Nuotr.: D.Lukšta, D.Repečka | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas
Nuotr. D.Lukšta, D.Repečka | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas

Praėjusios savaitės pabaigoje Kauno „Žalgiris“ paskelbė pirmą tarpsezonio pirkinį – į klubą po trijų sezonų pertraukos sugrįžta Laurynas Birutis, kuris, BasketNews žiniomis, komandoje pakeis Mareką Blaževičių.

Ketveriais metais vyresnis Birutis pastaruosius du sezonus leido Ispanijoje, kur abejus metus pateko tarp 15 naudingiausių lygos žaidėjų. Tuo metu Blaževičius, prie komandos vairo stojus Kaziui Maksvyčiui, „Betsafe-LKL“ atkrintamosiose buvo nusiųstas į suolo galą ir retai pasirodydavo aikštėje.

24-erių Birutis šiemet ACB rinko vid. 13,1 taško (61,4 proc. dvit.), 4,7 atkovoto kamuolio, 0,9 bloko bei 15 naudingumo balų. 20-mečio Mareko statistika „Betsafe-LKL“ per 14 minučių siekė 8,9 taško, 3,9 atkovoto kamuolio ir 9,3 naudingumo balo, Eurolygoje – 5,1 taško ir 4,8 naudingumo balo per 10 minučių.

Tinklalapis BasketNews pateikia Biručio žaidimo analizę Ispanijoje, jo pranašumus ir trūkumus prieš Blaževičių bei svarsto, koks vaidmuo 24-erių šiauliečio turėtų būti „Žalgiryje“.

Pikenrolų centras su aiškiomis gynybos problemomis

Nuotr. Sonia Canada/Getty Images

Prieš trejus metus „Žalgiryje“ žaidęs Birutis buvo kamuojamas kojos skausmų ir sezoną dėl operacijos baigė anksčiau laiko, tad tuomet negalėjo parodyti viso savo potencialo. Dabar į Kauną centras grįžta su žymiai ambicingesniais tikslais.

„Jaučiuosi labiau pasiruošęs grįžti nei tada, kai buvau jaunas ir nepatyręs. Dveji metai Ispanijoje davė daug – kaip asmenybei, kaip žaidėjui. Smagu grįžti“, – zalgiris.lt sakė Birutis.

O kaip atrodė Biručio žaidimas Ispanijoje?

Pirmiausia, reikia pripažinti, jog 15 naudingumo balų vidurkis stipriausiame Europos vietiniame čempionate yra tikrai solidu. Pagrindiniu Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“ klubo centru buvęs lietuvis įrodė, jog pribrendo kilti į stipresnį klubą, bet išlieka klausimas, ar Eurolygos kąsnis nebus per didelis.

Ispanijoje Birutis įrodė, jog yra tikras pikenrolų centras – jis 31,8 proc. visų savo metimų išmetė po du prieš du situacijų, kuomet po užtvaros sukdavosi po krepšiu. Tokie užbaigimai pasibaigdavo 1,26 taško per ataką, kas yra geriau nei vidutiniškas rodiklis. 

Šiaulietis dėl savo dydžio, ilgų rankų ir pakankamai greito sukimosi link krepšio po užtvaros yra tikras pikenrolų centras, bet jam tiek vienoje, tiek kitoje aikštės pusėje trūksta fiziškumo. Šiuo atveju, puolime, Birutis labai vidutiniškai užsibaiginėja atakas po kontakto.

Ryškus pokytis 24-erių centro žaidime „Monbus Obradoiro“ klube – žaidimas nugara į krepšį. Nors Ispanijoje yra labai mažai akcentuojamas žaidimas ant ūselio, čia Birutis buvo stipriai išnaudojamas ir po tokių situacijų tai sudarė net 31,5 proc. jo metimų sezone.

Sunku teigti, jog Birutis dabar yra solidus žaidėjas nugara į krepšį (vid. 1,06 tšk.), bet tikrai geresnis nei ankstesniais „Žalgirio“ laikais, ir dabar Kazys Maksvytis, mėgstantis žaidime įvesti kamuolį ant ūselio, turės papildomą variantą.

Įdomu, jog kaire ranka krepšį atakuojantis Birutis žymiai geriau atakas užsibaigia dešine. Vis dėlto čia reikia prisiminti šiauliečio vaikystę – jo pagrindinė ranka iš tiesų yra dešinė, bet krepšinyje ji buvo keičiama į kairę ir tas gebėjimas sėkmingiau žaisti arčiau krepšio į dešinę pusę yra plika akimi pastebimas.

Be išvardintų dviejų pagrindinių Biručio įgūdžių puolime reikia pridėti atkovotus kamuolius. 213 cm ūgio tradicinis centras Ispanijos lygoje per rungtynes nusiimdavo vidutiniškai po 2 kamuolius puolime.

Tai yra didžiausios centro stiprybės puolime, bet Eurolygoje iš jų Birutis galėtų pasigirti nebent kova dėl kamuolių. Tiek pikenrolų užbaigimas, tiek nugara į krepšį žaidimas nėra elitiniai, o jo universalumą mažina metimas toliau nuo krepšio (arba visai jo nebuvimas) bei silpnas baudų pataikymas (63,9 proc.).

Kalbant apie gynybą, rasti daug pagiriamų žodžių Biručiui yra sunku – nors jis Ispanijoje ir šiek tiek pagreitėjo, vis tiek yra tradicinio stiliaus centras ir jį sėkmingai stepoutinantį, ar besikeičiantį ginamaisiais, Eurolygoje sunku įsivaizduoti.

Pagrindinė gynybos sistema, kuria ginasi Birutis pikenroluose yra drop. Tai yra pasyvi gynyba, kuomet besiginantis centras giliai baudos aikštelėje pasitinka varžovų perimetro linijos žaidėją.

Tai Birutis dėl savo ūgio ir ilgų rankų daro pakankamai gerai, bet esminis dalykas yra tas, kad dažniausiai tokia gynyba prieš aukščiausios klasės perimetro linijos žaidėjus yra pražūtinga ir Eurolygoje gali būti naudojama tik trumpomis atkarpomis.

Būdavo situacijų, kuomet 24-erių krepšininkas išsikeisdavo ginamaisiais. Tuomet jis laiko didelį atstumą nuo žaidėjo su kamuoliu, ką dėl ilgų rankų gali daryti, bet Eurolygoje kiekvienas klubas turi komandoje bent po du aukščiausio lygio snaiperius, kurie tokį besiginančio atstumą po driblingo lengvai paverčia trimis taškais, kaip tai darė Kyle'as Kuričius.

Kaip jau minėta, fiziškumo trūkumas Biručio žaidime jaučiamas ir gynyboje. Ispanijoje nėra daug centrų elitiškai žaidžiančių nugara į krepšį, bet tokie susitikimai prieš Ante Tomičių ar Bojaną Dubljevičių labai gerai parodė lietuvio spragas. Eurolygoje tokie iššūkiai lauks kiekvieną savaitę.

Taip pat problema išliko Biručio žaidimo skaitymas ir sprendimų priėmimo greitis. Tai yra labai svarbūs dalykai Eurolygoje, norint surasti savo vietą, tad nors pastaruosius metus Ispanijoje vidurio puolėjas darė progresą, naujame karjeros etape jam reiks žengti dar vieną didelį žingsnį į priekį, siekiant adaptuotis.

Stabilumas vietoje potencialo

Nuotr. BNS

„Žalgirį“ paliksiantis Blaževičius sutartyje dar turėjo pliusą iš žaidėjo pusės, tačiau, BasketNews žiniomis, būtent klubas neparodė iniciatyvos išlaikyti 20-mečio.

Tai reiškia, jog 2020-ųjų vasarą principiniam varžovui Vilniaus „Rytui“ 120 tūkst. eurų išpirką sumokėjęs „Žalgiris“ ne tik, kad negavo jokios apčiuopiamos naudos iš Mareko, bet dar ir iš žaidėjo tikrai negaus kompensacijos, o gal net ir pats turės sumokėti dėl tokios savo iniciatyvos. 

Kodėl „Žalgiris“ taip nebetiki Blaževičiumi, kad nusprendžia investuoti į Birutį?

Antrajame Blaževičiaus sezone „Žalgiryje“ buvo atkarpų, kuomet dėl komandos draugų traumų jis buvo pagrindinis centras ir didžiąja dalimi šansų vilnietis prie Jure Zdovco naudojosi. Buvo ir tokių rungtynių kaip dvigubas dublis Stambule prieš vietos „Fenerbahče“ ar rekordinis 20 taškų ir 26 naudingumo balų pasirodymas su Tel Avivo „Maccabi“.

Vis dėlto sezono pabaigoje į rikiuotę grįžus Joffrey Lauvergne'ui lietuvis Eurolygoje tapo daugiau statistu, o Maksvyčiui perėmus komandos vairą Blaževičius lemiamose kovose dažniau net nepasirodydavo ant parketo. Tai buvo signalas, jog „Žalgirio“ ir Blaževičiaus projektas gali nutrūkti.

Kalbant apie Blaževičių su Biručiu, tai du skirtingų stilių centrai su savais privalumais ir trūkumais – Blaževičius yra mobilesnis ir gali stepoutinti, o tuo metu Birutis yra mažiau pažeidžiamas tiesioginių oponentų arčiau krepšio (0,8 praleidžiamo tšk. prieš 1,03).

Didžiausias Blaževičiaus trūkumas per metus „Žalgiryje“ buvo jo panašumas į pagrindinį komandos centrą Lauvergne'ą, kuris galėdavo duoti panašius dalykus aikštėje, tik dėl savo meistriškumo ir patirties tai darė geriau.

Savitumą ir patirtį Maksvytis renkasi ir dabar – „Žalgiryje“ norėjosi kitokio vidurio puolėjo, kuris savo dydžiu atskirose rungtynėse galėtų daryti rezultatą, o be lietuviško paso Biručio privalumas yra ir tai, jog šis imponavo dabartiniam kauniečių treneriui ir Lietuvos rinktinėje languose.

„Su Laurynu jau teko dirbti Lietuvos rinktinėje, todėl esu susipažinęs su jo sugebėjimais ir žinau, kad jis gali duoti mums naudos. Prioritetas visada yra lietuviams, todėl esame patenkinti, kad „Žalgirio“ auklėtinis į klubą grįžta iš pajėgaus čempionato Ispanijoje“, – zalgiris.lt komentavo Maksvytis.

Tęsiant Mareko temą, negalima sakyti, jog jis netobulėjo – retas 20-metis gali būti toks efektyvus, kad per 14 minučių rinktų 9 taškus, bet problema buvo jo atletiškumo trūkumas.

Dar jaunimo amžiuje, MKL laikais Blaževičius darydavo viską – nuo žaidimo su kamuoliu ir demonstruoto aikštelės matymo iki tik dabar dažniausiai matomo krepšinio elemento Mareko repertuare – žaidimo ant ūselio.

Kaune Blaževičius prarado savo identitetą ir tapo tradiciniu vidurio puolėju, kuriam dėl jauno amžiaus dar sunku konkuruoti dėl vietos po saule su Eurolygos centrais.

Maksvytis niekada negarsėjo kaip treneris, kuris pasitiki jaunais žaidėjais ir šiuo atveju „Žalgiris“ po tragiško sezono renkasi stabilumą. Visgi Blaževičiui tai gali išeiti į naudą – jam laikas žaisti dideles minutes, o į Eurolygą bus galima bandyti sugrįžti pro kitas duris.

Tokių jaunų žaidėjų Eurolygoje, kurie netikėtai tapę pagrindiniais centrais nepasimeta, drąsiai konfliktuoja su Jalenu Reynoldsu ir po sėkmingo epizodo sugeba rėkti Derrickui Williamsui į veidą, nėra daug. Blaževičius turi charakterį, kuris nėra išugdomas, ir tikrai didesnį potencialą nei Birutis, tačiau „Žalgiris“ po tragiškų metų tiesiog nebeturi laiko laukti – rezultato reikia čia ir dabar.

Apibendrinimas

Nuotr. Sonia Canada/Getty Images

Per metus Ispanijoje Birutis įgavo užtikrintumo ir į Kauną atvyks su ženkliai didesniu pasitikėjimu, tačiau tradicinio centro problemos gynyboje yra išlikusios. Esminis klausimas, kaip šiaulietį prie savojo krepšio slėps Maksvytis.

Birutis yra tradicinis centras, per kurį, jam būnant aikštėje, reikės žaisti puolime, kad klubas gautų naudos, nes gynyboje jis nėra toks lanko saugotojas, kad galėtume sakyti, jog „Žalgiris“ pasekė Eurolygos tendencijomis, kai kiekvienas klubas stengiasi sudėtyje turėti savo Tavaresą ar Fallą.

BasketNews žiniomis, 24-erių aukštaūgis įsigytas ne į šio sezono Blaževičiaus vietą – Biručiui numatytas antro vidurio puolėjo vaidmuo, o trečio centro vietoje šanso turėtų sulaukti jaunasis Motiejus Krivas.

Vis dėlto antro centro vaidmens nereikėtų sureikšminti – „Žalgiris“ į karjerą baigusio Pauliaus Jankūno vietą turėtų įsigyti Augutine'o Rubito stiliaus aukštaūgį, kuris užpildytų ir dalį centro pozicijos minučių, o taip pat čia trumpomis atkarpomis galės slinktis aikštę išplečiantis Tyleris Cavanaugh.

Nors nominaliai Birutis ir bus antras komandos centras, jį įsivaizduoti reguliariai žaidžiantį daugiau nei 12-13 minučių Eurolygoje yra sunku.

Ar Marekas negalėjo užimti tokio vaidmens? Tikriausiai galėjo ir dar pamatysime, kas būtų geresnis variantas. Vienas – du sezonus Eurolygos aplinkoje augęs ir charakteriu stebinęs atsarginis centras, kitas – pagrindinio vidurio puolėjo vietoje puolime pražydęs, bet gynyboje mobilumo stokojantis aukštaūgis. Čia suveikė Maksvyčio noras dirbti su prie brandos artėjančiu žaidėju ir Biručio gabaritai, kokių „Žalgiris“ pastaraisiais metais neturėjo.

Atsižvelgiant į aplinkybes ir dėliojamą kito sezono vaizdą, „Žalgirio“ ėjimas logiškas – praėjusį sezoną kauniečiai skyrė per daug pinigų vidurio puolėjo pozicijai, o Biručio pasirašymas padės atlaisvinti piniginę perimetro linijos krepšininkams. Dabar svarbiausia – neprašauti su pagrindiniu centru ir ketvirtu numeriu, kurie privalo priekinei linijai pridėti stokojamo atletiškumo.

Komentarai:
pamirsot palygint pricioskas
2022-06-15
Atsakyti
birutis antras centras? tai zalgiris dar silpniau bus sukomplektuotas nei siemet? ziauriau nei ziauru.
2022-06-14
+31
Atsakyti
Leksai - is kur tokios sapaliones, kad zalgiris negaus kompensacijos, o dar ir pats sumokes ? Jei zalgiris aktyvuoja +, gali daryti ka nori, nors ir i dublerius siusti arba skolinti Mareka. Arba eis ten kas duos ismoka.
2022-06-14
+11
Atsakyti
Dar vienas Žalgirio sistemos sužlugdytas jaunasis talentas. Dabar belsis į kokią Vokietijos vidutiniokų komandą arba net visai liks LKL kitam klube. O kad medį pakeitė kitu medžiu tai manes nestebina. Spėju tuoj ne už kalnų bus paimtas ir koks naujas įžaidėjas be metimo. Centras medis ir įžaidėjas be metimo. Fantastika 2022 metų krepšiniui.
2022-06-14
+40
Atsakyti
Yra tame ir Mareko kaltes. Pvz, per 2 sezonus vidutinio metimo nepatobulino (o ta geriausia daryti) tarpsezoniu ir aplamai treniruotese. Kova del atsokusiu kamuoliu, tarp geru treniruociu partneriu irgi nepagerejo, o apie situaciju skaityma isvis neverta kalbet.
2022-06-14
+16
Atsakyti
Dėl Biručio rankų ilgio nesupratau. Bružas tvirtino, kad Biručio rankos trumpos, o čia pabrėžia, kad jos ilgos. Kur teisybė?❓
2022-06-14
+18
Atsakyti
Kaip 213cm jo wingspan yra 219 , kas neturetu buti vadinama ilgomis galunemis jo pozicijos ir jo gabaritu zaidejui , greiciau trumparankis . Bet D.Sabonis irgi yra trumpu ranku , kas aisku mazina potenciala gynyboje . Taigi , Birucio rankos nera ilgos , greiciau vidutines arba trumpesnes uz vidutines jo pozicijos zaidejui .
2022-06-14
+5
Atsakyti
Jaske realiai nesuteike sanso Biruciui. Bet turbut ir nebutu suteikes, nes Jaskes svarbiausia gerai besiginantys zaidejai, o Birutis visada buvo kiauras. Marekas ginyboj irgi kiauras, bet potencialo patobulet joje turi daugiau uz Biruti. Puolime jie abu panasus. As buciau pasilikes/emes pigiausia varianta.
2022-06-14
+17
Atsakyti
Sutinku, kad Marekas kazkada gali buti geresnis uz Biruti, bet zaidejo reikia dabar. Marekas turi suprast, Saras iseidamas i Barca ji paliko ant ledo, bet manau jis ir pats mazai padare, kad butu greiciau tobulejes, be abejo ir zaidimo laikas padare savo.
2022-06-14
+1
Atsakyti
Cituoju: "Tęsiant Mareko temą, negalima sakyti, jog jis netobulėjo – retas 20-metis gali būti toks efektyvus, kad per 14 minučių rinktų 9 taškus".... Marekas patobulejo? Man atrodo patobuletu , bet koks medzio gabalas nuo 18 iki 20 metu betkurioje komandoje , tai nera rodiklis . Reiketu pasakyti kiek Marekas prarado , o prarado didele dali to ka galejo pasiekti per tuos dvejus metus . Traumu neturejo , o sedejo ir plojo ant suolelio , Ryte buvo pagrindinis centras , o Zalgiryje palaikymo komandos berniukas . Tie du metai buvo prarasti ir tikrai gaila jo kaip krepsininko , jau po pirmu metu reikejo prasytis iskeiciamam . Marekas " niekuo nerizikuoju " surizikavo ir prarado labai reiksmingus tobulejimo metus , metus kai formuojasi zaidejo pagrindai vyru krepsinyje , aisku dar nera viskas prarasta , bet prarasta daug ir to nebesugrazinsi .
2022-06-14
+44
Atsakyti
sušiko vaikui du metus,butu ramiai ryte zaides.o db prasedejo ant suolo. nors nebuvo jau toks grybas. bet uz biruti nepykstu kad susigrazino
2022-06-14
+30
Atsakyti
Atsibuskit viena karta. Ryte jis nebutu likes bet kokiu atveju nes Kairys jo nenorejo. Marekas turejo persikelti i Lokomotyva.
2022-06-14
-14
Atsakyti
sakai marekas buvo pirkinis i praeiti? idomu, idomu..
2022-06-14
+12
Atsakyti
zjbs, citavau zmogaus komentara, o Bnews portalas ismete mano komantara kaip "nauja ir be citatos" i kuria atrasinejau... Matyt 5 euru jiems per mazai, kad sutvarkytu savo platforma....
2022-06-14
+14
Atsakyti
cia aiskus pmo pravalas. sumoket milziniska ispirka rytui, tada 2 metus marinuot ant suolo ir galiausiai paleist. ar su krivu nebus tas pats jei imamas 3 centru? ir vel lkl begios legionieriai, o jaunimas padavines ranksluoscius. apie el net neverta kalbet turbut
2022-06-14
+70
Atsakyti
PM tokias nesąmones daro, kad suvokti sunku darosi.
2022-06-14
+48
Atsakyti
O kokios čia nesamonės su šiuo pakeitimu? Birutis paimtas 2-iem metams pereinamam periodui, kol jaunuolis Krivas apsišaudys. Motiejus po 2-jų metų bus geresnis už dabartinį Mareką. Reikia žiūrėti į ateitį.
2022-06-14
-4
Atsakyti
kaunas suzluge mareka, bet cia jis pats kaltas, kad pabego is vilniaus, reikejo likti ryte, tai bent pazaistu, o dabar sunku bus atsigauti😒
2022-06-14
+28
Atsakyti
Jei trumpa atmintis, jis ant ryto jau buvo paguldes... pasirinkimas buvo Loko arba Zalgiris.
2022-06-14
-1
Atsakyti
O gal liks ir Blazevic? 🤔 neatmesčiau tokio varianto.
2022-06-14
-14
Atsakyti
Va cia jau butu komplektacijos pravalas.
2022-06-14
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.