Nuotr.: USA Sports Today-Scanpix
Nuotr. USA Sports Today-Scanpix

Antradienio vakarą NBA pasaulį sudrebino skambūs mainai, kurie palietė ir lietuvį Domantą Sabonį – jis susikrovė lagaminus ir iš Indianos „Pacers“ persikėlė į Sakramento „Kings“ klubą, kuriame jau yra žaidę lietuviai Šarūnas Marčiulionis (1995-1996 m.) ir Darius Songaila (2003-2005 m.).

Domantas Sabonis

Domantas  Sabonis
Domantas  Sabonis
MIN: 34.71
PTS: 18.89 (62.82%)
REB: 12.09
AS: 5.02
ST: 0.98
BS: 0.47
TO: 3.02
GM: 47

Sabonis iškart tapo „Kings“ geriausiu žaidėju, pabrėžia JAV sporto žiniasklaidos lyderis ESPN. Lietuvis taip pat tapo labai svarbiu krepšininku klubo franšizėje, mat ekipa nuo 2017 metų, kai buvo išmainytas DeMarcusas Cousinsas, neturėjo nė vieno „Visų žvaigždžių“ rungtynių krepšininko.

Visgi pastebima, kad to kaina buvo didžiulė – „Kings“ atidavė savo talentą Tyrese'ą Haliburtoną, kuris praėjusį sezoną metų naujoko rinkimuose užėmė trečiąją vietą, o šį sezoną dėjo dar vieną žingsnį į priekį.

Haliburtonas buvo 2020 metų NBA naujokų biržos vagystė – jis buvo pasirinktas 12 šaukimu. Šį sezoną 21-erių 196 cm ūgio įžaidėjas tapo starto penketo krepšininku ir „Kings“ gretose fiksavo 14,3 taško bei 7,4 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Kaip Sabonis pritaps „Kings“ priekinėje linijoje? Kokie žingsniai laukia atsinaujinančios „Pacers“ ekipos, kuri gavo Haliburtoną? Kokią vertę sudarys kiti išmainyti krepšininkai? Apie tai – ESPN straipsnyje.

Mainai:

„Kings“ gauna: Domantą Sabonį, Jeremy Lambą, Justiną Holiday ir 2027 metų naujokų biržos antrojo rato šaukimą.
„Pacers“ gauna: Tyrese'ą Haliburtoną, Buddy Hieldą ir Tristaną Thompsoną.

Sakramento „Kings“

ESPN mainų įvertinimas: 6

Dėl penkiolika metų užsitęsusios atkrintamųjų sausros „Kings“ nusprendė, jog prieš mainų termino pabaigą privalo imtis veiksmų. Tokia ilga serija be atkrintamųjų – pakartotas blogiausias rezultatas NBA istorijoje. Sakramento klubas pastarąjį kartą į atkrintamąsias varžybas pateko 2005-2006 metų sezone, prabėgus metams po to, kai komandą paliko Darius Songaila.

Visgi šios „Kings“ permainos jiems kainavo Haliburtoną. „Kings“ tiek ilgai nežaidė atkrintamosiose dėl daugybės trumparegiškų žingsnių, skirtų grįžti į šias varžybas. Užuot pasimokę iš klaidų, „Kings“ jas kartoja.

ESPN pabrėžia, kad Sakramento komanda gavo labai gerą žaidėją Sabonį, kuris rungtyniauja net dar aukštesniu lygiu nei prieš tai du sezonus, kuomet pateko į „Visų žvaigždžių“ rungtynes.

Sabonis taip pat turi komandai itin palankų kontraktą, kadangi jį pasirašė dar prieš tapdamas „Visų žvaigždžių“ žaidėju. Kitą sezoną jis uždirbs 18,5 mln. JAV dolerių, o 2023-2024 m. sezone – 19,4 mln. JAV dolerių. Tai bus paskutinis sezonas pagal sudarytą kontraktą.

25-erių Sabonis dar tik žengia link savo karjeros piko ir turėtų jį demonstruoti ne tik per likusius dvejus kontrakto metus, bet ir dar ilgiau. Neabejotinai šis „Kings“ ėjimas sufleruoja, kad komanda nori laimėti būtent dabar.

„Esame ekstazėje, priimdami Domantą, Justiną ir Jeremy į mūsų Sacramento „Kings“ šeimyną, – sakė Sakramento klubo generalinis vadybininkas Monte McNairas. – Tai buvo unikali galimybė gauti du kartus „Visų žvaigždžių“ rungtynėse dalyvavusį krepšininką (Sabonį) ir du veteranus perimetre, kurie mums padės tęsti komandos statymą Sakramente.“

Beje, nors Sabonio kontraktas yra palankus, Haliburtonas gali turėti vieną palankiausių sutarčių visoje NBA. Kadangi įžaidėjas naujokų biržoje buvo pasirinktas 12 šaukimu, jis per likusius dvejus kontrakto metus iš viso uždirbs tik 10 mln. JAV dolerių, o po to klubas galės sutartį pratęsti.

Taip pat kyla klausimų dėl Sabonio tinkamumo „Kings“. „Pacers“ metų metus strigo bandydami penkete žaisti kartu su Saboniu ir Mylesu Turneriu, o galiausiai šį aukštaūgių duetą išardė. Beje, jie tai padarė tuomet, kai šie du krepšininkai kartu žaidė geriausiai.

Dabar Domantas išvyksta į „Kings“, kuri ką tik ketveriems metams pratęsė sutartį su starto penketo vidurio puolėju Richaunu Holmesu (vid. 11,8 tšk., 8 atk. kam.). Skirtingai nei Turneris, Holmesas neišplečia aikštelės tritaškiais, o tai Saboniui puolime sukels daugiau problemų. Be jo, lietuviui teks perimetre dažniau gaudyti žemesnius ir greitesnius varžovų krepšininkus.

„Kings“ šį sezoną žaidžia geriau tuomet, kai 203 cm ūgio Harrisonas Barnesas (vid. 16,9 tšk.) žaidžia sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Tokiose situacijose „Kings“ varžovai per 100 atakų pelnė 4,6 taško daugiau. Tuo metu situacijose, kai Barnesas žaidė lengvuoju krašto puolėju, „Kings“ oponentai už juos per 100 atakų surinko 12,8 taško daugiau.

„Kings“ neabejotinai tiki gynėjų 24-erių 191 cm ūgio De'Aarono Foxo (vid. 21,2 tšk., 5,2 rez. perd.) ir 23-ejų 188 cm ūgio Daviono Mitchello (vid. 10,2 tšk.) tobulėjimu. Verta pabrėžti, kad Haliburtonas buvo parduotas jam esant savo aukščiausios vertės taške. Tuo metu jeigu būtų iškeistas Foxas, jo vertės taškas būtų žemiausias, mat šį sezoną komandos vedlys stringa.

Foxas 2020-2021 metų sezone rinko po 25,2 taško ir 7,2 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius pataikė 32,2 proc. taiklumu. Šį sezoną jo statistika siekia 21,2 taško bei 5,2 rezultatyvaus perdavimo. Tritaškių taiklumas nukrito iki 26,4 proc.

Nuotr. USA TODAY Sports – Scanpix

Foxo prastas sezonas sutapo su Haliburtono persikėlimu į starto penketą ir perimtomis kamuolio valdymo pareigomis. Vyrauja nuomonė, kad galiausiai šiems žaidėjams tapo sunku žaisti kartu. Foxas šį sezoną tritaškius pataiko itin prastai, o dėl to žaisdamas be kamuolio jis yra mažiau efektyvus.

Visgi statistikos duomenys rodo, kad Foxas tuomet, kai Haliburtonas sėdėjo ant suolo, žaidė ne taip efektyviai, tad tai, kas stabdo Foxą, nebūtinai apsiriboja vien Haliburtonu.

Paskutinis dalykas, į kurį verta atkreipti dėmesį – „Kings“ situacija. Šiuo metu klubas turi 20 pergalių ir 36 nesėkmes. Nuo 50 proc. pergalių balanso „Kings“ atsilieka net 16 pergalių ir įprastai tokiomis aplinkybėmis klubai mainytų veteranus bei ieškotų talentų, bet „Kings“ vietoje to stiprina savo galimybes kovoti dėl įkrintamųjų turnyro. To priežastis – neįprasta situacija Vakarų konferencijoje, kurioje „Kings“ nuo dešimtosios vietos atsilieka tik dviem pergalėmis. 

Optimistas šį „Kings“ ėjimą lygintų su praėjusių metų Čikagos „Bulls“ mainais, kuomet buvo gautas Nikola Vučevičius. Sandoris trumpuoju laikotarpiu nepasiteisino, „Bulls“ nepriartėjo iki įkrintamųjų turnyro, bet vasarą ekipa pridėjo Lonzo Ballą, Alexą Caruso ir DeMarą DeRozaną. Galbūt Sabonis irgi taps tokių permainų pradžia?

Deja, „Kings“ už tokį optimizmą retai sulaukia naudos.

Indianos „Pacers“

ESPN mainų įvertinamas: 9

„Pacers“ gavo vieną geriausių jaunųjų krepšininkų, galinčių pakeisti komandą.

Haliburtono tobulėjimas per pastaruosius ketverius metus buvo nepaprastas. Pirmąjį sezoną NCAA Ajovos valstybiniame universitete krepšininkas konkuravo dėl minučių su būsimu Los Andželo „Lakers“ gynėju Talenu Hortonu-Tuckeriu ir rinko po 6,8 taško. Antrajame sezone konkurento neliko, o Haliburtono statistika šoko iki 15,2 taško bei 6,5 rezultatyvaus perdavimo. To užteko, kad gynėjas prasibrautų į NBA.

Per debiutinį sezoną NBA Haliburtonas žaidė abiejose gynėjų pozicijose, demonstravo, kaip sėkmingai geba sužaisti du prieš du, taip pat pataikė 41 proc. tritaškių.

Šį sezoną Haliburtonas savo žaidime pridėjo dar daugiau atakų organizavimo ir ėmė rinkti vidutiniškai po 7,4 rezultatyvaus perdavimo. Nuo tada, kai „Kings“ vairą perėmė Alvinas Gentry, rezultatyvių perdavimų vidurkis buvo net 8,5, o tai būtų šeštas geriausias rezultatas lygoje. Penki geresnius vidurkius turinys krepšininkai žais NBA „Visų žvaigždžių“ mače.

Smulkiu kūnu pasižymintis Haliburtonas dėl to turi problemų gynyboje, jis taip pat turi patobulėti ties kamuolio valdymu ir atakų užbaigimu kaire ranka.

Visgi Haliburtonas yra 21-erių metų amžiaus, o jo pozicijos krepšininkai įprastai karjeros piką pasiekia kur kas vėliau. Visgi mes jau matėme jo tobulėjimą ties savo silpnybėmis. Nebūtų staigmena, jeigu Tyrese'as taptų „Visų žvaigždžių“ krepšininku.

Atsižvelgiant į tai, kad Indiana pirmenybę teikia jauniems krepšininkams, o ne naujokų biržos šaukimams, Haliburtonas yra ideali grąža už Sabonį. „Pacers“ kitą sezoną vėl turėtų būti konkurencinga komanda, jeigu tik susitvarkys bėdas su žaidėjų traumomis.

Gynėjai Haliburtonas ir Malcolmas Brogdonas turėtų tikti vienas šalia kito aikštėje, kadangi abu sugeba žaisti be kamuolio ir gintis prieš abiejų gynėjų pozicijų krepšininkas.

Visgi „Pacers“ taip pat turi NBA naujokų biržos 13-ąjį šaukimą Chrisą Duarte (vid. 13,6 tšk.), o dabar ir Buddy Hieldą, tad gali kilti keblumų visiems atrandant vietos aikštėje.

Hieldas gali tapti kandidatu į dar vienus mainus. Pagal algą (22,5 mln. JAV dolerių) komanda šį sezoną turi permokėti Hieldui, bet vėliau jo atlyginimas mažės. Hieldas yra naudingas žaidėjas, o jo tritaškių taiklumas šį sezoną siekia 37 proc. Karjeros tritaškių taiklumas yra 40 proc.

Vasarą „Pacers“ dar turės apie 19 mln. JAV dolerių laisvų pinigų naujiems žaidėjams. Tai suma, su kuria „Pacers“ rinkoje gali užsiimti rimtą poziciją.

Komentarai:
DilmahSystra
laimėjo žalgiris
2022-02-10
-1
Atsakyti
sukeistu pazymiais, tada sutikciau. bet cia ESPN, tai nenustebino ju eilines idiotiskos apzvalgos. visiska tiesa Grant Napier pasake, kad kai 98 metais Richmonda i Webberi ismaine, tai visi lojo, koks sudinas trade, kad Webber ilgai nebus sakramente. o kas is tikruju gavosi? kas nors domites nba nors siek tiek daugiau, nei DJ kuprele ir galit pasakyt?
2022-02-09
+1
Atsakyti
Antanas
sakramente bus vienu duc.hu daugiau
2022-02-09
-7
Atsakyti
Pacers laimėjo vien dėl to,kad pinigų nemažai atsilaisvino.Vasarą galės bandyti įsigyti kokį ryškesnį žaidėją ar keletą labai neblogų vidutiniokų,pridėkim Haliburtoną,Turneris dabar pajaus visišką laisvę ir komanda visai simpatiškai gali atrodyti.Todėl jų šitas ėjimas ir gali labiau pasiteisinti.
2022-02-09
+5
Atsakyti
Ayo
Aisku kad laimejo Pacers. Ju komanda ejo link rebuildo, tokiais atvejais yra labai sunku savo pagrindinius zaidejus iskeist i kazka gero, o cia jie gavo Haliburtona kuris rode labai gerus rezultatus iskritus Foxui is rikiuotes. Realiai geriau kazko negausi. O deja Saboniukas persikelia i komanda kurios pagr zaidejai Fox ir Bagley net nenori toje komandoje buti. Zodziu eilinis juodaskuriu cirkas, panasiai kaip su Arvydu kai reikejo Portlande stebeti ka visokie Rasheed Wallace, Isaiah Rider ir Damon Stoudamire isdarinedavo rubineje.
2022-02-09
+5
Atsakyti
Manau, gerai, kad persikėlė. Su Peisers tikrai nebūtų pateke į top10, o su Kings turi daug šansų
2022-02-09
+5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Šį sezoną pelnomi taškai

45%
109,5
Pelno taškų: 109,5
Taiklumas: 45,5%
Vieta lygoje: 14
Geriausias pasiekimas: 142
Blogiausias pasiekimas: 75
Daugiausia pelno: De'Aaron Fox