Tadas Sedekerskis prie vyr. trenerio Joano Penarroyos sulaukia daugiausiai žaidimo laiko per karjerą Vitorijoje ir Eurolygoje asmeniškai fiksuoja geriausius rodiklius – 7,1 taško, 3,9 atkovoto kamuolio ir 10,6 naudingumo balo. Lietuvis akcentuoja „Žalgirio“ pavyzdį, kaip „Baskonia“ nereikėtų švaistyti taškų Eurolygoje.

Nuotr.: Žalgiris.lt
Nuotr.: Žalgiris.lt
Nuotr.: Žalgiris.lt
Nuotr.: Žalgiris.lt
Nuotr.: Žalgiris.lt
Nuotr.: Žalgiris.lt
Nuotr.: Žalgiris.lt
Nuotr.: Žalgiris.lt
Nuotr.: Žalgiris.lt
Nuotr.: Žalgiris.lt

Tadas Sedekerskis per Vitorijos „Baskonia“ ataką pasislinko į aikštės šoną, iš kurio stebėjo, kuo viskas baigsis kamuolį valdant Markusui Howardui.

Ispanijos klubo siautulys mėgino atitrūkti nuo Arno Butkevičiaus ir susikūrė progą tolimam metimui. Sedekerskis pamažu vis labiau traukėsi į kampą ir išlaukęs momento prakirto pagal galinę liniją. 

Kamuolį akimis sekęs Ulanovas stovėjo atsisukęs nugara ir pražiopsojo „Baskonia“ lietuvį. 

Tadas pakilo „Žalgirio“ baudos aikštelėje ir būnant šalia trims Kauno komandos žaidėjams viena ranka sugrūdo kamuolį iš viršaus.

„Ulė turbūt užmiršo prieš ką ginasi, – tinklalapiui BasketNews šypsodamasis po „Baskonia“ pergalės 93:73 sakė Sedekerskis. – Gal kažkiek keista, nes turbūt lietuviai geriau nei bet kas žino mano žaidimą, kad lipu ant kamuolių. Puolime vis tiek nesu labai daug kur išnaudojamas, tad reikia galimybių ieškotis pačiam.“

24-erių puolėjui prireikė tik akimirkos išnaudoti atsivėrusiai erdvei, jog sukurtų vieną gražiausių rungtynių akimirkų.

Tuo pačiu ji puikiai iliustruoja iš Nidos kilusio tautiečio progas į puolimą orientuotoje „Baskonia“ komandoje: tenka medžioti galimybes išsimesti antraisiais šansais ar sulaukus savo eilės po būrio Vitorijos ekipos žaidėjų.

Sedekerskis dėjimu pelnė vienintelius taškus iš žaidimo, prie kurių vėliau pridėjo taiklią baudą ir įmetė 3 taškus. Aukštaūgis savo statistikos eilutę pildė sau įprastu darbu gynyboje ir išvesdamas kitus į puolimo erdves.

Lietuvis perėmė 4 kamuolius iš „Žalgirio“ ir užfiksavo naują asmeninį karjeros rekordą Eurolygoje. Prie viso to, jis atkovojo 3 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir taip surinko 10 naudingumo balų per 24 žaidimo minutes. 

Baskai į ilgąją pertrauką išėjo atsilikdami 42:44, bet antroje mačo pusėje savo gynyba išbalansavo „Žalgirį“ ir per trečią bei ketvirtą kėlinius surinko net 51 tašką.

Pakiliai beveik 8 tūkst. žiūrovų akivaizdoje finišavusi „Baskonia“ tokiu būdu kauniečiams išrašė didžiausią sezono pralaimėjimą 20 taškų skirtumu (73:93).

„Labai džiaugiamės antros pusės gynyba, – iškart po mačo sakė Sedekerskis. – Manau, tai buvo labai svarbu, nes „Žalgiris“ – labiau gynybinio tipo komanda. Jie demonstruoja darbinį krepšinį, stengiasi, kovoja, o mes atvirkščiai – norime pulti, ir visiškai nenorėjome gintis. 

Bet treneris Joanas Penarroya akcentuoja tai beveik visą mėnesį, kad turime gintis. Manau, jog supratome tai nuo rungtynių su „Monaco“ (praėjusią savaitę pralaimėta 74:79 – aut. past.) ir antroje pusėje su „Žalgiriu“ gynėmės labai gerai. Tai – vienintelė priežastis, kodėl pavyko pasiekti pergalę.“

Dešimtuosius metus „Baskonia“ priklausantis Sedekerskis tarpsezoniu Vitorijoje vėl sutiko naują vyr. trenerį. Klubas po sezono atsisveikino su Nevenu Spahija ir vairą patikėjo Joanui Penarroyai.

Puolėjas iš Lietuvos prie šio stratego per karjerą Eurolygoje ir ACB sulaukia daugiausiai žaidimo laiko, o jį konvertuoja į geriausius rodiklius atstovaujant „Baskonia“ klubui.

Eurolygoje – 7,1 taško, 3,9 atkovoto kamuolio ir 10,6 naudingumo balo per 20 žaidimo minučių. 

ACB čempionate vidurkiai siekia 7,1 taško, 5,6 atkovoto kamuolio, 1,9 rezultatyvaus perdavimo ir 12 naudingumo balų per 22 žaidimo minutes. Pataikymas iš toli Ispanijos pirmenybėse – 47,1 proc. (8/17).

„Visą laiką kartoju, kad man reikia tų minučių, – bendraudamas su tinklalapiu BasketNews išskyrė Sedekerskis. – Nėra ko slėpti, treneris suteikia minučių, o man pavyko įrodyti, kad galiu žaisti trečioje ir ketvirtoje pozicijose.

Lygiai taip pat, kaip ir šiose rungtynėse su „Žalgiriu“ – neturėjau savo metimų. Vienose rungtynėse pavyksta užpulti daugiau, kitose mažiau, bet stengiuosi niekada neužmiršti savo vaidmens. 

Manau, kad šita komanda turi daug talentingų žaidėjų puolime ir dažnai pamirštame juodą darbą. Stengiuosi pridėti šitą dalelę nuo savęs. Treneris mato tai ir kol kas viskas klostosi neblogai.“

„Baskonia“ vasarą pasipildė Markusu Howardu (vid. po 15,6 tšk.) ir Dariusu Thompsonu (12,6 tšk.), kurie debiutavo Eurolygoje ir iškart tapo komandos lyderiais.

Estas Maikas Kotsaras (11,8 tšk.) sezono starte tapo atradimu, klube liko vedliai Mattas Costello (10,4 tšk.) ir Rokas Giedraitis (9 tšk.).

Snaiperis Daultonas Hommesas atvyko iš G lygos ir pirmąkart rungtyniauja Europoje. Jis ACB čempionate per 15 minučių renka po 10,3 taško, tritaškius realizuodamas 53,6 proc. taiklumu (15 iš 28).

Prie viso to, Vitorijos komanda spalio pabaigoje susigrąžino NBA neįsitvirtinusį Pierria Henry. Puolimo talento – į valias ir tai teoriškai dar labiau mažina Sedekerskio galimybes sulaukti progos puolime.

„Ką padarysi, yra to talento puolime pradedant nuo Howardo ir baigiant Costello, Giedraičiu, – sakė Sedekerskis. – Kur pažiūrėsi, visi nori užpulti. Gal kartais net dėl to mums pritrūksta koncentracijos, nes visi nori įmesti, ir nedaug kas nori gintis. 

Turėjau gerų rungtynių, kai pelniau taškų. Eurolygos sezonas – ilgas, ir bus visko.“

Pergalė prieš „Žalgirį“ baskams tapo penktąja Eurolygoje per devynis turus. Vitorijos ekipa startavo laimėdama triskart paeiliui, bet paskui net 26 taškais (61:87) pralaimėjo Vilerbano ASVEL ekipai.

Po tokio antausio namie atsitiesta Tel Avivo „Maccabi“ nušluojant 116:87. Užkurtas uraganas puolime padiktavo naują baskų visų laikų rezultatyvumo rekordą Eurolygoje (prieš tai buvo 114 taškų).

Dar po savaitės Atėnuose 83:98 nusileista turnyro pradžioje lentelės apačioje besirikiuojančiai „Panathinaikos“.

Sedekerskis apie tokį komandos bangavimą pasidalijo asmenine įžvalga.

„Reikia pažiūrėti mūsų amžiaus vidurkį ant popieriaus ir patirties stoką, – kalbėjo „Baskonia“ lietuvis. – Komandoje daug naujų žaidėjų, vėl naujas treneris. Manau, kad įsivažiuosime. Turime išmokti geriau įvertinti varžovą ir nedalinti tokių taškų kaip buvo prieš ASVEL ar Atėnų „Panathinaikos“. 

Tikrai turime geriau sužaisti tokias rungtynes, ką pademonstravo „Žalgiris“ ir ko mes nesugebėjome pademonstruoti. Turime keletą blogų rungtynių dabar, bet susikaupėme ir prieš tokią komandą kaip „Žalgiris“, kuris yra ant bangos, žaidėme tikrai neblogai.“

Į teigiamą pergalių balansą (5-4) grįžusi „Baskonia“ susilygino laimėjimais su „Žalgiriu“ (5-4). Įpusėjus dvigubai Eurolygos savaitei abi komandos kartu su Tel Avivo „Maccabi“ (5-4) rikiuojasi 6-8 vietose.

Praėjusį sezoną „Baskonia“ per 28 turus laimėjo 12 kartų ir liko dešimta. 

Kokios yra šio sezono Vitorijos komandos ambicijos?

„Visi daug kalba apie tas ambicijas, o komandos lubų niekas nežino, – tinklalapiui BasketNews komentavo Sedekerskis. – Patys pamatysime. Kiek norėsime, kiek daug darbo įdėsime. Sezonas – labai ilgas su daug duobių. Svarbu neužstrigti ir eiti į priekį. Tos lubos… Kas gali žinoti – gal finalinis ketvertas, o gal paskutinė vieta Eurolygoje. Turime dirbti sukandę dantis, nes esame jauna komanda.“

„Baskonia“ Eurolygos dvigubą savaitę uždarys penktadienio išvykos rungtynėmis su lietuviškąja „Barcelona“ (6-3).

Kazio Maksvyčio komentaras po rungtynių su „Baskonia“:

Edgaro Ulanovo komentaras po rungtynių su „Baskonia“:

Komentarai:
Visokiems anonimams giedriams - ką jūs gero gyvenime tokių metų būdami pasiekę?24 m, kontraktas (nemenkas) su elitine komanda, na ne Dončičiaus talentas, bet žaidžia žmogus, nuoširdžiai logiškai sklandžiai lietuviškai (atsisžvelgiant kad išsilavinimo neperdaugiausiai gavo, nuo 15 m profo karjera Ispanijoje) viską komunikuoja, šiek tiek jį žinau - šaunuolis, vamos Tadai
2022-11-25
+2
Atsakyti
Anonimas
pilna grybu zalgiryje ir be sedekerskio
2022-11-25
-5
Atsakyti
Wolves
filipinas dar ne taip deda ir ka?
2022-11-24
+2
Atsakyti
Anonimas
viena karta idejo i kase ir zvaigzde taip dejimas grazus o daugiau kaip ir nieko rimto is jo eilinis vidutiniokas
2022-11-24
-2
Atsakyti
Kaip as noreciau Sedekerskio Zalgiryje, idealus sf-pf zaidejas, atletiskas, ginybiskas ir turintis potencialo puolime, bet panasu kad keliasi kaina ir jau bus velu....
2022-11-24
+4
Atsakyti
Visiskai nenoreciau jo Zalgiryje, visiska vidutinybe, visiskas role playeris, kokiu jau turime, gynyboje visi nuo jo atsitraukia, puola vos ne 4 pries 5, metimo nerasta, toks smits zymiai geresnis, o kaina vos ne panasi
2022-11-24
+4
Atsakyti
Gizmo
Na bent Žalgiris is siu rungtyniu tures medziagos analizuot savo klaidas ir jas taisyt ateičiai.
2022-11-24
+7
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.