Susidomėjęs Eurolygos klubas kurį laiką palaikė ryšį ir prašė Mindaugo Kuzminsko dar palaukti, bet puolėjas nebesiryžo atidėlioti sprendimo. Lietuvos rinktinės narį sezono starte buvo sustabdę raumens skausmai, bet trauma nebuvo tokia rimta, kaip skelbta.

Nuotr.: Pinar Karsiyaka
Nuotr. Pinar Karsiyaka

Praėjus beveik dviem mėnesiams nuo Europos čempionato, Mindaugas Kuzminskas vėl dalyvauja Lietuvos rinktinės stovykloje. Puolėjas sekmadienį į Lietuvą grįžo iš Turkijos, kur sėkmingai startavo Izmiro „Pinar Karšiyaka“ klube.

Mindaugas Kuzminskas

Mindaugas  Kuzminskas
Komanda: Izmiro Pinar Karsiyaka
Pozicija: PF, SF
Amžius: 33
Ūgis: 205 cm
Svoris: 98 kg
Gimimo vieta: Vilnius, Lietuva

33-ejų krepšininkas pirmąkart karjeroje taip ilgai ryžosi laukti geriausio varianto rinkoje. Jis asmeniškai solidų Europos čempionatą rugsėjo 10 dieną užbaigė dar neturėdamas komandos.

Aukštaūgis elitiniame turnyre rinko po 10 taškų, o tritaškius realizavo 50 proc. taiklumu (11 iš 22).

Kuzminskas žvalgėsi į esamas galimybes išlikti Eurolygoje, tačiau beužsiveriančios laisvųjų agentų turgaus durys tapo signalu krepšininkui. 

„Iš tikrųjų net ir pasirašant kontraktą su „Pinar Karšiyaka“ dar buvo šioks toks susidomėjimas iš vienos Eurolygos komandos, bet jie vis prašė palaukti ir taip buvo nebe pirmą kartą, – tinklalapiui BasketNews sakė Kuzminskas. – Pasiekėme tokį tašką, kada nebegalėjome laukti, ir nusprendžiau važiuoti į Izmirą.“

„Pinar Karšiyaka“ – legendinis Turkijos klubas, savo gyvavimą skaičiuojantis nuo 1966 metų. Komanda 2014-2015 m. sezone antrąkart istorijoje laimėjo Turkijos čempionatą ir sykį (2015-2016 m.) žaidė Eurolygoje. Dabar trečią sezoną paeiliui rungtyniauja FIBA Čempionų lygoje.

Tai – naujas turnyras Kuzminsko karjeroje.

„Žiūrint į lygų pajėgumą, teko žengti žingsnelį atgal, kaip kažkada padariau persikeldamas iš Pirėjo „Olympiakos“ į Krasnodarą, – kalbėjo 10 sezonų Eurolygoje žaidęs Kuzminskas. – Ko labiausiai išmokau karjeroje, tai apskritai mažiau gailėtis dėl sprendimų, nes dažniausiai nepakeisi jų. Stengiuosi niekada nesižvalgyti atgal.

Kol kas esu labai patenkintas dėl sprendimo pasirinkti Izmirą, nes visos dedamosios dalys, kurių ieškojau, yra čia: žaidimo laikas, nebloga komanda, su kuria galime kovoti ypatingai Čempionų lygoje, ir ideali vieta gyventi šeimynai.“

Lietuvio kontraktas su „Pinar Karšiyaka“ oficialiai buvo paskelbtas rugsėjo 22 dieną. Po kiek daugiau nei savaitės – 21 taško debiutas Turkijos lygoje. 

Startas Čempionų lygoje – per pirmuosius du turus renkant po 14,5 taško, 6 atkovotus kamuolius ir 3 rezultatyvius perdavimus vidutiniškai žaidžiant po 34 minutes. 

„Treneris Ufukas Sarica prieš atvykstant labai aiškiai apibrėžė, ko nori iš manęs. Aš pasakiau, ko aš noriu, – komentavo Kuzminskas. – Viskas sutapo. Ir, aišku, žaidimo laikas. Kai jo yra daug, pasitikėjimas yra visai kito lygio, daug lengviau sužaisti.“

„Pinar Karšiyaka“ Čempionų lygoje startavo dviem pergalėmis per tris turus. Vietiniame fronte pasiektos trys pergalės per penkerias rungtynes.

Pralaimėtoje akistatoje su Stambulo „Fenerbahče“ (88:100) Kuzminskas surinko 15 taškų (4/7 dvit., 1/2 trit., 4/4 baud.), 5 atkovotus kamuolius ir 17 naudingumo balų.

Šešiolikos komandų turnyrinėje lentelėje „Pinar Karšiyaka“ rikiuojasi dešimta. Pirmenybėse pirmauja Stambulo „Fenerbahče“ (5-0) ir Ankaros „Turk Telekom“ (5-1).

„Būtų mums gerai patekti tarp keturių stipriausių Turkijos lygoje, – apie „Pinar Karšiyaka“ ambicijas kalbėjo Kuzminskas. – Manau, kad esame pakankamai stiprūs kovoti dėl Čempionų lygos titulo. Turkijos taurėje, kai yra vienerios rungtynės, visada negali žinoti. Galime nustebinti ir ten.“

Turkijos pirmenybėse lietuvis – antras rezultatyviausias „Pinar Karšiyaka“ žaidėjas (vid. po 13,3 tšk., 54,6 proc. trit. pataikymas). Neabejotinas komandos lyderis – Errickas McCollumas. Taškų mašina Turkijos lygoje vidutiniškai renka po 18,6 taško, o Čempionų lygoje – net po 26,7 taško. 

McCollumas kartu su Timothy Shortsu (vid. po 26,7 tšk.) yra rezultatyviausi Čempionų lygos žaidėjai. 

„Visų pirma, Errickas už aikštelės ribų yra bendraujantis ir apsišvietęs žmogus, – apie komandos draugą kalbėjo Kuzminskas. – Labai įdomus tuo, kad kaip ir aš, žiūri krepšinį pradedant nuo nacionalinės lygos ir baigiant Eurolyga, jis yra visiška krepšinio enciklopedija. Žino tokias smulkmenas, kad Lietuvos krepšinio lygoje įsikūrė nauja komanda „Wolves“, kas joje žaidžia ir panašiai. 

O aikštelėje… Užtenka pasižiūrėti į statistinius rodiklius (juokiasi). Jis yra į taškus orientuotas žaidėjas, kuris mums gali laimėti nemažai rungtynių. Kartais atrodo, kad pagal savo galimybes turėtų žaisti dar aukštesniame lygyje.“

Kuzminsko galingą startą Izmiro komandoje kiek apkartino atsinaujinę dvigalvio šlaunies raumens skausmai. „Pinar Karšiyaka“ oficialiai skelbė apie įplyšimą ir iškritimą 2-3 savaitėms. 

Praėjus maždaug savaitei Lietuvos rinktinės nario sugrįžimas ant parketo buvo sutiktas su nuostaba.

„Galima buvo netgi nekomunikuoti to, šiek tiek atsinaujino, buvo patempimas, o ne įplyšimas, – tinklalapiui BasketNews komentavo Kuzminskas. – Buvo rašoma, kad nežaisiu ir 3 savaites, bet nieko panašaus, pavyko atsistatyti labai greitai.

Manau, kad iki kitos vasaros taip ir nesusitvarkys iki galo, nes raumeniui reikia daug laiko. Laiko nebuvo nei prasidėjus rinktinei, nei ypač dabar. Reikia dirbti ir prižiūrėti papildomai.“

Ar buvo svarstymų dėl važiavimo į rinktinę?

„Tokių patarimų buvo iš klubo, bet man asmeniškai nėra svarstymų žaisti rinktinėje ar ne – rinktinė yra šventas reikalas. Niekada negali žinoti, kada bus paskutinis kartas, kad ir kaip liūdnai skambėtų. Kol galėsiu, kol kvies, visada žaisiu, – sakė Kuzminskas. – Normalu, kad klubai žiūri į žaidėjų sveikatą, jie yra tavo darbdaviai, moka pinigus ir jiems yra aktualu, kad žaistum, ypatingai, kai esi vienas iš svarbesnių žaidėjų. Raudonų vėliavų niekas nekėlė, bet tiesiog pasiteiravo, ar tikrai noriu važiuoti.“

Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas
Nuotr. Erikas Ovčarenko/BNS

Rinktinės vairą langams perimantis Kęstutis Kemzūra sureagavo į traumos pranešimą ir susisiekė su puolėju, kuris užtvirtino apie savo atvykimą į stovyklą. Į ją buvo pakviesti 14 krepšininkų.

„Varžovai laukia gan stiprūs, bet mūsų rinktinė, manau, yra truputį pasilpnėjusi nuo praeitų kartų, – kalbėjo Kuzminskas. – Išskirčiau Arno Butkevičiaus nebuvimą. Jis anksčiau galėdavo padėti, bet šiuo metu negali. Tai – pirma pavardė, kuri iškyla galvoje. Per langus labai svarbus yra rinktinės tęstinumas, kad būtų kuo daugiau žaidėjų, kurie anksčiau žaidė kartu, nes nėra laiko pasiruošti.“

Lietuva penktadienį Panevėžyje stos į mūšį su Prancūzija, o pirmadienį išvykoje su Juodkalnija.

Lietuvoje lankysis pasaulį savo talentu kaustantis 18-metis Victoras Wembanyama.

„Apie daug ką būna perspaustas dėmesys, bet manau, kad apie jį tikrai nėra perspausta. Talentas, kuris gimsta nežinau, per kiek metų. Žiauriai smagu ir tikiuosi, kad jis atvažiuos. Bus galimybė gyvai pamatyti. Tikrai yra žvėriukas ir ateityje bus superžvaigždė. 

Smagu, kaip jis tvarkosi su tuo dėmesiu. Skaičiau jo interviu ir jis visą laiką pabrėžia, kad dar nieko nepasiekė ir viskas yra priešakyje. Tokių metų ir gaudamas tokį dėmesį, panašu, yra savo rogėse.“

„BasketNews.lt podkastas“:

Komentarai:
vietoj Lukusiono kitais metais gales i žalgiri atvaryt 3-4 žaist . Pagal savo sugebejimus gan pogus zaidejas jei ir gauna turkijoje nemanau kad daugiau 350k .
2022-11-07
-10
Atsakyti
Nu
ta pati norėjau parašyti +
2022-11-08
-1
Atsakyti
Tiske
atvare nes nori wembanyamos parasa pasiimt
2022-11-07
-12
Atsakyti
UspasPsichas
I zalgiri ji.
2022-11-07
+14
Atsakyti
Ty
kur jis tau eurolygoje gali zaist.jei is vis nepasigina.Bet kitais metais zais Žalgiryje
2022-11-07
-12
Atsakyti
Kuzia atrodo tik artėjant po truputį karjerai į pabaigą įgavo tos drąsos,kurios mes sirgaliai laukėme jo visą karjerą.Kokį gerą EČ jis turėjo,tritaškius pradėjo stabiliai gerai pataikyti,matosi galiausiai tas pyktis jo akyse,ko visada trūkdavo.Gaila kažkiek,kad tik dabar jis toks tapo,bet geriau vėliau,nei niekada.Jo rinktinėje labai reikės ir dėkui jam,jog sutiko atvykti.
2022-11-07
+18
Atsakyti
vėl šitas
2022-11-07
-6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.