Su Lietuvos trijulių komanda Mindaugas Budzinauskas Majamyje sieks pasaulio čempiono karūnos
Su Lietuvos trijulių komanda Mindaugas Budzinauskas Majamyje sieks pasaulio čempiono karūnos
Nuotr. FIBA
FIBA trijulių čempionato atrankos varžybose Stambule triumfavusi Lietuvos komanda rengiasi kelionei į Majamį. Ten rugsėjo 22-23 d. bus surengtas FIBA „3 prieš 3“ pasaulinio turo finalo turnyras, kuriame komandos kausis dėl pasaulio čempionų taurės ir 20 tūkst. JAV dolerių čekio.

Jau ne pirmą dešimtmetį trijulių turnyruose rungtyniaujantis Mindaugas Budzinauskas į Floridą vyks kartu su nuolatiniais partneriais aikštelėje: Dariumi Čiūta, Ryčiu Pulkauninku ir Vitalijumi Lukša. 

Budzinauskas „BasketNews.lt radijo“ laidai tvirtino, kad trijulių turnyruose neretai rungtyniauja ir profesionalūs krepšininkai, o tokia krepšinio rūšis yra parankesnė vyresniems žaidėjams. Nuolat tarptautiniuose turnyruose prizines vietas iškovojantys lietuviai viliasi sėkmingai pasirodyti ir Majamyje, o ateityje gali svajoti apie dalyvavimą ir olimpinėse žaidynėse. 

Pastaruoju metu itin daug dėmesio trijulių krepšiniui skirianti FIBA norėtų, kad ši sporto šaka būtų įtraukta į 2020 metų vasaros olimpinių žaidynių programą. 

– Mindaugai, kaip kilo sumanymas suburti profesionalių krepšininkų komandą ir kovoti „3 prieš 3“ turnyruose? – „BasketNews.lt radijas“ paklausė Budzinausko.
– Mes susibūrėme labai seniai ir „3 prieš 3“ krepšinį pradėjome žaisti nuo pat pirmųjų Lietuvoje vykusių turnyrų. Šiek tiek gaila, kad šie turnyrai prarado tokį didelį populiarumą, bet mes užsikabinome ir iki šiol vis bandome išnaudoti kiekvieną laisvą progą. Kai kurie mūsų komandos nariai jau baigė profesionalų karjeras ir su džiaugsmu pasineria į krepšinio aistras iš naujo.

– Sakote, kad krepšinis „3 prieš 3“ Lietuvoje praranda populiarumą, bet dalyvių skaičius nacionalinėje „Snickers Virus“ atrankoje šią vasarą byloja visai ką kitą. Juk buvo užfiksuotas rekordinis dalyvių skaičius. Kodėl taip sakote?
– Teisingai, pastaruoju metu vėl jaučiamas atgimimas ir susidomėjimas. Matyt, tai susiję ir su tuo, kad FIBA šiam krepšiniui dabar skiria didžiulį dėmesį. Pasaulio jaunimo universiadoje į varžybų programą taip pat buvo įtrauktas „3 prieš 3“ krepšinis. Visame pasaulyje šis sportas labai dideliais žingsniais juda į priekį. Gaila, kad Lietuvoje jis truputį atsilieka, bet jau matomi pirmieji atsigavimo ženklai. Žmonės noriai dalyvauja tuose turnyruose.

– Įvertinkite, kaip profesionalas, ar didelis skirtumas tarp didžiojo kepšinio ir „3 prieš 3“?
– Tai labai panašios sporto šakos, bet kartu ir labai skirtingos. Didžiausias skirtumas yra tas, kad „3 prieš 3“ yra žaidžiamas į vieną krepšį. Pranašumo netenka tie žaidėjai, kurie sugeba labai greitai bėgioti po aikštelę. Mūsų sėkmė ir yra ta, kad sulaukę veteranų amžiaus nebeturime daug lakstyti. Galime žaisti prie vieno krepšio ir išnaudoti savo mąstymą, jėgą, sumanumą bei patirtį. Jeigu žaistume per du krepšius, mes, žinoma, nespėtume paskui jaunesnius oponentus. Gatvės krepšinyje yra daug daugiau kontakto, stumdymosi, kietesnės gynybos. Kovos vyksta labai įtemptai – nėra kada atsipūsti ir pailsėti. Mums toks stilius yra priimtinas. Gatvės krepšinyje sunku pasislėpti už kito nugaros. Turi mokėti viską: mesti, gintis, būti stiprus po krepšiu, išnaudoti fizinę jėgą. Ten silpnų žaidėjų būti negali, nes labai greitai pralaimėsi rungtynes.

– Ar nacionalinėje „Snickers virus“ atrankoje buvo daugiau profesionalų?
– Taip. Šis turnyras pasižymėjo dabar rungtyniaujančių profesionalų gausa. 5-6 komandos buvo sudarytos iš tokių žaidėjų arba savo gretose turėjo profesionalių krepšininkų. Turnyras buvo tikrai įdomus ir gerai organizuotas. Noriu paminėti, kad nacionaliniame turnyre iš tiesų užėmėme antrąją vietą. Labai džiaugiuosi, kad pavyko susitarti su Klaipėdos profesionaliais krepšininkais, kurie mus finale įveikė. Kadangi jie negalėjo dalyvauti kituose turnyro etapuose, šią teisę perleido mums. Naudodamasis proga, galiu jiems tik padėkoti. Mes ta teise tikrai garbingai pasinaudojome.

– Švelniai pasakyta. Nuvykote į Stambulą ir ten nušlavėte visus varžovus. Kaip tai pavyko?
– Mes tikrai galime susikaupti svarbiausioms rungtynėms. Jau esame laimėję milžinišką turnyrą Maskvoje, kuris tuo metu buvo pats didžiausias ir solidžiausias pasaulio turnyras. Dabar su juo gali konkuruoti tik Majamyje vyksiančios varžybos. Į Stambulą taip pat skridome labai pasitikėdami savo jėgomis ir neturėjome jokių kitų lūkesčių, kaip tik nugalėti. Aišku, buvo ir sunkių rungtynių, bet pažinojome komandas, kurios ten dalyvavo ir tai buvo labai didelis mūsų pranašumas. Žinome, kaip reikia išnaudoti silpnąsias varžovų puses. Visada sunkiausia žaisti su komandomis, kurių nepažįstame.

– Ar teisybė, kad tokias pasaulio pirmenybes pirmą kartą organizuoja FIBA?
– Taip. Ankščiau irgi būdavo pasaulio čempionatai, kurių nugalėtojais esame tapę jau du kartus. Juos taip pat globodavo FIBA, bet pirmą kartą jie organizuoja jau oficialų pasaulio čempionatą. Esame dėkingi ir savo rėmėjams, UAB „Hidras“ ir kitiems, už galimybę nuvažiuoti į pasaulio čempionatą. Tačiau pasigendame bent minimalaus dėmesio iš Lietuvos krepšinio federacijos (LKF).

– Ką turite omenyje?
– Nors „3 prieš 3“ krepšinis artėja prie olimpinės sporto šakos statuso, bet remėjų, kurie mums padėtų sudalyvauti varžybose, ieškome patys. Iš LKF negauname jokio palaikymo. Nekalbu netgi apie finansinę paramą, bet nesulaukiame nei moralinio paskatinimo, nei paprasto dėmesio.

– Ar bandėte kalbėtis su LKF?
– Ypatingų pokalbių tikrai nebuvo. Žinau, kad LKF yra paskirtas žmogus, kuris yra atsakingas už Lietuvos „3 prieš 3“ krepšinį, bet jis, matyt, daug geriau supranta pasaulio „3 prieš 3“ krepšinio situaciją, nei mes. Tikriausiai todėl konsultacijos su mumis jam nereikalingos.

– Ar specialiai rengiatės Majamio pasauliniam turui?
– Taip. Susitinkame, sportuojame. Stengiamės palaikyti kiek galima geresnę sportinę formą, nes bus tikrai sunku. Visų pirma, mūsų laukia neįprastos oro sąlygos. Majamyje bus labai karšta, todėl rungtyniauti bus nelengva.

– Ko tikitės iš finalinio etapo? Ar jau analizavote būsimus varžovus?
– Taip. Dauguma varžovų mums pažįstami. Žinoma, bus kelios naujos komandos, bet pažįstame ekipas iš JAV. Su amerikiečiais esame jau daug kartų žaidę ir mums jie, galima sakyti, yra netgi parankūs. Jie bando žaisti kietą, bet gana primityvų krepšinį. Žaisdami su tokiomis komandomis, bandome išnaudoti savo stipriąsias puses. Į Majamį susirinks daug stiprių ir pavojingų komandų. Kaip žinote, į Majamio turnyrą pateko atrankinių turnyrų finalininkai. Taigi nebus nei vienos atsitiktinai patekusios komandos, nes visos jos iškovojo šią teisę.

– Kokios šalys varžysis Majamyje?
– Iš viso ten kovos 3-4 JAV komandos, 1-2 Rusijos. Taip pat dalyvaus tokios šalys kaip Rumunija, Kroatija, Serbija, Argentina, Brazilija. Kalbant apskritai, dėl čempionų taurės kausis visos šalys, kurios dominuoja ir didžiajame krepšinyje. Majamio turnyro dalyviais dar labai smulkiai nesidomėjau. Mūsų komanda, išskyrus aš, jau dalyvavo dar viename turnyre Madride, kur taip pat pasirodė labai gerai, bet pusfinalyje pralaimėjo būsimiems čempionams iš Kroatijos. Iki šio savaitgalio visą dėmesį skyrėme šiam turnyrui, o rimtai ruoštis kovoms Majamyje pradedame nuo šio savaitgalio.

– Ar tarp dalyvių bus ispanai?
– Ne, jie nepateko. Nors ispanai visuomet deleguodavo komandas, kurios savo gretose turi itin garsių žaidėjų. Viename iš turnyrų žaidė Jorge Garbajosa bei Carlosas Jimenezas. Turnyre Madride kovojo ir ilgametis „Barcelona“ komandos kapitonas Ignacio de Miguelis, bet ekipoms tai pergalių negarantuoja – atrankiniuose turnyruose ispanų komandos netgi nepatekdavo į stipriausiųjų ketvertą. Tuo „3 prieš 3“ krepšinis man ir patinka. Ateini žaisti į gatvės aikštelę ir niekam neįdomu, ar tu pasaulio čempionas, profesionalus krepšininkas, ar eilinis vyrukas iš gatvės. Kiekvieną kartą turi iš naujo įrodyti, ką sugebi, žaisdamas prieš kietą ir agresyvų vyruką. Čia nėra jokių lengvų baudų ar taškų. Viską turi pelnyti kieta kova. Man tai labai priimtina, nes gatvės aikštelėje – visi lygūs.

Pokalbio su Budzinausku įrašas:

[audio=257]

Komentarai:
Aferistui
Kad tu net neįsivaizduoji, kas yra tas gatvės krepšinis :)
2012-09-15
+4
Atsakyti
bobis
metaxa
2012-09-14
+2
Atsakyti
zzxz
nevykelis
2012-09-14
-14
Atsakyti
labai teisingai viskas pasakyta apie gatves krepsini :)
2012-09-14
-5
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.