Prieštaringos krepšinio turnyrų reformos iniciatoriumi tapo FIBA prezidentas prancūzas Yvanas Mainini
Prieštaringos krepšinio turnyrų reformos iniciatoriumi tapo FIBA prezidentas prancūzas Yvanas Mainini
Nuotr. AFP-Scanpix
Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) įvykdė itin daug prieštaringų vertinimų susilaukusias krepšinio turnyrų reformas. Nuo 2017 metų Europos ir kitų žemynų čempionatai bus rengiami tik kas ketverius metus, o pasaulio pirmenybėse rungtyniaus ne 24, o 32 rinktinės. Šis turnyras, remiantis futbolo pavyzdžiu, skambiai pavadintas FIBA Pasaulio taurės varžybomis. 

Šiuos pakeitimus Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre priėmė sekmadienį posėdžiavusi FIBA Centrinė valdyba. Artimiausius ketverius metus žemynų čempionatai bus rengiami pagal senąją tvarką, o nuo 2017 m. bus pereita prie naujojo tvarkaraščio. 

Ekspertai jau dabar pastebi, kad šie pasikeitimai gerokai sumenkins Europos krepšinio prestižą. Pastaraisiais metais gerokai sustiprėjęs „Eurobasket“ turnyras taps menkaverčiu – kelialapius į olimpines žaidynes rinktinės dalysis tik Pasaulio taurės turnyre ir specialiose olimpinės atrankos varžybose. 

FIBA Centrinės valdybos nutarimai:

  • Po 2014 metais Ispanijoje vyksiančio FIBA Pasaulio taurės turnyro kitos planetos pirmenybės bus surengtos 2019 metais (vietoje 2018 m.) ir vyks kas ketverius metus. Jose rungtyniaus 32 komandos (vietoje 24). 
  • Kelialapius į FIBA Pasaulio taurės turnyrą komandos galės iškovoti atrankos varžybose, kurios vyks net šešiais etapais ir truks dvejus metus. Planuojama, kad atrankos turnyrai į 2019 m. FIBA Pasaulio taurės varžybas bus rengiami 2017 m. lapkričio, 2018 m. vasario, birželio, rugsėjo ir lapkričio bei 2019 m. vasario mėnesiais. Tikslus atrankos turnyrų formatas ir tvarkaraštis bus paskelbtas artimiausiu metu. Skelbiama, kad visos atrankoje kovosiančios rinktinės bus padalytos į du – A ir B – divizionus, o juose suskirstytos į grupes po tris ar keturias komandas. Jos sužais dviejų ratų sistema namie bei išvykoje. 
  • Iki šiol atskiras kvotas kelialapiams į pasaulio čempionatus turėjusi Azija ir Okeanija dėl kelialapių į FIBA Pasaulio taurės turnyrą kausis kartu. Tuo tarpu kovodamos dėl patekimo į olimpines žaidynes, abiejų žemynų valstybės išsaugos regioninį principą. 
  • Nuo 2017 metų visų žemynų čempionatai bus rengiami kas ketverius metus (2017, 2021, 2025 m. ir t.t.). Kelialapius į juos rinktinės turės išsikovoti per kvalifikacinius turnyrus, analogiškus FIBA Pasaulio taurės varžyboms. 
  • Kelialapius į 2020 metų olimpines žaidynes rinktinės galės iškovoti tik dalyvaudamos 2019 metų FIBA Pasaulio taurės turnyre. Bilietų neiškovojusios rinktinės turės galimybę iškopti į olimpiadą, per olimpinius atrankos turnyrus (panašius, kaip šių metų vasarą buvo surengtas Venesueloje). 

FIBA Centrinės valdyba tvirtino, kad naujas krepšinio turnyrų tvarkaraštis ir formatas komandų gerbėjams leis kur kas dažniau išvysti rungtyniaujančius savo šalies krepšininkus.

Anot reformų iniciatoriaus FIBA prezidento prancūzo Yvano Mainini, rinktinės namų aikštėje žais reguliariai, o sirgaliai turės galimybę išvysti daugiau aukšto lygio rungtynių. 

Tačiau ar toks tvarkaraštis buvo derintas su NBA lyga, kurioje šį sezoną žaidžia rekordiškai daug – per 80 užsieniečių – užsiminta nebuvo. 

Malaizijoje vykusiame posėdyje FIBA nesiryžo priimti dar vieno skandalingo sprendimo ir įvesti amžiaus apribojimus olimpinių žaidynių krepšinio turnyro dalyviams.

Prieš kurį laiką buvo pasigirdę kalbų, kad siekdama dar labiau sustiprinti Pasaulio taurės turnyro prestižą FIBA neleis olimpiadoje varžytis vyresniems kaip 23 metų krepšininkams. 

Komentarai:
fpiz-2
Kas per daunai ten dirba. As nesuprantu ar ilgai dar leis tyciotis krepsinio federacijos is saves ir kada bus nuversti tie parazitai nuo pareigu
2012-11-12
+2
Atsakyti
Zymka
Nieko gero cia neizvelgiu kaip kiti ka mato..:p viena tai tikrai aisku bus-nebevaziuos su rinktine ardytis vyresni zaidejai, tik jaunimas ,nes kruvio nebeisnes..:(

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2012-11-12
+2
Atsakyti
Anonimas
Pasakykit jūs man, kur dar krepšinis be Lietuvos ir Slovėnijos yra populiarus? Be to, pačioje Lietuvoje (Eurobasket 2011) buvo akivaizdžiai įrodyta, kad krepšinis įdomus tik tada, kai žaidžia savi (kitose rungtynėse arenos būdavo beveik pustuštės) . Be to, apie Europos krepšinio čempionato įdomumą galima pasakyti, žvelgiant iš sirgalių pusės - ar į Lietuvą atvyko daug krepšinio sirgalių? Ne. Taip, kad didžiąjai Europos daliai ant krepšinio nusispjaut ir tos FIBA reformos nieko nepakeis, nebent tik tai, kad kai kurie lietuviai kaip visada pradės klykti kaip juos visi skriaudžia.
2012-11-11
+5
Atsakyti
Aha
Nu su Eurobasket svarbos praradimu dar galima iš bėdos taikytis, bet atranka sezono metu, čia tai totalus briedas. Joks klubas neišleis savo žaidėjų į rinktines, nes tai būtų absoliutus klubinių čempionatų žlugdymas. Negalima aklai kopijuot kitos sporto šakos praktikos, tai kas gerai veikia vienoje, nebūtinai atneš sėkmę kitoje. Teoriškai viskas gal ir gražiai atrodo, bet praktiškai tikrai neįsivaizduoju, kad ši sistema veiktų.

Ir labiausiai čia vėl nukenčia Europa, ypač tos krepšinio šalys, kurių dauguma rinktinių žaidėjų lošia Eurolygos, NBA klubuose. Nereikia net svajot, kad juos klubai išleis. Nežinau, ar labai didelis bus susidomėjimas tomis atrankomis, jei ten rinktinės loš antra sudėtim. Taip Fiba nuosekliai siekia kiek įmanoma sumažint Fiba Europe įtaką ir reikšmę. Dar kitas dalykas, Europa labiausiai nukentėjo nuo krizės, ekonominės galios centras slenka į Aziją, kyla Brazilija. Ten bus ateities didžiausios rinkos ir didžiausias potencialas uždirbt daug pinigų. Todėl Fiba funkcionieriai ir spjauna ant Europos krepšinio ir jo sirgalių.
2012-11-11
-11
Atsakyti
swiss
Atranka lapkricio, vasario menesiais... tai logiskai mastant klubines varzybos tuo metu turi but stabdomos. Tai klubams, ypatingai tiems kur zaidzia trijose lygose tvarkarastis isvis pasidarys nepavydetinas.
2012-11-11
-23
Atsakyti
M.Balčiūnas apie FIBA reformą: ar bus įdomu, kai rinktinės žais antromis sudėtimis be NBA ir Eurolygos žaidėjų ? Kaip ir sakiau kad jos abi des ant FIBA ir jos atrankos
2012-11-11
-9
Atsakyti
Anonimasnetridaliuokit visiems bus vienodos salygos ir nieko ce nepakeisit beverkdami.


nieks cia neverkia o konstatuoja fakta . Kokios dar vienodos salygos , kur dar pasauli vyksta tokie turnyrai kaip EL kurie nepriklauso FIBA ? NBA nekisk nes jie tikrai neisleis nieko ir savo sezono del FIBA negadins .
2012-11-11
+11
Atsakyti
Anonimas
netridaliuokit visiems bus vienodos salygos ir nieko ce nepakeisit beverkdami.
2012-11-11
+4
Atsakyti
us cia dauguma maisot B su pirstu , cia jum ne fule . EL sefai des skersa ant sito ju sprendimo DDDD Lapkricio menesi klaunai atranka . Idomu kaip draudimo klausimus isspres ir jei stabdys visus turnyrus po kie k rungtyniu jie zais per savaite . Kitur pasaulija gal cia viskas ir gerai , Europoi los antros sudetis , NBA isvis nieko neisleis be ju bus zaidziama cia 100% . Ne cia visiskas meslas tikrai EL dabar prasideda 2 ratas svarbios kovos ir turi komandos isleisti zaidejusi rinktines kad vel pratintusi prie kitu deriniu ir t.t ir visus perdrausti reik . Treneriai kurie treniruoja ir ta ir ta jau visa spali galvos ne tik apie kluba bet jau ir apie riktine krc ..... cia sudas yra per svelnus zodis . Vasario menesi DDDDDD Nu klaunai ne kitaip vyksta EL T0P-8 stop hebra prasom duot zaidejus rinktinem , kurie turi but pasiekia formos ir susizaidimo pika klube . Vasario m visose salyse vyksta tauriu finalai . Dabar pasakytu Romkai isleisk zaidejus i rinktine DDDDDDDDD Ir 99% savininku jum nusijuoks i akis , ir as jiem visiskai pritarsiu
2012-11-11
-10
Atsakyti
neptuno nefanas
kurioj vietoi jum ta korupcija? kad euro cempas vyks kas 4 o ne 2 metus?
2012-11-11
-4
Atsakyti
abba
tai kodel isvis jie nepanaikino europos cempionatus? o kodel apie korupcija nekalba,apie ivairius korupcinius mokescius,is Lietuvos Fiba pasipelne 500.000 euro 2010 metais.taikorupcija yra nediskutuotina?isvis reikejo uzdrausti rengti europos krepsinio cempionatus,nir nereiketu Fiba organizacijos isvis..tai ne,pasiliko galimybe toliau vogti pinigus,imti pinigus,reketuoti,zodziu....
2012-11-11
Atsakyti
visiskai nepatinka man si sistema. oi jauciu bus problemu,konfliktu del krepsinio pasaulyje. reikejo gal kazka daryti del pasaulio cempionato,bet argi euro cempe bei olimpiadojk truksta aziotazo? olimpiados krepsinis gal ir isliks savo lygi bet ,manau,oj kaip nukentes euro cempionatai..
2012-11-11
+9
Atsakyti
funny bunny
be komentaru
2012-11-11
+3
Atsakyti
Ačiū
Labai gerai, padidės susidomėjimas krepšiniu, nes kas dvejus metus kai vyksta - atsibosta, o dabar pats tas. Paimtas pvyzdys iš futbolo. Sveikintinas sprendimas!
2012-11-11
Atsakyti
neptuno nefanas
labai geros permainos, dabar bus kaip ir futbole viskas. galesime namie isvysti geriausias komandas ir plius matysime daug varzybu.
2012-11-11
-3
Atsakyti
Nepasisekė...
2012-11-11
+10
Atsakyti
atranka lapkricio birzelio ir vasario menesiais??? sezonas tuo metu vyksta.
2012-11-11
+8
Atsakyti
superlabai džiagiuosi šiuo sprendimu, nes EČ tapo bevertis.


Juokauji?
2012-11-11
-5
Atsakyti
ot tai fun bus, kai Lietuva su visokiom nikaragvom los :DDD
2012-11-11
+7
Atsakyti
Anonimas
gal bent jau padides susidomejimas kase nes db tai nieko gero ...

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2012-11-11
+11
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.