Prieš pusantro mėnesio prie Klaipėdos „Neptūno“ komandos vairo kiek netikėtai stojęs Osvaldas Kurauskas išvedė uostamiesčio klubą į Lietuvos krepšinio lygos (LKL) atkrintamąsias varžybas. Jo auklėtiniai LKL reguliarųjį sezoną baigė penkiomis pergales iš eilės ir paskutinę minutę įšoko į stipriausiųjų šešetuką.

Lyg tyčia šiais metais krepšinio trenerio magistro studijas Anglijos Vusterio universitete bei Lietuvos kūno kultūros akademijoje pradėjęs Kurauskas neslepia, kad naujam karjeros etapui jos buvo itin naudingos.

Pavasarį atlikdamas vieną studijoms privalomų darbų – trenerio darbo analizę – Kurauskas net nenutuokė, kad jau po keleto mėnesių teks perimti „Neptūno“ vairą iš Pauliaus Juodžio.

Buvusio krepšininko debiutas vyriausiojo trenerio kėdėje sėkmingai susiklostė ne be paskaitose įgytų žinių. 

„Visas užduotis atlikdavau analizuodamas procesus „Neptūno“ klube. Nagrinėti sau pažįstamo trenerio darbo specifiką buvo viena dėstytojų rekomendacijų – tai padėjo geriau suprasti vykstančius procesus ir ateityje tikrai duos naudos“, – tvirtino Kurauskas.

Itin gilų įspūdį „Neptūno“ strategui paliko paskaitas skaitęs garsus Ispanijos treneris, „FIBA Europe“ teisėjų fizinio rengimo strategas Alejandro Vahuera. Puikiai visoje Ispanijoje žinomas treneris svariai prisidėjo prie tokių žvaigždžių kaip Pau ir Marcas Gasoliai, Juanas Carlosas Navarro ir Ricky Rubio iškilimo.

„Jo paskaitos buvo itin naudingos ir sužavėjo visus studentus. Vahuera turi daktaro laipsnį, skaito paskaitas Madrido universitete, o vasaras leidžia dirbdamas su Ispanijos rinktinėmis. Į atmintį itin giliai įstrigo jo paskaita apie naujausias fizinio pasirengimo tendencijas. Jo teigimu, nė viena ACB komanda prieš rungtynes nerengia vakarinės treniruotės. Apskritai, dabar vis labiau populiarėja tendencijos sezono metu nenualinti krepšininkų, kaip tai darydavo Duško Ivanovičius. Sezono metu komandai kur kas geriau skirti laisvą dieną nei sunkią treniruotę. Jei žaidėjas jaučia fizinį ar protinį nuovargį, pirmiausiai krenta jo motyvacija, sulėtėja reakcija ir pan. Krepšininkai stengiasi nuteikti save rungtynėms, tačiau to padaryti nesugeba dėl pervargimo“, – teigė Kurauskas.

„Neptūno“ strategas pasidžiaugė, kad studentams yra sudarytos visos sąlygos mokslus derinti su darbu klube, o studijos sugretinamos su dideliais renginiais. Magistro laipsnio siekiantis Kurauskas pirmuosius darbus atliko rudenį Lietuvoje praūžusiame Europos vyrų čempionate, o šią vasarą teorija ir praktika bus siejama su Kaune vyksiančiomis pasaulio jaunių (iki 17 metų) pirmenybėmis.

Klaipėdos universitete, Jūrų technikos fakultete Uosto valdymo ir technologijų bakalauro laispnį įgijęs Kurauskas šiuo metu visą dėmesį skiria krepšiniui ir apie kitą veiklą negalvoja.

„Išgirdęs apie tokias studijas ir sužinojęs, kad jas galima nesunkiai suderinti su darbu klube nusprendžiau pasinaudoti galimybe ir gilinti savo žinias. Tai idealus variantas sporto srityje dirbančiam žmogui“, – pažymėjo „Neptūno“ strategas.

Krepšinio trenerio magistro studijas kartu su Lietuvos kūno kultūros akademija ir Anglijos Vusterio universitetu rengia Lietuvos krepšinio federacija. Kartu su keliomis dešimtimis būsimųjų trenerių iš viso pasaulio trenerio darbo specifiką nagrinėja bei magistro diplomo siekia Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės nariai Linas Kleiza, Robertas Javtokas, Marijonas Petravičius, karjerą jau baigęs Arvydas Macijauskas. 

Komentarai:
sigrid
na jo. Koks bukas buvo zaidejas toks ir perprates treneris.
2012-04-16
-1
Atsakyti
vendy
Studijos padejo perprasti:DDDDDD?

Senis Endrijaitis ima suluzusia skomandas ir jas atveda i auksta lygi.Faktas ar ne?

Grand krepsinio teoretikas su visais mokslo vardais Rutenis Paulauskas ka nepaima tas krenta bedugnen.Faktas ar ne?

Kur tu studiju svarba?Ar uztenka kaip Milonui is knygu ismokti krepsinio tiesas ir jau treneris?

Tokie "treneriai" susidure su rimtais varzovai kritiniu atveju ,pasuoja kaip pirmaklasis pokerio turnyre.

Baik Kurauskai erezijas!Pasiseke ,dziaukis,o ne vaidink trenerio.Tau iki trenerio kaip man iki Korejos pesciom!
2012-04-16
+3
Atsakyti
ddd
O Kurtinaiciui px :DDD studijos :DDD baige nesenai LKKA :DDDDDDDD
2012-04-16
-4
Atsakyti
nesupratau
Jis tipo sita darba jau perprato, viskas ten jau jam aisku? Tai dabar imsis gal dar kokiu nauju pareigu?
2012-04-16
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.