Robertas Javtokas savo sveikatai skiria didelį dėmesį
Robertas Javtokas savo sveikatai skiria didelį dėmesį
Nuotr. uztekstylet.lt
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras su „Eurobasket 2011“ organizatoriais inicijavo projektą „Užteks tylėt.“, kurį įgyvendinant daugelyje Lietuvos miestų iki gruodžio 31 d. galima nemokamai ir konfidencialiai atlikti ŽIV testą.

Taip pat vienas „Užteks tylėt.“ tikslų yra mažinti ŽIV/AIDS stigmą Lietuvoje. „Atlikti ŽIV testą nėra gėdinga. Tai rūpinimasis savo sveikata“, – sakė Lietuvos rinktinės kapitonas Robertas Javtokas.

Jis pats atliko ŽIV testą Klaipėdoje. Tikimasi, kad šis Javtoko pasiryžimas paskatins ir kitus atlikti testą.

„Sportininkai rūpinasi savo sveikata ir nuolat tikrinasi sveikatą, atlieka medicininius tyrimus. Norėčiau kartu su „Eurobasket 2011“ ir Lietuvos krepšinio federacija paraginti taip elgtis kiekvieną Lietuvos pilietį. Tai kelias į sveikesnę ir laimingesnę visuomenę“, – teigė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Išsitirti dėl ŽIV taip pat ketina ir kiti Lietuvos krepšininkai. „Krepšinis – ne tik sporto šaka ar pramoga. Jis gali būti visuomeniškas ir nešti svarbias žinutes. Tikiuosi, kad bendras „Eurobasket 2011“ ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro inicijuotas projektas padės drąsiau pažvelgti į Lietuvoje vis dar aptarimo ir dėmesio stokojančią ŽIV / AIDS problemą“, – sakė Balčiūnas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius medicinos mokslų daktaras, docentas Saulius Čaplinskas sakė, kad ankstyva ŽIV diagnozė gali padėti užtikrinti ilgą ir visavertį gyvenimą: „Dabar, kai atsirado užtektinai veiksmingų vaistų, jau diskutuojama, ar ŽIV vis dar išskirtinis daugeliu atžvilgių. Žmonių, gyvenančių su ŽIV ir atsakingai vartojančių jiems paskirtus vaistus, gyvenimo trukmė nesutrumpėja. Jei virusas diagnozuojamas vėlyvos stadijos,  tuomet gydymas labai sudėtingas ir žmogaus gyvybei gresia pavojus.“

Žmonės neturėtų gėdytis ar bijoti atlikti ŽIV testo. Tai turėtų tapti įprasto sveikatos patikrinimo dalimi. ŽIV gali plisti per lytinius santykius, jeigu vienas iš partnerių yra užsikrėtęs ŽIV.

Taip pat virusas plinta per kraują: naudojant nesterilius švirkštus ar adatas (pvz., vartojant narkotikus, darant tatuiruotes ar veriant auskarus), perpilant kraują. ŽIV užsikrėtusi nėščioji virusą gali perduoti kūdikiui nėštumo, gimdymo ir maitinimo krūtimi metu. Svarbu atkreipti dėmesį, kad infekuotoms motinoms vartojant tinkamus vaistus 99 proc. atvejų kūdikiai neužkrečiami ŽIV.

• 2011 m. gegužės pradžioje Lietuvoje buvo registruotas 1761 ŽIV užsikrėtęs žmogus.
• Didžiausioje rizikos užsikrėsti grupėje yra jauni žmonės – apie 80 %. ŽIV užsikrėtusių asmenų amžius Lietuvoje – 20–40 metų.
• Moterų ir vyrų, užsikrėtusių ŽIV, santykis Lietuvoje – 1:5.
• Šiuolaikinė antiretrovirusinė terapija efektyviai nuslopina ŽIV dauginimąsi žmogaus organizme.

Kviečiame Lietuvos visuomenę sąmoningai rūpintis savo ir aplinkinių sveikata. Atlikite nemokamą ŽIV testą. Vietas, kuriose galima tai padaryti, rasite čia: www.aids.lt.
Komentarai:
gerai kad taip elgesi. Mldc
2011-08-12
+5
Atsakyti
Alienzoo
matosi, kaip \"konfidencialiai\" tikrinama sveikata, net interneto portalai rašo :)
2011-08-12
-6
Atsakyti
Jam į ta ranką galima užsimerkusiam durti, vistiek pataikysi į veną :D
2011-08-11
+2
Atsakyti
ViasatPrie ko čia aš ligonis?, kad tiesa pasakiau ir saktinu basketnews darbuotis greičiau ir rašyt, o ne miegot visa diena?


padaryk savo puslapi ir galesi det viska operatyviai :)
2011-08-11
Atsakyti
Prie ko čia aš ligonis?, kad tiesa pasakiau ir saktinu basketnews darbuotis greičiau ir rašyt, o ne miegot visa diena?
2011-08-11
-4
Atsakyti
geriau jie daugiau treniruotusi. Isvis reiktu uzdraust zurnalistu lindima i akis. Visiska karantina padaryt per treniruotes
2011-08-11
+2
Atsakyti
Saunuolis! Grazus poelgis :)
2011-08-11
+3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.