Roko Jokubaičio finalų patirtys su „Barcelona“ ir Lietuvos rinktine per du sezonus buvo itin gausios. Donatas Motiejūnas per tą patį laiką žaidė du finalus.

Nuotr.: Erikas Ovčarenko/BNS/BasketNews koliažas
Nuotr. Erikas Ovčarenko/BNS/BasketNews koliažas

Lietuvių akys Eurolygos finalo ketverte neišvengiamai kryps į tautiečius Roką Jokubaitį ir Donatą Motiejūną. Kokios buvo jų lemiamų rungtynių patirtys pastaraisiais metais?

Donatas Motiejūnas

Donatas  Motiejūnas
Komanda: Monako Monaco
Pozicija: C
Amžius: 32
Ūgis: 213 cm
Svoris: 120 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

Lietuvos rinktinės ir „Barcelonos“ įžaidėjas Jokubaitis pasitinka antrąjį karjeroje Eurolygos finalo ketvertą ir jau šiandien 21 val. Kaune priims Madrido „Real“ iššūkį.

22-ejų mažeikiškis vis dar nėra vienas katalonų komandos vedlių, tačiau nuo starto Ispanijoje sukaupė nemenką patirtį aukščiausio lygio turnyruose.

Kito lietuvio Motiejūno atstovaujamas „Monaco“ pusfinalyje varžysis nuo 18 val. su Pirėjo „Olympiakos“.

Motiejūnas į Eurolygą sugrįžo jau būdamas 31-erių. Pajėgiausiame Europos turnyre debiutavusią „Monaco“ jis papildė 2021 m., kai užbaigė etapą Kinijoje.

BasketNews pažvelgė, kaip Jokubaičiui ir Motiejūnui sekėsi svarbiausiuose turnyruose nuo žingsnio į „Barceloną“ ir „Monaco“.

Olimpinis atrankos turnyras Kaune

Nuotr. BNS

Pirmas turnyras, kai Rokas gavo šansą debiutuoti pagrindinėje Lietuvos rinktinės sudėtyje. Be to, ir spaudimas buvo padidintas, nes jau būnant 20-ies reikėjo prie savo aistruolių siekti bilieto į Tokijo olimpines žaidynes.

Reikia pripažinti, jog pirmieji trys varžovai iki pat finalo nebuvo tie, kurie daug pasakė apie kiekvieno rinktinės žaidėjo pasirodymą. Venesuelą lietuviai nugalėjo 76:65, Pietų Korėją – 96:57, Lenkiją – 88:69.

Jokubaitis per pirmąsias trejas rungtynes rinko po 11 taškų, 4 rezultatyvius perdavimus, 2 atkovotus kamuolius ir 12 naudingumo balų.

Kur kas labiau gero žaidimo reikėjo finale su slovėnais. Mūsiškiai pralaimėjo 85:96, pirmą kartą nuo nepriklausomybės atkūrimo nepateko į olimpines žaidynes bei visiškai nesustabdė Luka Dončičiaus.

Donatas Motiejūnas

Donatas  Motiejūnas
Donatas  Motiejūnas
MIN: 17.75
PTS: 8.67 (58.1%)
REB: 3.69
AS: 0.85
ST: 0.31
BS: 0.08
TO: 0.9
GM: 39

Jokubaitis šiame turnyre dar slėpėsi už pagrindinio įžaidėjo Manto Kalniečio nugaros, tačiau gavo pasireikšti beveik 15 minučių, kai Kalnietis – 25.

Jokubaitis pasižymėjo 3 taškais (1/2 dvit., 0/1 trit., 1/2 baudų), 1 atkovotu kamuoliu, 2 pražangomis ir -1 naudingumo balu.

„Pirmoje mačo pusėje viskas buvo gerai, – iškart po rungtynių sakė Jokubaitis. – Aišku, reikėjo taisyti gynybą, praleidome 52 taškus. Antroje pusėje sustojome puolime. Niekas nepavyko. Norėjome išnaudoti didelius, bet nieko nesigavo ir sustojo puolimas. Labai liūdna, kai jie mūsų arenoje dabar džiaugiasi, o mes... Nepatekome į olimpines žaidynes.

Eurolygos finalo ketvertas Belgrade

Nors formaliai Rokas buvo Kauno „Žalgirio“ sudėtyje 2017-18 m., tačiau finalo ketverte nedalyvavo, o LKL pirmenybėse sužaidė tris mačus. Dėl to Jokubaičio krikštas įvyko pernai Serbijoje.

„Barcelona“ į kovą dėl Eurolygos titulo atvyko su dideliais lūkesčiais. Užtikrintai pasiekta pirmoji vieta reguliariajame sezone uždėjo katalonams favoritų etiketę, bet pirmuoju nerimo signalu tapo ketvirtfinalis – sunkiau nei tikėtasi 3-2 palaužtas Miuncheno „Bayern“.

Jokubaitis reguliariajame sezone kiek nustebino, nes tapo patikimu variantu Šarūno Jasikevičiaus rotacijoje. Jo statistika per vid. 17 minučių siekė 7,8 taško, 3 rezultatyvius perdavimus ir 8,2 naudingumo balo.

Nuotr. BasketNews/Begum Unal

Toks žaidimas leido lietuviui tapti pirmuoju šalies istorijoje, išrinktu Eurolygos „Kylančia žvaigžde“. Tačiau kitokį Roko ir apskritai „Barcelonos“ veidą išvydome finalo ketverte.

Iki nelemto pusfinalio su Madrido „Real“ katalonai buvo laimėję penkis derbius iš eilės. Karališkasis klubas sugebėjo laimėti 86:83 ir paliko „Barcą“ be Eurolygos titulo. Kaip paaiškėjo vėliau, nugvelbė ir ACB lygos trofėjų.

Jokubaitis pusfinalyje per 10 minučių pasižymėjo 4 taškais (1/2 dvit., 2/3 baudų), 1 atkovotu kamuoliu ir 6 naudingumo balais.

Trečiąją vietą „Barcai“ iškovoti pavyko – 84:74 įveiktas Pirėjo „Olympiakos“.

Jokubaitis nieko nelėmusiame mače per 13 minučių surinko 4 taškus (2/2 dvit., 0/2 trit., 0/2 baudų), 2 atkovotus kamuolius, 1 klaidą, 2 pražangas ir 2 naudingumo balus.

Finalai Ispanijoje

2022 m. Jokubaitis sužaidė du finalus vietiniame čempionate – taurės ir lygos.

Kovoje dėl Karaliaus taurės titulo Jokubaičio indėlis buvo svarus. Visus 12 taškų jis surinko per paskutines 12 mačo minučių.

17,5 min. žaidęs lietuvis pataikė abu dvitaškius, 2 tritaškius iš 3 ir abi baudas. Lietuvis taip pat atkovojo 1 kamuolį, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 14 naudingumo balų.

„Barca“ šventė pergalę 64:59 prieš Madrido „Real“. Tai – iki šiol vienintelis gynėjo titulas su Katalonijos klubu.

Labai skaudi istorija buvo Ispanijos ACB lygos finale, kur nuvargusi „Barcelona“ žengė į seriją iki trijų pergalių su tuo pačiu „Real“.

Jokubaitis nė viename mače nesurinko dviženklio taškų ir naudingumo balų skaičiaus. Jo statistika per vid. 15 minučių – 5,5 taško ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

„Barca“ seriją pralaimėjo 1-3.

Europos čempionatas

21-erių Jokubaitis 2022 metais perėmė pagrindinio rinktinės įžaidėjo vaidmenį, nes karjerą rinktinėje pabaigė Mantas Kalnietis.

Labai didelė rizika patikėti tokias svarbias minutes jaunam žaidėjui, bet Lietuva neturi daugiau pasirinkimų perimetro linijoje.

Kentėti reikėjo jau nuo pirmųjų rungtynių, kur Lietuva 85:92 nusileido slovėnams, o Jokubaitis per 17 minučių liko su 2 taškais (0/2 dvit., 2/2 baudų) ir 1 naudingumo balu.

Kur kas sėkmingiau gynėjas atrodė pralaimėtame mače su Prancūzija (73:77) – per 28 minutes surinko 14 taškų (4/8 dvit., 2/5 trit., 0/1 baudų) ir 12 naudingumo balų.

Nuotr. FIBA

Geras rungtynes vėl keitė prastos, o Lietuva per pratęsimą 107:109 nusileido vokiečiams. Jokubaitis nors žaidė 33 minutes, tačiau pasižymėjo 7 taškais (2/4 dvit., 0/4 trit., 3/4 baudų) ir 0 naudingumo balų.

Vėliau laukė Vengrija (87:64). Jokubaičio sąskaitoje per 18 minučių buvo 10 taškų (3/3 dvit., 1/1 trit., 1/1 baudų) ir 15 naudingumo balų. Lietuvai būtinai reikėjo pergales prieš bosnius ir tai pavyko – 87:70. Jokubaitis žaidė 29 minutes, pelnė 9 taškus (2/5 dvit., 1/3 trit., 2/2 baudų) ir sukaupė 5 naudingumo balus.

„Nežinau, kaip kiti, bet aš visą turnyrą jaučiau, kad tie trys pralaimėjimai neparodė, jog tos komandos yra už mus stipresnės“, – po patekimo į atkrintamąsias sakė Jokubaitis.

Rokas kas antrame mače sugebėdavo rinkti dviženklį naudingumo balų skaičių. Tačiau galutinis rezultatas neatspindėjo, jog ispanai bijo Lietuvos.

Aštuntfinalyje su ispanais, kurį Lietuva pralaimėjo per pratęsimą 94:102, Jokubaitis surinko 13 taškų (3/6 dvit., 1/5 trit., 4/5 baudų), 5 rezultatyvius perdavimus, 6 atkovotus kamuolius, 1 perimtą kamuolį, 2 klaidas, 1 pražangą ir 14 naudingumo balų.

Lietuvai šis čempionatas įsimins dėl dar sykį neįgyvendintų tikslų. Iš kitos pusės, pamatėme, jog Jokubaitis gali žaisti gerai, nors stabilumo dar labai trūksta.

Motiejūno sąskaitoje – du finalai

Nors „Monaco“ yra didžiulė jėga Prancūzijos čempionate, tačiau praėjusį sezoną turėjo tenkintis vienu lygos finalu. 2022 m. taurės varžybose staigmeną pateikė Po Ortezo „Elan Bernais“, kurie finale 95:86 nugalėjo Strasbūro IG.

Praėjusių metų lygos finalas Motiejūnui ir „Monaco“ buvo kartus ne tik dėl to, jog užsitęsė iki pat birželio 26 dienos, bet ir dėl pralaimėjimo 2-3 prieš Vilerbano ASVEL.

Finalo serijoje lietuvis rinko po 7,8 taško, 2,4 atkovoto kamuolio ir 6 naudingumo balus.

Nuotr. Erikas Ovčarenko/BNS

Nors šie skaičiai neįkvepiantys, tačiau Motiejūnas atsigriebė 2023 m. balandį vykusiame Prancūzijos taurės finale.

„Monaco“ 90:70 sutriuškino Vilerbano ASVEL ir pirmą kartą istorijoje iškovojo šį trofėjų. Be to, lemiamos rungtynės puikiai susiklostė Motiejūnui.

Jis per 20 minučių pelnė 17 taškų (5/5 dvit., 2/3 trit., 1/4 baud.), atkovojo 2 kamuolius ir atliko rezultatyvų perdavimą.

„Monaco“ trofėjų lentynoje trūksta dar Prancūzijos lygos titulo. Tą Motiejūnas ir kompanija galės padaryti šiemet, o pamatą jau turi – laimėjo reguliarųjį sezoną.

Komentarai:
Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.