Nuotr.: 2022 Getty Images-SCANPIX
Nuotr. 2022 Getty Images-SCANPIX

Toronto „Raptors“ fanus septynerius metus džiuginęs Jonas Valančiūnas dabar žaidžia geriausią karjeros krepšinį, o iš atminties neišdildomas lieka fantastinis vakaras Los Andžele.

Rungtynių žaidėjas
Pascal  Siakam
EFF
34
Pascal Siakam
Taškai 29
Taiklumas 8-18
Atkovoti kamuoliai 10
Rezultatyvūs perdavimai 7

Naujojo Orleano „Pelicans“ atvyks į Torontą, kuriame žais artėjančią naktį nuo 01.00 val. Lietuvos laiku. Tai bus pirmosios Jono rungtynės Toronte nuo 2018-ųjų gruodžio 9-osios. Iki šios dienos situacija labai pasikeitė.

Lapkričio 30-osios vakarą Valančiūnas tiesiog negalėjo pramesti ir buvo visiškai kitoks nei „Raptors“ gretose.

29-erių galingo stoto vidurio puolėjas ruošėsi stumdytis su „Clippers“ aukštaūgiais baudos aikštelėje. Likus penkioms minutėms iki antrojo kėlinio pabaigos varžovų bokštams trūks plyš reikėjo slinktis prie tritaškio linijos, nes trečiąjį tritaškį iš eilės pataikęs JV pats purtė galvą sakydamas: „Negaliu patikėti“.

Iki šio sezono lietuvis nė karto per rungtynes nebuvo pataikęs daugiau nei 3 tritaškių. Aptartoje atkarpoje jis per 66 sekundes įsūdė tris tolimas bombas. Galiausiai centras mačą baigė su taikliais septyniais tritaškiais iš aštuonių bandymų ir karjeros geriausiu 39 taškų pasirodymu.

„Tos rungtynės buvo ypatingos, – TSN.ca žurnalistui Joshui Lewenbergui sakė Valančiūnas. Mūsiškis, kaip visada, išliko susikaupęs ir nebuvo linkęs sureikšminti to vakaro. Kai kuriems iki šiol ausyse skamba nauja pravardė, kurią pripildė komandos draugai – Dirkas Valančiūnas.

„Raptors“ fanai prisimena visiškai kitokį Valančiūną. Dabar jis vyresnis, protingesnis ir... meta tritaškius. Sezonas dar neįpusėjo, o lietuvis jau pataikė 37 tolimus metimus (karjeros rekordas). Greitai grius ir išmestų tritaškių rezultatas (86), kurį centras užfiksavo pernai „Grizzlies“ gretose (91).

Šį sezoną pelnomi taškai

43%
105,2
Pelno taškų: 105,2
Taiklumas: 43,5%
Vieta lygoje: 26
Geriausias pasiekimas: 127
Blogiausias pasiekimas: 85
Daugiausia pelno: Brandon Ingram

Šį sezoną Valančiūnas tritaškius meta 43 proc. tikslumu ir rikiuojasi 11-as pagal taiklumą tarp tų žaidėjų, kurie yra išmetę 80 tritaškių arba daugiau. Dešimtmetį NBA praleidęs krepšininkas vis dar tobulėja ir randa būdų, kaip prisitaikyti prie situacijos. Tradiciniam vidurio puolėjui tai buvo neišvengiama šių laikų krepšinyje.

„Šiomis dienomis NBA yra pasikeitusi. Turi būti universalus ir privalai pataikyti iš toliau, – kalbėjo Valančiūnas, kurio vidurkiai šiemet siekia po 18,6 taško ir 11,9 atkovoto kamuolio per rungtynes. – Noriu žaisti šioje lygoje kaip įmanoma ilgiau. Tai man padės padaryti tritaškiai.“

Darbai ties šiuo krepšinio elementu prasidėjo dar Toronte. Dabartinis „Raptors“ vyriausiasis treneris Nickas Nurse'as prieš penkerius metus asistavo Dwayne'ui Casey ir daug dirbo su Jonu individualiai.

„Nuoširdžiai, viskas prasidėjo nuo Nicko. Jis man padėjo tobulėti, – sakė Valančiūnas. – Jis buvo pirmasis žmogus, kuris paskatino mane tai daryti ir tikiuosi, kad galėsiu tuo pasinaudoti sekmadienį.“

„Buvo labai smagu su juo dirbti, – kalbėjo Nurse'as. – Jis – tikrai geras metikas. Aš mačiau, kad jis turi neblogą mechaniką, mėgo dirbti ties metimu. Užteko tik pasakyti ir jis jau tai darė.“

Valančiūnas dukart buvo iškeistas: iš „Raptors“ į „Grizzlies“, iš pastarųjų – į „Pelicans“. „Raptors“, gavę Marcą Gasolį, pasiekė išsvajotuosius NBA čempionų žiedus, bet su lietuviu tame sezone nebesusidūrė.

Vėliau ėjo pandeminis 2019-2020 m. sezonas, kuris taip pat užraukė visas viltis išvysti 2011-ųjų NBA naujokų biržos 5-ąjį šaukimą Toronte. 2020-2021 m. sezone „Raptors“ namų mačus žaidė Tampoje, tad ir čia galimybė dingo.

Šis sugrįžimas vėl bus ne toks, koks tikėtasi. Dėl įsigaliojusių COVID-19 ribojimų Kanadoje, „Scotiabank“ arenoje žiūrovų nebus. Šilto aistruolių sutikimo Valančiūnui dar teks palūkėti bent iki kito sezono.

„Praėjo daug laiko, – sakė Valančiūnas. – Tikrai laukiu sugrįžimo ir noriu pamatyti, kaip pasikeitė miestas, kas vyksta, išvysti pažįstamus veidus. Tai buvo mano namai aikštėje ir už jos ribų septynerius metus. Man tai buvo ilgas laikas. Gaila, kad nebus fanų ir situacija nėra gera, bet esu sujaudintas sugrįžimo.“

Dažnai asmeninę sėkmę dėl komandos rezultatų aukojęs Valančiūnas iki šiol Toronte prisimenamas geru žodžiu. Jie visi stebėjo, kaip Lietuvos pasididžiavimas augo nuo pat 20-ies liauno jaunuolio iki barzdoto didžiavyrio.

„Tai buvo mano pradžia ir ilgiausi metai viename klube. Sunku buvo ne tik aikštelėje. Tai buvo ir pirmieji mano metai ne Lietuvoje. Toronte užsimezgė mano šeima, gimė vaikai. Tai – daugiau nei krepšinis. Esu dėkingas. Dėl to ir jaudinuosi dėl sugrįžimo, miesto ir to jausmo dar kartą“, – emocijų nevaržė Valančiūnas.

Iki šiol „Raptors“ gretose yra likę buvusių Jono komandos draugų. Vienas jų – O.G. Anunoby. Britas gražiai atsiliepė apie lietuvį.

„JV buvo geras komandos draugas man, – sakė Anunoby. – Sėdėdavau šalia jo lėktuve. Jis – puikus draugas. Geras, sunkiai dirbo, tikrai talentingas, nuoširdus žmogus. Taip pat Jonas yra juokingas. Ką dar galiu pasakyti apie JV? Jis tiesiog geras ir šaunus vyrukas.“

Per tiek pasikeitimų pastaraisiais metais Valančiūnas giliai širdyje vis dar jaučiasi savimi.

„Kiekvieną kartą žengdamas į aikštę įgauni naujos patirties. Viskas priklauso nuo tavęs, kaip ją panaudosi. Kad taptum geresniu? Aš stengiuosi įprasminti kiekvieną minutę šiame nuostabiame žaidime, – kalbėjo Jonas. – Dalykai keičiasi tikrai greitai.

Buvau, tikriausiai, vienas jauniausių visus savo septynerius metus Toronte. Buvau jauniausias ir tas, kuris pasiryžęs mokytis, leisti kitam perimti iniciatyvą. Tačiau viskas pasikeitė per naktį.

Praėjusiais metais Memfyje buvau vienas vyresnių, kaip ir dabar Naujajame Orleane. Niekada nebūsiu pavyzdys kitiems šnekomis. Noriu būti lyderiu pavyzdžiais: sunkiai dirbantis, atliekantis mažus darbus, prisižiūrintis save ir komandą. Stengiuosi rodyti pavyzdį, tai darau ir tikiuosi, kad kažkam padėsiu.“

Komentarai:
Maga patriots vs lefty traitors
ka praleidau del clickbait? ar pakeite jau pavadinima i normalu? dabar jis - valqnciunas pirma karta toronte kaip varzovas
2022-01-10
+1
Atsakyti
turiu itarima kad bnews visapusiskai pradejo nusivaziuot nuo to momento, kai pasisamde urbona.
2022-01-10
-2
Atsakyti
aaa
Arba nekompetetingas/naivus autorius arba kvailas redakcijos sprendimas. Clickbaitingas neveikia longterm.. bei turi neigiama efekta kurio taip lengai neistaisysite.. Ar verta? Asmeniskai nuo siuol pradesiu siame portale rinktis kur klikinu (taip kai darau kitur). Kam gaisti zmoniu laika?
2022-01-09
+1
Atsakyti
zuvies galva
nusivaziaves basketnews visai. seniau k.net budavo clickbaitu aukos, bet juos jau perspjove sitas puslapis
2022-01-09
+1
Atsakyti
Originali straipsnio antraštė: Older and wiser, former Raptor Valanciunas makes long-awaiting return
2022-01-09
+1
Atsakyti
Bee
vyso gero bnews
2022-01-09
+2
Atsakyti
Anonimas
Uzgere bnews rasytojai sekmadienio vakare.
2022-01-09
+6
Atsakyti
Džonis
clickbait level 9000
2022-01-09
+14
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
Toronto Raptors
New Orleans Pelicans
42%
36/85
Metimai iš žaidimo
45%
34/75
50
Atkovoti kamuoliai
45
18
Rezultatyvūs perdavimai
20
8
Perimti kamuoliai
5
43%
22/51
Dvitaškiai
52%
22/42
101
Naudingumas
100

Rungtynių žaidėjai

Fred  VanVleet
32 PTS
11/27 FG
2/2 FT
Brandon  Ingram
22 PTS
6/13 FG
9/10 FT
Pascal  Siakam
10 REB
8 DREB
2 OREB
Jonas  Valančiūnas
17 REB
15 DREB
2 OREB
Pascal  Siakam
7 AS
2 TO
43 MIN
Garrett  Temple
6 AS
1 TO
33 MIN
Pascal  Siakam
34 EFF
38% 2P%
60% 3P%
Jonas  Valančiūnas
30 EFF
67% 2P%
33% 3P%