Trečiadienį Ukrainos krepšinio federacijos prezidentas Aleksandras Volkovas žurnalistams pristatė naują Ukrainos rinktinės trenerį – legendinį amerikietį Mike'ą Fratello, 16 sezonų treniravusį NBA klubus – Atlantos „Hawks“, Klivlendo „Cavaliers“ ir Memfio „Grizzlies“.

„Man didelė garbė priimti Aleksandro Volkovo kvietimą – nuo bendro darbo laikų „Hawks“ ekipoje jis man yra kaip sūnus. Mūsų šeimos bendrauja ir aš, aišku, negalėjau jam atsakyti.

Ankščiau neturėjau patirties dirbant su europietiškomis komandomis, bet turiu patirties dirbant su europiečiais krepšininkais. Skirtingu laiku man vadovaujant žaidė Volkovas, Vitalijus Potapenka, Žydrūnas Ilgauskas, Pau Gasolis. Bendravau su Aleksandru Gomelskiu, kai jis pas mus atvažiuodavo. Dabar su nekantrumu laukiu darbo Ukrainos rinktinėje“.

– Kokiam laikui pasirašėte kontraktą su Ukrainos krepšinio federacija? – „Sport Express“ paklausė Fratelo.
– Man nereikalingas kontraktas. Šiuo metu pakanka rankų sukirtimo su Volkovu. Turime sutartį, kurios laikysimės: aš atidirbu Europos čempionate, o paskui bus matyti.

– Kokie prisiminimai jums liko dirbant su Volkovu ir Potapenka?
– Man buvo malonu su jais dirbti. Potapenka, jei nežinote, dabar dirba Indianos „Pacers“ klubo štabe. Mes nesimatėme nuo tada, kai jis paliko „Cavaliers“, bet visai nesenai skaičiau paskaitą Niujorke trenerių seminare ir ten manęs klausėsi Vitalijus.

– Kada ir kaip gavote pakvietimą vadovauti Ukrainos rinktinei? Ar yra finansine motyvacija?
– Iš pradžių mes su Aleksandru svarstėme galimybę man dirbti Ukrainoje nekonkretizuojant, kur ir kaip. Paskui mūsų pokalbiai įgavo dalykiškumo – pradėjome kalbėti apie galimybę paruošti rinktinę Europos čempionatui ir vadovauti jai čempionato eigoje. Aš pasitariau su kolegomis, kurie mane įtikino, kad šis darbas bus puiki motyvacija, nes aš niekada nedirbau tarptautiniuose turnyruose.

– Ar gavote informacijos apie padėtį Ukrainos krepšinyje? Kokie bus jūsų pirmieji žingsniai naujame poste?
– Būsiu garbingas: aš kol kas mažai žinau apie Ukrainos krepšinį. Bet turiu Ukrainos rinktinės rungtynių įrašus, informaciją apie kandidatus į rinktinę. Bet man svarbiausia – gyvai pamatyti krepšininkus, suprasti ne tik, kaip jie juda ant parketo, bet ir kaip mąsto. Po to galima bus pradėti dirbti. Žinau, kad Volkovas nori sukurti bendrą darbo sistemą visose rinktinėse, kad jauni žaidėjai galėtų neskausmingai įsilieti į pagrindinę šalies komandą, pakeisdami veteranus.

– Planuojama, kad jūs kuruosite Ukrainos studentų rinktinę, kuri žais Universiadoje Kinijoje...
– Esant galimybei, konsultuosiu šios rinktinės trenerį. Į šios rinktinės sudėtį įeis žaidėjai iki 25 metų, nepakliuvę į pagrindinę rinktinę. Mano nuomone, vaikinams bus puiki proga parodyti save, gera galimybė patirčiai ir puiki proga pasisemti žaidimo praktikos.

– Kas bus trenerių štabe?
– Šiuo metu štabas dar nesuformuotas, bet aš tuo užsiimsiu jau pirmadienį. Turiu susisiekti su vadovais tų trenerių, kuriuos esu numatęs. Kitą sezoną NBA gali būti lokautas ir aš susitarsiu su man reikalingais žmonėmis.

– Kas iš Ukrainos trenerių jums padės?
– Apie tai kalbėti dar anksti, nes jie sužinos apie būsimą darbą iš jūsų laikraščio. O tai, sutikite, ne visai teisinga. Pirmiausia reikia pasikalbėti, o paskui priimti sprendimus.

– Žiūrėsite Ukrainos Superlygos rungtynes?
– Kol kas esu už Atlanto, vyksta reguliarusis NBA čempionatas ir aš negalėsiu atvažiuoti į Ukrainą. Bet jam pasibaigus, tokią galimybę turėsiu, o dabar planuoju žiūrėti jūsų lygos dvikovas per internetą.

– Ar sekate Ukrainos vidurio puolėjo Kyrylo Fesenkos karjerą Jutos „Jazz“ ekipoje?
– Seku ir jau gana senokai. Po pagrindinio „centro“ Mehmeto Okuro traumos jis turi realią galimybę visu gražumu parodyti save. Neaišku, kiek jis būtų gavęs laiko, jei žaistų Okuras, bet dabar viskas priklauso tik nuo Kyrylo – jei jis nori tapti savo klubo pagrindiniu žaidėju, reikia tai įrodyti žaidžiant. Nors dabar Jutoje chaosas – po daugelio metų komandą paliko vyr. treneris, išėjo geriausi žaidėjai ir paskutines septynerias namų rungtynes „Jazz“ pralaimėjo. Kas liečia Fesenką, tai man svarbu, kad pasibaigus sezonui NBA, jis atvyktų į rinktinę geros sportinės formos ir būtų pasiruošęs ginti nacionalinės rinktinės spalvas.

– Kokie uždaviniai iškelti Ukrainos rinktinei Europos čempionate? – šis klausimas adresuotas Ukrainos krepšinio federacijos prezidentui Aleksandrui Volkovui.
– Visų pirma, mes turime išeiti iš grupės. Po to stengsimės įvykdyti antrą užduotį – iškovoti kelialapį į 2012 m. olimpiadą Londone. Manau, pavyks surinkti mūsų stipriausius žaidėjus, o Mike'o patirtis padės įgyvendinti tikslus.

– Jei turėtumėte galimybę pakviesti į Ukrainos rinktinę vieną NBA žvaigždę, ką jūs išsirinktumėte? – „Sport Express“ žurnalisto klausimas Fratello susilaukė pagyvėjimo ne tik žurnalistų tarpe, bet ir greta sėdinčio Volkovo.
– O galima, aš paimsiu iš karto keletą? – nusijuokė Fratello. – Ar tik vieną? Tai labai sunkus klausimas. Reikia tada apsispręsti, koks žaidėjas labiausiai reikalingas rinktinei – mažas ar didelis. Jeigu imti gynėją, tai geriausias šiandien tikriausiai yra Derrickas Rose'as iš Čikagos „Bulls“. Jis šiemet tapo sensacija. Puolėjas? Visai neblogas LeBronas Jamesas (juokiasi). O centro poziciją atiduočiau Dwightui Howardui – jis universaliausias žaidėjas ir puikus vaikinas.

– Bendraudamas su ukrainiečiais NBA gal įsiminėte kokius rusiškus ar ukrainietiškus žodžius? Ką galite pasakyti be vertėjo?
– (Rodo žvilgsniu į Volkovą) Taip, šitie vaikinai mane išmokė necenzūrinių žodžių, bet aš jų nepakartosiu (juokiasi) Pasistengsiu artimiausiu laiku papildyti žodyno atsargas labiau tinkančiais spaudos konferencijai žodžiais...
Komentarai:
rusišiški žodžiai tik keiksmadžodžiai
2011-03-10
+5
Atsakyti
segsualiai kalba sis vyras
2011-03-10
-11
Atsakyti
Geras treneris gali labai daug ir su prasta komanda.

Kaip pavyzdi galima pateikti lt futbolo rinktine kai atvare jose cuceiro.
2011-03-10
-1
Atsakyti
Joa idomu kaip cia ukrainai prades lost.
2011-03-10
-9
Atsakyti
Skamba kaip puikus treneris. Idomu bus matyti UA rinktine su NBA prieskoniais
2011-03-10
+5
Atsakyti
Suzadinta aistra
Pritariu 2-tram del 1-mo.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-03-10
-1
Atsakyti
Mldc Fratello,nuosirdus,linksmas interviu.Visokeriopos sekmes! O pirmam apuokui,tai siulyciau galva issitrint ir issivedint patalpas,bo nuo bezdalu smegenis baigia atrofuotis.
2011-03-10
+1
Atsakyti
Fratello turbūt neįsivaizduoja, kad dirbs ne Amerikoj. Jei dabar užtenka rankos paspaudimo, tai nesekmės atvėju užteks kojos išspyrimo.
2011-03-10
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.