Jaunučių rinktinės trenerė didžiuojasi dirbusi su „bronzine“ komanda

2006-08-28 12:17
Rokas Buračas, „BasketNews.lt“ koresp.

Prieš dvi savaites pasibaigęs Europos jaunučių (iki 16 metų) merginų čempionatas įėjo į Lietuvos krepšinio istoriją. Lietuvos šešiolikmetės, treniruojamos Ramunės Kumpienės, iškovojo bronzos medalius ir pirmą kartą Lietuvos merginų jaunimo rinktinių istorijoje iškovojo Europos čempionato A diviziono medalius.

Prieš šį čempionatą Lietuvos krepšinio federacija rinktinei buvo iškėlusi tikslą patekti į dešimtuką, tačiau nesulaikomas Aurimės Rinkevičiūtės žaidimas ir tiksliai veikusios trenerės Kumpienės taktinės schemos lėmė, kad tikslas buvo įvykdytas su kaupu.

Trenere, ar prieš Europos čempionatą tikėjotės, kad pavyks taip sėkmingai pasirodyti?
Po pirmų rungtynių su ispanėmis atsirado viltis, kad mes galime nužygiuoti toliau, negu planavome. Per liepos mėnesį Prancūzijoje vykusį draugišką turnyrą mes gerai sužaidėme su elitinėmis Europos moterų komandomis: prancūzėmis, čekėmis ir turkėmis.

Per šį turnyrą mes nugalėjome turkes ir tik per paskutines sekundes nusileidome prancūzėms, o per pirmąsias rungtynes pasipriešinome čekėms. Kai per pirmąsias Europos čempionato rungtynes vienu tašku pralaimėjome ispanėms mus ėmė vertinti, daugelis stebėjosi, o tuomet mums atsirado kibirkštis - ėmėme manyti, kad galime kovoti.

[image=6387 left Rinkevičiūtė jaunučių čempionate pranoko visas varžoves]Kas lėmė tokį sėkmingą komandos pasirodymą?
Manau, kad svarbiausias veiksnys buvo labai gera atmosfera rinktinėje. Labai didelę reišmę sudaro ne tik fizinės jėgos, bet ir tarpusavio ryšiai tarp žaidėjų ir trenerių. Ši komanda labai norėjo laimėti. Aš jutau didelį malonumą dirbdama su šia rinktine.

Ar rinktinės rezultatams turėjo įtakos Aurimės Rinkevičiūtės dalyvavimas Europos jaunių čempionate. Iš jo ji grįžo tik jūsų išvykimo į Slovakiją dieną ir dešimt dienų su komanda nesitreniravo.
Manau, kad ši mergaitė yra apdovanota Dievo. Tiek ištverme, tiek protu, tiek mąstymu aikštelėje. Ji buvo ryški tiek mūsų komandos, tiek viso čempionato lyderė. Jai dar tik 16 metų, tačiau tai jai buvo jau penktas Europos čempionatas, o per mačą dėl trečios vietos ji sužaidė turbūt geriausias karjeros rungtynes. Reikėjo matyti kokio azarto vedina ji žaidė, kaip ji norėjo šių medalių.

Per rungtynes dėl bronzos medalių net neatrodė, kad ji be poilsio dalyvauja jau antrame čempionate iš eilės. Europos jaunių čempionate ji aikštėje praleisdavo daugiau negu po 30 minučių per rungtynes. Jaunučių čempionate ji rungtyniavo beveik 38-40 minučių per mačą. Tik per rungtynes su čekėmis ir estėmis mes jei leidome šiek tiek pailsėti.

Ar naudingiausios čempionato žaidėjos prizas neturėjo atitekti jai?
Taip. Mes ir kitų komandų treneriai mano lygiai taip pat, tačiau naudingiausia čempionato žaidėja yra renkama dar prieš pusfinalių ir finalų rungtynes. Manau, kad tai yra daroma pernelyg anksti. Naudingiausia čempionato žaidėja turėtų būti renkama po pusfinalių ir finalo rungtynių, o ne prieš jas.

Ar likote patenkinta kitų krepšininkių žaidimu?
Rinkevičiūtė komandoje turėjo neblogą pagalbininkę Redą Kontvainytę. Jos dviese atidavė labai daug jėgų. Likau patenkinta ir kitų krepšininkių pasirodymu. Kiekvieną dieną sėkmingai sužaisdavo vis kita komandos žaidėja. Visos jos įnešė indėlį į šių medalių iškovojimą.

Daugiau tikėjomės iš Giedrės Paugaitės. Ji labai gerai sužaidė pirmas rungtynes, o mes manėme, kad ji ir toliau taip rungtyniaus, tačiau taip nebuvo. Aišku, įtakos jos žaidimui turėjo tai, kad ji kaip ir Aurimė, iš Tenerifėje vykusio jaunių merginų čempionato grįžo tik mūsų išvykimo į Slovakiją dieną. Mes manome, kad FIBA Europa turėtų peržiūrėti jaunimo čempionatų rengimo tvarką ir pirmiausiai vykdyti jaunučių čempionatus.

Jeigu pasibaigus pirmenybėms kai kurie žaidėjai yra tokie geri, kad gali rungtyniauti už vyresnes rinktines – tada jie ten ir vyksta. Dabar yra taip, kad pirmiausiai pažaidžia už vyresnius ir tada vyksta žaisti už savo amžiaus grupę.

Ar likote patenkinti čempionato organizatorių darbu?
Ne. Mes ir daugelis kitų komandų nebuvo patenkintos sekretoriato darbu. Labai daug komandų iš pusiausvyros išvedė rungtynių metu daromos rekretoriato klaidos. Buvo prastai dirbama su laikmačiais, ne taip užrašomi taškai, kurie vėliau būdavo keičiami vietomis.

Tai mus išmušė iš vėžių per rungtynes su lenkais. Pirmus du kėlinius mes sužaidėme apylygiai, tačiau po pertraukos prasidėjo klaidos. Aurimė įmetė tritaškį, o sekretoriatas įrašė du taškus. Kol mes ir teisėjai aiškinomės šią situaciją, sekretoriatas pamiršo, kad Aurimė turėjo mesti du baudų metimus, kadangi lenkės, turėdamos penkias komandines pražangas, pažeidė taisykles.

Tokia pati suirutė buvo ir per ispanių – rusių rungtynes bei per mūsų pusfinalio rungtynes su ispanėmis. Tuomet kelis kartus buvo sustojęs mačo laikmatis. Sekretoriatas rungtynėms darė labai daug blogos įtakos.

Komentarai:
Rinkevičiūtės saunole taip ir toliau :)
2006-08-28
-2
Atsakyti
rinkevciute uzdominavo tai staiga ir kazkokios treneres taktines schemos atsirado lb geros :D
2006-08-28
-2
Atsakyti
mldc aurime :)
2006-08-28
-1
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.