Nuotr.: ACB, ZUMAPRESS.com, D. Repečka, Kolbert-Press - Scanpix | BasketNews iliustracija
Nuotr. ACB, ZUMAPRESS.com, D. Repečka, Kolbert-Press - Scanpix | BasketNews iliustracija

Krepšinio sezonas Lietuvoje pasiekė karščiausią tašką – Vilniaus „Rytas“ nenuspėjamame LKL finale kaunasi su Panevėžio „Lietkabeliu“. Tačiau dėl vietinių batalijų bei Eurolygos ažiotažo yra kiek pamirštama, kaip Europoje sekasi kitiems lietuviams.

Rokas Giedraitis

Rokas  Giedraitis
Komanda: Vitorijos Baskonia
Pozicija: SF, SG
Amžius: 29
Ūgis: 200 cm
Svoris: 88 kg
Gimimo vieta: Tauragė, Lietuva

Tinklalapis BasketNews kviečia kartu apžvelgti, kurie 10 lietuvių Europoje šį sezoną žibėjo ryškiausiai. Pagrindiniai vertinimo kriterijai buvo asmeninė statistika, lygos pajėgumas ir komandos rezultatai.

Šiame sąraše nėra Mariaus Grigonio, Mindaugo Kuzminsko ir Artūro Gudaičio, kurie dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje sezoną baigė vasario mėnesį ir sužaidė per mažai rungtynių.


10 vieta – Mindaugas Sušinskas, Vokietija, Chemnitzo „Niners“

Nuotr. Imago Images - Scanpix

Kaip Pilypas iš kanapių netikėtai išdygęs Sušinskas įrodinėja, kad jo karjeros metai Prienų „CBet“ ekipoje nebuvo atsitiktinumas. Dar 2017 metais RKL žaidęs puolėjas nesutriko ir vienoje geriausių Europos lygų – Vokietijos čempionate.

27-erių 204 cm ūgio taikliarankis šį sezoną per 23 minutes fiksuoja 11,4 taško, 2,9 atkovoto kamuolio, 1,6 rezultatyvaus perdavimo, 0,9 perimto kamuolio ir 12,3 naudingumo balo statistiką. 

Lietuvio procentai – pavydėtini. Sušinskas dvitaškius realizavo 64 proc., tritaškius – 49 proc., baudas – 82 procentų taiklumu. Šiek tiek pagerinus pastarąjį rodiklį, aukštaūgis būtų 50-40-90 klubo narys.

Sušinsko atstovaujama Chemnitzo „Niners“ taip pat turėjo gerą sezoną. Lietuvio klubas reguliariajame sezone iškovojo 22 pergales, patyrė 12 pralaimėjimų ir užėmė šeštąją vietą.

Ketvirtfinalyje „Niners“ užšoko ant „Bayern“ ekipos ir pralaimėjo seriją 0-3, tačiau Sušinskas prieš Vokietijos grandus nesutriko. Snaiperis per 30 minučių rinko po 9,3 taško, 4,3 atkovoto kamuolio, 1 rezultatyvų perdavimą ir 12,3 naudingumo balo.

Laurynas Birutis

Laurynas  Birutis
Laurynas  Birutis
MIN: 23.6
PTS: 12.82 (63.61%)
REB: 4.68
AS: 0.89
ST: 0.43
BS: 0.86
TO: 1.61
GM: 28

Jokių abejonių nėra – Sušinskas garsiai apie save pranešė ne tik Vokietijos, bet ir Europos rinkai. Tokie universalūs treti numeriai, kurie gali žaisti tiek ketvirtoje, tiek antroje pozicijoje, yra itin mėgstami Ispanijoje. Galbūt pamatysime lietuvį praveriantį pajėgiausios Europos lygos duris?


9 vieta – Tomas Dimša, Italija, Trevizo „NutriBullet“

Nuotr. FIBA

Puiki pradžia ir slogi pabaiga – taip trumpai būtų galima apibūdinti Tomo Dimšos sezoną. Viskas prasidėjo daug žadančiai – lietuvis žibėjo FIBA Čempionų lygoje ir per pirmąsias septynerias rungtynes fiksavo 16,1 taško vidurkį, o tai Trevizo „NutriBullet“ klubui nešė pergales – laimėti 5 mačai bei užimta antroji vieta pirmajame etape.

Tačiau vėliau viskas pradėjo važiuoti žemyn. Lietuvis paėmė ir užsikirto. Dimša atrodė neatpažįstamai – 196 cm gynėjas per tą atkarpą rinko po 7 taškus ir po -0,6 naudingumo balo. Akį labiausiai rėžė pataikymas. Dvitaškiai – 16 procentų, tritaškiai – 29,7 procento.

Užsikirtus Dimšai, užsikirto ir komanda. Čempionų lygos „Top 16“ etapas užbaigtas 6 pralaimėjimais paeiliui ir užimta paskutinė vieta J grupėje.

Bendra gynėjo statistika Čempionų lygoje siekė 12,3 taško, 2,8 atkovoto kamuolio, 3,3 rezultatyvaus perdavimo, 2,4 klaidos ir 8,1 naudingumo balo.

Italijos čempionate Dimšos statistika labai panaši – 11,7 taško, 2,8 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvūs perdavimai, 2 klaidos ir 9,2 naudingumo balo.

Dimša yra talentingas žaidėjas puolime. Jis gali būti pastatytas tiek į metiko poziciją, tiek pats kurti su kamuoliu, tačiau gynėjo efektyvumą puolime žalojo vidutiniai pataikymo procentai – 43 proc. dvitaškių, 38 proc. tritaškių ir 77 proc. baudų.

Jeigu žaidėjas renka daugiau taškų nei naudingumo balų, galima daryti išvadą, kad jis nėra efektyvus.

Kita vertus, Dimšos demonstruojamas žaidimas sezono pradžioje buvo toks geras, kad vietos dešimtuke jam turi atsirasti ir jei lietuvis būtų taip atrodęs visą sezoną, galėtume kalbėti apie poziciją pirmoje dešimtuko pusėje. Belieka tikėtis, jog gynėjas per vasarą susiderins taikiklį ir vėl žibės ryškiausiomis spalvomis.


8 vieta – Martynas Sajus, Vokietija, Bairoito „Medi“

Nuotr. FIBA

Jeigu trumpai ir aiškiai reikėtų apibūdinti Sajaus sezoną, labiausiai tiktų žodis „žvėriškas“. Po neįspūdingų metų ACB pirmenybėse (vid. po 6,2 tšk, 3,1 atk. kam. ir 7,1 naud.) Martynas Ispaniją iškeitė į Vokietiją ir... Dominavo.

25-erių 208 cm ūgio centras FIBA Europos taurėje fiksavo 13,2 taško, 6,7 atkovoto kamuolio, 1,6 bloko ir 18,9 naudingumo balo statistiką

Dvitaškius lietuvis realizavo labai aukštu 70 procentų taiklumu, kas yra trečias rezultatas visoje lygoje, o 18,9 naudingumo balo vidurkis – antras.

Sajaus vedamas Bairoito „Medi“ klubas lengvai įveikė FIBA Europos taurės pirmąjį etapą, tačiau „Top 16“ pralaimėjo viską ir ketvirtfinalio nepasiekė.

Vokietijos čempionate skaičiai panašūs – 11,3 taško (69 proc. dvit.), 7 atkovoti kamuoliai, 1,7 rezultatyvaus perdavimo, 0,8 perimto kamuolio, 0,8 bloko ir 17,4 naudingumo balo.

Tiek FIBA Europos taurėje, tiek Vokietijos pirmenybėse Sajus buvo naudingiausias komandos žaidėjas.

Vienintelis faktorius, neleidžiantis aukštaūgiui pakilti aukščiau šiame reitinge – ne itin pajėgi komanda. Bairoito klubas reguliariajame sezone iškovojo 11 pergalių, patyrė 23 pralaimėjimus ir liko penktas nuo galo – keturioliktas.

Tačiau akivaizdu, jog Sajus sparčiai patobulėjo ir jeigu kitą sezoną sulauksime iš jo tokių galingų skaičių pajėgesnėje ekipoje ar lygoje – centras tikrai pakils ne vienu reitingo laipteliu.


7 vieta – Osvaldas Olisevičius, Italija, Emilijos Redžo „UnaHotels“

Nuotr. ZUMAPRESS.com-SCANPIX

Olisevičius šiemet vėl turėjo puikų sezoną. Vilnietis buvo neabejotinas Emilijos Redžo „UnaHotels“ ekipos lyderis ir demonstravo geriausius karjeros skaičius.

Pirmąjį sezoną Italijos čempionate rungtyniaujantis 29-erių 200 cm ūgio puolėjas žibėjo ryškiausiomis spalvomis. Nacionaliniame čempionate Olisevičius fiksavo 16,1 taško, 4,8 atkovoto kamuolio, 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir 15 naudingumo balo vidurkius.

Dvitaškius puolėjas metė 54 procentų, tritaškius – 38 procentų, baudas – 82 procentų taiklumu.

FIBA Europos taurėje lietuvio statistika taip pat buvo solidi – 12,4 taško (39 proc. trit.), 4,5 atkovoto kamuolio, 1 rezultatyvus perdavimas, 1,9 klaidos ir 11,4 naudingumo balo.

Šį sezoną Olisevičius buvo vienas pagrindinių Emilijos Redžo komandos pasirinkimų puolime ir atrodo, kad rezultatai daugiau nei tenkina. Vasario pradžioje klubas įteikė puolėjui naują dvejų metų trukmės sutartį.

Italijos čempionate lietuvio klubas pasiekė ketvirtfinalį, o FIBA Europos taurėje – finalą, tačiau lemiamose dvikovose Olisevičius klubui nepadėjo, o „UnaHotels“ serijoje dėl titulo 0-2 nusileido Stambulo „Bahčesehir Koleji“ ekipai.

Žvėriški skaičiai, karjeros sezonas, komandos vedlys – kodėl Olisevičius 7 vietoje? Atsakymas paprastas – lietuvis kovo viduryje patyrė traumą ir nuo to laiko nesužaidė nė vienerių rungtynių.

Jeigu Olisevičius būtų sužaidęs visą sezoną, fiksuodamas tokius skaičius, kaip iki tol, be abejonės jį galėtume reitinguoti trejetuke, tačiau paskutinius du mėnesius aukštaūgis komandos rungtynes stebėjo nuo atsarginių žaidėjų suolelio.

Nepaisant to, lietuvis turės visą vasarą pasiruošti kitam sezonui ir pratęsti pradėtus darbus, kurie nuteikia itin pozityviai.


6 vieta – Eimantas Bendžius, Italija, Sasario „Banco di Sardegna“

Nuotr. FIBA

Šį sezoną pamatėme du Eimanto Bendžiaus veidus. Vienas – dominuojantis ir plėšantis tinklelį, kitas – nelabai.

Pirmiausia pakalbėkime apie gražųjį veidą. Italijos čempionate Eimantas daro, ką nori. 32-ejų 207 cm ūgio puolėjas kartu su Miro Bilanu yra absoliutūs Sasario „Banco di Sardegna“ lyderiai ir Italijos čempionate lietuvis fiksuoja 15,1 taško, 4,8 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 16,8 naudingumo balo statistiką.

Pataikymo procentai taip pat elitiniai – 49 proc. dvitaškių, 45 proc. tritaškių ir 84 proc. baudų.

Savo komandoje Eimantas pagal rezultatyvumą yra antras, naudingumą – trečias.

Kalbant apie komandinius pasirodymus vietiniame fronte, jie taip pat puikūs, kaip ir Bendžiaus žaidimas. „Banco di Sardegna“ reguliariajame sezone su 17 pergalių ir 13 pralaimėjimų užėmė šeštąją vietą, o ketvirtfinalyje gana lengvai susitvarkę su namų pranašumą turėjusia Brešos „Germani“ ekipa (3-1) iškopė į pusfinalį, kuriame susirems su Milano „Armani Exchange“.

Italijoje Bendžius yra vienas geriausių lygos snaiperių ir niekas su tuo nepasiginčys, tačiau laikas pakalbėti apie šešėlius, kurie temdo lietuvio sezoną ir numuša reitingo vietą iki šeštosios.

FIBA Čempionų lygoje puolėjo pasirodymas buvo prastas. Bendžius rinko po 8,5 taško, dvitaškius metė vos 33 proc., tritaškius – 37 proc., o baudas – vos 67 proc. taiklumu. Aukštaūgis taip pat atkovojo po 4,3 kamuolio ir rinko po 6,2 balo, o vieną pergalę iškovojusi „Banco di Sardegna“ pasitraukė po grupių etapo.

Atsigręžiant į praėjusį sezoną, Bendžius 2020-2021 m. FIBA Čempionų lygoje pelnė po 14,2 taško (53 proc. dvit., 37 proc. trit., 85 proc. baud.), atkovojo po 3,8 kamuolio, atliko po 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 10,6 naudingumo balo.

Taigi, tokie kontrastai tarp dominavimo Italijos čempionate ir buksavimo FIBA Čempionų lygoje palieka Eimą dešimtuko antroje pusėje. Jeigu vidurkiai abiejuose turnyruose būtų vienodi, galėtume kalbėti apie Bendžių, kaip apie lietuvį, turėjusį geriausią sezoną Europoje.


5 vieta – Tadas Sedekerskis, Ispanija, Vitorijos „Baskonia“

Nuotr. D.Repečka

Tadą šiame sąraše galėjome išvysti kur kas aukščiau, tačiau sezono pradžioje buvo atleistas Duško Ivanovičius. Lietuvis buvo vienas iš trenerio numylėtinių už darbštumą gynyboje ir nematomus dalykus, kuriuos darydavo Sedekerskis.

Vadovaujant Ivanovičiui, 24-erių 206 cm ūgio puolėjas per pirmąsias 19 ACB ir Eurolygos rungtynių net 13 kartų peržengė 20-ies minučių ant parketo ribą bei turėjo galingų pasirodymų.

Spalio 27-ąją Sedekerskis Eurolygoje prieš Kazanės UNIKS ekipą aikštėje praleido 28 minutes ir per jas pelnė 11 taškų (4/5 dvit., 1/5 trit., 0/2 baud.), atkovojo 12 kamuolių, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 20 naudingumo balų.

12 atkovotų kamuolių tapo nauju asmeniniu Sedekerskio rekordu Eurolygoje.

Po kiek mažiau nei dviejų savaičių lietuvis sužaidė karjeros rungtynes. ACB lygos mače prieš Malagos „Unicaja“ Sedekerskis per 29 minutes pelnė 22 taškus (6/7 dvit., 3/4 trit., 1/3 baud.), atkovojo 11 kamuolių, išprovokavo 5 pražangas ir surinko 35 naudingumo balus.

Puolėjas užfiksavo rezultatyvumo, pataikytų tritaškių ir naudingumo balų rekordus.

Kai atrodė, kad lietuvis kaip reikiant įsivažiuoja, Vitorijos „Baskonia“ ekipoje įvyko sujudimas. Klubas atleido Ivanovičių, o vietoje jo atėjo Nevenas Spahija. Ir nuo to laiko viskas pasikeitė kardinaliai.

Tadui nepavyko užsitarnauti didelio Spahijos pasitikėjimo ir nuo lapkričio mėnesio, kuomet įvyko trenerių kaita, Sedekerskis bent 20 minučių ant parketo išbuvo vos 5 iš 44 mačų.

Žvelgiant į paskutines devynerias ACB rungtynes, Sedekerskis 10 minučių ir daugiau rungtyniavo vos kartą.

Natūralu, kad nukrito ir Sedekerskio rodikliai.

ACB čempionate puolėjas per 16 minučių fiksuoja 4,2 taško, 4,2 atkovoto kamuolio, 1 rezultatyvaus perdavimo ir 8,1 naudingumo balo statistiką.

Dvitaškius Ispanijos pirmenybėse Tadas realizuoja 68 proc. taiklumu. Tai yra elitinis pataikymas. Vienu metu jis buvo 70 proc. ir pagal tai lietuvis pirmavo visoje ACB lygoje.

Eurolygoje puolėjo skaičiai panašūs: 16 minučių, 4,4 taško (64 proc.), 4,1 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir 7,7 naudingumo balo.

Kalbant apie baskų rezultatus, Eurolygoje su 12 pergalių ir 16 pralaimėjimų užimta devinta vieta, ACB čempionate reguliariajame sezone finišuota ant šeštojo laiptelio.

Baskai vis dar tęsia sezoną ACB atkrintamosiose ir yra per žingsnį nuo patekimo į pusfinalį. Eurolygoje Vitorijos ekipos pasirodymas kiek nuvylė, tačiau dabar Spahijos auklėtiniai turi neeilinį šansą nukauti „Valencia“ ir pakovoti dėl prizinės vietos.

Kalbant apie Sedekerskį, tai jam buvo sunkūs ir permainingi metai, tačiau lietuvio sezonas yra gana geras, kad būtų galima skirti jam penktąją vietą. Prie Duško aukštaūgis turėjo šiltnamio sąlygas, tačiau su Spahija kol kas perspektyvos neatrodo daug žadančiai.


4 vieta – Laurynas Birutis, Ispanija, Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“

Nuotr. Sonia Canada/Getty Images

Laurynas Birutis yra vienintelis pirmojo penketuko narys, šį sezoną nerungtyniavęs jokiame tarptautiniame turnyre. Bet to, kaip ACB lygoje Laurynas dominuoja, negalima praleisti pro pirštus. 

24-erių 213 cm ūgio centras ACB čempionate fiksuoja 13,1 taško, 4,8 atkovoto kamuolio, 0,8 rezultatyvaus perdavimo ir 15 naudingumo balų vidurkius.

Centras dvitaškius realizuoja aukštu 61,4 proc. taiklumu ir pagal šį rodiklį visoje lygoje yra keturioliktas.

Birutis per mačą realizuoja po 4,8 dvitaškio. Tai – ketvirtas rezultatas ACB pirmenybėse. Lietuvis taip pat yra trečioje vietoje pagal išprovokuotas pražangas – po 5,1 per mačą.

Laurynas „Monbus Obradoiro“ komandoje pagal taškus yra antras, pagal naudingumo balus – pirmas.

Visgi yra ir kita medalio pusė. Biručio komanda ACB kontekste yra silpna. Santjago de Kompostelos klubas per plauką išliko aukščiausiame šalies divizione ir galutinėje rikiuotėje su 12 pergalių ir 22 pralaimėjimais užėmė penkioliktą vietą. Priminimui, septyniolikta ir aštuoniolikta komandos krenta į žemesnę lygą.

Andoros „MoraBanc“ klubas, kuris iškrito iš ACB, turėjo vos viena pergale mažiau.

Taigi, Biručio sezonas buvo puikus. Aukštaūgis buvo dominuojanti jėga, tačiau silpna komanda muša lietuvio vietą reitinge. Kita vertus, turėjęs tokius metus silpname klube, Laurynas tikrai turėtų sulaukti pajėgesnių ACB klubų dėmesio. Dvejų metų Santjago de Kompostelos visiškai pakako atsiskleisti, dabar metas Biručiui kilti į aukštesnį lygį.


3 vieta – Rokas Jokubaitis, Ispanija, „Barcelona“

Nuotr. ZUMAPRESS.com-SCANPIX

Roko sezonas iki tol turbūt buvo labiausiai analizuotas iš viso dešimtuko. Praėjusią vasarą palikęs Kauno „Žalgirį“ ir pasirinkęs „Barcą“ bei ją treniruojantį Šarą, lietuvis susidūrė su iššūkiu – kaip įsitvirtinti elitinėje Europos komandoje, kai šalia tavęs rūbinėje sėdi tokie šulai kaip Nikola Mirotičius, Nickas Calathes ar Brandonas Daviesas.

Bet 21-erių įžaidėjas labai greitai užsitarnavo Šaro bei visų veteranų pasitikėjimą ir, pasak vieno geriausių visų laikų Eurolygos įžaidėjo Calatheso, žaidė lyg 30-metis.

Lietuvis ne tik sublizgėdavo gaudamas progą tam tikrose atkarpose, bet ir yra ištraukęs „Barcą“ į pergales. Geriausi pavyzdžiai – tiek Barselonoje, tiek Stambule pataikyti lemiami metimai į Eurolygos čempionų „Anadolu Efes“ krepšį bei galingas ketvirtasis kėlinys Ispanijos karaliaus taurės finale prieš „Real“. Visas šias trejas rungtynes laimėjo katalonai, o Jokubaitis buvo neabejotinas herojus.

Žvelgiant į skaičius, tiek ACB, tiek Eurolygoje jie itin panašūs. Nacionalinėse pirmenybėse Roko statistika per 17,5 minutės siekia 7,6 taško, 1,9 atkovoto kamuolio, 2,9 rezultatyvaus perdavimo ir 9 naudingumo balus.

Roko skaičiai metant iš žaidimo – puikūs: 54 proc. dvitaškių ir 43 proc. tritaškių. Ties baudų metimais dar reikia padirbėti – 72 proc.

Eurolygoje Jokubaitis per 16,5 minutės rinko po 7,1 taško, 1,6 atkovoto kamuolio, 2,6 rezultatyvaus perdavimo ir 7,4 naudingumo balo.

Turbūt niekas nesitikėjo, kad Jokubaitis taip gerai ir taip greitai prisitaikys prie tokio aukšto lygio. Už tai lietuvis sulaukė įvertinimo ir tapo pirmuoju lietuviu Eurolygos istorijoje, laimėjusiu Eurolygos „Kylančios žvaigždės“ apdovanojimą.

Aišku, Rokui dar trūksta patirties priimant sprendimus, stabilumo bei situacijų skaitymo gynyboje, tačiau būnant 21-erių patekti tarp trijų geriausių lietuvių, žaidusių Europoje, yra rimtas pareiškimas.


2 vieta – Rokas Giedraitis, Ispanija, Vitorijos „Baskonia“

Nuotr. ZUMAPRESS.com-SCANPIX

Dar vieni geri Giedraičio metai Vitorijoje. Jei galėjo kilti minčių, kad vienas solidus sezonas Eurolygoje gali būti labiau sėkmės, nei meistriškumo vaisius, tai lietuvis įrodė, jog yra sutvertas geriausius savo karjeros metus praleisti aukščiausiame lygyje.

Kalbant apie Eurolygą, šis sezonas baskams nebuvo nusisekęs. Komanda lapkritį keitė trenerį, Wade'as Baldwinas pusę sezono nerodė to, ko iš jo tikimasi ir galiausiai visus metus antroje turnyrinės lentelės pusėje tūnojusi „Baskonia“ ten ir pasiliko – užimta devintoji vieta, kas reiškė nepatekimą į atkrintamąsias.

Tačiau kalbant apie Giedraitį, lietuvis buvo vienas stabiliausių komandos krepšininkų, ir nors įspūdinga statistika neišsiskyrė, lietuvis buvo itin patikimas ginklas nepastoviame Ivanovičiaus ir Spahijos arsenale.

Stabilumą įrodo ir beveik identiška statistika lyginant ACB ir Eurolygą.

Ispanijos pirmenybėse Giedraitis rinko po 11,2 taško, 3,3 atkovoto kamuolio, 1,5 rezultatyvaus perdavimo ir 11,7 naudingumo balo.

Eurolygoje lietuvio skaičiai – 11,1 taško, 3,2 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir 11,8 naudingumo balo.

Dvitaškius abiejuose turnyruose Giedraitis metė 50-51 proc. taiklumu, o tritaškiai taip pat pernelyg nesiskyrė – 38 proc. ACB pirmenybėse ir 40 proc. Eurolygoje.

29-erių Giedraitis šiuo metu įeina į savo karjeros piką ir žvelgiant kelis metus į priekį, turėtų žaisti brandžiausią karjeros krepšinį. Rokas galutinai įsitvirtino baskų klube kaip stabilus žaidėjas, kuris artimiausiais metais turėtų būti nepajudinamas.

Vienintelis kartėlis ir priežastis, neleidusi užimti pirmosios pozicijos – nuviliantis komandos sezonas Eurolygoje. Taip, baskai dar kovoja ACB čempionate ir yra per pergalę nuo pusfinalio, tačiau pirmoje vietoje esantis vaikinas turi daugiau argumentų. Belieka tikėtis, jog „Baskonia“ atsikratys komandos mikroklimatą griaunančiais žaidėjais ir kitas sezonas bus solidesnis.


1 vieta – Donatas Motiejūnas, Prancūzija, „Monaco“

Nuotr. AS Monaco/Direction de la Communication

Turbūt daugiausiai diskusijų sukelsiantis sprendimas. Taip, Donatas Motiejūnas nepataiko baudų. Taip, Donatas Motiejūnas yra atakuojamas pikenrolais. Taip, Donatas Motiejūnas negali žaisti ilgų minučių. Bet didžiosios daugumos žmonių D-Mo prieš sezoną buvo paprasčiausiai nurašytas ir ne vienas tvirtino, jog aukštaūgis nebegali žaisti aukščiausiame lygyje.

Taigi, pereikime prie argumentų, kodėl Motiejūnas yra geriausią sezoną turėjęs lietuvis Europoje.

Stabilumas. D-Mo viso sezono metu buvo itin stabilus. Tiek Zvezdanas Mitrovičius, tiek Saša Obradovičius, išleidę lietuvį į aikštelę, žinodavo, ką gaus. Pasitelkime skaičius.

Eurolyga: 9,7 taško, 4,6 atkovoto kamuolio, 0,7 rezultatyvaus perdavimo ir 10,8 naudingumo balo.

Prancūzijos lyga: 12,4 taško, 4,9 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo, 0,9 perimto kamuolio ir 13,6 naudingumo balo.

Skaičiai šiek tiek skiriasi. Bet D-Mo Eurolygoje žaisdavo po 18,5 minutės, o Prancūzijos čempionate – po 21,3. Beveik trimis daugiau.

Dvitaškius 31-erių 213 cm ūgio centras Prancūzijoje realizuodavo 61 proc. taiklumu, Eurolygoje – 64 procentais.

Tokie skaičiai parodo, kad Motiejūnas yra ne tik stabilus, bet ir itin efektyvus puolime. 60 ir didesnis dvitaškių procentas yra elitinis ir galima sakyti, jog trumpomis atkarpomis žaidžiantis D-Mo duoda daugiau naudos nei gynyboje sukelia problemų.

10,8 naudingumo balo per 18,5 minutės taip pat yra dar vienas argumentas, parodantis aukštaūgio efektyvumą puolime. Platus klaidinančių judesių arsenalas leidžia Motiejūnui po krepšiu jaustis lyg namuose ir lietuvis yra vienas techniškiausių aukštaūgių visoje Eurolygoje.

Na, ir paskutinis argumentas, kodėl Motiejūnas rikiuojasi pirmoje vietoje, yra komandos pajėgumas. „Monaco“ šį sezoną Prancūzijoje iškovojo 25 pergales, patyrė 9 pralaimėjimus ir užėmė antrąją vietą reguliariajame sezone. Tai reiškia, jog visose serijose iki finalo Obradovičiaus auklėtiniai turės namų aikštelės pranašumą. Visgi pirmajame ketvirtfinalio mače „Monaco“ patyrė nesėkmę namuose ir yra priremtas prie sienos.

Žvelgiant į Eurolygą, „Monaco“ pateikia turbūt didžiausią sensaciją. Debiutantai buvo per plauką nuo finalo ketverto Belgrade, tačiau lemiamose ketvirtfinalio rungtynėse nusileido Pirėjo „Olympiakos“ ekipai.

Motiejūnas buvo svarbus itin pajėgios Eurolygos komandos žaidėjas ir tai reziumuoja, kodėl būtent jis yra numeris vienas šiame sąraše. Giedraičio sezonas buvo panašiai stabilus ir geras, tačiau „Baskonia“ šį sezoną nebuvo tokia jėga, kokia buvo „Monaco“.

Belieka tikėtis, kad Kinijos rinka ir D-Mo keliai nesusikirs bei galėsime išvysti pikinį Motiejūną, žaidžiantį Eurolygoje.

Komentarai:
Petras
Straipsnio autorius apsirūkęs?
2022-05-30
+1
Atsakyti
100%
Visiškai reik su galva susipykti ir nedraugauti. Kad Motejunui 1. atiduoti. Arba per daug narkotiku. Labiausiai pervertintas žaidejas Lietuvos istorijoi.
2022-05-29
+4
Atsakyti
Ciongas
Niekas nieko nepervertina, paprasčiausiai nėra talentų. Jei Ispanijos silpnų komandų žaidėjai puikuojasi dešimtuke, vadinasi, talento nebeliko. Motiejūnas Eurolygoje tik vidutiniokas, nėra net kažkuo išskirtinis ir jau iš esmės veteranas. Ir tai geriausias mūsų Europoje žaidžantis žaidėjas..liūdna. Greitai dešimtuke bus rumunijos lygos krepšininkai.
2022-05-28
+13
Atsakyti
tiesiai i desimtuka!
2022-05-29
-2
Atsakyti
Žalgiris team
Oficialu Kauno Žalgiris paskelbė kito sezono sudėti- C- Gagič, C- Ndour, C- Krivas, PF- Rubit, PF- Cavanaugh, SF- Ulanovas, SF- Žukauskas, SF- Milaknis, SG- Sasu Salin, SG- Dimša, SG/PG- Lekavičius, PG- Kyle Allman, PG- Arnas Velička
2022-05-27
-5
Atsakyti
Žalgiris
tik vietoj Milaknio - Lipkevičius geriau, o visa kita gerai
2022-05-27
+4
Atsakyti
M
Graudi situacija
2022-05-27
+6
Atsakyti
Anonimas
ka cia veikia sitam desimtuke sederskis ir dimsa ?
2022-05-27
-9
Atsakyti
Zalgirinis
žalgiris ruošiasi ne eurolygai, o revanšui prieš Panevėžį, pagal komplekciją tai taip
2022-05-27
+8
Atsakyti
O jėzauuu
"KRITIKUS TILDES D-MO" :D ble ka jie rūko,duokit ir man
2022-05-27
+18
Atsakyti
Miau
Kaip pilypas iš kanapių
2022-05-27
-1
Atsakyti
Anonimas
laukiam kleizos maciulio ir kurtinaicio komentaru nes jie viska zino geriausiai
2022-05-27
+8
Atsakyti
ekspertas
Basketnews perspjovė patys save. Pradžioje į geriausių trenerių dešimtuką išrinko Matkevičių, kuris nėra treniravęs jokios komandos. O dabar į geriausių krepšininkų dešimtuką išrinko Sedekerskį, kuris iš viso nėra krepšininkas.
2022-05-27
-5
Atsakyti
UspasPsichas
Motiejus 1 vietoj  apsiruke stabaliai bnews
2022-05-27
+29
Atsakyti
o dar kazkas norejo Dimsa matyt Zalgiryje. Taip, jei pasirinkimas tarp TRAUMUOTO zaidejo ir Dimsos, tai pastarasis zinoma geriau. Bet jei rimtai, tai jis butu perprastas net Eurocupui.
2022-05-27
+26
Atsakyti
Matyti tiesiai
Dimša grėblinėmis rankomis valdo kamuolį, jau vien tuo EL netinkamas.
2022-05-27
+6
Atsakyti
Anonimas
nieko is to sederskio
2022-05-27
-7
Atsakyti
aaa
Motiejūnas ok kaip vienas is optionu.. taciau tureti ji kaip pagrindini.. arba statyti komanda aplink si aukstaugi sudeti tikrai nera prasmes. Atsiminkite Monaco vs Olympiacos: buvo nulinis. Bus eilinis failas jeigu zalgiris ji ims kaip viena pagrindiniu pirkiniu uz didelis pinigus.
2022-05-27
+20
Atsakyti
Žalgirio fanas
Prisiminkite Žalgirio radare yra Armani vydurio puolėjas Tarcewski , tad jeigu kalbant apie Gudaiti ir Motiejūną tai viena iš jų ir mano manimu geriau tiktu Motiejūnas.
2022-05-28
-8
Atsakyti
Lietuvis
Nemanau kad Dimša yra eurolygos žaidėjas, ir Žalgiryje vėl sėdės, gal LKL ten jis tinka
2022-05-27
+31
Atsakyti
Basketnews zurnalistai ir vel pervertina Sedekerski. Pirma jis sezono pradzioje zaide ne todel, kad komanda treniravo Ivanovicius, o todel kad traumuotas buvo Alex Peters. Siam grizus Sedekerskis nuejo i parastes, o dar geriau kaip jis reikalingas komandai parode pasirasytas kontraktas su Yanni Wetzellu. 208 cm ugio puolejas is Naujosios Zelandijos. Lengvo krasto puolejo pozicijoje Baskonia naudoja Fontecchio, Marinkoviciu ir Giedraiti, sunkiu krasto Peters, Costello.
2022-05-27
+6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.