Douglas nekantrauja atstovauti Lietuvai

2006-05-16 09:29
Rokas Buračas, „Lietuvos žinios“

Po dvejų Lietuvos sostinėje praleistų metų Vilniaus „TEO“ (buv. „Lietuvos telekomas“, – Red.) legionierė Katie Douglas gali pasakyti, kad tai – jos antrieji namai. Negalinti be treniruočių gyventi amerikietė per pertraukas tarp Eurolygos varžybų pasiilgsta atkaklių kovų Lietuvos bei Baltijos krepšinio lygų čempionatuose. Douglas tvirtina, kad pagrindinis jos tikslas – išlaikyti geriausios Eurolygos krepšininkės vardą ir debiutuoti Lietuvos rinktinėje.

Be atostogų - šešeri metai

– Sezonas jau baigėsi, tačiau praėjus dienai po paskutinių LMKL finalo serijos rungtynių ėjote treniruotis individualiai. Kodėl?
– Toks jau mano charakteris (šypsosi, – Red.). Mėgstu krepšinį, patinka treniruotis ir siekti geresnių rezultatų. Jeigu kelias dienas nesitreniruoju, imu jaustis blogai. Noriu išlaikyti savo pozicijas, neleisti varžovėms prie jų priartėti ir gerai pasirengti WNBA sezonui, kuris prasidės po trijų savaičių.

[image=6089 left Pastaraisiais metais atostogos Katie Douglas nerūpi]– Tad atostogų vėl neturėsite?
– Tik kelias dienas praleisiu namie Indianapolyje – teks prisitaikyti prie pasikeitusių laiko juostų. Vėliau pradėsiu treniruotis, rengsiuosi WNBA sezonui. Komandų vasaros stovyklos prasidėjo prieš dvi savaites, todėl stengsiuosi įprasti prie ritmo. Taip, nebus jokių atostogų. Tai mano gyvenime jau įprasta. Vienintelės atostogos, kurias turėjau per pastaruosius šešerius metus, buvo per vestuves. Tuomet dvi savaitės buvo mano ir vyro medaus mėnuo.

– Ar galėtumėte pasakyti, kad šis sezonas baigėsi pralaimėjus Eurolygos finalo ketverto varžybas?
– Turbūt, ne. Mes kovojome Eurolygos finalo ketverto varžybose, ir tai buvo didžiulis laimėjimas, bet paskui mums teko žaisti Baltijos ir Lietuvos krepšinio lygų rungtynes. Sezonas oficialiai baigėsi balandžio 25 dieną. Esame laimingos, kad laimėjome dar du čempionatus. Brno mieste vykusiame Eurolygos finalo ketverto turnyre nepasirodėme taip, kaip tikėjomės, tačiau laimėti Baltijos ir Lietuvos čempionatus yra iš tiesų smagu.

Sezoną vadina sėkmingu

– Bet juk Baltijos ir Lietuvos krepšinio lygų pirmenybėse komandos jums retai priešindavosi ilgiau negu vieną kėlinį. 
– Šį sezoną varžybų lygis truputį pakilo, bet ten vis tiek nebūna tokio lygio rungtynių, kokias norėčiau matyti. „TEO" yra labai stipri komanda, tad per šias varžybas gali tobulėti jaunosios ekipos žaidėjos. Aš mėgstu atkaklią kovą, o per LMKL ir BWBL mačus jos nebūna. Mums daug naudingiau žaisti atkaklias rungtynes, o ne tokias, kurias laimime dideliu skirtumu.

– Prieš metus Eurolygoje užėmėte trečiąją vietą, o šiemet likote ketvirtos. Ar buvote labai nusivylusios?
[image=6091 right "TEO" ekipos legionierė džiaugiasi dar vienu sėkmingu sezonu Europoje]– Nusiminusios buvome po paskutinių rungtynių, o dabar, kai praėjo šiek tiek laiko ir viską apgalvojau, galiu pasakyti, kad tai milžiniškas laimėjimas. Turiu daug draugių, kurios rungtyniauja Eurolygoje, bet mažai kam pavyko patekti į finalo ketverto varžybas. Čekijoje jaučiau puikią atmosferą, žaidžiau mylimoje komandoje. Nors ir nesitikėjau ketvirtosios vietos, vis tiek manau, jog sezonas buvo sėkmingas.

Sieks išlikti geriausia

– Ar galėtumėte palyginti praėjusį moterų Eurolygos sezoną ir šiuos metus?
– Šiemet rungtyniauti mums buvo daug sunkiau. Per pirmąjį mano sezoną Eurolygoje „TEO" komandos niekas rimtai nevertino, nesitikėjo, kad ji gali žaisti taip gerai, kad patektų tarp keturių stipriausiųjų. Iki tol „TEO" per Eurolygos varžybas buvo nieko nepasiekęs, išskyrus kelis laimėtus mačus. Pastarąjį sezoną pradėjome įspūdingai – pirmajame rate pralaimėjome tik vienas rungtynes. Tai mūsų nenustebino, tačiau daugeliui žiūrovų pergalės buvo netikėtos – jie ėmė rinktis į rungtynes. Nustebinome ir Eurolygos senbuves. Jos šiemet į mus ėmė žiūrėti visiškai kitaip. Buvome vertinamos kaip favoritės, siekiančios apginti iškovotą trečiąją vietą. Žaisti yra daug sunkiau, kai varžovai tave pažįsta ir yra išnagrinėję tavo žaidimą iki smulkmenų.

– Tačiau žiūrint į jūsų statistiką taip neatrodo. Praėjusiais metais per Eurolygos rungtynes pelnydavote 20,6 taško, o šiemet, nors varžovės neretai prieš jus taikydavo dvigubą ar net trigubą gynybą, surinkdavote 20,7 taško.
[image=6088 left Douglas krepšinio aikštėje nebijo nieko]– Taip, šį sezoną man buvo neabejotinai sunkiau, bet turiu dėkoti komandos draugėms ir treneriams. Man buvo sudarytos puikios sąlygos aikštėje, komandos draugės padėdavo atsidengti, išvesdavo į tinkamą poziciją, o tai padėjo dvejus metus iš eilės tapti rezultatyviausia Eurolygos krepšininke. Tai nebuvo paprasta, nes beveik kiekvieną kartą, kai tik gaudavau kamuolį, prie manęs prišokdavo dvi arba trys merginos. Praėjusią vasarą daug dirbau, ir šį sezoną man tai padėjo. Žinau, kad ir kitąmet man teks susidurti su tokia pat gynyba, tačiau ketinu išlikti viršūnėje.

Lietuva - antrieji namai

– Esate minėjusi, kad prieš dvejus metus svarstydama, ar priimti „TEO“ pasiūlymą, dvejojote. Ar šįkart pratęsdama sutartį dvejiems metams apmąstymams skyrėte daug laiko?
– Anksčiau „TEO" ekipa Eurolygoje buvo nieko nepasiekusi, ji buvo tik turnyro dalyvė, todėl dvejojau. Tačiau nenorėjau eiti į gerai žinomą komandą – mėgstu tikslą pasiekti su mažiau žinoma ekipa. Dėl to buvau pasirinkusi Perdju aukštąją mokyklą JAV. Būtų buvę kvaila nesvarstyti kitų komandų pasiūlymų, kurių gavau iš daugelio Eurolygos ekipų, tačiau esu ištikima, Vilniuje jaučiuosi puikiai ir nenoriu nieko keisti.

– Ar galėtumėte pasakyti, kad dabar Lietuva tapo jūsų antraisiais namais? O gal net pirmaisiais?
– Ne, mano namai JAV, o Lietuvą neabejotinai galiu vadinti antraisiais namais. Turiu puikias komandos drauges tiek aikštelėje, tiek už jos ribų, labai gerus klubo vadovus, personalą. Nuo namų mane skiria per 10 tūkstančių mylių, tačiau manimi visi labai rūpinasi, ir to atstumo nejaučiu. Lietuvoje jaučiuosi komfortabiliai, komanda man sudarė puikias gyvenimo sąlygas.

– Ar panašiai anksčiau jautėtės ir kitose komandose?
– Taip, panašiai jaučiausi Graikijoje, nes ten gyvena mano vyro šeima. Puikias sąlygas man sudaro ir Konektikuto „Sun" ekipa, WNBA lygoje. Lietuva ir Konektikutas yra mano antrieji namai, o Indianapolis, kuriame su vyru esame nusipirkę namą, – pirmieji.

Nori padėti Lietuvos rinktinei

– Kas pakišo idėją gauti Lietuvos pilietybę?
[image=6092 right Amerikietė Lietuvą vadina savo antraisiais namais ir nekantrauja apsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius]– Tai tikrai nebuvo mano mintis (šypsosi, – Red.). Tiesiog pasinaudojau pasiūlymu, bet dar nežinau, kuo visa tai baigsis. Prieš metus mane įkalbinėjo apsivilkti Graikijos rinktinės marškinėlius. Jie žinojo, kad mano vyras graikas, – tuomet gauti Graikijos pasą man būtų buvę daug paprasčiau, – ir norėjo, kad sutikčiau. Tapti Lietuvos piliete ir padėti rinktinei būtų puiku, tačiau šis sprendimas priklauso ne nuo manęs. Kartais šie dalykai užtrunka. Galbūt tai atsitiks vasarą, o gal lietuviško paso ir negausiu.

– Lietuvos rinktinės stovyklos prasideda birželio pabaigoje. o WNBA sezonas baigsis prieš pat pasaulio moterų krepšinio čempionatą, vyksiantį Brazilijoje. Ar laiko pasirengti pirmenybėms būtų pakankamai, jeigu gautumėte Lietuvos pilietybę?
– Dabar WNBA ir Tarptautinė krepšinio federacija glaudžiai bendradarbiauja. Daugybė žaidėjų dėl WNBA sezono patektų į keblią padėtį, todėl šis WNBA sezonas baigsis pirmosiomis rugsėjo dienomis, o pasaulio čempionatas prasideda rugsėjo 12 dieną. JAV rinktinė taip pat dalyvaus pasaulio čempionate, tad ir ji turės sunkumų. Pasirengimo sąlygos vienodos daugeliui rinktinių, nes stipriausių komandų žaidėjos rungtyniauja WNBA čempionate.

– Ar sulaukėte kvietimo į nacionalinę JAV komandą?
– Taip, gavau kvietimą atvykti į treniruočių stovyklas, bet tuo metu dar nebuvo pasibaigęs sezonas „TEO" komandoje. Esu dalyvavusi JAV rinktinės stovyklose, kai studijavau universitete, stovyklose praleidau keletą vasarų. Dabar rinktinės treneriai taip pat susisiekė su manimi. Jie kvietė mane dalyvauti JAV rinktinės stovyklose Europoje, bet neturėjau jokių garantijų dėl vietos komandoje.

– Dėl šios priežasties sutikote atstovauti Lietuvai?
– Taip, bet man tai buvo labai sunkus sprendimas, negaliu šimtu procentu procentų tvirtinti, kad atstovausiu Lietuvos rinktinei, kol nesužaidžiau bent vienų oficialių rungtynių. Kai jas sužaisiu, galėsiu pasakyti, kad esu visavertė komandos narė.

 Ar galimybę ginti Lietuvos rinktinės garbę palaikė jūsų vyras?
– Jis sujaudintas šios galimybės. Vasilis mane visapusiškai palaiko, o šį sprendimą mudu priėmėme kartu.

Komentarai:
Sutiku su daugelio nuomone kad jos nereik.. Isvis manau kad reikia uzdraust tokius triukus kai salies rinktinej zaidzia uzsienietis! jei ten negimei ir neuzaugai tai ta darai tik is pinigu... nesamone! Kinijos rinktinej turi zaist kinieciai, Jamaikos jamaikieciai.. o ne Rusijos rinktinej Holden'as, Lietuvos Douglas..
2006-05-17
-9
Atsakyti
Garantuoju, kad visa ta "meilė" Lietuvai išgaruotų per kelias minutes nuo kontrakto su Telekomu pabaigos... :D
O amerikonai visada į klausimus stengiasi atsakyti taip , kad neįžeistų savo pašnekovo ir būti maloniais... :P
2006-05-17
-2
Atsakyti
KEISKIT ANTRASTE... nekantrauja..cia is konteksto ar tarp eiluciu perskaitet.. aiskiai gi sake kad jai garbe kad jos nori rinktine bet ji tikrai jau ne nekantrauja...keik galima sakyt dw keiskit i------- K.Douglas butu garbe atstovauti LT rinktinei------- ar kazkas pan.
2006-05-16
-1
Atsakyti
Manau, kad Douglas turi pilną teisę žaist LT rinktinėj. Čia visai kita situacija nei su Rusijos ar Prancūzijos rinktinėm. Douglas tikrai myli mūsų šalį ir nori būti jos piliete ne tik dėl krepšinio
2006-05-16
+3
Atsakyti
Nereikia jokioms Lietuvos rinktinėms jokių užsieniečių. Dabar Douglas rinktinėj pradės žaist, paskui žiūrėk ir negrų "lietuvių" atsiras. Na jau ne...
2006-05-16
-2
Atsakyti
->Persique: Gali taip nesijaudinti, nes to niekad nebus. Konstitucinis teismas uzdraude isimties tvarka pilietybe dalinti sportininkams ir meninikams. O normalia tvarka, jei gerai prisimenu, pilietybe gautu tik 5 metus Lietuvoj pragyvenus, arba uz lietuvio istekejus ir 3 metus palaukus.
2006-05-16
-2
Atsakyti
ISVIS kas cia per antraste, juk pati sake kad jai butu garbe buti pakviestai, bet ji tikrai ne mirsta is laimes ir nori atstovauti nsm paraset cia
2006-05-16
-2
Atsakyti
na mano nuomone tokia,kad geriau nereiktu tu svetimsaliu LT rinktinej,na Lietuva yra Lietuva,taigi turim savo merginu kurios moka ir gali gerai zaist auksciausia kasi,tai nx cia mums tu amerikoniu atsiprasant......tegul atstovauja telekomui, bet tik jau ne Lietuvai!!!
2006-05-16
-13
Atsakyti
Dieve mano, Ar jau LKF ar kas ten isvis isprotejo???!!! Prie ko cia ji turetu zaisti uz LT rinktine, visiskai nesuprantu? Suprasciau, kas Lietuvos moteru rinktine butu kokia luseriu lusere ir uzimtu paskutinias vietas, tada dar dar galima butu pamastyt, bet ir tai - nesamone. O dabar taip nera, rinktine tikrai pajegi verstis su grynakraujem lietuvaitem. Matau kai kurie kaip " vilko_alus" ir panasus yra potencialus augantys debilai, Lietuvos antipatriotai ir isdavikai. turek garbes zmogau.
Suaglvos Kauno "Laisve" nusipirkti dar geresne uzseniete, kuri pades iskovoto LMKL ar Eurolyga, tai ir vapsesi, kad ir ji gali atstvauti LT rinktinei??? :/ nesuprantu as tokiu pilieciu....jauciu uz pergale ir savo motina paaukotum...
2006-05-16
+9
Atsakyti
Geda butu lietuvai,jei musu salyje prasidetu tokie naturalizacijos procesai..neduok dieve su vyru krepsiniu taip bus.
2006-05-16
-1
Atsakyti
Uz drasa ir pasiryzima ji verta lietuvos pilietybes, jei sako kad myli Lietuva, daugiau nieko nereikia, o kad ji puiki puoleja tai cia ir babuinui aisku..100 shtuku lietuviu vengia lietuvos ir nenori atsisukti i namu puse isvaziave i shtatus, o stai atsirado zmogus kuris surado drasos "atsukti savo saliai nugara" ir nori padeti saliai kuri jai dave kazka, jos padekos manau butu atsisakyti maziau nei buka..na bet pilietybes ji negaus..elliotas negavo ir ji negaus..gaila..
2006-05-16
-1
Atsakyti
Manau kad nereikia.. lietuvos rinktine - sis apibrezimas manau skirtas, kad rinktinei turi atstovauti lietuvos pilieciai ar bent jau kuriu saknys lituvoj.. o paimt taip is oro r duot pilietybe kitam zmogui tik del to kad ji galetu zaisti krepsini uz rinktine yra nelogiska ir neteisinga..
2006-05-16
+5
Atsakyti
eikit jus unikalus.jei gera zaideja kodel jai nesuteikos sanso p[apildyti lietuvos rinktine.as visu simtu procentu uz tai! nebukit kaimo lygio ir nerekaukit kad rinktinei nereik uzsieniecio,zeurei nusisnekat.
2006-05-16
-2
Atsakyti
Lietuviai visada pasizymejo savo spec krepsinio mokykla, ir jai visada atsovaudavo tik lietuviai mes nesame rusai ar prancuzai kuriem atsovauja legionieriai su pilietybe, manau ir toliau turetume islikti unikalus, juk musu tiek nedaug!
WE WERE BORN AN ORIGINAL SO DONT DIE AS A COPY!
2006-05-16
+8
Atsakyti
Na turim ir savu, kam mums dar amerikiete, nieko cia doro nematau...Ji mums reikalinga kaip teo legioniere o ne kaip rinktines zaideja
2006-05-16
+1
Atsakyti
Lietuvai turi atstovauti lietuves! Zinoma, sauni kaip zaideja, bet ji ne lietuve. Tuoj bus kaip prancuzijos vyru rinktinej: jai atstovauja ne daugiau kaip puse komandos tikru prancuzu...
2006-05-16
+1
Atsakyti
lietuva lietuviams!
2006-05-16
-2
Atsakyti
butu labai gerai jei douglas atstovautu lietuvos rinktinei, manau tikrai sustiprintu komanda
2006-05-16
-4
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.