskas

Nuotr. D.Repečka/BasketNews

Vidurkiai: 10,3 tšk., 66,7 proc. dvit., 7,1 atk. kam., 13,6 naud.

Praėjusį sezoną Jarumbauskas debiutavo lygoje ir buvo klausimų, ar jis atitinka LKL lygį, tačiau pas tą patį trenerį Mantą Šernių likęs, bet iš Prienų į Pasvalį persikėlęs puolėjas dabar yra vienas svarbiausių „Pieno žvaigždžių“ žaidėjų.

Būdamas 198 cm ūgio Jarumbauskas lygoje yra ketvirtas pagal atkovotus kamuolius. Vilnietis išsiskiria kietu bei grubiu žaidimu ir šiais aspektais kompensuoja talento trūkumą.

Sezono starte puolėjas labai užtikrintai atakuoja krepšį iš dviejų taškų zonos (66,7 proc.), o gynyboje irgi yra patikimas Šerniaus karys.

Jau pernai vienoje linijoje su Žygimantu Skuču pagal gudrybes aikštėje dėtas Jarumbauskas šiemet su aukštaūgiu žaidžia kartu ir sudaro vieną kiečiausių tandemų ant parketo. Jei Jarumbauskas išlaikys tokį lygį, įtikins skeptikus, jog tikrai gali būti svarbiu LKL komandos žaidėju.

Marius Valinskas

Nuotr. BNS

Vidurkiai: 11,8 tšk., 44,1 proc. trit., 2,6 rez. perd., 11,9 naud.

Panevėžio „Lietkabelyje“ pustrečio sezono kitų žaidėjų šešėlyje buvęs Valinskas šiemet sužibo naujomis spalvomis Kėdainiuose.

Su jaunimu puikiai mokantis dirbti Gediminas Petrauskas Marių pažįsta iš jaunimo rinktinių laikų ir puikiai išnaudoja jo individualias savybes aikštėje.

22-ejų krepšininkas „Nevėžio-Optibet“ gretose žaidžia atkarpomis, tačiau per 19 minučių sugeba būti rezultatyviausiu komandos krepšininku. Praėjusį sezoną Valinskas per 11 minučių rinko vos po 3,7 taško ir 3,3 naudingumo balo.

Gynėjas savo plačiu judesių arsenalu gali priminti brolį Paulių, o kai taip pataiko iš toli (44,1 proc.), varžovai negali laikyti saugaus atstumo. Marius dar tvirtėja fiziškai, jo darbo etika yra patenkinti visi treneriai, todėl reikia tikėtis, jog gynėjo tobulėjimas nesustos.

Evaldas Šaulys

Nuotr. BNS

Vidurkiai: 14,2 tšk., 70 proc. dvit., 52,4 proc. trit., 3,6 atk. kam., 16,6 naud.

Kad Šaulys yra solidus žaidėjas, mes supratome per jo etapą Šiauliuose, tačiau metai Klaipėdos „Neptūne“ privertė gynėją iš naujo įrodinėti savo vertę.

Vis dėlto snaiperis vasarą priėmė puikų sprendimą ir pasirašė sutartį su Virginijaus Šeškaus treniruojama Jonavos „CBet“. Būtent šio trenerio filosofija yra idealiai tinkanti Šauliui, o tai galime matyti ir jo statistikoje.

Virš 50 proc. pataikymą iš toli fiksuojantį klaipėdietį pristabdė čiurnos trauma, tačiau iki jos jis demonstravo įspūdingą pataikymą, pretenduojantį net į 50-40-90 klubą.

28-erių atletas netrukus turėtų grįžti į rikiuotę ir reikia tikėtis, kad po traumos jo žaidimas išsilaikys panašiame lygyje, kas vasarą leistų pasirašyti naują solidų kontraktą. Tokio lygio snaiperiai Lietuvoje nesimėto.

Mindaugas Lukauskis

Nuotr. LKL

Vidurkiai: 11,5 tšk., 5,3 atk. kam., 2,1 rez. perd., 1,6 per. kam., 13 naud.

42-ąjį gimtadienį gegužės mėnesį atšventęs Lukauskis šį sezoną aikštėje praleidžia po 33 minutes ir tai yra antras rezultatas lygoje. Neįtikėtina!

Dar įspūdingiau yra tai, kad puolėjas ant parketo tikrai nėra statistas – veteranas yra antras pagal naudingumą Alytaus „Dzūkijos“ krepšininkas.

Tai Lukauskiui yra 26-asis profesionalo sezonas, tačiau šis faktas meilės krepšiniui nemažina. Panevėžietis, kuomet žengia ant parketo, atrodo, pamiršta amžių ir neria ant kiekvieno kamuolio. Šį sezoną jis perima po 1,6 kamuolio, kas yra 7-as rezultatas lygoje.

Vyriausiu ir rezultatyviausiu visų laikų LKL žaidėju šiemet tapęs Lukauskis nepaliauja stebinti ir bent jau kol kas neatrodo, kad šį sezoną įspūdinga lietuvio karjera baigsis.

Giedrius Staniulis

Nuotr. BNS

Vidurkiai: 15 tšk., 64 proc. dvit., 8,9 atk. kam., 21,1 naud.

„Šiauliai“ yra tarp pirmaujančių lygos komandų, o viena to priežasčių – fantastiškai žaidžiantis centras.

Staniuliui jau 30 metų, tačiau Saulės mieste krepšininkas atrodo dar tobulėja ir dabar demonstruoja geriausią karjeros krepšinį. Čia nemažai nuopelnų atitenka ir Antanui Sireikai, kuris žino, kaip išnaudoti aukštaūgį.

Per devynerias rungtynes Staniulis jau keturis kartus fiksavo dvigubą dublį, centrui užtenka jėgos stumdytis su oponentais, noro lipti ant lentos niekas iš jo neatims, o pikenroluose aukštaūgis yra nuostabus partneris gynėjams.

Jau praėjusį sezoną matėme Staniulio išsišokimus „Dzūkijoje“, tačiau į tai niekas pernelyg rimtai nežiūrėjo, tačiau toks žaidimas „Šiauliuose“ stipriai kelia jo vertę į viršų ir nebeleidžia nurašyti, nors iki šių metų tai buvo vienas labiausiai nuvertintų krepšininkų.

Nuviliantys

Matas Jucikas

Nuotr. BNS

Vidurkiai: 2,5 tšk., 36,4 proc. dvit., 1,9 atk. kam., -0,5 naud.

Praėjusį sezoną Alytuje Matas sužaidė proveržio sezoną ir atrodė, kad taps solidžiu LKL mastais centru, tačiau pirmieji mėnesiai Kėdainiuose krepšininkui yra tiesiog tragiški.

Minusinį naudingumo balų vidurkį renkantis šilutiškis neužsitarnauja Petrausko pasitikėjimo, žaidžia tik po 11 minučių, o išėjęs ant parketo atrodo labai neužtikrintai.

Minkštą metimą iš distancijos turintis Jucikas fiksuoja vos 36,4 proc. dvitaškių taiklumą ir kol kas komandai daugiau trukdo, nei padeda, nes baudos aikštelėje jis niekada negarsėjo kietumu.

27-erių aukštaūgis pernai LKL fiksavo 9,9 taško vidurkį tikrai ne silpnesnėje komandoje. Matas keliskart privalo pagerinti savo žaidimą, jog įrodytų, kad praėję metai nebuvo atsitiktinumas.

Karolis Giedraitis

Nuotr. BNS

Vidurkiai: 4 tšk., 23,1 proc. trit., 2 naud.

Į Panevėžio „Lietkabelį“ po dviejų sezonų pertraukos grįžęs Karolis atrodė geriau pasiruošęs ir subrendęs, tačiau startas tiek LKL, tiek Europos taurėje kol kas įspūdžio nepalieka.

Pasiruošime dėl peties traumos negalėjęs dalyvauti Giedraitis iki šiol neįsivažiavo, nors iškritus broliui Dovydui, iš jo treneris Nenadas Čanakas reikalauja gerokai didesnio indėlio.

Pernai „Pieno žvaigždėse“ gynėjas gerai užsirekomendavo, pelnė po 8,2 taško ir atrodė, kad jis yra pasiruošęs tapti patikimu rotacijos žaidėju, tačiau dabartiniai statistikos rodikliai per 15 minučių yra labai kuklūs.

Giedraičio vidurkiai iškart pagerės, kuomet jis įjungs pagrindinį savo ginklą, tolimus metimus (3 iš 13), bet reikia nepamiršti, jog vilniečiui jau 23-eji ir rezultatą reikia rodyti čia ir dabar. Vis dar laukiama, kada Karolis sustiprės fiziškai, nes pagal savo sudėjimą jis stipriai nusileidžia jaunesniam broliui, o tai jam trukdo atskleisti individualius įgūdžius.

Matas Jogėla

Nuotr. BNS

Vidurkiai: 9,6 tšk., 13,8 proc. trit., 4,6 atk. kam., 10,3 naud.

Pirmadienio mačas Prienuose ženkliai pagerino Jogėlos skaičius, tačiau tritaškių pataikymas vis tiek išlieka tragiškas – 4 iš 29 (13,8 proc.).

Toks tritaškių pataikymas nebus visą sezoną, nes Jogėla yra bent 30 proc. žaidėjas, tačiau kalbant apie jo progresą, norisi gūžčioti pečiais.

Įspūdingu šuoliu pasižymintis 23-ejų tauragiškis 2019-2020 metų sezone puikiai įsiliejo į Klaipėdos „Neptūną“, o pernai tikėjomės jo proveržio, kurio nebuvo, bet tai buvo nurašyta jaunam amžiui. Vis dėlto ir šiemet vidurkiai išlieka identiški, nors atrodytų, jog Jogėla turi visas galimybes būti komandos lyderiu.

Norisi tikėti, jog atletiškas puolėjas greitai atrakins krepšį tritaškiais metimais ir rungtynėse stabiliai fiksuos dviženklius rodiklius, nes potencialo tai daryti – per akis.

Jaylinas Airingtonas

Nuotr. Juventus nuotr.

Vidurkiai: 2,7 tšk., 20 proc. trit., 1,7 rez. perd., 1,7 naud.

Kuomet į Uteną atvyksta legionierius, iš jo tikimasi ryškaus indėlio į komandos rezultatus ir jei Patrickas Milleris žaidžia MVP sezoną, tai Airingtono vaidmenį sunku nusakyti.

Gynėją iš rikiuotės vis išima sveikatos problemos, o kai jis žaidžia, krepšininko nauda yra minimali.

Atrodo, jog Airingtono tikslas „Uniclub Casino – Juventus“ klube yra tiesiog suteikti poilsio minučių Milleriui, tačiau kol kas per jo pamainą aikštėje uteniškiams yra sunku išlaikyti tolygų žaidimą.

Pažiūrėsime, kokia bus amerikiečio ateitis klube, bet faktas, jog aukštų tikslų siekiančiai Žydrūno Urbono kariaunai reikia solidesnio antro legionieriaus žaidimo. Kalbant tiek apie pataikymą, tiek apie žaidimo kūrybą.

Julius Jucikas

Nuotr. BNS

Vidurkiai: 4,4 tšk., 45,2 proc. dvit., 53,8 proc. baud., 3 atk. kam., 3,6 naud.

Kaip ir Jogėla, taip ir Jucikas pasigerino bendrus rodiklius Prienuose, tačiau tai buvo tik antras kartas šį sezoną, kuomet jis LKL surinko dviženklius skaičius. 

Sunku paaiškinti, bet KMT centro rodikliai yra žymiai geresni – 10,3 taško ir 13,3 naudingumo balo.

Faktas, jog Jucikas yra vienas didžiųjų „Neptūno“ rezervų LKL, nes dabar jo žaidimas neprimena ne tik praėjusio sezono starto Utenos „Juventus“ klube, bet yra ir toli nuo to Juliaus, kuris po traumos reabilitavosi Kėdainiuose.

Kai solidžiai žaidžia Benas Griciūnas, Juciko prastas žaidimas nėra taip pastebimas, tačiau savo 16 minučių žaidimo laiką aukštaūgis išnaudotų žymiai solidžiau, jei tik savo dvitaškių pataikymo procentą pakeltų į sau įprastą – virš 50 proc.

Komentarai:
Anonimas
Julius Jucikas pries Zalgiri Ryta Lietkabeli ir Juventusa: 5 gm, 15 mpg, 2.0 tasko, 0.6 efektyvumas, 5 dvitaskiai 3/15 Julius Jucikas pries kitas komandas: 19 gm, 19 mpg, 9.7 tasko, 11.8 efektyvumas, dvitaskiai 32/51
2021-11-17
Atsakyti
x
aš visada sakiau ir pasikartosiu, kad betkurioje vienoje komandoje Kalaidzakis, Normantas, Jogėla ir Sušinskas būtų kažkas tokio. man regis Jogėla yra netinkamoj vietoj, jam reikia kuo greičiau begti iš Neptūno.
2021-11-17
-3
Atsakyti
Zee
o kur tas lietkabelio graikas? manau jis nustebino siais metais kolkas aišku. metimas stabilesnis, nebe tiek klaidų žaidime. juda labai neblogai. bet tik šiaip yra liaudies patarlė - viščiukus reikia skaičiuoti pavasarį, o ne rudenį. po pusantro mėnesio daryti analizes ansktoka.
2021-11-17
-2
Atsakyti
Anonimas
Mane tai Berūkštis stebina
2021-11-17
+4
Atsakyti
kl
Kur jūs Jogėlos potencialą matot, nesuprantu
2021-11-17
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.