Kairys: „Šiemet turėjome labai gražių vagonų sąstatą be garvežio“

2011-09-18 12:58
Steponas Kairys, specialiai tinklalapiui „BasketNews.lt“
Steponas Kairys
Steponas Kairys
Per paskutines Lietuvos rinktinės rungtynes maloniai nustebino pilnutėlė „Žalgirio“ arena, karštai palaikiusi savo komandą. Pradžia nebuvo daug žadanti – klaidos perduodant kamuolį, prasta gynyba baudos aikštelėje, paleidžiant iš akių kertančius žaidėjus, lengvai leidžiant įmesti kamuolį „centrams“, komunikacijos nebuvimas, varžovams statant užtvaras iš nugaros, besibaigiančias „alley oop“ dėjimais. Graikai žaidė drausmingai, kibiai, gerai gynėsi, per pirmą pusę suklydo tik tris kartus.

Antrą rungtynių pusę pradėjome su didesne energija. Atkovotus kamuolius puolime vertėme taškais, išmušėme varžovus iš ritmo savo zonine gynyba, kuri pereidavo į asmeninę gynybą tos pačios atakos metu. Šeši mūsų žaidėjai pelnė dviženklį taškų skaičių. Pabaigoje graikai prisivijo, pasinaudodami mūsų klaidomis, tačiau pavyko skirtumą išlaikyti šaltakraujiškai metant baudas.

Reikia pažymėti, kad graikai rungtyniavo be traumą gavusio Niko Zisio, nesužaidė savo žaidimo Ioannis Bourousis. Jiems nekrito tolimi metimai, ryškiai pralaimėjo kovą dėl kamuolių (29-47).

Mums čempionatas baigtas, užimta penkta vieta. Neskaitant nelemtų rungtynių su makedonais, pasirodyta pagal galimybes. Tačiau norėčiau atskirai pakalbėti apie mūsų rinktinės klaidas perduodant kamuolį, kurios mus persekiojo kontrolinėse rungtynėse, nuo kurių nepabėgome ir per čempionatą. Jos mus nuskandino ir nelemtame ketvirtfinalyje.

Čia kalti keli dalykai – perduodančiojo sprendimas, perdavimo tikslumas erdvėje ir laike bei priimančiojo veiksmai. Tai būtų pirmiausia žaidimas be kamuolio, siekiant atsilaisvinti nuo gynėjo, „back door“ naudojimas (staigus pakirtimas krepšio link varžovui atakuojant perdavimo liniją, neleidžiant priimti kamuolio), vidurio puolėjo padėties užsiėmimas ir jos išlaikymas, siekiant, kad kamuolys būtų perduotas geru kampu. Taip pat įžaidėjo bėgimas į kamuolį pirmo perdavimo atveju. Tai buvo būdinga ir vakar, kai Jonas Valančiūnas perdavinėjo kamuolį Šarūnui Jasikevičiui, ir mūsų nelemtame ketvirtfinalyje Dariaus Songailos perdavimas Jasikevičiui.

Abiem atvejais Šaras nejudėjo į kamuolį (manau, dėl nuovargio, ne dėl nežinojimo). Abiem atvejais kalti abu žaidėjai, tiek priimantis, tiek perduodantis. Juk abiem atvejais žaidėjas su kamuoliu galėjo pasirinkti ir kitą sprendimą, pavyzdžiui, padaryti pauzę, perduoti kamuolį kitam arba tiesiog varytis pačiam. Tokios tipinės klaidos mums kišo koją viso čempionato metu. Šiuo atžvilgiu atsiliekame nuo stipriausių Europos komandų, kurios labiau brangino kamuolį. Iš pradžių atrodė, kad tai tik koncentracijos stoka, bet dabar atrodo, kad priežastys yra kur kas gilesnės.

Lyginant su praėjusių metų rinktinės žaidimu, tai pernai neturėjome Misterio „pikenrolo“, todėl natūralu, kad tada jį mažiau ir žaidėme. Tada turėjome jaunystę, kuri prašėsi žaisti greitai. Komanda galėjo sau leisti laikyti intensyvumą ir jį netgi didinti rungtynių metu tiek gynyboje, tiek puolime.

Šiemet turėjome labai gražių vagonų sąstatą be garvežio, kurio pernai
buvo Kleiza. Tuo tarpu visos keturios geriausios šio čempionato komandos garvežius turėjo. Rusai turėjo Andrejų Kirilenką, nekalbant apie Mozgovą ir Chriapą. Prancūzai turėjo Parkerį su visa NBA armada, ispanai turi Navarro su broliais Gasoliais bei kitais aukščiausio lygio krepšininkais. Tie patys makedonai turėjo Bo McCalebbą, kuris juos tempte tempė.

Daug kalbėta, ar pasiteisino vyresnių ir jaunesnių žaidėjų mišinys, bet to klausti nereiktų. Reiktų klausti, ką mes galėjome geriau surinkti. Jeigu šiemet būtų žaidę Jonas Mačiulis su Linu Kleiza, nemanau, kad būtų iškritę kažkas iš jaunų žaidėjų. Būtų iškritęs kažkas iš vyresnių žaidėjų. Jie užėmė šias laisvas dvi vietas. Dabar atrodo, kad Donatas Motiejūnas vis dėl to turėjo būti rinktinėje. Tiek žvelgiant į šiandieną, tiek juo labiau – į ateitį. Tik pasikartosiu – jis turi atrasti tikrąjį savo žaidimą.

Reikia palinkėti sėkmės mūsų vyrams žaidžiant klubuose, taisyti savo klaidas, tobulinti žaidimą, negauti traumų. Treneriams palinkėti gerų sprendimų komplektuojant komandą ir modeliuojant žaidimą, o federacijai – sėkmės „pramušant“ atrankos turnyrą Lietuvoje. O mes su nauja viltimi lauksime olimpinių 2012 metų, kai atrankos turnyre tikėsimės patekti tarp trijų laimingųjų, gausiančių bilietą į Londoną.
Komentarai:
edzka
"Ar

Tos nelemtos klaidos skandina ne tik rinktinę (tai jau darosi chroniška liga), bet ir klubus (prisiminkim praėjusio sezono Žalgirį Eurolygoje). Matomai visoje krepšinio "piramidėje" , o ne tik rinktinės pasirengime turime ką taisyti. Klaidos tampa lietuvių krepšininkų vizitine kortele. "

Butent. As tai jau pastebiu keleta metu, ir nereikia jasikeviciaus, daug klysta lietuviai apskritai, cia tikrai ne koncentracijos stoka, o kazkokios spragos jaunu zaideju paruosime. Kartu su prastu kamuolio varymusi- sita Lietuvos komandose gerai daro 1-2 zaidejai, visi kiti yra bejegiai, jei imama spausti.
2011-09-19
-5
Atsakyti
Ar
Tos nelemtos klaidos skandina ne tik rinktinę (tai jau darosi chroniška liga), bet ir klubus (prisiminkim praėjusio sezono Žalgirį Eurolygoje). Matomai visoje krepšinio "piramidėje" , o ne tik rinktinės pasirengime turime ką taisyti. Klaidos tampa lietuvių krepšininkų vizitine kortele.
2011-09-19
-11
Atsakyti
dss
pamoka turetu but neiimt senuku .
2011-09-19
-3
Atsakyti
as1
labai mazai zaideju zaide,taip ,kaip turetu del to tokia ir vieta.
2011-09-19
+36
Atsakyti
asd
visi jis rekaudavo ,bet ankciau dar neblogai zaist galejo ,deja gali tik rekaut.
2011-09-19
-32
Atsakyti
nosferatu
Idomu, kiek dar lemtingu klaidu turetu padaryti Generolas, kad tiek Jam paciam, tiek vis dar aklai Juo tikintiems taptu aisku, kad Jis jau per senas siuolaikiniam krepsiniui.

P.S. Ir kaip Songaila galejo nemesti Generolui kamuolio, jei Jis aukstai iskeltos rankos zestu aiskiai parode, kas viska valdo, bet, deja, vargsui Songalai nesove isganinga mintis prisivaryti kalmuoli iki Generolo ir jam iteikti tiesiai i rankas, kaip kokius miesto vartus. Taigi svystelejo i prieki Generolui per zingsni, ir Jos Didenybei kamuolys staiga tapo ir per aukstai, ir per toli paduotas. Ir kaltas liko iesmininkas Songaila.
2011-09-18
-1
Atsakyti
Nuomonė
Tas ir baisiausia, kad Šaras labai daug duoda komandai, bet kartu ir atima, apriboja - jo pikenrolas nuostabus, bet komanda į turnyro pabaigą pasidarė visiškai nuo jo priklausoma, tuo pačiu piešininkams tapo lengviau nuspėti Lietuvos komandos žaidimą ir apsiginti, o dar matant kad visa tai slysta iš trenerio kontrolės (ypač tas žaidimas Kalinietis - Jaiskevičius poroje), gauname prastoką rezultatą žaidžaint su aukščiausio lygio komandom.
2011-09-18
-29
Atsakyti
Jonas
Prastas mikroklimatas..del musu mylimo Jaskos siemet buvo... Deja... stai tokia tiesa! Neklause jis Kemzuros...gavosi destrukcija... gaila! Kemzura nesiryzo neimti Jaskos..nes Tauta nesupratus butu (nesekmes atveju)... Skaudi klaida! Kitais metais Jaskos neims jau ir bus jaunesne komanda. Bus lengviau vadovaut komandai! nebus 2 treneriu :) Matysim. Tikiu, kad bus geriau.
2011-09-18
-10
Atsakyti
Jei ne verksnio ir reksnio vaikiskos klaidos turetume medalius, tegul jis varo i dailiuji ciuozima ir ten gales rekti kiek nori.
2011-09-18
+3
Atsakyti
SJ
Spaudžiu dešine Kairiui už protingus žodžius dabar ir visus buvusius čempionato metu. Žmogus tikrai supranta krepšinį ir viską vertina "blaiviai", o to "blaivumo" šiemet ir pritrūko mūsų rinktinei. Sėkmės rinktinėj ateity !!!
2011-09-18
+8
Atsakyti
Anonimaszilvi ar tu siandien krepsiniu pradejei dometis ? tie kurie kazka kuria tie ir klysta... jasikevicius visa karjera darydavo daug klaudu, 2007metais kai laimejo bronza irgi po 4-5 klaidas vidutiniskai darydavo..


As kalbu ne apie tas klaidas, kai suklysta perduodamas kamuoli, prisimink kiek kartu teodosicius ar dekolo pereme kamuolius kaip is vaiko lygioje vietoje is jo, cia tos klaidos ne kazka kuriant,o tai,kad nebera staigumo, reakcija jau nebe ta.
2011-09-18
+12
Atsakyti
LIETUVOS RYTAS 63:67 CSKA

Newley 10, Dilys 9/Lavrinovic 20, Kurbanov 16

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-09-18
+6
Atsakyti
to Svajunas
Kur tu tą gerą šventę matai? Nenusišnekėk bent jau.
2011-09-18
-15
Atsakyti
o aš pasakyčiau šiek tiek kitaip: sutinku, kad buvom be garvežio, bet nereikia perdėt su tais vagonais... Nebuvo jie labai gražūs. Jei tokie būtų buvę, čempionato pabaiga mums būtų šiandien. Aišku, kad visada norisi tik laimėt, bet užimta vieta ne tokia jau neteisinga, žiūrint ne tik į žaidėjų sudėtį, bet ir į jų rodytą žaidimą. Visgi, su šita sudėtim stovim visai padoriai. Nenoriu veltis į diskusijas, bet komplektavime, kaip parodė laikas, buvo "promachų"!
2011-09-18
+6
Atsakyti
Anonimas
zilvi ar tu siandien krepsiniu pradejei dometis ? tie kurie kazka kuria tie ir klysta... jasikevicius visa karjera darydavo daug klaudu, 2007metais kai laimejo bronza irgi po 4-5 klaidas vidutiniskai darydavo..
2011-09-18
+1
Atsakyti
SpreeNa sorry, bet Jaska komandos valdyme buvo visa galva auksciau uz Kalnieti! Taip gynyba neblisga, bet 10 min palakstys tikrai, patirtis neikainojama.


Tu vertini tik jo kelis epizodus zaidziant pikenrola, bet neskaiciuoji,kad jis klysta ir puolime kaip dar niekad nebuvau mates klystant, apie gynyba nesneku net. Ir cia tik kas vyksta aikstelej, o kas vyksta ant suolo, kai saras pats kada nori eina i aikste, pats po minutes pertraukeles sako koki derini daryt vietoj to,kad daryt kaip Kemzura pasake, as sakau, jis nebeatnesa komandai tiek naudos kiek pridaro bedu.
2011-09-18
+14
Atsakyti
MD
Kaip yra pasakes kazkuris NBA apzvalginikas, kad ego daug ilgiau islieka uz sugebejimus. Sarui lb tas tinka, jei jis susivoktu, kad jo paslaugu reikia tik aiksteleje, tai manau tikrai ir kitais metais butu naudingas, bet lb tuo abejoju. Nors gal kai bus LK td biski apsiramins, nes zinos, kas yra kas.
2011-09-18
+21
Atsakyti
Svajunas
Gaila,kad likom be medaliu,bt tokiais momentais reik islikt vieningiem ir tiketis kad dar ju bus. Na o svente padareme tikraj gera =) so give me a high five!
2011-09-18
+5
Atsakyti
Svajunas
Gaila,kad likom be medaliu,bt tokiais momentais reik islikt vieningiem ir tiketis kad dar ju bus. Na o svente padareme tikraj gera =) so give me a high five!
2011-09-18
+9
Atsakyti
buuu
Susirinkom pencionato komandą gretose su viršininku, kuris gali leisti sau pertraukti Kemzūrą per minutės pertraukėlės, pareguliuoti keitimus.Ir praradom greitį, norą ir jaunatvišką energiją. Leiskite jums priminti,kad praeitais metais būtent tai vedė mus ant pakylos apdovanojimų ceremonijoje.
2011-09-18
-9
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.