Štombergas: „Latviai pelnytai laimėjo“ (komentarai)

Jonas Miklovas
specialiai „BasketNews.lt“ iš Rygos (Latvija)
2013-07-26 22:01

Lietuvos rinktinė buvo eliminuota ketvirtfinalyje
Lietuvos rinktinė buvo eliminuota ketvirtfinalyje
Nuotr. fibaeurope.com
Du kėlinius kovoję lygiai, po ilgosios pertraukos Baltijos broliai pradėjo bėgti skirtingais pagreičiais. Europos čempionato ketvirtfinalyje Latvijos aštuoniolikmečiai įtikinamai pademonstravo, kad jų 1995 metais gimusių vaikinų karta – talentingesnė nei mūsiškių.

Audringai palaikomi Rygos arenoje susirinkusių 3000 žiūrovų, latviai penktadienį 71:54 nugalėjo Sauliaus Štombergo auklėtinius ir pateko tarp keturių stipriausių pirmenybių komandų. Pusfinalyje jų lauks kroatų barjeras.

Kaimynai pabėgo po ilgosios pertraukos. Po Luko Grabausko baudos metimo mūsiškiai dar pirmavo 39:38, tačiau tada šeimininkai spurtavo 15:3 ir įgijo dviženklę persvarą – 53:42.

Paskutiniame kėlinyje mūsiškiai nė karto nebuvo sumažinę atsilikimo iki vienženklio skaičiaus.

„Buvo sunku apsiginti nuo jų aukštaūgių, – po mačo tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė rezultatyviausias lietuvių žaidėjas, 13 taškų pelnęs Gediminas Žalalis. – Latviai atkovojo ir daugiau kamuolių, mes dažniau klydome, bet tiesiog buvo sunku apsiginti nuo aukštaūgių.“

Latviai savo gretose turi du krepšininkus, aukštesnius nei 212 cm, ir abu mače su Lietuva padarė savo darbą. Anžejus Pesecnikas pelnė 10 taškų ir atkovojo 6 kamuolius, o kylanti žvaigždė Kristapas Porzingis surinko 17 taškų, 8 atkovotus kamuolius ir 6 blokus. Tai – dvigubai daugiau nei visos Lietuvos rinktinės blokuoti metimai.

Kai ketvirto kėlinio pabaigoje Porzingis buvo pakeistas, iš aikštės žmonės jį išlydėjo plodami atsistoję.

„Jis – mūsų Valančiūnas“, – paaiškino greta sėdėję latvių žurnalistai.

Mūsiškis Domantas Sabonis greta aukštesnių ir vyresnių žaidėjų atrodė gana solidžiai (11 taškų, 10 atkovotų kamuolių), tačiau gynyboje nesulaukė didesnio komandos draugų indėlio.

„Kol kas man tai – sunkiausi varžovai, – po dvikovos „BasketNews.lt“ sakė Sabonis. – Noriu apsiginti, bet jų rankos ilgesnės ir blokuoti yra tiesiog neįmanoma.“

Sabonis trečiajame kėlinyje vos kelioms minutėms prisėdo ant atsarginių suolo, ir tuo metu varžovai nutolo. Ką tuo metu galvojo jaunoji Lietuvos krepšinio viltis?

„Norėjau žaisti, tačiau tai – trenerio sprendimas“, – į diskusijas nesileido aukštaūgis.

Latvių spurtas išmušė lietuvius iš vėžių ir išeičių jie pradėjo ieškoti po vieną.

„Pradėjome žiūrėti tik savęs, viskas išsiderino ir žaidimas pakrypo į blogąją pusę“, – reziumavo Lietuvos rinktinės strategas Štombergas.

Šeštadienį lietuviai pratęs kovas dėl 5-8 vietų. Jų varžovais bus Rusijos krepšininkai, ketvirtfinalyje netikėtai nusileidę ketvirtai kitos grupės komandai, Kroatijai.

– Treneri, du kėlinius kaip lygūs su lygiais kovojote su latviais, tačiau jie pabėgo į priekį trečiajame kėlinyje. Kas nutiko? – „BasketNews.lt“ paklausė Štombergo.
– Iš esmės pasikeitė mūsų žaidimas. Nustojome daryti savo derinius, nutraukinėjome juos, rungtyniavome individualiai. Žiūrėjome daugiau savęs, viskas išsiderino ir žaidimas pakrypo į blogesnę pusę. Latviai tuo tarpu pradėjo stipriau gintis ir įveikdavo mūsiškius vienas prieš vieną. Matyt, tada išlindo ir meistriškumo skirtumas. Jie pataikė kelis sudėtingus metimus ir tai mus dar labiau išmušė iš vėžių.

– Latvių aukštaūgiai Porzingis ir Pesecnikas padarė tai, ko iš jų ir buvo galima tikėtis?
– Taip, tikrai padarė – ir kamuolių atkovojo, ir blokų pridalino. Vaikinams nėra lengva žaisti prieš tokius krepšininkus. To ir tikėjomės, bet mūsų aukštaūgiai ne visi šiandien sužaidė taip, kaip gali. Nepavyko prieš juos nieko pastatyti. Jų komanda lygesnė, geresnis balansas, jie pelnytai ir laimėjo.

– Ar Domantui Saboniui tai buvo sunkiausios rungtynės čempionate?
– Žinoma, sunku. Pas latvius du aukšti vidurio puolėjai, o mūsų komandoje neatsirado kito žaidėjo, kuris galėtų padėti Domantui gynyboje. Kai latviai pabėgo į priekį, pasivyti buvo per sunku.

– Ar šiame čempionate Sabonio žaidimas jus stebino?
– Jis yra tikrai išskirtinis žaidėjas, turinti talentą, tėvo charakterį, norą laimėti. Jis kovoja už kiekvieną kamuolį, kiekvieną centimetrą. Turi gerus duomenis ne tik puolimui, bet ir gynybai, „skaito“ žaidimą, aukšto intelekto. Jis metais jaunesnis, bet galbūt dėl to, kad Ispanijoje gauna kitokį mokymą, kitaip žiūri į situacijas. Jis mums labai padėjo, pats pakovojo su stipresniais varžovais, manau, irgi daug ko išmoko. 

– Šiandien rungtynes stebėjo bene daugiausiai žiūrovų čempionate. Ar dėl to jums buvo sunkiau?
– Nežinau, kaip žaidėjams, bet žiūrovai savo padarė. Ir man buvo sunkiau vadovauti, anksčiau apytuštėse salėse krepšininkai išgirsdavo visus nurodymus, o dabar ne visą laiką girdėdavosi, ne visą laiką padarydavo, ką aš norėdavau. Suvaldyti komandą tokioje aplinkoje sunkiau.

– Daug kas kalba, kad ši rinktinė jau pasiekė daugiau nei iš jos buvo laukta. Kaip jums atrodo?
– Matėsi, kad vaikinai čempionate tikrai tobulėjo. Prasidėjo viskas sunkiai, bet kiekvieną dieną judėjome į priekį, visi tobulėjo. Žaidėme taip, kaip norėjome, atsirado komandinis žaidimas, komandinė gynyba. Viskas ėjo geryn, todėl nenuostabu, kad iškovojome tiek pergalių.

Komentarai:
Anonimas
tik del Stombergo si rinktine nekovoja del medaliu!viska parodo,kaip ir per draugiskas,ziauriai pralaimeta antra rungtiniu dalis,deja-cia jau trenerio nesugebejimai!!
2013-07-28
-3
Atsakyti
MIRKA3
Kai geriausias zaidejas yra metais jaunesnis, tai daug pasako apie kitu lygi ir bendra rinktines lygi. Tai va Stombergui buvo nelengva, bet vyras nei verkavo, nei isterikavo, nei kaltu ieskojo... Viskas gerai, va cia yra realiai akivaizdu, kad buvo isspaustas vaskas, visi atidirbo pagal galimybes. Pagarba.
2013-07-28
-3
Atsakyti
SEKMES STOMBERGERIUI , TAI TIK PRADZIA - BLOGA . NA IR KAS NEPRADEDA KARJEROS NUO NULIO . TAU TIK SEKMES MIELAS ZALGIRIETI LINKIU !!! NENUKABINK NOSIES , ATEIS PERGALES , TIKEK SAVO MINTIMIS .
2013-07-27
-2
Atsakyti
Stomba buvo liuks zaidejas bet kaip treneris tai jis nulis. Aisku sitai rinktinei labai truko seskaus, nes sabas vienas nepatempe. Bet kai Pacesas su isviso antrarusiais zaidejais gerai pasirode tai sita rinktine galejo irgi geriau sulosti.
2013-07-27
+8
Atsakyti
Tau stombergai tik kamuolius padavinet o ne treniruot!!!
2013-07-27
+9
Atsakyti
Petras
jus paziurekite i Stombergo veido grimasa.Tai vaikelio veidas neturintis pasitikejimo,kaip jis gali suvaldyti komanda ,jei jis buvo tik zaidejas,ir tai neturejo tikro lyderio sharakterio.Jaunimui reikalinga stipri asmenybe,o Stombergas tik paprastas suinteresuotu asmenu statytinis...labai gaila,tokia tendencija dabar egzistuoja beveik visose grupese...kur tikri sp.mok.paruosti trenertiai?
2013-07-27
+4
Atsakyti
LINKIU LAIMETI 5 VIETA
2013-07-27
+3
Atsakyti
ateitis
Kam pamoka ir kokia stafke?
2013-07-27
-2
Atsakyti
S.M
Gaila labai, nes galejo laimeti. Tikrai palaikau nuomones, kad Klaipedos treneris turejo labai didele itaka formuojant komanda!!!Sveikinimai Latviukams nes ju federacijos ir treneriu nuomone i jaunima atitinka visus lukescius!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-07-27
Atsakyti
JONAS
Man atrodo kad Purlys surinkes tuos zaidejus kurie nepapuole , sia rinktine aplostu. 100%
2013-07-27
-3
Atsakyti
Rimtas ekspertas
Uzknisa tokios pseudozurnaliugos frazes"1995m. karta....". Ka jis zino apie sia karta. Ne ka geresni ir Stombos paverkslenimai apie pajegesnius latviu tos kartos zaidejus. Gal geriau pasiziuretu jis i savo darza. Kodel jis tokius pasirinko- gal Tamolis (amzinas tos nesekmingos rinktines ekspertas, klaipedieciu ir kaunieciu rinktinen stumejas) ar Balciunas nurode? Gaila ir Sabo- ko jis stume savo sunu i tokias nepatikimas pseudotrenerio rankas? Kiek gali rinktinems vadovauti buve zaudejai, visiskai netrenirave jaunimo komandu? Todel ir nesekmes. Kiel metu latvius treniruoja ju treneris? Jis vyr.treneris ne tik latviu rinktines, bet ir ju cempionu 1995m komandos VEF jau eile metu, todel gerai zino vaikus. O kur musu jauniu MKL cempionu treneriai (ne vien 1995, bet ir kitu metu(- ju rinktinese nera. 1995m marciulioniukai neturi lygiu Lietuvoje jau 2 metai is eiles, o rinktineje tik 2 zaidejai- o kur kiti? Kur svarbiausi ju zaidejai? Nera. Kur Purlys- geriausias MJL treneris, 2 m.. atvedes Marciulionio komandai MKL cempionus? Irgi nera. O gaila... Todel ir tokie rezultatai. Luzeris treneris, luzeriai ir zaidejai, patenkinti tik tuo, kad netiketai pateko i rinktine, nors to nebuvo verti.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-07-27
-1
Atsakyti
JONAS
Pasikartosiu dar karta,kol siu metu rinktineja bus Tamolis su savo ambicijom ir simpatijom tol toki rezultata ir turesim. Surinkime i rinktine stipriausius,o ne tuos kurie patinka ar pamoka Tamoliui ir pamatysite rezultata.
2013-07-27
Atsakyti
Visos komandos kurios zaide LT grupeja pralaimejo...tai tik parodo,kad zaide LT apgailetinoja grupeja
2013-07-27
-11
Atsakyti
1
Sveikinu, Stomberga su eiliniu pralaimeju, o ypac jo patarejus Brazi ir Tamoli, linkiu pralosti ir Rusijsi.

Tai kur ta jusu gynyba???

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-07-27
Atsakyti
rls
o Porzingis = latviskas Kirilenko ;-) Toks koordinuotas aukstaugis 100 % bus toliau spaudziamas ir ruosiamas i extra lygi ...

moka ispanai krepsininkus ruosti, ir ne tik ...
2013-07-26
-3
Atsakyti
rls
pagal sudeti, o juo labiau zaidima studentu rezultatas = nusivylimas, jei ne fiasko ...
2013-07-26
-1
Atsakyti
Gab
AliiTarp aukstesniu ir vyresniu???tai kad tam porzingis yra tik 17 metu tai kaip jis vyresnus yra?--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


http://www.basketnews.lt/zaidejai/13241-... Tai, kad jam 18 jau senokai suėjo.
2013-07-26
+2
Atsakyti
Šiemet nieko gero 20 mečiams šiemet atiteko 7 vieta europos čempionate ir nežinau koikią vietą užims 18 mečiai šiais metais europos čempionate. Šiemet gerus rezultatus parodė studentų rinktinė Universiadoj užėmta 5 vieta ir 19 mečiai 3 vieta pasaulyje.
2013-07-26
+3
Atsakyti
To Alii
Jei nežinai nerašinėk porzingis be 3 dienų metais veresnis už sabą.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-07-26
-1
Atsakyti
Anonimas
Kad tas porzingis 95 metų gimimo tai jam jau seniai 18 XD

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-07-26
-6
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.