Tomas Masiulis neseniai dalijosi patirtimi su „Samsung kartos“ vaikais
Tomas Masiulis neseniai dalijosi patirtimi su „Samsung kartos“ vaikais
Nuotr. BasketNews.lt
Buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo kapitonas Tomas Masiulis per ilgiau nei dešimtmetį trukusią profesionalo karjerą aikštelėje pasižymėjo inteligencija ir krepšinio išmanymu. Baigęs krepšininko karjerą, jis šias savybes pritaiko trenerio darbe.

Penkis kartus Lietuvos čempionas sportbačius ant vinies pakabino 2009 metais ir pradėjo dirbti su jaunuoliais Arvydo Sabonio krepšinio centre. Jau 2011 metų pabaigoje jis tapo „Žalgirio“ dublerių komandos vyriausiuoju treneriu ir pradėjo skinti pergales.

Pernai Masiulio treniruojami dubleriai antrojoje pagal pajėgumą šalies lygoje NKL antrus metus iš eilės iškovojo bronzos medalius, o praėjusią vasarą 38 metų trenerio vadovaujama Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) rinktinė laimėjo pasaulio čempionato bronzos medalius.

Masiulis prisipažįsta anksčiau negalvojęs, kad trenerio darbas yra toks sudėtingas, tačiau nė kiek nesigaili pasirinkimu vadovauti jauniesiems krepšininkams.

– Tomai, treneriu tapote baigęs žaidėjo karjerą. Kada supratote, kad norite likti krepšinyje ir vadovauti krepšininkams?
– Baigus karjerą atėjo toks metas, kai reikėjo pasirinkti kitą darbą arba tapti treneriu. Pamąsčiau, kad tiek metų atidavus krepšiniui reiktų pabandyti trenerio darbą. Dirbti krepšinio mokykloje pradėjau manydamas, kad jei man tas darbas „neprilips“, matysiu, kad nesugebu, – karjeros nebetęsiu. Tačiau dirbdamas pajutau malonumą ir nesinorėjo viso to mesti.

– Kaip sekėsi įsijausti į trenerio pareigas?
– Kai į trenerio pareigas žiūri iš žaidėjo pozicijos, viskas atrodo lengva, paprasta. Kai žaidi, atrodo, darytum vienaip, o būdamas treneriu priimi kitus sprendimus. Užimdamas šias pareigas pastebi kitus dalykus, o ir trenerio darbas nėra tik pakalbėti rungtynių ar treniruočių metu. Jeigu nori atsiduoti šiam darbui, turi skirti daug laiko, daug analizuoti.

– Iš kokių trenerių pats daugiausiai mokėtės ar mokotės iki šiol?
– Stengiuosi iš visų pasisemti naujų žinių. Aišku, nemažas yra Jono Kazlausko, kuris ilgai dirbo „Žalgiryje“, indėlis. Aš buvau jo auklėtinis, trenerio strategijos leido iškovoti daug pergalių. Rungtyniaujant užsienyje teko dirbti su nemažai trenerių. Be abejo, ir dabar stebiu ne tik rungtynes, bet ir strategų darbą prieš jas, pasiruošimą mačams. Stengiuosi tobulėti, mokytis ir kaip kiekvienas treneris noriu turėti savo braižą.

– Kas sunkiausia trenerio darbe lyginant su žaidėjo pareigomis?
– Tai, kad esi atsakingas už visą komandą, o ne tik už save. Būdamas treneriu negali išbėgti į aikštelę ir kažko pakeisti.

– Vadovaujate „Žalgirio“ dublerių komandai. Kuo išsiskiria šie jaunieji žalgiriečiai?
– Mūsų „Žalgirio“ dublerių komanda nuolatos keičiasi. Kiekvienais metais vieni išeina, kiti ateina. Turime daug jaunimo, visi nori parodyti save. Buvimas šioje komandoje – tarsi tarpas tarp jaunimo bei vyrų krepšinio. Atėjusiems iš Moksleivių krepšinio lygos (MKL) čia visai kas kita – reikalingi įvairūs paaiškinimai, sunkesnės treniruotės, visiškai kitoks žaidimas, kuris paremtas fizine jėga.

– Kurie jūsų krepšininkai jau galėtų praverti pagrindinės komandos duris?
– Minėti pavardžių nenorėčiau. Džiugu, kad praėjusį sezoną „Žalgirio-2“ garbę gynęs Tomas Dimša šiais metais sėkmingai įsiliejo į pagrindinę komandą ir dabar gali save išmėginti Eurolygoje. Manau, kad pagrindiniai mūsų komandos lyderiai jau galėtų kilti aukščiau, galbūt ne į pagrindinę ekipą, bet Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) tikrai galėtų žaisti.

– Neseniai savo patirtimi dalijotės su „Samsung kartos“ vaikais. Kuo išsiskiria šie 1999 metais gimę jaunuoliai?
– Surinkti geriausi tos kartos vaikai, išsiskiriantys technika, žaidimo supratimu ir meile krepšiniui, kuri rodo, jog jie nori tobulėti, eiti į priekį. Labai džiugu, kad toks projektas yra vykdomas. Jie susirenka, kartu treniruojasi, žaidžia ir tai – didelis pliusas, svarbi patirtis, kuri padės jiems ateityje, žaidžiant rinktinėje. Kiekvienoje treniruotėje dalyvauja kiti treneriai, vaikai iš kiekvieno specialisto pasiima vis kažką naujo.

– Kaip vertinate jaunuosius talentus globojančias iniciatyvas?
– Tik teigiamai. Labai smagu, kadangi jaunimas – mūsų ateitis ne tik krepšinyje, bet ir gyvenime. Privalome vaikams padėti situacijose, kuriose jie dar neturi patirties. Padėti jiems reikia jau dabar, o rezultatų sulauksime po 5 ar 10 metų.

Komentarai:
BatumbaTomukas (taip jį vadindavome savo sirgalių tarpe:))) ) visada buvo ir yra labai fainas. Teisingai pastebėta, kad inteligentas.Sėkmės darbuose!


Gynybos asas buvo savo laiku :D
2014-05-01
-1
Atsakyti
..Jau po zouroso atleidimo norejau matyt ji zalgirio trenerio vietoj, ziurint paskutines El rungtynes, tik persasi mintis kad jis geriau sugebetu treniruot zalgiri nei saulius


nemanau, kad jis jau tam subrendo
2014-04-27
-1
Atsakyti
Populiariausias pasaulyje narsyklinis zaidimas
Kvieciu visus zaidima populiariausia pasaulyje narsyklini zaidima! Nieko siustis nereikia, zaidziama tik narsykleje. Spauskite ant sios nuorodos ir registruokis, tai uztruks vos 15 sekundziu:

http://tankionline.com#friend=d5563eeff

Pagrindiniame sio zaidimo tinklapyje pamatysite, kad ji zaidzia pasaulyje virs 41 milijonas zmoniu ir kasdien vis daugeja! Jei uzsiregistruosite per mano referrala (kuri nurodziau virsuje) - zaidime Jums padesiu visais zaidimo klausimais (pats si zaidima zaidziu jau 3 metus). Susirasysime zaidimo pokalbiu kanale. Man rodo per mane uzsiregistravusiu zaideju slapyvardzius, tad kai zaisite - susirasysime chat'e. Iki susitikimo zaidime!
2014-01-21
+3
Atsakyti
..
Jau po zouroso atleidimo norejau matyt ji zalgirio trenerio vietoj, ziurint paskutines El rungtynes, tik persasi mintis kad jis geriau sugebetu treniruot zalgiri nei saulius
2014-01-14
+4
Atsakyti
Batumba
Tomukas (taip jį vadindavome savo sirgalių tarpe:))) ) visada buvo ir yra labai fainas. Teisingai pastebėta, kad inteligentas.

Sėkmės darbuose!
2014-01-14
+2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.