Rinktinės rungtynės Hjustone suburs Čikagos lietuvius

2012-06-27 07:29
Jonas Miklovas, specialiai „BasketNews.lt“ iš Hjustono (JAV)

Aurimas Matulevičius (kairėje) ir Svajūnas Masilionis – Čikagos lietuvių krepšinio lygos įkūrėjai, Hjustone padedantys Lietuvos rinktinei per draugiškas rungtynes
Aurimas Matulevičius (kairėje) ir Svajūnas Masilionis – Čikagos lietuvių krepšinio lygos įkūrėjai, Hjustone padedantys Lietuvos rinktinei per draugiškas rungtynes
Nuotr. BasketNews.lt/J.Miklovas
Čikagoje gyvenančiai lietuvių bendruomenei krepšinis tampa vienu iš pagrindinių būdų nepamiršti savo šaknų. Ir tuo pačiu pasauliui priminti apie sporto šaką, garsinančią Lietuvą toli už jos ribų.

Išeiviai Amerikoje jau pasižymėjo, kai surinko tūkstantinę sirgalių armiją į NBA rungtynes ar vyko į Vašingtoną bei Oklandą palaikyti Kauno „Žalgirio“ bei Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandų.

Šįkart Čikagos lietuviai keliaus per pusę Amerikos, kad pamatytų nacionalinę šalies rinktinę.

Kai trečiadienio ir penktadienio naktimis Lietuvos laiku šalies nacionalinė komanda Hjustone kovos su rusais ir britais, mūsiškius palaikys triukšmingi sirgaliai iš Čikagos.

Specialiai dėl dvejų rungtynių daugiau nei 1700 kilometrų atstumą įveiks apie 100 sirgalių. Jie savaitės viduryje randa būdą atitrūkti nuo darbų ir pirmą kartą savo akimis išvysti Lietuvos rinktinę.

Lėktuvo bilietai ir 2-3 žvaigždučių viešbutis žmogui, pasiryžusiam iš Čikagos atvykti į Hjustoną ir pamatyti Lietuvos rinktinės žaidimą, kainuos apie 500 JAV dolerių. 

„Paskutinį kartą Lietuvos rinktinė Amerikoje žaidė 1996 metais, kai Čikagoje ruošėsi olimpinėms žaidynėms, kurios vėliau tais pačiais metais vyko Atlantoje. Nežinome, kada rinktinė žais kitą kartą, gal reikės laukti dar ilgiau“, – priežastį, skatinančią žmones atvykti į Hjustoną, nurodė Svajūnas Masilionis, Čikagos lietuvių krepšinio lygos (ČLKL) komisaras.

Kvietė į Čikagą

Masilionis kartu su kitu ČLKL įkūrėju ir generaliniu vadybininku Aurimu Matulevičiumi Hjustone vieši nuo pirmųjų lietuvių draugiškų rungtynių su Didžiosios Britanijos rinktine. Jie iš Čikagos atvažiavo automobiliu.

Hjustone šie du vyrai prisideda prie rungtynių organizavimo – Masilionis yra rungtynių pranešėjas (dėl to lietuvių pavardės skamba taip sklandžiai, kaip užsienyje niekada neišgirsime), o Matulevičius sekretoriatui padeda perkąsti FIBA taisyklių ypatumus.

„Sekretoriate dirba patyrusi komanda, daugybę metų besidarbuojanti per JAV koledžų rungtynes. Jie labai žavisi galimybe dirbti per FIBA rungtynes, pamatyti panašumus ir skirtumus, todėl kartais reikia ką nors paaiškinti“, – teigia Masilionis, pernai dirbęs per Europos čempionatą Lietuvoje pranešėju Šiauliuose.

Kai tik paaiškėjo, kad lietuviai olimpinei atrankai rengsis Amerikoje, ČLKL vadovai šalies krepšinio federacijai pasiūlė stovyklą surengti Čikagoje. Vietos lietuviai buvo pasiryžę užsiimti stovyklos organizacija – varžovų paieška, salių nuoma, ir neabejojo, kad jos būtų lūžusios nuo žiūrovų. 

„Buvo tikėtina, kad surinktume 5000-8000 žiūrovų į kiekvienas rungtynes, nes benduomenė labai didelė, o rinktinės daug kas nematę. Bet suprantame priežastis, kodėl buvo pasirinktas Hjustonas – skrydis iki Venesuelos iš čia trumpesnis ir vienas priešininkas čia jau stovyklavo – Didžiosios Britanijos rinktinė. Šie faktoriai ir lėmė sprendimą“, – „BasketNews.lt“ pasakojo Masilionis.

„Žiūrovų kiekis kontrolinėse rungtynėse nėra svarbu, svarbiausia, kad pasiruošimui būtų geros sąlygos. O čia matome, kad jos yra tikrai geros“, – kolegai antrino Matulevičius, 2007-2009 metais dirbęs Panevėžio „Techaso“ vyriausiuoju treneriu.

Po netikėtos pažinties – himnas saksofonu

Jeigu nenutiks nieko netikėto, prieš trečiadienio rungtynes tarp Lietuvos ir Rusijos rinktinių šių šalių himnai bus atlikti saksofonu. Juo grotų Hjustone gyvenantis išeivis iš Rusijos.

Saksofonistą, jau dešimtmetį gyvenantį Amerikoje, Matulevičius ir Masilionis sutiko viename Hjustono restorane po vakarienės. Ir netrukus gimė idėja, kuri gali būti įgyvendinta prieš rungtynes.

„Po to, kai jis pagrojo, pakalbinome ir pamatėme, kad jis kalba su akcentu. Paklausėme iš kur, pasirodo, rusas, – pažintį prisiminė Matulevičius ir Masilionis. – Pasiūlėme jam idėją sugroti himnus prieš rungtynes. Jis čia pat sugrojo Rusijos himną, beliko jam tik nusiųsti kokybišką Lietuvos himno versiją. Jam tai labai patiko ir jis dabar mokosi, kaip himną taisyklingai sugroti.“

„Tai – tikrai ne eilinis muzikantas. Jis yra kompozitorius, turi savo tinklalapį, grojamus kūrinius talpina „youtube“ svetainėje. Bet prieš priimdami sprendimą, dar išklausysime, kaip išmoko groti“, – šypsojosi Masilionis.

Jis tikisi, kad tiek lietuviai, tiek rusai supras šią „amerikietišką“ idėją.

„Amerikoje himną interpretuoti ir improvizuoti leistina ir netgi skatintina. Muzikantas ar daininkas improvizuoja kaip tik nori, – teigė Masilionis. – Bet Lietuvos ir Rusijos žmonės prie tokių dalykų nelabai pratę.“

Ankstesnės lietuvių akcijos

Metai Akcija Dalyvių skaičius
2006 Lietuvių diena per Čikagos „Bulls“ (su Dariumi Songaila) – Indianos „Pacers“ (su Šarūnu Jasikevičiumi) rungtynes. 2500
2007 Lietuvių diena per Čikagos „Bulls“ – Klivlendo „Cavaliers“ rungtynes. 700
2007 Kauno „Žalgirio“ rungtynės Vašingtone su „Wizards“ 120
2008 Vilniaus „Lietuvos ryto“ rungtynės su „Golden State Warriors“ Oklande 40

 

Komentarai:
Jei nezinojot tai Chicagoj 200000 lietuviu kazkur gyvena, taip kad cia mazi gan skaiciai aisku pacioj Chicagoj gyvena 3 milijonai ,o su priemiesciais 8 milijonai gyventoju, bet ten gatvej tikrai gali isgirst LT kalbant.:)
2012-06-27
Atsakyti
Naika5"2006 Lietuvių diena per Čikagos „Bulls“ (su Dariumi Songaila) – Indianos „Pacers“ (su Šarūnu Jasikevičiumi) rungtynes. 2500";)


dekui uz video, siurpas perejo... dar nebuvau mates as jo:D
2012-06-27
-5
Atsakyti
"2006 Lietuvių diena per Čikagos „Bulls“ (su Dariumi Songaila) – Indianos „Pacers“ (su Šarūnu Jasikevičiumi) rungtynes. 2500"

http://www.youtube.com/watch?v=3S7Rmgang...

;)
2012-06-27
+9
Atsakyti
smagu
girdeti, kai lietuviai vienijasi !
2012-06-27
-3
Atsakyti
Bums to chaosmaker
Tokie kaip tu net nepakelia ruros iki kito miesto pavaziuot palaikyt savo komandos ar rinktines,bet kritikuoja kitus.Turbut apart zirmunu ir Traku pilies nieko ir nemates,nu nieko kaip mama su teciu atjungs tau interneta ir neduos ant MDens saldainiuku tada suzinosi kaip pasaulis atrodo.
2012-06-27
-3
Atsakyti
geriau i karakasa butu vaziave, ten geriau padetu
2012-06-27
-5
Atsakyti
storas
Aciu vyrai!!!Lietuva lenkiasi jums!
2012-06-27
+3
Atsakyti
:)
saunuliai tie zmones..... :)))
2012-06-27
-12
Atsakyti
klaipeda90
MES UZ..... LIETUVA!
2012-06-27
-7
Atsakyti
Deividas
Krepsinis vienija, grazu. Svajokime ir veikime, jog visi pasaulio lietuviai veiktu drauge graziais siekiais ir kilniais.
2012-06-27
Atsakyti
buciau ir as
jei butu cikagoje. gaila. lietuviu butu susirinke kaip reikalas
2012-06-27
+5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.