Kauno „Žalgirio“ dublerių trenerį Vytautą Pliaugą nustebino Jure Zdovco treniruotės, kuriuose pagrindinė komanda žaisdavo 5 prieš 5 su dublerių žaidėjais. 

Nuotr.: G. Šiuparys
Nuotr. G. Šiuparys

Kauno „Žalgirio“ dublerių sezono startas „7bet-NKL“ pirmenybėse – istorinis. Jaunieji žalgiriečiai sezoną pradėjo laimėdami pirmąsias 13 rungtynių, o po 18 turų turi 16 pergalių. Tai – geriausi skaičiai „Žalgirio-2“ istorijoje.

Komandą į neregėtas aukštumas atvedė antrus metus prie dublerių vairo stovintis strategas Vytautas Pliauga. Alytuje gimęs specialistas teigia, kad savo auklėtiniais jis tikėjo dar prieš sezoną.

„Kiekvieną sezoną pradedi su šiokiu tokiu nerimu, tačiau tikėjimas taip pat visada yra. Komandoje yra tęstinumas, vaikinus pažįstu jau kurį laiką, aš jais labai tikėjau ir tikiu. Matome, kad kol kas viskas yra gerai“, – tinklalapiui BasketNews pasakojo jaunųjų žalgiriečių vairininkas.

Tarp tų vaikinų ryškiausiai spindi Motiejus Krivas (13,8 tšk., 11,7 atk. kam., 24,2 naud. bal.), Gytis Nemeikša (12,1 tšk., 6,1 atk. kam., 17,4 naud. bal.) ir Liutauras Lelevičius (14,2 tšk., 16,3 naud. bal.).

18-metį Krivą Pliauga treniruoja dar nuo tada, kai šiam jaunuoliui buvo 14 metų. 19-metis Lelevičius Pliaugos treniruotes kremta jau ketvirtąjį sezoną, Nemeikša – taip pat ketvirtąjį.

Pliauga vis dar yra jaunas treneris, jam – 38-eri. Tačiau strategas trenerio duoną kremta jau ne pirmi metai ir kelias iki „Žalgirio“ dublerių buvo netrumpas.

Trenerio karjerą alytiškis pradėjo Kauno technologijų universiteto (KTU) komandoje. Iš pradžių jis buvo žaidžiantysis treneris, o vėliau atsistojo ir su kostiumu šalia aikštelės.

Su KTU komanda 2014-2015 m. sezone iškovotas Regionų krepšinio lygos (RKL) B diviziono sidabras, 2015-2016 m. – RKL A diviziono auksas, o vėliau dveji metai praleisti NKL čempionate, po jų – 2018 metais atėjęs pasiūlymas prisijungti prie „Žalgirio“ sistemos. 

Nuotr. D. Lukšta

Šį sezoną metami dvitaškiai

55%
23,9
Pataiko: 23,9
Taiklumas: 55,3%
Vieta lygoje: 2
Geriausias pasiekimas: 32
Blogiausias pasiekimas: 14
Daugiausia pataiko: Motiejus Krivas

Iš pradžių Pliauga ėmėsi vyr. trenerio darbo su „Žalgirio-3“ komanda RKL bei tuo pačiu asistavo tuo metu antroje lygoje dublerius treniravusiam Arvydui Gronskiui. Taip jis praleido trejus metus, kuriuos vainikavo 2021 metais iškovoti RKL B diviziono bronzos medaliai.

Toje RKL komandoje be Krivo ir Lelevičiaus taip pat žaidė Kajus Kublickas, Nedas Montvila, Dominykas Butka, Dovydas Butka ir Emilis Bartninkas, kuriuo šiuo metu taip pat žaidžia antroje „Žalgirio“ komandoje.

Tais pačiais 2021 metais Pliauga gavo šansą stoti prie pagrindinės jaunimo komandos, o šį sezoną jo auklėtiniai ėmė dominuoti.

Treneris interviu BasketNews papasakojo apie puikaus sezono starto priežastis, trenerio karjeros pradžią, Motiejaus Krivo ir Liutauro Lelevičiaus išskirtines savybes ir darbą su skirtingais pagrindinės „Žalgirio“ komandos treneriais.

– Treneri, Gytis Nemeikša sakė, kad geros sezono pradžios priežastis – komandos tęstinumas ir gera chemija tarp žaidėjų. Kokias šios komandos stiprybes išskirtumėte iš trenerio perspektyvos?
– Jų galima vardinti labai daug. Tikrai pritariu tęstinumui. Manau, prisideda viskas – disciplina, trenerių kolektyvas, žaidėjų noras. Susideda labai daug detalių, laikomės tam tikrų taisyklių, žaidėjai mumis tiki ir turime atitinkamą rezultatą, tačiau tai tik pradžia, negalime sustoti. 

– Dirbate su Motiejumi Krivu ir Liutauru Lelevičiumi, kurie laikomi vienais perspektyviausių Lietuvoje. Jų augimo procesą matėte nuo „Žalgirio-3“ komandos laikų. Kuo šie jaunuoliai yra išskirtiniai?
– Taip, mačiau beveik visą jų augimo procesą. Rezultatai neateina iš karto, dauguma jaunų žaidėjų tikisi juos pasiekti per greitai. Norint jų pasiekti, susideda labai daug detalių, Motiejus ir Liutauras tą supranta. Labiausiai išskirčiau jų žingeidumą, tai – labai svarbi savybė. Jei žaidėjas nėra žingeidus gali jį mokinti, kiek nori, nieko nesigaus. Visi informaciją priima skirtingai, tačiau žiūri į juos ir matai, kad jie tavęs atidžiai klausosi ir paskui naudojasi jiems suteikta informacija. Tikrai išskirčiau jų norą, žingeidumą ir profesionalumą.

– Jie vis daugiau yra integruojami į pagrindinę komandą. Ar sugrįžus į dublerių ekipą jaučiasi jų patobulėjimas ir lyderystė? 
– Faktas, labai jaučiasi. Jiems integracija į pagrindinę komandą duoda be galo daug. Teko ir pačiam dalyvauti pagrindinės komandos treniruotėse prieš sezoną. Aukštas lygis, visiškai kitoks fiziškumas ir visai kitoks požiūris į net ir smulkiausias detales. Natūralu, kad jie su pagrindine komanda tobulėja greičiau. Apskritai, labai patinka jų požiūris. Grįžus į dublerius jie nesijaučia geresni, nėra požiūrio, kad jie yra pagrindinės komandos nariai ir yra kažkuo viršesni. Jie vis tiek dirba maksimaliai, tai yra labai džiugu.

– Minėjote, kad buvote pagrindinės komandos treniruotėse prieš sezoną. Ar vyksta integracija sezono metu?
– Vyksta, nueiname pasižiūrėti jų treniruočių, apie procesą pasikalbame su treneriais, apsitariame. Žinoma, ne visada pavyksta, kartais dubliuojasi rungtynių ir treniruočių laikai, vyksta dvigubos savaitės. Bet esant galimybei tikrai yra vykdoma integracija, esu patenkintas esama situacija. 

– Šį sezoną dirbate su Kaziu Maksvyčiu, praeitą sezoną didžiąją sezono dalį dirbote su Jure Zdovcu. Ar jaučiasi skirtingas dėmesys jaunimui iš lietuvio trenerio ir užsieniečio trenerio? 
– Na, lietuvis yra lietuvis. Jaučiasi, kad Kazys dabar tikrai ir padeda, ir pamokina, ir rūpinasi. Tačiau būdavo ir prie Zdovco, pavyzdžiui, Jure suorganizuodavo treniruotes, kai 5 dubleriai žaidžia prieš 5 pagrindinės komandos žaidėjus ir vyksta toks sparingas. Tai buvo netikėta, tačiau labai patiko toks sprendimas iš Jurės pusės. Kaip ir minėjau, dabar esame labai patenkinti gaunamu dėmesiu.

– Pagrindinę komandą treniruojant Šarūnui Jasikevičiui, stovėjote prie „Žalgirio-3“ komandos vairo. Ar teko padirbėti su Šarūnu?
– Taip, iš tikrųjų labai daug iš jo mokiausi ir pasiėmiau labai daug dalykų. Apskritai iš visų trenerių stengiuosi kažko pasiimti. Šarūno darbas man labai įstrigo. Didžiausią įspūdį darė visa jo sistema – be galo didelė disciplina, koncentracija ir taisyklės treniruočių metu, didžiulis dėmesys į visas detales. Iš jo pasisėmiau labai daug. 

Nuotr. D. Repečka

– Trenerio karjerą pradėjote sąlyginai anksti. Ar jau iš seniau žinojote, kad norite būti treneriu?
– Iš tikrųjų tai viską nulėmė trauma. Dar žaisdamas KTU būdavau žaidžiančiuoju treneriu, tačiau nebuvo lengva, nes sunku prašyti dalykų, kurių pats negali padaryti aikštelėje. Vėliau gavau riešo traumą, reabilitaija truko 6 mėnesius, gavau pasiūlymą tapti treneriu ir jį priėmiau nedvejodamas. Iš pradžių nežinojau, ar noriu būti žaidėju, ar treneriu, ar fizinio rengimo treneriu, bet, kad ateitį sieju su krepšiniu, žinojau visada.

– Kaip sulaukėte pasiūlymo iš „Žalgirio“ sistemos?
– 
Prisimenu, kad KTU salėje vyko moksleivių krepšinio lygos finalo ketvertas, buvau atėjęs jo pažiūrėti. Prie manęs priėjo Robertas (Javtokas) ir pasakė, kad turi mano telefono numerį ir nori su manimi pasikalbėti. Po kiek laiko susiskambinome ir susitikome, jis pateikė pasiūlymą, o aš iš karto sutikau, buvo netikėta.

– Kokios sąlygos yra sudaromos jaunimo komandoms „Žalgirio“ sistemoje?
– Čia yra pats a
ukščiausias lygis, suteikiamos visos sąlygos, ko paprašai – tą gausi. Sąlygos tikrai yra sudarytos pačios geriausios, negalime prie nieko prikibti ir kuo skųstis. Viskas padaryta taip, kad priklausytų nuo mūsų pačių darbo, viskuo kitu yra pasirūpinta.

– Kaip įvyko perėjimas iš „Žalgirio-3“ ekipos į dublerių komandą? Buvote Gronskio asistentu, ar jam palikus klubą žinojote, kad perimsite jo vietą? 
– 
Aš apie tai apskritai negalvoju, tiesiog stengiuosi, dirbu, darau ką galiu kiekvieną dieną. Viskas turi įvykti palaipsniui, negali iš karto per daug užsišokti. Vaikinus jau pažinojau, žinojau jų galimybes, labai džiaugiuosi gavęs šansą, bet reikia nenustoti stengtis ir tobulėti, nes jei pasijausi per geras – gyvenimas nubaus.

– Perėmus dublerių vairą, kartu su jumis į komandą atėjo ir didžioji dauguma žaidėjų iš jūsų treniruotos „Žalgirio-3“ komandos. Kiek tai palengvino darbo pradžią? 
– Tai padėjo, trečioje komandoje buvau jų vyr. treneriu, jie žinojo mano filosofiją ir ko iš manęs tikėtis, o aš pažinojau juos iš puikiai žinojau jų galimybes ir stipriąsias puses. 

– Tomas Masiulis ne vienerius metus dirbo dublerių ekipoje, o vėliau perėjo į pagrindinę komandą, kur tapo asistentu. Ar toks variantas domintų ir jus? 
– 
Tai yra svajonė ir siekiamybė. Natūralus procesas, reikia dirbti, stengtis ir įdėti visą save kiekvieną dieną, normalu, kad pagrindinė komanda yra tikslas. O tokie pavyzdžiai – didžiulė motyvacija.

– Ar turite savo trenerį idealą, į kurį lygiuojatės? 
– Vieną trenerį išskirti būtų sunku, l
abiau ne treneris, o treniravimo stilius. Tikrai labai daug stebiu tą patį Šarūną, Željko Obradovičių, Dimitrį Itoudį. Mėgstu sistemingą krepšinį, patinka atkreipti dėmesį į visas detales, stebiu ir tai pritaikau pats.

Komentarai:
geras treneris
2022-12-12
-12
Atsakyti
asvelio ultra
sunkesnis kelias, kai tevas nera zk akcininkas ir 1 skambuciu molio motiejui darbo ir posto negauni...
2022-12-11
-9
Atsakyti
asvelio ultra
sunkesnis kelias, kai tevas nera zk akcininkas ir 1 skambuciu molio motiejui darbo ir posto negauni...
2022-12-11
Atsakyti
....
jis jau senokai turėjo būti Žalgirio pagrindinėje asistentu (bet yra žmonės kurie be nusipelnimo greičiau kopia laiptais aukštyn). tokio kaip Pliauga reikia dar paieškoti 24/7 atsidavęs darbui, aišku jei Žalgiris jį pakeltų į pirmą komanda tai vargu ar atrastu kas jį galėtų pakeisti dubleriuose! superinis treneris ugdant Lietuvos geriausius! keep up!
2022-12-11
-14
Atsakyti
Gizmo
ka is tokio šariaus galima pasiimti?visu laiku labiausiai pervertintas treneris.siaip net liezuvis nesivercia ji vadinti treneriu gal kokiu labiau; tuštybė,zmogus apie nieką ....
2022-12-11
-7
Atsakyti
Gizmo
nusmurges abduli, nezinau ka dirbi ,bet ka bedirbtum tu jau daugiau pasiekes ir daugiau naudos atnesei, nei gumos metytojai i skyle
2022-12-11
-7
Atsakyti
Pagarba
Gero vėjo sėkmingai finišuojant!
2022-12-11
-8
Atsakyti
Pavardė
Reikia karjerą daryti kaip Saboniukas. Talentas...
2022-12-11
+5
Atsakyti
esvarbu
Saboniukas nerealus treneris,pasamdytas mokinti aukstaugius krepsinio paslapciu,kuriu pata per visa gyvenima neiismoko
2022-12-11
+7
Atsakyti
sistemos pamokeles online
pagal "Sistema ™©" svarbiausia yra ne megautis krepsiniu, o kenteti
2022-12-11
-16
Atsakyti
1
megautis gali kieme, o ne darbe. ar tiek yra sunku suprasti? kodel dabar sistema hujovai? visi turi sistema. ar tai laisvai zaisti ar tai pagal plana, svarbiausia koks susitarimas! dabar ateina direktorius ir pasako padaryti ta ar ana siandiena, o tu sakai, ne, nedarysiu, man tokia sistema netinka, padarysiu, graziau, ne iki galo viska ivykdysiu, bet tik kita savaite, nes tavo galva taip geriau. pasekmes pats supranti, ta pacia diena out. o su krepsininku dideliais kontraktais sunku, sunku ir juos nutraukti, kompensacijos ir panasiai. lieka rekt ar siaip nusodinti kaip koki rice kai barca liepe su dubleriais treniruotis uz mazdaug 1.5mil. tu matai tik ledkalnio virsune kaip mazvaikis, nesupranti jog daug dalyku susideda i viena klubo sistema kaip jis veikia. nuo gm iki masazuotojo, visi dirba pagal nusistovejusia tvarka(sistema). gal dabar ta savoka geriau suprasi
2022-12-11
+10
Atsakyti
noretume isvysti interviu su eriku kuciausku
2022-12-11
+7
Atsakyti
Hehe
kaukoliukas
2022-12-11
Atsakyti
nors jaunas bet dar vienas "detaliu" gerbejas is praejusio amziaus krepsinio
2022-12-11
-4
Atsakyti
Labai geras treneris,puikiai tinkantis Žalgirio dubleriams.Ne vienus metus dirbęs organizacijoje,todėl ir gavosi toks lengvas įsiliejimas.Buvo netikėta,kai Gronskį atleido ir kai kurie skeptiškai žiūrėjo į Pliaugos atėjimą.Tačiau savo darbu jis visus nutildė ir dabar komanda atrodo sunkiai sustabdoma.
2022-12-11
+11
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.