Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) podkaste apsilankė ypatingas svečias – vienas geriausių Lietuvos jaunimo krepšinio trenerių Algirdas Milonas.

Martynas Gecevičius

Martynas  Gecevičius
Martynas  Gecevičius
MIN: 24.95
PTS: 9.27 (51.4%)
REB: 2.55
AS: 2.73
ST: 0.73
BS: 0
TO: 0.82
GM: 11

Šis sezonas krepšinio specialistui – jau 38-asis. Kas lemia, kad bėgant metams daugkartinis Moksleivių krepšinio lygos (MKL) čempionų treneris nepraranda jaunatviško entuziazmo ir energijos?

„Entuziazmo daugiausiai gauni iš tų žmonių, su kuriais dirbi. Tai – trenerių kolektyvas, administracija, žaidėjai, tėvelių bendruomenės. Iš jų gauni didžiulį palaikymą, matai didžiulį visų norą. Tas neleidžia sėdėti vietoje, surūgti, ragina judėti pirmyn“, – sako  Milonas.

Ilgamečiam SKM treneriui, kuriam teko dirbti ir profesionalų krepšinyje, teko nuo mažens ugdyti Martyną Gecevičių, Simą Jasaitį, Saulių Kuzminską, Matą Niparavičių ir kitas būsimąsias Lietuvos krepšinio žvaigždes.

„Pirmoje klasėje Martynas buvo vienas iš putlesnių vaikų (šypsosi) ir nebuvo labai sportiškas. Martynas testavimuose tikrai nepasirodė geriausiai. Bet po metų, kai jis grįžo atgal, visi buvome apakę, kaip jis pasikeitė. Martyno ir jo šeimos motyvacija buvo labai didelė. Nuo trečios klasės jis tapo savo komandos lyderiu ir eilę metų į priekį tempė ne tik savo metų, bet ir vyresnę komandą“, – istoriją prisimena pašnekovas.

„SKM Podkasto“ vedėjui Andriui Čerškui Milonas atskleidė ir daugiau įdomių savo buvusių auklėtinių istorijų.

„Simas (Jasaitis) buvo labai gabus vaikas. Jam trūko fiziškumo, bet turėjo labai gerą galvą – matė situacijas, „skaitė žaidimą“. Taip, kartais jį reikėdavo traukti iš gatvės. Būdavo, kad neateidavo į treniruotę, ieškai ir atrandi kur nors darželyje žaidžiantį su vaikais krepšinį (šypsosi). Jis buvo krepšininkas nuo A iki Z. Matas (Niparavičius) turėjo labai gerą charakterį.

Martynas Gecevičius

Martynas  Gecevičius
Komanda: Utenos Uniclub Casino – Juventus
Pozicija: SG, PG
Amžius: 33
Ūgis: 193 cm
Svoris: 97 kg
Gimimo vieta: Vilnius, Lietuva

Jo mama netgi išmoko vairuoti automobilį, kad kiekvieną dieną galėtų vežioti sūnų į treniruotes iš Elektrėnų į Vilnių. Saulius (Kuzminskas) turėjo puikią genetiką. Jį reikėjo truputėlį priversti sportuoti pačioje vaikystėje, kol jis užsikabino krepšinyje. Aukštesnių rezultatų Sauliui neleido pasiekti traumos“, – kalbėjo treneris.

SKM treneris atkreipė dėmesį į jaunųjų žaidėjų testavimų naudą, tačiau rekomendavo nepasikliauti vien sausais skaičiais.

„Žiūrint apie atrankas, svarbu žiūrėti ne tik į tai, ką rodo skaičiukai. Reikia matyti, koks tėvų požiūris, ar jie tam vaikui gali padėti. Testavimai visada padeda, bet jie neturi būti absoliutūs. Atrankoje turi išlikti subjektyvūs trenerio matymas, jo nuomonė. Dabar man svarbiausia yra charakteris.

Jeigu vaikas yra kovotojas, gali už save pastovėti, nukristi ant grindų ir nebijoti, kad užsigaus kovodamas dėl kiekvieno kamuolio, šitie dalykai krepšinyje gali padėti daug labiau nei 215-220 cm ūgis“, – dėstė Milonas.

Kas lemia tokius sėkmingus Milono treniruojamų komandų ir žaidėjų rezultatus?

„Turbūt susideda daug faktorių. Po visų darbų suaugusių krepšinyje pamačiau, ką galima pakeisti dirbant su vaikais. Grįžus pradėjau truputėlį kitaip vertinti ir ruošti vaikus ateičiai. Su amžiumi buvo lengviau bendrauti su tėveliais, nejaučiant tokio didžiulio spaudimo. Turint tokią patirtį, tėveliai negali taip lengvai paimti ir užspausti tavęs įvairiais klausimais, kas vyksta su jaunais treneriais. Vis tik daugiausiai priklauso nuo pačių vaikų – kiek jie stengiasi, kaip priima informaciją, kaip tu pats sugebi tą informaciją pateikti“, – sakė tinklalaidės pašnekovas.

Milonas – ne tik čempioniško kalibro treneris, bet ir puikus krepšinio vadybininkas. Iš Biržų kilęs specialistas yra vyriausiasis SKM treneris, kuris atsakingas už visų mokyklos komandų sklandų dalyvavimą MKL čempionate.

2018–2019 m. trenerio vadovaujama „SKM-I EMSI Gorilų“ ekipa triumfavo MKL U15 čempionate. Tai svariai prisidėjo prie to, kad SKM užkoptų į MKL vaikinų reitingo viršūnę ir pirmą kartą būtų pripažinta geriausia Lietuvos krepšinio mokykla.

„Šiandien Sostinės krepšinio mokyklai yra pati geriausia diena ir aš esu be galo laimingas“, – atsiimdamas geriausiai Lietuvos krepšinio mokyklai skirtą apdovanojimą MKL sezono uždaryme tuomet kalbėjo Milonas.

2019–2020 m. sezonas buvo nutrauktas dėl prasidėjusios pandemijos, o 2020–2021 m. reguliarųjį sezoną laimėjusios „SKM-I EMSI Gorilos“ iš kovos dėl medalių buvo netikėtai eliminuotos ketvirtfinalyje.

Šį sezoną „SKM-I EMSI Gorilų“ (11-2) komanda yra viena U18 čempionato lyderių, o dalis ekipos žaidėjų rungtyniauja ir Regionų krepšinio lygoje (RKL), kur atstovauja Vilniaus „Rytas-MRU-VKM“ (8-4) komandai. Šioje ekipoje Milonas atlieka savotišką mentoriaus misiją, savo žinias perduodamas vyriausiajam ekipos treneriui Karoliui Čyžiui.

Milonas „SKM Podkaste“ atvirai papasakojo ir apie 2004-aisiais gimusią krepšininkų kartą, su kuria laimėjo net 3 MKL čempionų titulus.

„Manau, kad ši komanda sudužo. Sudužo kaip vaza, kuri buvo gražiai lipdoma ir pasiekusi pačių aukščiausių rezultatų Lietuvoje. Praėjęs sezonas juos sudaužė ir atsirado šukės, kurias reikia sulipdyti. Tu niekaip nepadarysi visiškai naujos vazos, kad ji būtų be įtrūkimų. Su žaidėjais turėjome labai nelengva pokalbį apie komandą, draugystę, jauno krepšininko ėjimą į priekį, – atviravo strategas.

– Pandeminėje situacijoje, kai nebuvo jokių komandinių treniruočių, visų žvilgsniai nuėjo kažkur toliau nuo komandos ir dabar turime spragų, nesusikalbėjimų. Kai dirbant darbą mintys jau yra kitur, darbas nėra atliekamas kokybiškai ir iki galo. Kartu su Arvydu Gronskiu bandysime komandą kiek galima suklijuoti ir matysime, kaip seksis finaliniame MKL U18 čempionate.“

Milonas įsitikinęs – kiekvienas moksleivis privalo pasinaudoti galimybę laimėti MKL čempionatą, nes tai – unikali galimybė: „Kaip bebūtų, Lietuvos jaunių čempionu gali tapti dukart gyvenime – U17 ir U18 pirmenybėse. Tokia galimybė yra unikali. Tapti RKL ar LKL čempionu, jeigu sportuosi toliau, turėsi galimybę dar daug metų. Šį sezoną su tais žaidėjais, kuriuos turime „SKM-I EMSI Gorilų“ komandoje , manau, esame pajėgūs kovoti ir kažką pasiekti.“

Šiuo metu treneris taip pat vadovauja „SKM-I Čili Pizza“ (7-0) komandai, kuri dominuoja savo amžiaus MKL U12 ir metais vyresnių varžovų U13 B divizione (12-2). Ar Milonui tai yra paskutinė jo treniruojama moksleivių karta specialisto karjeroje?

„Jeigu sveikata leis, aš tikrai neatsisakyčiau darbo su jaunimu. Tas darbas pačiam duoda energiją. Jeigu tik užsidarysi tarp savo sienų, įlįsi į knygą arba ekraną, gali greitai pasenti. Dabar jaučiuosi dar nelabai pasenęs, nors metų jau nemažai turiu (šypsosi). Noriu per ilgus metus sukauptą bagažą išdalinti kitiems.

Viena iš mano vertybių – užauginti ne tik gerą krepšininką, bet ir gerą žmogų, kuris būtų reikalingas bet kurioje rinkoje. Ne tik krepšinio rinkoje. Noriu, kad jie būtų lyderiai, kovotojai. Be kovos tu gyvenime prapulsi visiškai. Turėsi kovoti aikštėje dėl geresnės pozicijos, darbo rinkoje dėl geresnio pasiūlymo ar, galų gale, dėl gražesnės merginos“, – su šypsena veide sako Milonas.

Komentarai:
Tu
Patikrinti VMI reikia SKM nes daug juodų pinigų ten
2022-01-29
+4
Atsakyti
Aa
Milonas geras treneris, bet SKM labai smirda, juoda buhalterija, Cerskus, Jankauskas vietiniai tipeliai dedasi kietais nors tik vogti pinigus moka, VMI galėtų auditą padaryt.
2022-01-29
+6
Atsakyti
Geras treneris,
uz zibuda simta kartu geresnis
2022-01-28
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.