„LKKA-Aisčių“ komandos krepšininkės Kauno klinikose tikrinosi sveikatą
„LKKA-Aisčių“ komandos krepšininkės Kauno klinikose tikrinosi sveikatą
Ne vieną garsų Lietuvos krepšininką ištyrusi privati klinika „Elite Medicale“ šį kartą dėmesį skyrė Kauno moterų krepšinio klubui „LKKA Aistės“. 2012 metų DNB LKF taurės 3 vietos laimėtojoms buvo nuodugniai ištirta širdies funkcija. Tyrimus atliko ir juos koordinavo gerai žinomas profesorius, habilituotas daktaras Donatas Vasiliauskas. Jis pasidžiaugė, jog ir moterų krepšinio klubas pradėjo domėtis gilesniu žaidėjų fiziniu stoviu, tyrimais, kurie yra būtini aukšto mesitriškumo sportininkėms.

Apie tyrimus komentuoja profesorius Donatas Vasiliauskas: „Tokius tyrimus mūsų klinika atlieka jau 15 metų. Pro mūsų rankas praeina visos Lietuvos krepšinio rinktinės, garsios Lietuvos žvaigždės, tokios kaip Jonas Valančiūnas, Martynas Pocius ir kiti. Mes įvertiname širdies ir kraujagyslių funkciją žaidėjams, žaidėjoms, kurios turi didelius aerobinius krūvius ir psichoemocinius įtempimus. Tiek vyrams, tiek moterims, tiek suaugusių, tiek jaunimo rinktinėms.

Pagrindinis tikslas yra įvertinti širdies funkciją, kad būtų galima diagnozuoti paslėptus širdies pertempimo požymius. Krūviai nacionalinės rinktinės žaidėjoms yra dideli, nes dauguma treniruojasi du kartus dienoje ir taip šešias dienas savaitėje. Tokioms sportininkėms šalia treniruočių yra ir dideli varžybų krūviai. Todėl ne visi treneriai sugeba įvertinti žaidėjų nepastovumą. Daugelis galvoja, kad krepšininkės dėka geros gynybos nesužaidžia tam tikrų rungtynių, bet iš savo praktikos pasakysiu, jog tai lemia labai daug veiksnių. Komandų įgudę gydytojai tokius dalykus pastebi ir dažnai pasigilinus dažniau, išaiškėja jog krepšininkė blogai užmiega, nevienodai pataiko skirtingomis dienomis ir panašiai. Todėl šiuos perkrovos reiškinius galime įvertinti subjektyviai ir objektyviai.

Su ta intencija „LKKA Aistės“ krepšininkėms buvo atliekami tyrimai. Lietuvos krepšinio federacija aktyviai domisi moterų krepšiniu ir skiria ypatingą dėmesį jaunoms žaidėjoms. Kaip žinome, Kauno klubas turi ne vieną jauną ir perspektyvią žaidėją, todėl gerai, jog klubas padedamas Lietuvos krepšinio federacijos pradeda skirti dėmesį tokiems procesams. Turime atkreipti dėmesį, jog žaidėjos, kurios žaidžia aukščiausioje Lietuvos lygoje yra aukšto meistriškumo ir nesvarbu kokios yra amžiaus jau yra pasiruošusios vykdyti komandų trenerių aukštus keliamus reikalavimus. Kad tie reikalavimai būtų įvykdyti, reikia būti tinkamai sportiškai pasiruošus ir būti sveikam, ko ir linkiu šiam klubui.“

Jolanta Marcinkevičienė, daktarė: „LSMU kardiologijos klinikoje sausio mėnesį buvo atliekamas „LKKA Aistės“ sportininkių pagilintas širdies funkcinės būklės tyrimas. Šio tyrimo metu, naudojant moderniausią ultragarsinę aparatūrą, skirtą širdies būklės vertinimui, buvo detaliai įvertinta ir aprašyta sportininkių širdies būklė – nustatyti jos struktūriniai ir funkciniai parametrai, atspindintys širdies ertmių dydžius, sienelių storį, vožtuvų būklę, širdies raumens susitraukiamąją galią ir atsipalaidavimo funkciją. Taip pat buvo atliktas pagilintas širdies raumens būklės įvertinimas naudojant specialų audinių Doplerinį rėžimą, kurio pagalba galima nustatyti nedidelius, ankstyvus širdies raumens pakitimus, trukdančius jai efektyviai dirbti didelių fizinių krūvių metu. Esant šiems pakitimams, galima paaiškinti kai kurias, dažnai laikinai esančias sportinių rezultatų pablogėjimo priežastis, perspėti širdies pertempimo būklę. Pagilinti širdies ultragarsiniai tyrimai atliekami daugeliui, ypač aukšto sportinio meistriškumo sportininkų, tačiau tokio tipo (naudojant audinių Doplerį)  tyrimai sportininkams pradėti atlikinėti neseniai.

Visų tirtų „LKKA Aistės“ sportininkių širdies būklė detaliai išanalizuota ir ryškesnių pakitimų, galinčių trikdyti jų širdies veiklą aukštų fizinių apkrovų metu, nenustatyta. Tikimės įvertinti ir specifinius, taip vadinamus „Atleto širdies“ požymius šioms sportininkėms. Šie požymiai būna susiję su ilgalaikiu tam tikro krūvio treniravimuisi ir atspindi fiziologinę širdies adaptaciją fiziniams krūviams. Moterų sportinės širdies ypatumai kiek skiriasi nuo vyrų – jie nėra taip stipriai išreikšti nei vyrams, nežiūrint treniravimosi trukmės ir intensyvumo. Kai kuriuos dėsningumus tikimės patikslinti detalesnės analizės  metu. Tikriausiai dėl to ir pasirinkome moterų, aukšto sportinio meistriškumo komandą, nes moterų sportinės širdies analizės duomenų pateikiama nedaug ir ne visi dėsningumai yra pakankamai giliai aprašyti.

Tikimės taip pat juos palyginti su nesportuojančių tokio pat amžiaus moterų arba mažiau sportuojančių (pagal treniruočių apimtis ir treniravimosi stažą), bei sportuojančių kitose sporto šakose, pavyzdžiui atletinę gimnastiką, širdies pokyčiais.

Didelį patyrimą vertinant sportininkų širdies pokyčius, jų adaptaciją dideliems fiziniams krūviams yra sukaupęs LSMU profesorius Vasiliauskas, daug metų konsultuojantis įvairių sporto šakų sportininkus. Jo iniciatyva yra atliekami aukšto sportinio meistriškumo, rinktinių žaidėjų širdies tyrimai, o paskutiniu metu, esant galimybei naudotis labai pažangia aparatūra, šių tyrimų apimtis ir vertė ženkliai padidėjo. Džiugu, jog Kauno klubo vadovai į krepšinį žiūri profesionaliai ir pradeda skirti dėmesį tokiems tyrimams.“
Komentarai:
H
Runkeliskas ar net luzeriskas mastymas pas 'to Darius'. Tipo jeigu nevarai ant zmogaus ir atsiliepi apie ji teigiamai, reiskia esi jam artimas :)
2012-03-15
+2
Atsakyti
valcuotojas
Nera ginciu, kad Petras Aleksonis kluba pagarsina (anksciau mazu kas tezinojo kad dar ir tokia komanda ant lietuvos grajina), o dabar se ir yra. Skirtingai nuo pernai metu atrodo graziau, tvarkos ar yra ar ne tai cia is vidaus tik zmones yra. Saunuolis vadovas.

Bet mano pozicija buvo ta, kad biski perdaug visiskai nereiksmingu naujienu. Na ysivaizduokim, jei ydetu straipsny : "Zapyškiu komanda feisbuke 7022 kartus paspaude LIKE ant nuotraukos kurioje pavaizduotas myzantis A.Zuokas" - kaip jums tokios naujienos ? !
2012-03-15
-2
Atsakyti
is sono
Tiems kam neaisku - kiek seniau aistes buvo zinomos kiek dabar? Kas jas veza visur, aprengtos, sutvarkytas klubas ir ko truksta? Truksta pinigeliu. Kiti klubai apteke litais miega ir viskas, o cia atejo naujas vadovas ir pradejo daryti tai kas jam priklauso. Ka gero galit apie aistes pasakyt, nieko nes ziopli esat. As ta vadova gerbiu bet nesakysiu kodel nes tapsiu priesu cia tu krepsininkiu kurios uz dyka pinigu nori. Sekmes dideles katjum ir kitiems, mus valdo kase.
2012-03-15
+2
Atsakyti
to Darius
turbut labai jau artimas zmogus Petrui esi, kad ciia taip ji liaupsini
2012-03-15
-2
Atsakyti
Darius
Tas Petras tas aistes iskele i dangu. Mielas katjum, negerbiu taves uz tokius issireiskimus. Nu kas per liaudis lietuvos??? Vien blogi mato, visi kalti jiems tik jie va viska zino. Negirdejau siais metais kad tas petras turetu koku skolu ar dar ko kaip kiti lt grandai, negirdejau kad kuo skustusi, viska klubas daro gerai, eina teisingu keliu ir maiso matai cia zinovams. Nesakitykit jus tu naujienu ir neriskit nuomones. Nenustebceu kad cia raso tie kas pavydi arba dar blogiau kas nori pakenkt!
2012-03-15
-1
Atsakyti
katjum
petras zlugdo aistes
2012-03-15
+10
Atsakyti
Anonimas
ydomu kaip maceinos sirdis
2012-03-15
-5
Atsakyti
valcuotojas
Aisku puiki reklama klinikai ir nieko daugiau. O kuom cia detos LKKA zaidejos? Tai juk kiekvieno klubo pareiga rupintis savo auksletinemis. Tai juk nevarysi ju y paprasta dispancery pritupimu daryti. Ir is viso, apie LKKA Aistes labai jau daug straipsniu prirasyta. Dziugu kad yra tokia komanda, gerai kad jas gydo ir tt bet gal kazkaip jau pabodo.

Dabar laukiu straipsnio, kaip LKKA aistes pavasary pasitiko su siuksliu maisais ir kauptukais, taip nurinkusios visa bruda is "azuolyno" teritorijos!
2012-03-14
-3
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.