Kanadiečius į priekį veda lietuviai (video)

2010-08-28 12:13
Jonas Miklovas, „BasketNews.lt“ spec. korespondentas Izmire (Turkija)


Leo Rautinis visą gyvenimą buvo šalia Lietuvos. Ir tada, kai Toronto aikštelėse su kitais lietuviais gainiojosi oranžinį kamuolį, ir tada, kai Ispanijoje lakstė su Valdemaru Chomičiumi ir stengėsi prisiminti kalbą, kurią buvo išmokę jo tėvai.

Sekmadienį Rautiniui pirmąkart teks stoti prieš šalį, kurios kraujas teka jo gyslomis.

Kanados rinktinės vyriausiasis treneris ves savo komandą į mūšį prieš Lietuvos rinktinę.

„Manau, kad tai bus ypatingos rungtynės, – paklaustas apie sekmadienį laukiančią dvikovą neslepia Leo. – Dažnai žmonės sako, kad nėra jokio skirtumo, bet man tai bus ypatingos rungtynės. Prieš daug metų, 1992-aisiais, buvo kalbėta apie mano žaidimą Lietuvos rinktinėje per Barselonos olimpiadą. Taigi man Lietuva yra ypatinga vieta.“

Rautinis tada taip ir neapsvilko Lietuvos rinktinės aprangos, nes jau buvo žaidęs Kanados rinktinėje.

Per savo karjerą jis rungtyniavo NBA ir Europoje, o vėliau tapo krepšinio treneriu.

Jis dirba Kanadoje – šalyje, kurioje užaugo, kai jo mama emigravo iš Lietuvos į Torontą.

Mama sūnų auklėjo lietuviška dvasia, todėl vaikystėje jis mokėjo šią kalbą. Vėliau, metams bėgant ir mažėjant galimybių bendrauti, Leo primiršo mamos kalbą.

„Aš nekalbu labai gerai, – lietuviškai sako Rautinis. – Jeigu turėčiau galimybę kalbėtis kasdien, prisiminčiau. Prieš daug metų, kai žaidžiau Ispanijoje, su mumis dirbo Valdemaras Chomičius. kokį mėnesį mes sportavome kartu, o paskui jis išvyko į Saragosos komandą. Taigi per tą laiką, kol kartu sportavome, mano lietuvių kalba tapo kur kas geresnė.“

Jo sūnus Andy Rautinis lietuviškai moka dar mažiau. Bet jis didžiuojasi savo kilme ir tai pabrėždamas ant kairiojo bicepso išsitatuiravo lietuvišką vardo versiją – Andrius.

„Žinau „Labas“ ir kitus paprastus žodžius, bet nedaug. Į tai norėčiau pasigilinti ateityje. Mano močiutė visą laiką meldžiasi lietuviškai, tai dalis mano kultūros ir to, kas aš esu. Didžiuojuosi tuo“, – sako 23 metų gynėjas, atstovaujantis Kanados rinktinei.

Šiemet jis išgirdo savo pavardę NBA naujokų biržoje. 38-uoju šaukimu Andy Rautinį pasirinko Niujorko „Knicks“ ekipa.

Pasiruošimą pasaulio čempionatui kiek apkartino trauma. Dėl kojos skausmų jis beveik nežaidė draugiškose rungtynėse.

Prieš dvikovą su lietuviais abu Rautiniai atsargiai vertina savo galimybes. Visgi šalis, iš kurios kilo Kanados rinktinės atstovai, turi kur kas gilesnes krepšinio tradicijas.

„Jie bus favoritai laimėti rungtynes, todėl mes turėsime sužaisti tobulai, – žvelgdamas į sekmadienio mačą sakė Andy Rautinis. – Žinau, kad seneliai žiūrės, jiems patiks šis mačas, nes aš žaisiu prieš Lietuvą, mes iš ten kilę. Man tai bus ypatingos rungtynės.“

Komentarai:
Anonimas
O MAN ATRODO KAD JUS ESAT ****** ***** **** *** *** ***** ***
2010-08-29
-5
Atsakyti
MIKIS
MAN ATRODO KAD JUS VISI ESAT PYDERAI IR GAIDZIAI
2010-08-29
Atsakyti
Gerai, kad nepamirsta savo saknu, o kalba galetu prisimint...
2010-08-28
-2
Atsakyti
sdsd
momenta niuchina:))
2010-08-28
Atsakyti
Kur spjausi - ten lietuvis :)))
2010-08-28
+4
Atsakyti
Keistutis
grazus tie lietuviukai
2010-08-28
-3
Atsakyti
Anonimas
Reikejo paklaust: Do you know bad words in Lithuanian?
2010-08-28
+11
Atsakyti
Geras reportažas - man patiko ;D
2010-08-28
-1
Atsakyti
Sie
ZalgiriuksZSiegiedriuwxNusipirkit Musu Krepsinio Nr.32 - tenai yra platesnis Rautiniu straipsnis "Kanados rintineje - lietuviska dinastija". :)o čia naujausias numeris? :)Taip.Viskas yra aprašyta ir apie mūsų grupės varžovus ir t.t.Siūlau įsigyti.


Šian dar kaip tik einant pro spaudą pagalvojau, kad reikia įsigyti kokį nors leidinį šiam čempionatui :)
2010-08-28
+1
Atsakyti
PirmaatskyrininkisPavardė Rautinis (originale - Rautinš) yra latviška, todėl, jei jo mama lietuvė, o tėvas latvis, tai jis nėra lietuvių kilmės.O tik iš baltų.Toks patikslinimas.


Žinok jeigu pavardė Latviška ar kas nors tai nereiškia, kad jis latvis
2010-08-28
+8
Atsakyti
Anonimas
Ten YUPI milteliai ,skanus derinys su vandeniu.
2010-08-28
+5
Atsakyti
anonimas
Narkomanai kazkokie ;D nezinia kokius miltelius pila,o ant gal dar ir i plauti niuchina ;DD
2010-08-28
+8
Atsakyti
ILIUMINATAS
Bet ant pacio galo parode,kaip juodukas ciufarina :D
2010-08-28
+4
Atsakyti
PirmaatskyrininkisPavardė Rautinis (originale - Rautinš) yra latviška, todėl, jei jo mama lietuvė, o tėvas latvis, tai jis nėra lietuvių kilmės.O tik iš baltų.Toks patikslinimas.


Bet Rautinių šeimoj niekas nekalbėjo latviškai (tą sakė ir pats Leo), o namuose visada kalbėdavo jo tėvai tik lietuviškai. Ir šiaip, tų Rautinių šeima kilusi iš Šiaurės Lietuvos, jeigu būtų tikslesniam. :)

O šiaip, tai vien dėl šito fakto, jog Andy Rautinis yra vos ne pusiau lietuvis, vien dėl to NCAA sekdavau Syrakūzų universiteto rezultatus ir žiūrėdavau kiek įmanoma daugiau rungtynių. Bus smagu dabar stebėti ir NBA lygą, tikiuosi, jog „Knicksuose“ Andy sužibės.
2010-08-28
+2
Atsakyti
Pavardė Rautinis (originale - Rautinš) yra latviška, todėl, jei jo mama lietuvė, o tėvas latvis, tai jis nėra lietuvių kilmės.O tik iš baltų.

Toks patikslinimas.
2010-08-28
-15
Atsakyti
LeQueen
"I don't fucking know..."
2010-08-28
Atsakyti
SiegiedriuwxNusipirkit Musu Krepsinio Nr.32 - tenai yra platesnis Rautiniu straipsnis "Kanados rintineje - lietuviska dinastija". :)o čia naujausias numeris? :)


Taip.Viskas yra aprašyta ir apie mūsų grupės varžovus ir t.t.Siūlau įsigyti.
2010-08-28
+1
Atsakyti
Gražu :)
2010-08-28
-15
Atsakyti
Malaciai Mes.;D
2010-08-28
-2
Atsakyti
populiari ta lietuvele,ipac krepsiniu:)
2010-08-28
+10
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.