Kemzūra – apie riziką prieš Wembanyamą ir planą prieš prancūzus

Tomas Vanagas
BasketNews vyr. redaktorius iš Trelazo (Prancūzija)
2023-02-25 21:50

Kęstutis Kemzūra teigė, kad prieš Victorą Wembanyamą svarbiausia yra žaisti drąsiai ir su kontaktu. 

Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA
Nuotr.: FIBA

Prancūzijoje, Anžė mieste įsikūrusi Lietuvos rinktinė pasitinka paskutines pasaulio čempionato atrankos rungtynes, kuriose susidurs su prancūzų nacionaline komanda.

Lietuviai penktadienio popietę Prancūzijos sostinę pasiekė lėktuvu, o į 300 kilometrų nuo Paryžiaus nutolusį Anžė miestą keliavo traukiniu. Taip mūsiškiai penktadienį kelionei skyrė visą dieną.

„Žinojome, kas laukia, viskas vyko gana sklandžiai. Tai yra mūsų darbo dalis. Keliavome visą dieną, sklandžiai, bet, žinoma, tai vargina ir jėgų neprideda“, – po Lietuvos rinktinės treniruotės Prancūzijoje sakė treneris Kęstutis Kemzūra.

Nors abi komandos jau užsitikrinusios vietą planetos pirmenybėse, vietos žiūrovus ši dvikova vis tiek itin sudomino. Į greta Anžė esančiame Trelazo miestelyje pastatytą 5 tūkst. žiūrovų talpinančią „Loire“ areną per pirmąsias dvi prekybos valandas buvo išpirkti visi bilietai.

Lietuvos ir Prancūzijos dvikova įvyks sekmadienį Trelazo mieste, rungtynių pradžia – 19 val. Lietuvos laiku. Abi komandos turi po 9 pergales, tad nugalėtojas užims pirmąją vietą grupėje.

– Turėsite vienintelę taktinę treniruotę prieš rungtynes. Kiek kelionė keitė treniruočių grafiką?
– Mes ją ir turėjome turėti. Negali per daug daryti, pakeitėme ir sudėjome akcentus, varžovas laukia kitoks. Norime žinoti, ką reikia atakuoti, išsiaiškinome, kaip norėsime gintis. Vakar žinojome, kad neturėsime galimybės treniruotis, visą dieną paskyrėme kelionei. Šiandien ryte vyrai viešbutyje padarė mankštą su fizinio rengimo treneriu, prasijudino, kad būtų pasiruošę vakarinei treniruotei. Esame pasiruošę tiek, kiek esame. Rytoj dar turėsime rytinį pamėtymą.

– Rytoj laukia kova dėl pirmosios vietos grupėje, kiek tai sureikšminate?
– Aš vyrams tai paminėjau, kad mums tai yra svarbu. Rungtynių metu apie tai nelabai galvosime, bet tai yra papildoma motyvacija. Koncentruosimės į žaidimą ir įvykius aikštelėje.

– Kokie yra pagrindiniai akcentai prancūzų žaidime?
– Visi matėme, kad tai yra atletiška komanda. Jie turi gerų, atletiškų ir talentingų žaidėjų bei kylančią žvaigždę Victorą Wembanyamą. Turi veteraną Andrew Albicy, kuris žaidžia labai naudingai, agresyviai presinguoja kamuolį, išardo varžovų puolimą. Yra ir Sylvainas Francisco, kuris mus baudė Panevėžyje. Visų sustabdyti tikriausiai neišeis, tačiau stengsimės limituoti individualius veiksmus. Bus labai svarbu neduoti papildomų taškų, ko mums nepavyko padaryti pirmajame tarpusavio susitikime. Turėsime gerai padirbėti, nes jie turi gerus kūnus ir atletiškumą. Privalėsime kautis, nėra kito kelio. Turėsime būti susikoncentravus ir kovoti dėl kiekvieno kelio.

– Mače su Čekija prancūzai sunkiai startavo, tačiau perlaužė susitikimo eigą ir laimėjo, kaip jie atrodė tose rungtynėse?
– Kai išeini nesusikaupęs, laisva pavara, joks varžovas tau neatleis, panašiai buvo ir prancūzams su Čekijos rinktine. Treneris galiausiai juos išjudino, tai yra patyręs treneris. Jie savo agresyvumu ir intensyvumu tiesiog uždarė čekus, jie nieko nebesusikūrė. Gynyba bus labai svarbi, mes ta akcentuojame, bet bus labai svarbus ir puolimas. Svarbu, kaip kursime sau progas, ir kaip jas realizuosime, nes nuo to priklausys ir mūsų gynyba, ar jie turės progų bėgti į greitą puolimą.

– Jau turite patirties su Victoru Wembanyama. Kaip reikia žaisti prieš jį?
– Jis yra labai unikalus ir talentingas žaidėjas, labai aukštas ir daro daug dalykų, tačiau manau, kad jo silpna vieta yra jo silpnas kūnas. Turime žaisti su kontaktu, kai yra kontaktas, neišeina panaudoti savo atletiškumu. Tikriausiai, kad rizikuosime prie tritaškio linijos, svarbu, kad nepridėliotų mums per galvas ir nenusiimtų per daug kamuolių. Nesakau, kad visiškai atiduosime tritaškius, ranką pakelsime, tačiau taikysime riziką.

– Prieš čekus Prancūzija padarė 11 blokų, kiek jie yra specifinė komanda, ir kaip reikia keisti savo žaidimą žinant, kad jie pasiekia daug išmestų metimų?
– Reikia į tai atsižvelgti. Mes galime pasakyti, kad žaiskite kitaip, tačiau reikia suprasti, kad žaidžia krepšininkų įpročiai. Taip, šita komanda tuo ir išsiskiria, kad yra atletiška ir turi daug ūgio, o tai palengvina jų darbą gynyboje. Mes turime susikurti progas, sutraukti gynybą ir prieš tą patį Wembanyamą eiti agresyviai į kuną arba rasti laisvos komandos draugą ant tritaškio. Mūsų gyvenimas labai palengvėtų, jei gerai pataikytume tritaškius.

– Atsivežėte 12 žaidėjų, ar visi bus pasiruošę rungtynėms? 
– Pagal dabartinę situaciją atrodo, kad taip. Treniruotėje dalyvavo visi. 

„Basketnews.lt podkastas“:

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.