Palangos „Naglio“ klubo vadovai ėmė dangstyti lažybose dalyvavusius ir prieš savo ekipą stačiusius krepšininkus, o jų pavardes nuo visuomenės slepia
Palangos „Naglio“ klubo vadovai ėmė dangstyti lažybose dalyvavusius ir prieš savo ekipą stačiusius krepšininkus, o jų pavardes nuo visuomenės slepia
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Lietuvos krepšinio padangę sudrebinęs neregėto masto lažybų skandalas ima bliūkšti. Palangos „Naglio“ klubo vadovai ėmė dangstyti lažybose dalyvavusius savo ekipos krepšininkus, o Lietuvos krepšinio lyga (LKL) užuot padėjusi nustatyti nešvariuose žaidimuose dalyvavusius krepšininkus, pasyviai stebi įvykius.

„Naglis“ slepia stačiusius žaidėjus

Trečiadienį ryte ant kojų visas Lietuvos lažybų bendroves sukėlę „Naglio“ vadovai paprašė lažybininkų išsiaiškinti, ar Palangos ekipos žaidėjai galėjo statyti už triuškinamą savo komandos pralaimėjimą „Žalgiriui“. 

Klubo vadovų įtarimai pasitvirtino. Už „Naglio“ ekipos pralaimėjimą „Žalgiriui“ didesniu nei 30 taškų skirtumu vien Lietuvos lažybų bendrovėse buvo pastatyta per 30 tūkst. litų, o lažybininkų Palangos klubui pateiktuose punktus filmuojančių kamerų vaizdo įrašuose „Naglio“ vadovai atpažino mažiausiai du prieš savo komandą stačiusius „Naglio“ žaidėjus. 

Vos kilus skandalui „Naglio“ vadovai mušėsi į krūtinę, kad sieks išsiaiškinti ir griežtai nubausti kaltuosius. Klubas žadėjo žiniasklaidą informuoti apie vidinio tyrimo eigą ir dar trečiadienį vakare paskelbti, kurie žaidėjai pamynė komandos bei viso šalies krepšinio garbę. 

Tačiau penktadienį po pietų Palangos klubas vis dar slėpė, kurie žaidėjai dalyvavo lažybose ir ramiai rengėsi mačui su „Nevėžio“ klubu. 

Bijodami teismų vilkina tyrimą

„Naglio“ direktorius Regimantas Juška tvirtino negalintis atskleisti lažybų bendrovių vaizdo įrašuose užfiksuotų krepšininkų pavardžių, nes nesąs tikras, ar jie tikrai statė prieš savo komandą, kaltino lažybininkus nenoru bendradarbiauti bei įrodymų stoka. 

Tuo tarpu lažybų bendrovių atstovai tvirtina priešingai. Palangos klubui jie dar trečiadienį per pietus pateikė visą įmanomą medžiagą – vaizdo įrašus su užfiksuotais krepšininkais, įtartinų statymų sumas bei laikus. 

Kokių įrodymų klubui trūksta, pasakyti sunku. Iš lažybų bendrovių pateiktos informacijos galima daryti išvadą, kad Palangos klubo vadovams vienintelis įrodymas apie lažybose dalyvavusį krepšininką būtų jo nutvėrimas už rankos lažybų punkte su ką tik išspausdinta įvykio kortele.

Galima įtarti, kad „Naglio“ klubas dangstyti prieš savo komandą lažybose stačiusius krepšininkus ir vilkinti skandalo tyrimą nusprendė išsigandęs galimo bylinėjimosi su nubaustais žaidėjais bei pašalinimo iš LKL. 

Krepšininkai klubo vadovams kategoriškai neigia dalyvavę lažybose, o bendrovių vaizdo įrašuose užfiksuoti žaidėjai Jušką įtikino, kad statyti krepšininkams nedraudžiama. Klubo vadovas netgi pareiškė, kad žaidėjų kontraktai dalyvauti lažybose jiems nedraudžia. 

LKL nuo tyrimo nusiplovė

Tuo tarpu LKL vadovai skandalą stebi pasyviai. Pastaraisiais metais jokios teigiamos reputacijos nebeturinti LKL tik ketvirtadienį po pietų, nuo skandalingų rungtynių praėjus kone dviems paroms, kreipėsi į lažybininkus, prašydama pateikti informacijos apie nešvariuose žaidimuose dalyvavusius krepšininkus.

Siekdama nukreipti dėmesį nuo skandalo, LKL apkaltino lažybų bendroves tyčia kurstant sirgalius ir vengiant išmokėti laimėjimus, nors šios deda visas pastangas išsiaiškinti kaltininkus ir siekia švaraus žaidimo. 

LKL vadovai nusiplovė ir nuo praėjusių metų pabaigoje kilusio skandalo, kai Kauno „Žalgirio“ klubo savininkas Vladimiras Romanovas viešai pareiškė sulaukęs „Lietuvos ryto“ klubo siūlymo parduoti LKL finalo serijos rungtynes

Tuomet LKL vadovai pareiškė, kad galimą rungtynių pardavimo atvejį privalo tirti teisėsauga ir nepajudino nė piršto, kad išsklaidytų tūkstančius krepšinio sirgalių abejonių. 

Stato masiškai?

„Naglio“ ekipos lažybų skandalą išsamiai nušvietęs tinklalapis „BasketNews.lt“ sulaukė anonominių pranešimų apie lažybose šį sezoną dalyvavusius „Alytaus“ ir „Šiaulių“ komandų krepšininkus. Užkulisiuose kalbama apie dar daugiau galimų krepšininkų dalyvavimo lažybose atvejų.

Vis dėlto paklaustas, ar krepšininkų dalyvavimas lažinantis prieš savo komandą gali būti masinis reiškinys, LKL generalinis direktorius Linas Gilys tarstelėjo, kad to reikėtų klausti lažybų bendrovių. 

Ko tada reikėtų klausti LKL vadovų? Kokių šou pasaulio atstovų galime tikėtis per kitų metų LKL žvaigždžių dieną? Kiekvienas „aštresnis“ klausimas LKL sprendžiamas lyg stručiui sukišant galvą į smėlį.

Vakaruose sodina už grotų

Užsienyje į lažybų skandalą įsipainioję sportininkai yra ne tik sodinami už grotų, bet ir visam gyvenimui atribojami nuo sporto. Prieš pusę amžiaus savo klubo rezultatams įtaką darę aštuoni Anglijos futbolo klubo žaidėjai buvo pasodinti į kalėjimą ir visam gyvenimui prarado teisę dirbti su futbolu susijusį darbą. 

2007-aisiais statęs pinigus už rungtynes, kuriose pats teisėjavo, NBA arbitras Timas Donaghy prarado laisvę 15 mėnesių ir visą gyvenimą nebegalės švilpti per rungtynes. 

Tuo tarpu Lietuvoje prieš savo komandą statę ir triuškinančio jos pralaimėjimo siekę „Naglio“ žaidėjai nėra nušalinti nuo treniruočių ir ramiausiai rengiasi rungtynėms. Kuriose, galbūt, vėl statys. 

Kyla retorinis klausimas: ar reikalingas Lietuvoje toks čempionatas, kuriame krepšininkai gali nebaudžiami statyti už rungtynių baigtį ir iš jų pelnytis? Ar reikia tokių varžybų, kurių baigtis nusprendžiama ne sportiniu keliu, o nusikalstamais sukčiavimo metodais?

Kviečiame į diskusiją šios naujienos komentaruose.
Komentarai:
hexe
Idomu jei jie internetinese lazybu punktuose statytu, ar butu kiles skandalas toks?Tokie lazybos punktai kaip triobet yra labai patogus, nes is namu net iseit nereikia ir islosti pinigai pervedami i saskaita.
2011-12-30
-8
Atsakyti
Rimtas dede
Na va, sveikinu kas state su manim pries Ryta... Mano info labai patikimas, Maskoliunas savo padare... Beje, Ryto fanai nenusiminkit, Rytas kita sezona gal geresniu zaideju nusipirks uz siandien uzdirbtus pinigus... Cheers
2011-04-09
+7
Atsakyti
ar
ar reikalingas LKL Palangos klubas, kuris artejant sezonui i pabaiga nebeturi pinigu, isbarste zaidejus, nesussitvarko su klubo vidaus tvarka, neturi sporto sales...o bet taciau LKL vadovybe pati kalta, priimdama visus is eiles i LKL, o po metu netgi vel mazindama komandu skaiciu lygoje
2011-04-09
-1
Atsakyti
Anonimas
manau kad cia visa skandala patys naglio vadovai sukure kad nereiketu moketi pinigu sezonas baigias .
2011-04-09
+2
Atsakyti
dainiuz
kokia lyga tokie zaidejai joje zaidzia, pats vadovas per praita LKL finala dar jo pradzioj pareishkia. kad laimes Kurtis, taj jei galva supuvus nereik noret kad zuvis kvepetu
2011-04-09
-6
Atsakyti
;)
as manu kad lazybose dalyvauja visu sporto saku zaidejai, todel reiktu tikrinti visas ir imtis sankciju...
2011-04-09
+19
Atsakyti
MD
musu saly iprasta nieko nedaryt kai yra akivaizdi korupcija, ir taip toliau. o ir federacijoj susitepusiu yra nemazai
2011-04-09
-25
Atsakyti
sudas cia ne skandalas, skandalas cia turbut tik basketnews. patys burbula isputet
2011-04-09
Atsakyti
Chuck Norris
Burbuliuojat apie šį įvykį, rėkiat ant autorių, bet nė velnio nesuprantat kad jiems pavyko jų planas - jūs rašote komentarus ir esate aktyvūs šioje naujienoje, o komentarai neįprasto dydžio.. ;)
2011-04-09
-1
Atsakyti
Man labiau panasu i tai,kad LKL federacija nere i krumus.Net nebando atlikti savo tyrimo,nubausti kaltuosius,tokia impotentiska organizacija...Realiai pagalvoju tai juk jos darbas,o ne klubo ieskoti kaltuju?Kazkaip viskas labai keista,o juk uztektu tik perziureti vaizdo medziaga,tai tikrai nera sudetinga...
2011-04-09
-13
Atsakyti
nezinomas
Stipriai ispustas burbulas! Statymai vykstas visur ir visalaika. Cia tikrai ne pirmas ir tikrai ne paskutinis atvejis LKL statant pries savo kom. Zurnalistai kaip ir visad sutirstina spalvas, o jei galvoja kad cia pirmaisis atvejis tai labai apmaudziai klysta. Siulyciau LKL statymus tik su 3 varzybu kombinacija, praeitu noras visiem statyti ir lazybu bendroves "neverktu" del sukciavimo atveju.
2011-04-09
+3
Atsakyti
nuomone
Manau visiems klubo nariams (zaidejai,treneriai,klubo administracija) turi buti grieztai draudziama statyti lazybu bendrovese uz tas rungtynes kuriose dalyvauja ju komanda.Taip kaip visame civilizuotame pasaulyje.Ir nusikaltusius bausti labai grieztai.O tu statymu,kiek girdejau,buvo ir anksciau.LKL vadovybe atrodo bejegiskai,o lygos autoritetas kuo toliau tuo labiau smunka ziurovu akyse.
2011-04-09
-9
Atsakyti
Manau, kad visam gyvenimui atimti teise zaisti krepsini ar dirbti su juo susijusi darba yra neteisingas sprendimas. Kiekvienas zmogus turi teise pasitaisyti ir ispirkti kalte. Po pirmo nusizengimo uztektu diskvalifikacijos vienam sezonui. Ir tik tada, jei nusizengimas kartojasi, galima butu skirti bausme iki gyvenimo galo.

Kas liecia LKL ir apskritai didziaja dali Lietuvos sporto organizaciju, tai padetis yra labai liudna. O valstybei ant sporto irgi nusispjaut. Vieninteles dirbancios sporto organizacijos Lietuvoje - LKF ir LFF. Manau, kad sioje vietoje butent LKF ir turetu isikisti, nes LKL i sita visa istorija, panasu, tiesiog numos ranka.
2011-04-09
+7
Atsakyti
aliosha
Alio, sveki ozkuciai, na ka gi mes turime? statancius grajokus pries savo team'a... basketnews reikalauja, kad naglis atleistu visus savo zaidejus, jei pats regimantas jushka lankosi lazybu centruose per tarpininkus, negi visus paims ir atleis ir istiese rankas i virsu prisipazins, taip tai mes ejome i orakulas ar top sporta... sleps kiek gales, o lkl vadovybe dar karta irode, kad yra neigali niekam, jie tik operatorius gali zvaigzdziu dienai nusamdyti tokius, kad net karsto palydet i duobe be trukdziu nesugebetu :D tiek futbole tiek krepsinyje, MASISKAI LAZINAMASI, tik dabar ta yla is maiso islindo... tas pats rudupis praloshe alytui, nejuokinga, nekelia nuostabos? yra n rungtyniu si sezona, is kuriu buvo galima uzsidirbt... beje statykite siandien uz VEF, neprashausit...
2011-04-09
-9
Atsakyti
Maximumas statant uz rungtynes minetoje lazybu kontoroje yra 300lt, o tu sakai statai mazas sumas 100-200 lt kazka cia maisai brol... be to, statant pinigus azartas kas be ko padideja, bet esme statant bet kokiu atveju yra uzsidirbti! 100%
andriuxaPaskaiciau straipsnius spaudoje ir nutariau jums isdestyti pozicija is normalaus, azartisko sirgaliaus puses. Pirmiausia noriu pasakyti, kad sirgaliai zaidzia lazybose ne tam, kad uzdirbtu pinigu, bet tam, kad butu daugiau intrigos ziurint varzybas. Zmones kurie is to uzdirbineja yra daugiau matematikai ir tikimybiu teorijos salininkai taciau LT ju yra vienetai, bet jie gyvena tikrai gerai, nes musu lazybu bendroves tikrai padaro nemazai klaidu. As asmeniskai statau mazas sumas (100-200lt) del savo malonumo. Taigi kai pries Naglio ir Zalgirio varzybas pamaciau kad pranasaujamas zalgirio skirtumas 30 tasku ir uz tai duodamas 1.85 punkto koeficientas labai nustebau, nes tai daugiau nei nesamone...:) Zalgiris Palangoje laimejo 41 tasko skirtumu, todel tiketis kad pas save namuose laimes maziau tikrai nebuvo verta. Pamaniau kodel nepasinaudoti tokia galimybe...Ramiai nuejau i lazybu kontora Top Sport ir pastaciau 2000lt, eileje jau lauke keletas bendraminciu, su panasiomis sumomis. Keleta minuciu pasidalinome mintimis apie si statyma ir negalejome atsistebeti kaip galejo bukmekeriai taip blogai ivertinti situacija. Varzybos zinoma baigesi 37 tasku skirtumu, taciau intriga isliko iki paskutines minutes. Taciau jeigu zaidejai butu state pries save, tai nuo pirmo kelinio butu pralosineja 20 tasku ir niekam niekas nebutu uzkliuve. Kadangi siuo metu atliekamas ne va tai tyrimas del siu lazybu, visi musu pinigai yra isaldyti, nes negalime atsiimti ne tik laimejimo, bet ir statytu pinigu, taigi jeigu kiekvienas pastateme po kelis tukstancius litu, tai lazybu bendrove siuo metu disponuoja didelemis musu sunestomis lesomis. Uzsienio bendroves laimejimus ismokejo be jokiu sutrikimu, taciau jeigu jie pajunta kad statoma ant vienos puses tuomet statymas pasalinamas arba sumazinamas koeficientas, bet dazniausiai to neprireikia, nes norint statyti uz mazu lygu komandu skirtumus reikia issirinkti kelis statymus ir tokiu budu, visi lazybu susitarimai subliuksta. As asmeniskai manau kad musu lazybu bendroves susiduria su sunkumais ismokant laimejimus, nes kelios bukmekeriu klaidos atnesa labai didelius nuostolius, o vien tik per kelis menesius as ju suskaiciuoju maziausiai penkis.
2011-04-09
+2
Atsakyti
Ed
Basketnews tai į vienus vartus kalą, neturėdami patys svariu įrodymų visus kaltina
2011-04-09
-11
Atsakyti
tiuse
Cia viskas yra daroma kad palikti Alyta LKL, nes jie negali ismesti jos is lygos. Tai sugalvojo tokia afera ir ismes Nagli ,Nevezi ir alyta pasiliks.Visi normalus zmones butu state kad Naglis pralos pries Zalgiri ir didele tikimybe kad 30 tasku, o tuo labiau kai pamatai toki koeficienta 1.85. Taigi spektaklis tesiasi bus matyti toliau kaip jie Alyta issaugos LKL. Nesvaru.
2011-04-08
+9
Atsakyti
andriuxaPaskaiciau straipsnius spaudoje ir nutariau jums isdestyti pozicija is normalaus, azartisko sirgaliaus puses. Pirmiausia noriu pasakyti, kad sirgaliai zaidzia lazybose ne tam, kad uzdirbtu pinigu, bet tam, kad butu daugiau intrigos ziurint varzybas. Zmones kurie is to uzdirbineja yra daugiau matematikai ir tikimybiu teorijos salininkai taciau LT ju yra vienetai, bet jie gyvena tikrai gerai, nes musu lazybu bendroves tikrai padaro nemazai klaidu. As asmeniskai statau mazas sumas (100-200lt) del savo malonumo. Taigi kai pries Naglio ir Zalgirio varzybas pamaciau kad pranasaujamas zalgirio skirtumas 30 tasku ir uz tai duodamas 1.85 punkto koeficientas labai nustebau, nes tai daugiau nei nesamone...:) Zalgiris Palangoje laimejo 41 tasko skirtumu, todel tiketis kad pas save namuose laimes maziau tikrai nebuvo verta. Pamaniau kodel nepasinaudoti tokia galimybe...Ramiai nuejau i lazybu kontora Top Sport ir pastaciau 2000lt, eileje jau lauke keletas bendraminciu, su panasiomis sumomis. Keleta minuciu pasidalinome mintimis apie si statyma ir negalejome atsistebeti kaip galejo bukmekeriai taip blogai ivertinti situacija. Varzybos zinoma baigesi 37 tasku skirtumu, taciau intriga isliko iki paskutines minutes. Taciau jeigu zaidejai butu state pries save, tai nuo pirmo kelinio butu pralosineja 20 tasku ir niekam niekas nebutu uzkliuve. Kadangi siuo metu atliekamas ne va tai tyrimas del siu lazybu, visi musu pinigai yra isaldyti, nes negalime atsiimti ne tik laimejimo, bet ir statytu pinigu, taigi jeigu kiekvienas pastateme po kelis tukstancius litu, tai lazybu bendrove siuo metu disponuoja didelemis musu sunestomis lesomis. Uzsienio bendroves laimejimus ismokejo be jokiu sutrikimu, taciau jeigu jie pajunta kad statoma ant vienos puses tuomet statymas pasalinamas arba sumazinamas koeficientas, bet dazniausiai to neprireikia, nes norint statyti uz mazu lygu komandu skirtumus reikia issirinkti kelis statymus ir tokiu budu, visi lazybu susitarimai subliuksta. As asmeniskai manau kad musu lazybu bendroves susiduria su sunkumais ismokant laimejimus, nes kelios bukmekeriu klaidos atnesa labai didelius nuostolius, o vien tik per kelis menesius as ju suskaiciuoju maziausiai penkis.


Susiduria su problemomis išmokant laimėjimus? Kiek tu manai tų išmokėjimų yra? Didžiausios bendrovės per dieną išmoka laimėjimų už 100-150 tūkst. litų. Tai, ką jūs pastatėte yra tik lašas jūroje ir kaltinti bendroves pinigų stoka gali tik šio verslo nė trupučio neišmanantis žmogus. Prieš kurį laiką norėdamas atidaryti lažybų bendrovę sąskaitoje, skirtoje tik laimėjimams išmokėti (kitiems tikslams jos naudoti negalima) turėjai turėti mažiausiai 1 milijoną litų. Be to, visos bendrovės dirba pelningai, o išmokėjimus ir likučius sąskaitose griežtai stebi VLPK, taigi tokie svarstymai yra nieko verti.
2011-04-08
-11
Atsakyti
o man dzin
Saukiat cia visi-Nagli i kalejima,ismesti is LKL.Gerai pasnekam,apie senesnius ivykius-D.Salenga kai pagavo su pilnu uzpakaliu dopingo,kiek laiko truko skandalas,max 3 dienas,paskui buvo labai jau ilga tylos pertrauka{kas nedurnas,zino,kad uz Pinokio pinigus}.Tai ko tada LKF Zalgirio nesisiule mesti is LKL?Juk irgi ne visa visa komanda nusikalto,nematau skirtumo tarp Naglio ir Zalgirio dopingo,beje Naglio komandos kaltes dar niekas neirode,o kur dabar D.Salenga,rajonu lygoj ar tarp kiemu zaidzia?
2011-04-08
-6
Atsakyti
andriuxaPaskaiciau straipsnius spaudoje ir nutariau jums isdestyti pozicija is normalaus, azartisko sirgaliaus puses. ..As asmeniskai manau kad musu lazybu bendroves susiduria su sunkumais ismokant laimejimus, nes kelios bukmekeriu klaidos atnesa labai didelius nuostolius, o vien tik per kelis menesius as ju suskaiciuoju maziausiai penkis.


Manau kalbi tiesa. Tai irgi gali butu teisybe.
2011-04-08
+1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.