Nepasaint sportinių rezultatų, „Žalgiris“ gali būti ramus dėl vietos Eurolygoje

2011-11-25 15:21
Jonas Miklovas, „BasketNews.lt“ korespondentas

„Žalgirio“ likimas Eurolygoje spręsis per paskutines 4 savaites
„Žalgirio“ likimas Eurolygoje spręsis per paskutines 4 savaites
Nuotr. ITAR-TASS – Scanpix
Vos kartą per šešis turus laimėjusi Kauno „Žalgirio“ ekipa pradeda lemiamą sezono etapą. Artimiausios keturios savaitės lems, ar kauniečiai 2012 metus pasitiks dalyvaudami tik Lietuvos bei VTB Vieningosios lygos čempionatuose.

Prasta sezono pradžia „Žalgirio“ fronte nėra naujiena. Per paskutinius keturis sezonus kauniečiai jau trečią kartą antrajame reguliariojo sezono rate turi įjungti aukštesnę pavarą. Kartą jie išsigelbėjo, kartą – ne. Kaip bus šiemet?

Grupės varžybas baigs dvikovomis namie

Žvelgiant į tvarkaraštį, „Žalgiriui“ reguliariojo sezono pabaiga yra beveik tobula. Iš paskutinių ketverių rungtynių trejos žaidžiamos namie, dvejos iš jų – su sąlyginai įveikiamais varžovais – Malagos „Unicaja“ ir Zagrebo „KK Zagreb“.

Vienintelė išvykoje laukianti dvikova – Bamberge su vietos „Brose Baskets“ taip pat neatrodo bauginanti. Jei tik kauniečių žaidimo kreivė kils aukštyn.

Vakar „Brose Baskets“ pralaimėjus Zagrebe, tapo aišku, kad „Žalgiriui“ norint patekti į „Top 16“ reikės bent dviejų pergalių. Trys laimėjimai per paskutinius keturis turus praktiškai garantuotų vietą kitame etape, nes „KK Zagreb“ liko trejos rungtynės išvykose, o „Brose Baskets“ tvarkaraštis taip pat ne iš lengvųjų.

Prisiminus praeitį, kauniečiai į „Top 16“ yra patekę būdami dar prastesnėje padėtyje. 2009-2010 metų sezone jie per pirmas aštuonerias rungtynes laimėjo tik kartą, tačiau paskui prie komandos vairo stojus Ramūnui Butautui iškovojo dvi pergales paeiliui, o Marcuso Browno tritaškis paskutinę sekundę atidarė duris į „Top 16“.

Iš dar beviltiškesnės situacijos „Žalgiris“ gelbėjosi 2008-2009 metų sezone, kai pralaimėjo pirmas septynerias rungtynes, tada laimėjo dukart paeiliui ir galėjo patekti į „Top 16“ su dviem pergalėmis, tačiau dėl geresnio taškų santykio tai padarė Gdynės „Asseco Prokom“.

A licencija – saugi

Nepaisant to, kaip šį sezoną pasirodys Eurolygoje, „Žalgiris“ nepraras Eurolygos A licencijos. Prastokus Lietuvos čempionų sportinius rezultatus kompensuos puikus rungtynių lankomumas.

Eurolyga A licencijas yra suteikusi 14 klubų, kurie yra reitinguojami pagal trejų metų sportinius rezultatus, arenų lankomumą ir televizijų kontraktus.

Lyga buvo žadėjusi, kad 2012 metų vasarą peržiūrės komandų reitingą ir paskutinė jame esanti komanda neteks A licencijos.

Pagal sportinius rezultatus žalgiriečių pozicija yra viena prasčiausių – jie užima 11 vietą ir lenkia tris komandas. Kauniečiams ant kulnų lipa „Fenerbahce Ulker“ ir „Aseco Prokom“, o paskutinė yra tik šiemet A licenciją iš Romos „Lottomatica“ perėmusi Milano „Emporio Armani“.

Tačiau galutinė vieta pagal sportinius rezultatus neturės didelės įtakos, nes Kauno klubą kaip reikiant į viršų timptels namų rungtynių žiūrovų skaičius. Anksčiau pagal šį rodiklį pirmaudavo Tel Avivo „Maccabi“, kurio rungtynes vidutiniškai stebėdavo po 10000 žmonių. Pagal juos buvo įvertinamos visos kitos komandos, todėl „Žalgiris“, sporto halėje rinkdavęs po 5000 žiūrovų, gaudavo 50 balų iš 100 galimų.

Šiemet visai realu, kad būtent Kauno ekipai atiteks maksimali 100 taškų suma už lankomumą, kadangi per pirmas dvejas rungtynes „Žalgirio“ arenoje lankydavosi vidutiniškai po 13600 žiūrovų.

Pagal šį rodiklį „Žalgiris“ stipriai lenktų kitas komandas. Pavyzdžiui, „Asseco Prokom“ per dvejas rungtynes sutraukė vidutiniškai po 2950 žiūrovų, o Pirėjo „Olympiakos“ – po 3166.

Bet kuriuo atveju, vis labiau abejojama, ar Eurolyga 2012 metų vasarą apskritai ryšis iš ko nors atimti A licenciją. Visos 14 ją turinčių komandų dirba stabiliai, todėl manoma, kad pokyčių čia neįvyks.

A licencijas turinčių komandų reitingas pagal sportinius rezultatus:

 Komanda  2009-2010  2010-2011  2011-2012  Iš viso
 „Barcelona“  48  38  ?  86 
 „Olympiakos“  45  37  ?  82
 „Maccabi“  35  44  ?  79
 „Real“  36  42  ?  78
 „Panathinaikos“  28   44  ?  72
 „Montepaschi“  29  43  ?  72
 „Caja Laboral“  35  34  ?  69
 CSKA  44  13  ?  57
 „Unicaja“  27  24  ?  51
 „Anadolu Efes“  24  25  ?  49
 „Žalgiris“  23  24  ?  47
 „Asseco Prokom“  32  12  ?  44
 „Fenerbahce Ulker“  13  28  ?  41
 „Emporio Armani“  13  14  ?  27
Komentarai:
wrong info
Nera viskas cia taip paprasta, kaip parasyta straipsnio autoriaus. Visu pirma emporio armani neturi A licenzijos, o turi tik vardini kvietima vieneriems metams. Prokom turi licenzija 3 sezonams (sis paskutinis). O eurolyga yra nusprendusi, kad nuo 2012 metu kiekvienais metais 1 komanda neteks A licenzijos ir 1 komandai bus suteikta A licenzija. Blogiausia komanda pagal rezultatus netenka A licenzijos. Eurolyga sudarineja reitingus pagal lankomuma, uz reklama gautus pinigus, rezultatus ir t.t. ne komandoms, bet valstybems uleb reitinge. Siuo metu Lietuva 7 vietoje. O del A licenzijos reikia kovoti aiksteleje. Siuo metu pagrindinis Zalgirio konkurentas yra Fenerbache. Aisku Eurolygos valdyba 2012 vasara rengs ivairius posedzius ir t.t. Taip, kad viskas cia dar gali pasikeisti. Kaip nuspres Eurolygos valdyba taip ir bus, bet manau, kad zalgirio su tokia arena ir tokiu lankomumu Eurolyga niekaip nesugebes ismesti. Zalgiris zais Eurolygoje FOREVER!!!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-11-26
-20
Atsakyti
ATIgrigorijgaila aisku kad puse komandu ten patenka ne sportiniu principu, ir gaila kad Eurolygos vadovui svarbiausia praeitis o ne ateitis :/Tipo Ryto geresne ateitis nei Zalgirio? Nejuokink! Ryto po metu gali isvis nebelikt, su tokiom skolom ir be Snoro paramos ju laukia ne kas kitas o bankrotas.Beto Zalgiris yra vienas EL ikureju, A licenzija jam garantuota visiems laikams, nebent Zalgiri istiktu bankrotas. Kaip vos ir nenutiko, pries kelis metus, taciau jusu priesas nr1 Romanovas, driso isgelbet Zalgiri ir taip atimt is Ryto vieta EL :D Taip kad saukstai po pietu, Zalgiris EL nuolat zais dar daug daug metu!


As tik savo nuomone issakiau kad sportiniu principu viskas turetu buti daroma, sutinku jo kad Zalgiris padejo ikurt Eurolyga, bet kokia ten anksciau zmones buvo o kokie dabar, kurie pagarsejo per visa Europa ne is gerosios puses ) o del ryto ateites tai as ne abejoju kad jin bus gera :) skolos? ten ne tokios dideles skolos kad jas nesusimoket...tad nesamones nerasynek o pagalvok gerai pries rasydamas :)
2011-11-26
+3
Atsakyti
Vienintelė išvykoje laukianti dvikova – Bamberge su vietos „Brose Baskets“ taip pat neatrodo bauginanti. Ta pati ir PAO galvojo. :D Bet kai nba grizo tai velniop ta eurolyga.!
2011-11-26
+2
Atsakyti
messenger
va del to, kad ne pagal sportinius principus eurolygoje losia komandos, man ji ir kartais nepatinka.. Buna, kad ir su ta a licenzija komanda savo lygos pirmenybese nusilevina iki 5 vietos, ispanu lygos atveju kad ir iki 8, bet vistiek, tas nesvarbu. Daromas visur biznis, kaip nba tampa. Gal davai padarom po 80 rungtyniu per sezona ir uzdraudziam dar kitus turnyrus? O gal isvis viska uzdraudziam, nes tik cia vienas teisingas ir reikalingas turnyras? Cia kaip kokia religija ta eurolyga tampa..ne is gerosios puses (jei religija isvis turi gera puse, nezinau, ne per daug rupinausi)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2011-11-26
-3
Atsakyti
ATI
p.s.: pavadinime klaida, tiksliau zodyje "Nepaisant".
2011-11-26
-7
Atsakyti
ATI
grigorijgaila aisku kad puse komandu ten patenka ne sportiniu principu, ir gaila kad Eurolygos vadovui svarbiausia praeitis o ne ateitis :/


Tipo Ryto geresne ateitis nei Zalgirio? Nejuokink! Ryto po metu gali isvis nebelikt, su tokiom skolom ir be Snoro paramos ju laukia ne kas kitas o bankrotas.

Beto Zalgiris yra vienas EL ikureju, A licenzija jam garantuota visiems laikams, nebent Zalgiri istiktu bankrotas. Kaip vos ir nenutiko, pries kelis metus, taciau jusu priesas nr1 Romanovas, driso isgelbet Zalgiri ir taip atimt is Ryto vieta EL :D Taip kad saukstai po pietu, Zalgiris EL nuolat zais dar daug daug metu!
2011-11-26
+3
Atsakyti
O kur musiskiai , mes pagal uzkulisinius zaidimus turejom praeiti
2011-11-26
-12
Atsakyti
rredasjau tokia debiliska sistema,kad tuoj bus koktu varzybas ziuret!!Turetu viskas sprestis aikstelese,o ne kiek ateina ziurovu.Kai pateks geresnes komandos dauges ir ziurovu.O su tokiu zaidimu kaip siumetinio Zalgirio maziausiai metams atimti licenzija,o patektu tik tuo atveju,jei laimetu LKL!!!Tada butu teisinga!!


kolkas galima šnekėt tik ta tiesa : mes kolkas LKLčempionai, ir licenzija lieka čia, kas bus gegužę žiūrėsim.:}
2011-11-26
-10
Atsakyti
ShilisO žalgiris turi puikias galimybes iškristi anksti iš EL (max top 16, nors kai ryto nėra ir ten nelabai stengiamasi papulti), o paskui pusę metų ruoštis kovoms prieš rytą, tam kad šis nepatektų į EL, nes tokiu atveju ir Žalgiriui tenka EL labiau stengtis (neužtenka pasakyti, kad mes stipresnėje lygoje).


Kur tu matai tas puikias galimybes iškristi iš EL? Aš nesuprantu kaip jūs nuvertinat patekimą į Top16. Milijoną kartų geriau būti Top16 paskutinėje vietoje nei ten išvis nepakliūti. Jums ką negana, kad Žalgiris yra tarp 16 stipriausių komandų Europoje? Antra tavo komentaro dalis išvis absurdiška. Žalgiris tyčia pralošia Eurolygoje tik tam, kad paskui laimėtų prieš Rytą? Bent pagalvojai kai tą rašei?

karmenuio zalgirui kaip subinlaiziui isvis nieko nereikia daryt,vistiek saciokam numestas kaulas bus.nesvarbu kokie rezultatai,patikslinsiu sportiniai rezultatai nes tik idiotai gali lygint lankomuma lygiagreciai su sportiniais pasiekimais.tiek eurolygoj tiek ir vietiniam cempionate.--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


O tamstele tas kaulas pas Žalgiri visiškai pelnytai. Sportiniai rezultatai pas Žalgirį geresni negu pas Rytą pažvelkit į LKL čempionų istoriją nuo to laiko kai atsirado Lietuvos Rytas Žalgiris LKL laimėjo 8 Rytas 5 kartus. Tad gal gali man bukam kas paaiškinti kur čia kiti matot tą neteisybę, jog Žalgiris turi tą vienintelę A licenziją skirtą Lietuvai?
2011-11-26
-5
Atsakyti
gaila aisku kad puse komandu ten patenka ne sportiniu principu, ir gaila kad Eurolygos vadovui svarbiausia praeitis o ne ateitis :/
2011-11-26
-11
Atsakyti
Turim puikias galimybes išeiti į top 16. :)
2011-11-25
Atsakyti
repianoKarmenasRytfaniams svarbiausia klykti kad jie geriau pasirodo Eurolygoje, o va kai issikovoti vieta tenai tai jau visi tyli ir aiskina kad jau dvi komandos turi buti Eurolygoje. Ko gi verkiat kad dabar zaidziat Kibiro taureje nors jusu vieta Eurolygoje? Taigi reikejo laimeti lkl finala pries Zalgiri. Ko nelaimejot? Taigi jus tokie kieti, ka tas Zalgiris lavonas. Prasikot viska anam sezone tai ko dabar norit? Eurolyga jums numete apgrauzta kaula, tipo atranka susirenkit Vilniuje. Tiesiai jums i snuki ibruko, tai ko ir cia nelaimejote? Du sansai buvo duoti, bet kaip apsisikti tai cia pagal karma matyt jau duota.Tai vat kad rytui visad ją reikia išsikovoti(triskart iš eilės patekta i eurocupo finalą, dukart laimėta finale) ir vistiek neduoda su*istos lincenzijos,o kazkokiam zalgiriui ja duoda uz nieka...eurolygoj amžini luzeriai.... tai kur teisybė?


Žalgiris ir EuroCup yra laimėjęs ir Eurolygą ir kas ? EuroCup patekimas į finalą tas pats kaip patekti į TOP 16 Eurolygoj tiesa skaudi ,bet ką padarysi tokia teisybė :)
2011-11-25
-4
Atsakyti
Dza
Nu jo. Taip sakant ramiai galima malti š..da toliau. Dar betrūko, kad chaliavai Kleizą gautų. Žalgiris kol kas kaip koks turtingų tėvelių vaikelis. Viskas jam kas geriausia, koledžai, stipendijos, kurortai, tačkos. Bet kaip tik sesija - vieni dvejetai
2011-11-25
-8
Atsakyti
KarmenasRytfaniams svarbiausia klykti kad jie geriau pasirodo Eurolygoje, o va kai issikovoti vieta tenai tai jau visi tyli ir aiskina kad jau dvi komandos turi buti Eurolygoje. Ko gi verkiat kad dabar zaidziat Kibiro taureje nors jusu vieta Eurolygoje? Taigi reikejo laimeti lkl finala pries Zalgiri. Ko nelaimejot? Taigi jus tokie kieti, ka tas Zalgiris lavonas. Prasikot viska anam sezone tai ko dabar norit? Eurolyga jums numete apgrauzta kaula, tipo atranka susirenkit Vilniuje. Tiesiai jums i snuki ibruko, tai ko ir cia nelaimejote? Du sansai buvo duoti, bet kaip apsisikti tai cia pagal karma matyt jau duota.


Tai vat kad rytui visad ją reikia išsikovoti(triskart iš eilės patekta i eurocupo finalą, dukart laimėta finale) ir vistiek neduoda su*istos lincenzijos,o kazkokiam zalgiriui ja duoda uz nieka...eurolygoj amžini luzeriai.... tai kur teisybė?
2011-11-25
-4
Atsakyti
Inkognitosamhainviskas turetu buti paremta zaidimu, o ne pingaisO ką ne žaidimu viskas paremta? Rytas turi puikias galimybes patekti į Eurolygą t.y nugalėti Žalgirį LKL finaluose, laimėti atrankinį turnyrą ar laimėti Eurocup. Tad Rytiečiams nematau reikalo skųstis, visos galimybės jums suteiktos, jūs tik jomis pasinaudokit.


O žalgiris turi puikias galimybes iškristi anksti iš EL (max top 16, nors kai ryto nėra ir ten nelabai stengiamasi papulti), o paskui pusę metų ruoštis kovoms prieš rytą, tam kad šis nepatektų į EL, nes tokiu atveju ir Žalgiriui tenka EL labiau stengtis (neužtenka pasakyti, kad mes stipresnėje lygoje).
2011-11-25
+8
Atsakyti
ATI
Lietuvos Rytui tai cia tragiska naujiena, netenka Snoro, be sansu gaut A licenzija, milziniskos skolos - klubo ateitis miglota :D
2011-11-25
+14
Atsakyti
Aš tai nesuprantu, ko čia rytfaniai skundžiasi. Žalgiris "Eurolygos gėda", tai kas yra? Nugalėkit tą "gėdą" ir parodykit kaip jūs ten titulus skinat.. Kas trukdo? Romka finalus nupirkęs? Žodžiu ne galvos, o kiaušiniai ant pečių.
2011-11-25
-11
Atsakyti
jamexxxNiekam neidomu tie tavo sovietiniai titulai


Galima pagalvoti kad jusu dvi Kibiro taures yra kazkam labai idomios.
2011-11-25
-11
Atsakyti
Fordas zagrebe per 13min. rungtynese atliko 10 rez. perdavimu :D
2011-11-25
-6
Atsakyti
suprantat rytfaniai, kad cia didele itaka daro ne tik pergales, bet ir susidomejimas komanda t.y lankomumas, tv transliacijos... cia rytas turi didziuli minusa, uz tat kad yra niekam neidomus, o Zalgiris amzinai bus megstamiausia lietuviu komanda
2011-11-25
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti
Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.