Nuotr.: LKF/Ž.Vingelis
Nuotr.: LKF/Ž.Vingelis
Nuotr.: LKF/Ž.Vingelis
Nuotr.: LKF/Ž.Vingelis
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: LKF/Ž.Vingelis
Nuotr.: LKF/Ž.Vingelis
Nuotr.: LKF/Ž.Vingelis
Nuotr.: LKF/Ž.Vingelis
Nuotr.: FIBA

Lietuvos rinktinės treneris Kazys Maksvytis pirmadienį paskelbė išplėstinį 24 pavardžių sąrašą antrajam FIBA pasaulio čempionato atrankos langui, kuriame dukart bus žaidžiama su Bosnijos ir Hercegovinos rinktine.

Iškart po taurių savaitės jau stipriai apkarpytas sąrašas susirinks į trumpą treniruočių stovyklą, po kurios vasario 24-ąją laukia mačas Bosnijoje ir Hercegovinoje, o vasario 27-ąją – Vilniuje.

Pasikeitimų šiame lange tikrai išvysime, lyginant su praėjusiu – į rinktinę Sankt Peterburgo „Zenit“ šįkart nesiruošia išleisti Mindaugo Kuzminsko, taip pat sveikatos problemų turi Eigirdas Žukauskas su Eimantu Bendžiumi.

Tinklalapis BasketNews apžvelgia, kaip rinktinės sudėties paveikslas vasarį turėtų skirtis nuo pirmojo lango.

Gynėjai

Nuotr. BNS

Įžaidėjo pozicijoje rinktinė turėtų labiausiai sustiprėti – pirmąjį langą dėl traumos praleidęs Vaidas Kariniauskas yra pasiruošęs grįžti į nacionalinę komandą ir čia veikiausiai užims pagrindinio atakų organizatoriaus vietą.

Tarp gynėjų tikrai vėl rinktinėje turėtume matyti Tomą Dimšą ir Margirį Normantą, kurie gavo svarbų vaidmenį ir pirmajame lange. 

Kitokia situacija yra dėl Vytenio Čižausko ir Mindaugo Girdžiūno galimybių pasirodyti antrajame lange.

29-erių Čižauskas į pirmąjį atrankos langą buvo pakviestas Maksvyčio ir tam didelės įtakos turėjo bendradarbiavimas dar auksinės kartos laikais. Vis dėlto vieninteliu tikru įžaidėju komandoje tuomet buvęs gynėjas kalnų nenuvertė – 3,5 taško ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo vidurkiai per 15 minučių.

Čižauskas 2021-ųjų pabaigoje paliko Kėdainių klubą ir persikėlė į antrąją Prancūzijos lygą, tad atrodytų, jog tapti Kariniausko įpėdiniu rinktinėje realiau galėtų būti Kristupas Žemaitis, solidžiai atrodantis Europos taurės komandoje.

Nuotr. BNS

25-erių Žemaitis Panevėžio „Lietkabeliui“ antrajame pagal pajėgumą Europos klubiniame turnyre per 23 minutes renka 9,2 taško, 3,6 atkovoto kamuolio, 3,1 rezultatyvaus perdavimo ir 11,7 naudingumo balo statistiką. Įžaidėjas dar nėra atstovavęs Lietuvos rinktinei.

Kitas realus kandidatas užimti antro įžaidėjo vietą antrajame lange – Arnas Velička, kuris jau lapkritį buvo įtrauktas į galutinį rinktinės penkioliktuką, bet rungtynėse nepasirodė.

Tuo metu Girdžiūnas sugrįžęs po traumos niekaip negrįžta į optimalią sportinę formą ir galbūt pertrauka nuo rungtynių būtų naudinga pačiam krepšininkui, ypatingai žiūrint į tai, jog po rinktinių pertraukos Vilniaus „Ryto“ iškart lauks kertinis mačas Čempionų lygoje su Strasbūro IG.

Visi Lietuvos rinktinės kandidatai:

Puolėjai

Nuotr. Ž.Vingelis

Kuzminsko rinktinėje tikrai nebus, Žukausko galimybės labai miglotos, o dėl Bendžiaus taip pat abejojama, ar šis spės atsigauti po COVID-19. Tai milžiniški praradimai, žinant, jog kitoje barikadų pusėje – pagrindinis varžovas dėl pirmos vietos grupėje, su Ispanijoje spindinčiu Džananu Musa priešakyje.

Laimei, jog puolėjų pozicijoje Maksvytis turi plačiausią pasirinkimą – iš praėjusio lango rinktinėje ir vėl turėtume matyti Arną Butkevičių, Osvaldą Olisevičių ir Gytį Masiulį.

BasketNews žiniomis, prie išretėjusios priekinės linijos turėtų prisijungti Regimantas Miniotas, kurį vienintelį „Žalgiris“ ruošiasi išleisti antrajam pasaulio čempionato atrankos langui.

Pagaliau šanso debiutuoti rinktinėje turėtų sulaukti ir proveržio sezoną žaidžiantis Gytis Radzevičius, kuris jau lapkričio mėnesį buvo ant nacionalinės komandos slenksčio.

Jei rinktinės trenerių štabas nuspręs turėti 6 puolėjus, tikrai atsižvelgs į Donato Tarolio kandidatūrą, kuris persikėlė į Europos taurėje rungtyniaujantį Podgoricos „Budučnost“, bei Deividą Gailių, žaidusį ir pirmajame atrankos lange.

Kaip matome, net ir susidūrus su didelėmis problemomis, puolėjų grandyje Lietuvos rinktinė su sunkumais neturėtų susidurti – čia turime platų pasirinkimą įvairaus profilio žaidėjų.

Centrai

Nuotr. FIBA

Vidurio puolėjų pasirinkimas Lietuvoje taip pat yra nemenkas, tačiau tikriausiai treneriai užduos klausimą, kam kažką keisti, kas veikia?

Iš tiesų, pirmajame lange solidžiai atrodė skirtingų centrų, Lauryno Biručio ir Martyno Echodo, tandemas, ir jų pasirinkimas dvyliktuke atrodytų daugiau nei logiškas.

Lapkritį taip pat su rinktine sportavo Martinas Gebenas, tačiau rungtynių nesužaidė ir veikiausiai šį kartą jo paslaugų neprireiks ir treniruočių procese.

Lyginant su pirmuoju langu, šioje pozicijoje situacija net geresnė – Echodas tuomet marinavo suolą ant Venecijos „Umana Reyer“ atsarginių žaidėjų suolelio, kai dabar yra rimtas rotacijos žaidėjas, o taip pat į vidurio puolėjo vietą galės slinktis Miniotas.

Panašu, jei nieko netikėto nenutiks, karjeros sezoną žaidžiančiam Martynui Sajui dar reikės palaukti sugrįžimo į Lietuvos rinktinę, kuriai jis epizodiškai padėjo Europos čempionato atrankoje 2020-aisiais.

Apibendrinimas

Nuotr. FIBA

Sudėtyje, lyginant su pirmuoju langu, turėtų būti bent 3-4 pasikeitimai, bet ar rinktinės pajėgumas su jais keisis, sunku įvertinti.

Vienareikšmiškai, Kuzminsko, Bendžiaus ir Žukausko netektys yra skaudžios, bet spragas užkamšyti treneriai galės kitais, solidaus lygio, puolėjais.

Atsvara nukraujavusiai puolėjų grandžiai turėtų tapti sustiprėjusi įžaidėjo pozicija ir konkrečiai Kariniausko grįžimas į rinktinę.

Maksvyčio ir jo trenerių štabo laukia kol kas solidžiausias oponentas, taip pat laimėjęs pirmąsias dvejas atrankos rungtynes, bet nepaisant to, Lietuvos rinktinė ant popieriaus atrodo įvairiapusiškesnė ir daugiau ką pasiūlyti galinti komanda nei bosniai.

Komentarai:
Anonimas
paziuresim kaip suvadovaus didis treneris maksvytis
2022-02-17
+12
Atsakyti
Pamirškit jau ta girdziuna, rinktinei jo nereikia
2022-02-17
-10
Atsakyti
abcdef
Slepkit ta pirdziuna is nuotraukos. Baisu :DDD
2022-02-17
-2
Atsakyti
juokinga kai rinktinej atsiranda antru lygu zaidejai. kazy, nesityciok is rinktines, joje turi zaist geriausi
2022-02-16
-8
Atsakyti
nesuprantu ko cia det i kelnes del bosniu. tai jei prakisim pries tokia komanda, ka veikti cempionate?
2022-02-16
+5
Atsakyti
Baisu
baisu darosi, kokius super starus mes turime
2022-02-16
+2
Atsakyti
zvezda
kadangi Lekšas mėgsta drąsiai spėlioti, tai mano drasus spėjimas, kad Čižauskas bus rinktinėj
2022-02-16
+19
Atsakyti
D.Musa aukštas ir lengvas. Prieš tokį koks nors Mindaugas Sušinskas gal būtų panašiausias pagal sudėjimą priešpastatyt. Nesuėjo jo keliai su Kaziu anksčiau. Nors nieko nesakau -natūralu kad trumpiems langams Kazys labiau orientuojasi į savo treniruotus žaidėjus aiškesniam vaizdui/planui ir greitesniam susižaidimui
2022-02-16
+2
Atsakyti
Anonimas
svarbu dimsa bus tritaskiai 2 is 8 kaip visada
2022-02-16
+10
Atsakyti
Daug kas mini Žemaitį,aš irgi už jį,puikiai žaidžia.Tačiau pamirštama,kad Maksvytis praeitame lange sakė,jog šitame lange Velička gali būti net pagr.PG.Žinoma,dar bus Kariniauskas,bet prisimenant Kazį,tai Velička turėtų būti bent jau antru įžaidėju.O dėl puolėjų,Radzevičių būtina imti vien dėl gynybos prieš Musą.Jis,Normantas ir Butkevičius pasikeisdami turėtų visas rungtynes spausti bosnių lyderį,taip jį vargindami.Todėl nesant Žukauskui,Radzevičių imti privaloma.
2022-02-16
+6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.