Antanas Sireika papasakojo, kad tarpsezonyje naujokus rinkosi pagal jų gebėjimus puolime, o „Šiaulius“ paliekantis lyderis Jonas Elmore'as išvyksta į G lygą.

Nuotr.: LKL, Bryce Douvier Facebook, Kyle Mangas Twitter
Nuotr. LKL, Bryce Douvier Facebook, Kyle Mangas Twitter

Tarpsezonio misiją atlikę „Šiauliai“ po ketverių metų pertraukos sugrįžta į Čempionų lygos atranką.

Šį sezoną Saulės miesto komanda išsikėlė tikslą ne tik vėl patekti į Lietuvos krepšinio lygos (LKL) geriausiųjų ketvertuką, bet ir į pagrindinį Čempionų lygos grupių etapą.

Norint pasiekti bilietą į grupių etapą, šiauliečiams atrankoje reikia iškovoti pergales prieš Hertogenboso „Heroes“ (Nyderlandai), Malagos „Unicaja“ (Ispanija) ir Levicės „Patrioti“ (Slovakija), arba Kormendo „Egis“ (Vengrija), arba Kauhajokio „Karhu“ (Suomija).

Visgi tam, kad visi šie tikslai taptų realūs, klubo sporto direktorius Donatas Slanina prieš tai turėjo atlikti atsakingą vasaros darbą – išsaugoti susidirbusį branduolį.

Saulės miesto komandoje iš praėjusio sezono liko 9 žaidėjai (Donatas Sabeckis, Martynas Varnas, Eimantas Stankevičius, Paulius Danusevičius, Arminas Urbutis, Nemanja Bezbradica, Kajus Leliukas ir Mantas Litvinas, Danielis Baslykas), tačiau „Šiauliai“ turėjo ir didelių netekčių.

Šiaulius paliko LKL simbolinio penketuko pripažinimo sulaukęs lyderis Jonas Elmore'as (vid. 15 tšk, 5,5 rez. perd., 14,1 naud. bal.), penktas naudingiausias lygos krepšininkas Giedrius Staniulis (12,4 tšk, 6,6 atk. kam., 15,3 naud. bal.) bei solidžiai rungtyniavęs aukštaūgis Isaiah Armwoodas (9,9 tšk., 4,4 atk. kam., 11,9 naud. bal.).

Trenerio Antano Sireikos žiniomis, Elmore'as pasirinko išbandyti savo laimę G lygoje.

Nuotr. BC Šiauliai

Jie gauna tuos pasiūlymus – paskatinimus, nes nežinau, kur geriau nei Lietuvos lygoje būti pripažintam geriausiu užsieniečiu, – bendraudamas su BasketNews tikino Sireika. – Mes kvietėme Elmore‘ą, bet kiek supratau iš agento veiksmų, tai jis pretenduoja į NBA. Jis pasiliks G lygoje ir lauks pasiūlymo. Ir jeigu nepavyks, tik tada važiuos į Europą.“

Tačiau „Šiauliai“ rado kuo pakeisti lyderį – komandą papildė kitas amerikietis Kyle'as Mangasas. 193 cm ūgio 23-ejų gynėjas pirmajame ir vieninteliame savo sezone Europoje (Čekija) fiksavo itin aukštą rezultatyvumą (vid. 20,5 tšk.).

„Buvo seniai „Šiaulių“ komandoje toks žaidėjas Giedrius Pečiulionis. Eilę metų jis buvo lyderių siaubas, nes tritaškį galėdavo įmesti iš bet kur ir kiek nori. Tai man nuo tų laikų susiformavo nuomonė, kad tokius žmones reikia turėti savo komandoje, – apie naujokų paiešką kalbėjo Sireika. – Ar tu aukštai šoki, greitai bėgi, gerai blokuoji – čia dar ne viskas. Svarbiausia yra tie žmonės, kurie muša tuos vadinamus įvarčius – pelno taškus.“

Nuotr. BNS/Rokas Lukoševičius

„Garžgdų“ pelningesnį pasiūlymą priėmusį Staniulį pakeitė 210 cm ūgio vidurio puolėjas Jonas Zohore, o į Portugaliją išvykusį Armwoodą – patyręs 30-metis Bryce'as Douvieras.

Zohore Lenkijos lygoje vidutiniškai rinkdavo po 18 taškų ir 7,7 atkovoto kamuolio, o Douvieras Švedijoje – 9,9 taško ir 6,7 atkovoto kamuolio.

Naujokus ištestavę „Šiauliai“ pasiruošime sužaidė šešerias draugiškas rungtynes, kuriose nugalėjo Tartu „Ulikool“ (101:92) bei Liepojos klubą (83:71), bet patyrė keturis pralaimėjimus prieš Klaipėdos „Neptūną“ (63:95), Rostoko „Seawolves“ (94:97), Jonavos „CBet“ (62:69) ir Pasvalio „Pieno žvaigždes“ (82:83).

2018-2019 m. sezone šiauliečiams nepavyko peržengti pirmojo Čempionų lygos atrankos etapo, tačiau šį trečiadienį Sireikos auklėtiniai bandys, kad tai nepasikartotų.

Be to, generalinio rėmėjo vis dar ieškantys „Šiauliai“ oficialioje spaudos konferencijoje atskleidė, jog derasi su LKL dėl galimybės artimiausią Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) šventę surengti savo mieste.

BasketNews pateikia pokalbį su Šiaulių klubo treneriu Sireika, kuris atvirai papasakojo apie komplektacijos darbus, prarastus lyderius, komandos naujokus, išsvajotą žaidimo braižą bei laukiantį Čempionų lygos iššūkį.

Nuotr. BC Šiauliai

– Treneri, šį tarpsezonį komandą papildė keturi naujokai. Kiek esate patenkintas suburta komplektacija?
– Aš visą laiką būnu patenkintas tik pavasarį. Tada susideriname ir gerai žaidžiame. Kai suprantu žaidėjus, o žaidėjai supranta mane. Dabar yra nauja komada, todėl laukia pats sunkiausias darbas – visus reikia sujungti į bendra kumštį. Rudenį niekada nebūnu patenkintas. Šiame etape ieškai, kokias pareigas ir kiek laisvės kiekvienam žaidėjui galima duoti. Dabar ieškojimų metas.

– Bet tikriausiai šis darbas tampa lengvesnis, kai didžiąją dalį branduolio pavyksta išsaugoti?
– Be abejo, džiaugiuosi, kad iš pagrindinių žaidėjų liko Sabeckis, Varnas, Danusevičius, Urbutis ir Bezbradica. Iš užsieniečių jau nepamenu, kas būtų likę antriems metams.

– Kodėl nepavyko išsaugoti praėjusio sezono lyderių Elmore‘o, Armwoodo ir Staniulio?
– Paradoksas, bet jie per daug gerai žaidė. Aš pasistengsiu, kad tokie žaidėjai mažiau žaistų kito sezono pabaigoje, nes jie tuo metu jau turi kitus pasiūlymus. Du sezonus iš eilės MVP titulą LKL laimi užsienietis. Prieš tai buvo Fridrikssonas, šiais metais – Elmore‘as. Taigi buvo tų užsieniečių ir „Žalgiryje“, ir „Ryte“ ir „Lietkabelyje“, o geriausias pripažintas mūsų Elmore‘as.

Aišku, tada jie gauna tuos pasiūlymus – paskatinimus, nes nežinau, kur yra geriau nei Lietuvos lygoje būti pripažintam geriausiu užsieniečiu. Mes kvietėme Elmore‘ą, bet kiek suprantu iš agento veiksmų, tai jis pretenduoja į NBA. Jis pasiliks G lygoje ir lauks pasiūlymo. Ir jeigu nepavyks, tik tada važiuos į Europą.

Aišku, norėjau visus pasilikti. Staniulio nepasilikome, nes finansinės galimybės neleidžia. Buvau labai patenkintas ir Armwoodu. Jis super! Iš pradžių toks neryškus žmogus, bet vėliau pasirodė kaip tikras lietuvis – trenerio pagalbininkas. Palinkčioja, palinkčioja ir atsako: „Gerai, padarysiu“. Ir padaro. Tik iškart pradeda gerai žaisti ir gauna ženkliai didesnį pasiūlymą. Todėl ir sakau juokais, gal reikia juos stabdyti, kad sezono pabaigoje jie nebūtų tokie ryškūs (juokiasi).

– Kalbant apie naujokus, komandos vedlį Elmore‘ą pakeitė Kyle'as Mangasas. Kuo šis žaidėjas yra ypatingas?
– Buvo seniai „Šiaulių“ komandoje toks žaidėjas Giedrius Pečiulionis. Eilę metų jis buvo lyderių siaubas, nes tritaškį galėdavo įmesti iš bet kur ir kiek nori. Tai man nuo tų laikų susiformavo nuomonė, kad tokius žmones reikia turėti savo komandoje. Fridrikssonas yra pataikantis žmogus. Manau, kad krepšinis yra toks žaidimas, kuriame reikia pataikyti į tą apvalų lanką. Reikia pataikyti. Ar tu aukštai šokį, greitai bėgi, gerai blokuoji – čia dar ne viskas. Svarbiausia yra tie žmonės, kurie muša tuos vadinamus įvarčius – pelno taškus.

Man visada toks krepšinis buvo malonus. Jeigu pamenate, čia žaidė ir (Mindaugas) Kuzminskas. Žmogus, karjerą pradėjęs Šiauliuose. Didelis atakuojantis žmogus, todėl džiaugiuosi, kad jis buvo nuėjęs iki pat NBA ir ten žaidė dvejus metus. Visą laiką propagavau tokį žaidimą. Buvome nesustabdoma komanda, kai žaidėme atakuojantį žaidimą. Tai – svajonių krepšinis. Šiais metais Europos čempionate tiek graikai, tiek vokiečiai, tiek ispanai žaidė tokį krepšinį. Tai – mano siekis. Aš noriu žaisti tokį krepšinį. Todėl komandos formavimas prasideda nuo tų žmonių, kurie gali pataikyti. Aišku, reikia ir tų, kurie kamuolius skirsto. Pernai turėjome Elmore‘ą, kuris galėjo prasiveržti ir atlikti metimą. Ieškojome kažko panašaus ir radome Mangasą. Todėl jis ir atsirado komandoje. Aš labai tikiu juo. Jis jau rodo, kad sugeba, o kitiems dar reiks rasti savo vietą.

– Armwoodo taip pat nepavyko išsaugoti, o į jo vietą atkeliauja Douvieras. Kokio tai stiliaus krepšininkas ir kas patraukė klubą jo žaidime?
– Jis nėra toks žaidėjas kaip Armwoodas. Aš visada statau žaidimą pagal tai, kokius turime žaidėjus. Kad žaidėjas atsiskleistų, jam reikia surasti tinkamiausią vietą. Kol kas Douviero ryškaus vaidmens nežinau, vis dar ieškome, kur jam geriausia būtų atsiskleisti. Ar greitame puolime, ar vienas prieš vieną. Ieškome, manau, kad jis suras savo vietą.

– Paskutinis į Šiaulius atvykęs legionierius Jonas Zohore tikriausiai nebuvo jūsų pirmasis pasirinkimas?
– Turėjome puikų centrą Staniulį, bet įvyko toks nesusipratimas su agentu. Dėl to pas mus jo neliko. Jau buvo rugpjūčio pradžia, turėjome kelis variantus. Ėjome eilės tvarka: numeris vienas, numeris du, numeris trys. Staniulio neliko, todėl atsirado Zohore. Gražu žiūrėti, kaip Zohore meta tritaškius, bet dar bus matyt, kaip viską pavyks sujungti į bendrą darbą.

– Į tarpsezonio treniruočių stovyklą pasikvietėte Lietuvos (U20) rinktinėje žaidusį Rubiną, kuris galiausiai prisijungė prie komandos. Gal galite papasakoti, kaip šis jaunuolis jus įtikino?
– Labai noriu komandoje turėti kairiarankių žaidėjų. Jis – greitas ir aštrus vaikinas. Tobulėti dar yra labai daug kur, bet jis yra darbštus jaunuolis. Ne veltui buvo Lietuvos (U20) rinktinėje. Pamačiau, kad jis iš tikrųjų gali duoti naudos. Tikiuosi išauginti gerą žaidėją.

– Sudėtyje auginate ir kitą perspektyvų jaunuolį Danusevičių. Ar tikite, kad po praėjusio proveržio sezono jis šiais metais gali žengti dar vieną žingsnį į priekį?
– Tikiu kiekvienu, tikiu ir Pauliumi. Labai stebėjausi pernai jo pažanga. Tikiuosi, kad šiemet jis nepasikeis. Tokio amžiaus (aut. past. – 21-erių) jauniems žmonėms svarbiausia yra neleisti užriesti nosies ir pasijausti, kad jie jau yra geri. Iki gero žaidimo jam yra dar toli. Manau, kad jis – protingas vyras, todėl tobulės toliau.

Nuotr. LKL

– Jei reikėtų palyginti žaidėjus ant popieriaus, šio ar praėjusio sezono komanda jums atrodo stipresnė?
– Dabar sunku vertinti, nes gal šie surinkti žaidėjai žais geriau nei praėjusį sezoną. Pernai atvažiavus Armwoodui, Elmore‘as neatrodė taip, kaip sezono pabaigoje. Tuo metu irgi dairėmės ir uždavinėjome sau klausimą: kas čia pagrindinis? Jis buvo aštrus žaidėjas, bet irgi turėjo trūkumų. Svarbiausia, kad tie nauji žaidėjai nesusitraumuotų, o tada galėsime tobulėti. Sezono pabaigoje galėsime džiaugtis ir sakyti, kad sudėtis geresnė nei praėjusiais metais. Dabar taip negalima vertinti, nes tai žmonių įžeidimas.

– Pasiruošime sužaidėte šešerias draugiškas rungtynes. Kiek per jas pavyko įgyvendinti užsibrėžtus tikslus?
– Pasirengime nėra svarbios pergalės. Tai labiau treniruočių tęsinys ir erdvė žaidėjams pasireikšti. Vieną, kitą žmogų galima buvo pasibandyti iš įvairių pusių, o visai komandai pakaitalioti gynybą. Bet viską susidėliosime eigoje, kai įsivažiuosime. Aišku, kreivė gerėjanti, nes puolime ir gynyboje kuriasi visai kitokie ryšiai tarp žaidėjų. Paskutinėse rungtynėse daviau daugiau laisvės pasireikšti puolime, leidau paimprovizuoti.

– „Šiaulių“ klubas išsikėlė tikslą kitą sezoną patekti į LKL geriausiųjų ketvertuką. Kiek šis tikslas yra realus?
– Klubas kelia tikslus, o aš jų nekeliu. Mano tikslai yra patys aukščiausi, jų neįmanoma pasiekti. Kai keli sau neįmanomus uždavinius, tai tokiu būdu gali pasiekti maksimumą.

– Ar LKL debiutantai „Wolves“ apsunkins šį išsikeltą tikslą?
– Viską parodys darbas, sėkmė ir traumų situacija. Viską parodys tarpusavio supratimas. Su fortūna irgi reikia susidraugauti. Kaip su žmonėmis santykiai turi būti geri, taip ir su fortūna.

Nuotr. Bad Monkey Studio

– Čempionų lygos atrankos ketvirtfinalyje kovosite su Hertogenboso „Heroes“ komanda iš Nyderlandų. Kokio tai pajėgumo varžovas ir kaip jam sekasi ruoštis?
– Ruošiamės kaip ir visam sezonui. Negalime išskirti, kad prieš Nyderlandų komandą žaisime vienaip, o prieš Malagos ekipą žaisime kitaip. Dabar svarbiausia reikia užtvirtinti mūsų gynybos ir puolimo pagrindus – kokiu būdu mes žaisime, kad nebėgiotume, kaip nemokytų vyrukų banda. Jei susitariame, kad ginamės taip, tai reiškia – ginamės taip. Ką į tai atsakys varžovai, tai pamatysime rungtynėse. Mes į tai taip pat reaguosime. Nereikia sakyti, kad jie čia pavojingi ar individualiai stiprūs. Mokomės individualios ir komandinės gynybos pagrindus. Dar esame pradžioje, todėl sunku vertinti.

Draugiškose rungtynėse kažkuo tai galėjau pasidžiaugti: vienas kėlinys buvo geresnis puolime, kitas – gynyboje. Tikiuosi, kad atrankoje bus kuo mažiau tų netikėtumų. Norime rungtynėse turėti supratimą apie tai, ką norime padaryti. Man dabar aplinkiniai apgailestauja ir sako: „Oi, Čempionų lygoje žaisite su Malagos komanda.“ Nesvarbu kur važiuosime ir prieš ką žaisime, nes sieksime pergalės.

– Pabaigai, buvote užsiminęs apie Europos čempionatą. Ar nustebino jus paskutinė Europos čempionato atkarpa?
– Nustebino. Pradedant nuo ketvirtfinalių, kai iškrito serbai ir slovėnai, bei pats finalas. Finalo rezultatas man kiek netikėtas. Ispanai parodė, kad nereikia remtis viena kažkokia žvaigžde. Reikia pajausti malonumą iš žaidimo ir tada aplanko fortūna. Tai laisvas žaidimas, be baimės ir įtampos. Ispanų treneris sakė, kad jų rinktinė nebus pajėgiausia, todėl turime daugiau kreipti dėmesį į jaunesnius žaidėjus. Jų federacijos programa vykdoma ir dabar per čempionatą matome žaidėjus, neįkyrėjusius su savo pavardėmis. Jie nelaukia, kad suvažiuos žaidėjai iš NBA ir Eurolygos.

Kitas dalykas, kuris man patiko, buvo tai, kad finale susitiko du treneriai po 13 metų dirbantys rinktinėse. Jiems išreiškiama pagarba, nepaisant to, ar jie sužaidė geriau, ar blogiau. Jei trenerius pasirinko, nes jie yra geri specialistai, tai po kiekvieno čempionato niekas jų nematuoja, ar gerai, ar negerai. Kai žmonėmis pasitiki, tai jie ir kitaip dirba. O ne su baime, kad užimsi septintą vietą ir daugiau nebedirbsi rinktinėje. Pagarba trenerio darbui mane labiausiai žavi. Nereikia ieškoti, kaip tų galvų nukirsti, o galvoti, kaip išeiti iš situacijos. Suomija ir Lenkija yra puikūs to pavyzdžiai, kai yra kryptis ir idėja.

Komentarai:
Experto
rodys kas?
2022-09-21
-14
Atsakyti
i ketverta
nuo kurio galo .
2022-09-20
-21
Atsakyti
Valdas
sekmes bet bus sunku.Neisipvauzduoju kaip Unicaja nugalet- juk ten Ispanijos rinktines branduolys...Nors Sireika gali...:)
2022-09-20
Atsakyti
Kazkaip siemet neatrodo kad taip butu. Na gal Sireika vel nustebins, bet netikiu kad iki ketverto.
2022-09-20
-1
Atsakyti
nuotrauka tai juokinga
2022-09-20
Atsakyti
Hgintas
bus sinku net meimanoma
2022-09-20
-7
Atsakyti
Grybas
kaip galima is keturių zodziu dviejuose klaidas padaryti 😀
2022-09-21
+6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.