Nuotr.: BasketNews/D.Repečka
Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Donatą Motiejūną Monake supantys komandos draugai nekvestionavo lietuvio galimybių varžytis Eurolygoje. Kaunietis sužydo „Monaco“ klubo vairą perėmus Sašai Obradovičiui bei tapo ryškia komandos figūra ženkliai pagerėjusių rezultatų fone.

Leo Westermann

Leo  Westermann
Komanda: Monako Basket
Pozicija: PG, SG
Amžius: 29
Ūgis: 198 cm
Svoris: 86 kg
Gimimo vieta: Haguenau, Prancūzija

31-erių aukštaūgis per pastarąsias aštuonerias rungtynes Eurolygoje fiksavo elitinę statistiką – po 15,1 taško ir 17,1 naudingumo balo.

Monako Kunigaikštystės klubas per šią atkarpą laimėjo šešiskart, vienas pralaimėjimas buvo patirtas tik per dviejų pratęsimų dramą prieš Madrido „Real“.

Iššovę lietuvio rodikliai pernelyg nestebina „Monaco“ įžaidėjo Leo Westermanno, kuriam D-Mo būna vienas iš tiesioginių porininkų organizuojant puolimą. 

„Kai perduodi kamuolį Donatui, žinai, kad jau bus asistas. Kas įžaidėjui leidžia jaustis užtikrintai“, – bendraudamas su tinklalapiu BasketNews, šypsojosi Westermannas.

Motiejūnas prie Zvezdano Mitrovičiaus per 14 mačų vidutiniškai žaidė po 18 minučių ir pelnė po 8 taškus bei atkovojo po 4,1 kamuolio, o +/- rodiklis siekė –0,6. 

Kaunietis blykstelėdavo retai: dviženklį rezultatyvumą užfiksavo keturiskart, o dviženklį naudingumą – triskart. 

Tuo metu per paskutinius aštuonis mačus dviženklis rezultatyvumas ir naudingumas nebuvo pasiektas vos kartą. +/- rodiklis pakilo iki 4,4, o rezultatyvumas per vieną žaidėjo ataką – nuo 0,99 iki 1,13 taško.

Kito D-Mo porininko Brocko Motumo teigimu, prie visų pokyčių komandoje, lietuviui prireikė ir laiko prisitaikyti po dešimtmečio sugrįžus į Eurolygą. 

„Užtrunka laiko vėl įsilieti į Europos krepšinį po tiek metų NBA ir Kinijoje, – tinklalapiui BasketNews sakė Motumas. – Eurolygoje žaidžiamas kito stiliaus krepšinis, tad buvo tik laiko klausimas, kada Donatas pagaus ritmą, ką dabar ir matome.“

Brock Motum

Brock  Motum
Brock  Motum
MIN: 11.03
PTS: 3.65 (62.26%)
REB: 1.41
AS: 0.41
ST: 0.18
BS: 0.12
TO: 0.29
GM: 17

„Tikėjausi, jog Donatas šaus į viršų dėl savo turimų įgūdžių, ko taip dažnai nepamatysi centro pozicijoje, – komentavo Westermannas. – Donatas pasižymi puikiu krepšinio supratimu. Jis – tarsi įžaidėjas centro pozicijoje, gerai gali nusimesti kamuolį, po krepšiu geba pulti tiek kaire, tiek dešine rankomis, pataiko iš toli. Prie to dar reikia pridėti skirtingų judesių arsenalą ir kūno kontrolę.“

Obradovičiui perdėliojant „Monaco“ žaidimą, Motiejūnas tapo vienu iš trijų kertinių žaidėjų. Jo bendri sezono vidurkiai pakilo iki 10,3 taško ir 11 naudingumo balų per 19,5 minutės. 

Pagal juos vidurio puolėjas – trečias komandoje: pagal rezultatyvumą pirmauja Mike’as Jamesas (15,6 tšk.), antras – Dwayne’as Baconas (13,5 tšk.).

„Varžovų komandos supranta, jog D-Mo neša didžiulį indėlį. Jis paskutiniu metu žiba ne tik puolime, bet ir gynyboje, dėl ko mūsų komanda gali tik pasidžiaugti, – tęsė Westermannas. – Motiejūnas – didelė grėsmė varžovams po krepšiu, demonstruoja subalansuotą žaidimą. Mūsų komandai puiku turėti tokį ginklą, kuris praverstų kiekvienam klubui.“

Sveikatos problemos neleidžia įsibėgėti Leo Westermannui
Sveikatos problemos neleidžia įsibėgėti Leo Westermannui
Nuotr. Begum Unal/BasketNews

Kartu su Motiejūnu priekinėje linijoje plušantis Motumas išskyrė labai nuoseklų darbą treniruotėse. Westermannui įspūdį daro tai, kiek komandos draugas investuoja į save.

„Donatas – vienas didžiausių profesionalų, su kuriais man teko žaisti. Ir tikrai neperdedu, – pabrėžė „Monaco“ įžaidėjas. – Motiejūnas yra pasisamdęs asmeninį trenerį, kuris kasdien atlieka nuostabų darbą. Su tokia darbo etika ir žaidimo galimybėmis buvo galima tikėtis, jog Donato rezultatai gerės.“

Priešingai nei Motiejūno atveju, Motumo vaidmuo Eurolygoje prie Obradovičiaus sumenko beveik perpus – nuo 15 iki 8 minučių. 

Po pokyčių vyr. trenerio poste australas aikštėje pasirodo epizodiškai, pelno po 1,7 taško ir atkovoja po 0,7 kamuolio.

„Bendrai man šis sezonas nesiklosto idealiai. Tačiau šiame lygyje kartais jau taip nutinka, o viskas, ko reikia, tai dirbti toliau, – tinklalapiui BasketNews sakė 31-erių sportininkas. – Žinoma, yra sunku, nes būdamas profesionalas visuomet nori žaisti ir prisidėti prie komandos rezultatų. Belieka tęsti darbą ir būti pasiruošusiam.“

Westermannui įsibėgėti šiame sezone neleidžia sveikatos problemos. Kirkšnies raumens skausmų kamuojamas gynėjas per pusantro mėnesio Eurolygoje rungtyniavo penkias minutes akistatoje su Miuncheno „Bayern“.

Bendrai jis yra sužaidęs tik 10 iš 24 rungtynių, per kurias rinko po 6,7 taško ir 2,7 rezultatyvaus perdavimo per 17 žaidimo minučių. Pataikymas iš toli siekia 41,2 proc. (14 iš 34).

Prancūzas grįžo į „Monaco“ treniruotes, bet mače su „Žalgiriu“ dar nežais. Sugrįžimas planuojamas Prancūzijos lygos sekmadienio akistatoje su Vilerbano ASVEL.

Prieš šį sezoną prie Monako klubo prisijungęs Westermannas buvo paskirtas komandos vedliu, kai perėmė kapitono regalijas. Sutarimo su Motiejūnu ir Motumu ilgai ieškoti neteko, mat šiuos vyrukus susiejo praeitis „Žalgiryje“.

Kauno komandos aktualijos rūbinėje būna aptarinėjamos itin plačiai.

„Kalbamės labai daug, mums trims teko žaisti „Žalgiryje“, – pažymėjo Westermannas. – Stebime rezultatus, stebime viską… Pažįstame labai daug žmonių, kurie dirba klube. Nėra lengva ir niekada taip nebus. „Žalgiris“ paskutinius penkerius metus buvo pakilime. Visi tikėjosi, jog komanda demonstruos geresnius rezultatus.

Reikia tikėtis, jog kitąmet jie grįš į lygį, kuriame turėtų būti ir kokio yra nusipelnę fanai. Eurolyga – labai stiprus turnyras, kuriame gali nugrimzti po kelių rungtynių. Dabar „Žalgiriui“ yra sunkus periodas.“

Tiesa, „Monaco“ klube dažnu atveju liečiama ne tik „Žalgirio“ tema. Komandos viduje susiformavo trijų LKL komandų akistata: administracijoje dirba buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ vadovas Rokas Mickevičius, o Motiejūno sveikata rūpinasi asmeninis treneris Virginijus Mikalauskas, aktyviai palaikantis Vilniaus „Rytą“. 

„Šmaikštaujame dėl Virginijaus, kuris yra „Ryto“ fanas. Mane supantys žmonės labai gerai žino Lietuvos krepšinį ir smagu kasdien matytis bei diskutuoti su jais“, – pridūrė Westermannas.

Pergalingą žaidimą demonstruojanti „Monaco“ dvikovą su „Žalgiriu“ pasitinka laimėjusi pusę rungtynių (12 iš 24) ir žengdama dešimtoje pozicijoje.

Turnyrinės lentelės viduryje – tikra mėsmalė, mat šeštąją vietą (užima Pirėjo „Olympiakos“ su 13 pergalių per 23 turus) ir vienuoliktąją (Miucheno „Bayern“ 12-12) skiria vos vienas laimėjimas.

Nors „Monaco“ ekipai tai yra krikštas Eurolygoje, komanda trykšta ambicija kabintis į stipriausiųjų aštuntuką.

„Žinome, koks yra mūsų potencialas. Surinkti puikūs krepšininkai, ir mums reikia augti kaip komandai, kas pastaruoju metu ir matosi, – pasakojo Westermannas. – Bet žinote, viskas yra trapu. Nors ir demonstruojame solidų žaidimą, vienos rungtynės mums gali kirsti siekiant išlikti atkrintamųjų lenktynėse ir sugriauti viską, ką pavyko pastatyti per paskutinius mėnesius. Liekame ypatingai susikoncentravę ties mūsų tikslais.“

„BasketNews.lt podkastas“:

Donato Motiejūno komentaras po pirmųjų rungtynių su „Žalgiriu“:

Komentarai:
Antanas
mano nuomone jis visiskas duc..has
2022-02-10
-21
Atsakyti
Vestermanas su Motiejūnu kartu žaidė Žalgiryje?
2022-02-10
-20
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.

Šį sezoną pelnomi taškai

47%
83,3
Pelno taškų: 83,3
Taiklumas: 47,5%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 107
Blogiausias pasiekimas: 65
Daugiausia pelno: Mike James