Nuotr.: Getty Images via AFP – Scanpix
Nuotr. Getty Images via AFP – Scanpix

Tęsiantis JAV studentų krepšinio čempionato finaliniam etapui norisi užsilaikyti prie NCAA (Nacionalinės koledžų atletų asociacijos) finansų ir jų skirstymo sistemos. Nes yra daug įdomybių. Ypač dėl to, kad krepšinis šioje sistemoje yra viena svarbiausių dalių.

Apskritai, JAV studentų sporto komercinis mastas neturi analogų pasaulyje. Tačiau pastaruoju metu ilgus metus veikusi sistema atsidūrė savotiškame pereinamajame etape. Ir... finansinėje krizėje. Kodėl? Pažvelkim.

Žinia, kad į NCAA sistemą kasmet plaukia milijardai dolerių. Daugiausia – iš amerikietiškojo futbolo ir krepšinio. Kalbu apie pirmojo diviziono sistemą. Jei kas nežino, tai NCAA divizionai sudaromi pagal tam tikrus kriterijus, tarp kurių yra ir universitetų sporto skyrių finansavimo dydis. Ir šiuo atveju NCAA pastaruoju metu turi problemų, nes dauguma pirmojo diviziono sporto programų turi neigiamą biudžeto balansą – išlaidos sportininkams viršija pajamas. Vien pažvelgus į koledžų amerikietiškojo futbolo trenerių atlyginimų vidurkį darosi iš dalies aišku kodėl. Mat jis sudaro daugiau nei 3,5 mln. dolerių per metus. O tuo metu studentai sportininkai, nors kai kurių rinkos vertė viršija milijonus, negauna jokio piniginio atlyginimo.

Pažvelkime į faktus. Tiesa, NCAA kol kas viešai pateikia tik 2019 m. finansinius skaičius. Kaip esu sakęs anksčiau, NCAA yra gana uždara organizacija, privati, beje, kuri nelabai noriai dalijasi savo rezultatais. Net ir šįmet pateikia senesnius skaičius, nes pandemija viską esą sujaukusi. Bet kokiu atveju, eime prie faktų. 

2019 m. NCAA pirmojo diviziono sporto programos sugeneravo 15,8 mlrd. dolerių pajamų. Vyrų krepšinio ir futbolo pajamos – iš žiniasklaidos teisių, bilietų pardavimo, reklamos, licencijavimo ir panašių dalykų – sudarė daugumą. 44 proc. universitetų ir koledžų sporto programų pajamų sudarė institucinė ir vyriausybinė parama bei studijų mokesčiai.

Pajamas lemia keli faktoriai. Didžiausius pinigus krauna

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentuoti gali tik BN+ prenumeratoriai

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.