Eurolygos penktojo turo apžvalga

2006-11-26 22:22
Jonas Miklovas, „BasketNews.lt“ koresp.

Penktosios Eurolygos savaitės apžvalga daugiausia skirta vienintelei varžybose dalyvaujančiai Lietuvos komandai Kauno „Žalgiriui“. Ketvirtadienį kauniečiai patyrė ketvirtą nesėkmę per penkis Eurolygos turus ir C grupėje nusirito į septintą vietą. Pažvelgiame į Kauno klubo ateitį ir skaičiuojame tikimybę, kad „Žalgiris“ pateks į „Top 16“.

Eurolygos penktojo turo:

Tolstantis tikslas

Tai, apie ką prieš sezoną buvo kalbėta su pasitikėjimu, dabar tampa vis sunkiau pasiekiamu tikslu. Kauno „Žalgiris“ ne tik kad neartėja prie „Top 16”, bet ir vis labiau nuo jo tolsta.

Pristatant naujojo sezono komandą ir jos tikslus, klubo vadovai apie pateikimą į „Top 16” kalbėjo kaip apie savaime suprantamą dalyką. Šnekėta, kad šio sezono tikslas – pagaliau iškovoti pergalių šešioliktuke ir tyliai pasvajoti apie ketvirtfinalio varžybas.

Tačiau po penkių Eurolygos reguliariojo sezono turų garsiausia šalies ekipa atsidūrė C grupės dugne. O tokia pozicija negarantuoja vietos tarp šešiolikos stipriausiųjų.

Todėl po pralaimėjimo Maskvos CSKA ekipai Kauno ekipos žaidėjų mintyse jau pradėjo suktis mintis apie „Top 16“ varžybas.

„Jei ir toliau taip žaisime, būsime per mylias nuo „Top 16“, – tinklapiui „BasketNews.lt“ po mačo su CSKA tvirtino įžaidėjas Marko Popovičius.

Kroato akyse atsispindėjo nusivylimas – net ir suprasdamas, kad „Žalgirio“ biudžetas neprilygsta Europos galingiesiems, Popovičius į Kauną atvažiavo laimėti ir pralaimėjimai jį skaudina.

Pasiteisinimo dėl prasto rezultato krepšininkas ieško grupės tvarkaraštyje, primindamas, su kokias varžovais jau teko kautis – abiem grupės favoritais: „Winterthur“ ir CSKA.

Ir nors artimiausius keturis turus žalgiriečiams neteks žaisti nei prieš „Winterthur“, nei prieš CSKA, ši perspektyva irgi pernelyg nedžiugina.

Kitą savaitę „Žalgiris“ vyksta į bene karščiausią tašką Eurolygoje – „Alexandrio“ areną, kurioje namų rungtynes žaidžia Salonikų „Aris“. 5000 žiūrovų talpinanti arena visuomet būna sausakimša, o susirinkę žiūrovai visas rungtynes audringai palaiko savo komandą.

Kad sirgaliai tampa šeštuoju „Aris“ žaidėju, įrodo pastarųjų metų rezultatai. Šį sezoną namie Salonikų klubas dar nepralaimėjo – laimėjo abejas rungtynes Eurolygoje ir visus tris mačus Graikijos lygoje.

Per praėjusius du sezonus vos dvi Europos komandos išsivežė pergales iš „Alexandrio“ arenos – pernai tai padarė Vršaco „Hemofarm“, o užpernai – Maskvos „Dinamo“.

Tuo tarpu „Žalgiris“, skaičiuojant nuo praėjusio sezono, Eurolygoje išvykoje nesugeba laimėti jau penkių rungtynių iš eilės.

Nieko gero nežada ir istorija. Per pastaruosius šešis sezonus kauniečiai septynis kartus rungtyniavo Graikijoje ir vos dukart parsivežė pergales.

Jei atlaikys graikų pragarą ir pagaliau sugebės laimėti išvykoje, „Žalgiris“ palengvins savo padėti grupėje.

Priešingu atveju, Popui ir jo komandai reikės žengti devynmyliais žingsniais, kad pavytų „Top 16” traukinį.

Kokia tikimybė, kad sezoną 1-4 pradėjusi komanda pateks į „Top 16“ varžybas? Istorija rodo, kad 18 procentų.

Per paskutinius keturis sezonus, kai gyvuoja dabartinė Eurolygos sistema, 22 komandos per pirmus penkis turus iškovojo vieną pergalę arba išvis pradėjo sezoną be pergalių. Vos 4 iš tų komandų sugebėjo patekti į „Top 16“.

2005-2006 m.: 6 komandos pasiekė 1-4 rezultatą, į „Top 16“ pateko tik „Ulker“, sezoną baigusi 5-9 ir grupėje užėmusi penktą vietą. Tai yra vienintelis kartas per visą Eurolygos istoriją, kai patekimui į kitą etapą užteko penkių pergalių. „Top 16“ etape „Ulker“ iškovojo vieną pergalę iš 6.

2004-2005 m.: 5 komandos sezoną pradėjo 1-4, į „Top 16“ pateko tik AEK, sezoną baigusi 7-7 ir grupėje užėmusi ketvirtą vietą. „Top 16“ varžybose iškovojo 4 pergales ir tik dėl blogesnio įmestų-praleistų taškų santykio nepateko į ketvirtfinalį.

2003-2004 m.: 6 komandos sezoną pradėjo 1-4, į „Top 16” pateko tik Atėnų „Panathinaikos“, sezoną baigęs 7-7 ir grupėje užėmęs penktą vietą. „Top 16“ varžybose Atėnų klubas iškovojo 2 pergales ir grupėje liko paskutinis.

Taip pačiais metais viena komanda – Pirėjo „Olympiakos“ sezoną pradėjo 0-5, tačiau sugebėjo patekti į „Top 16“! Pirėjo klubas reguliarųjį sezoną baigė 7-7 ir grupėje užėmė penktą vietą. „Top 16“ varžybose graikai šventė vos vieną pergalę ir grupėje liko paskutiniai.

2002-2003 m.: 3 komandos pradėjo sezoną 1-4, viena komanda – 0-5. Visos keturios ekipos nepateko į „Top 16“.

Antrojo turo skaičiai:

  • Šeimininkai laimėjo 9 rungtynių iš 12.
  • „Efes Pilsen“ per ketvirtą kėlinį pataikė 8 tritaškius iš eilės ir pelnė 39 taškus.
  • Salonikų „Aris“ į Trevizo „Benetton“ krepšį įmetė 42 taškus. Tai - šio sezono Eurolygos antirekordas ir trečias blogiausias rezultatas per visą lygos istoriją.

Teemu  Rannikko

Turo geriausias:

Teemu Rannikko, „Union Olimpija“: 26 tšk. (2/5 dvit., 4/7 trit., 10/12 baudų), 3 rez. perd., 3 per. kam., 10 išpr. praž., 33 naud. balai.

Turo geriausiųjų penketukas:

PG: Dimitris Diamantidis, „Panathinaikos“: 20 tšk. (4/5 dvit., 3/5 trit., 3/4 baudų), 7 per. kam., 5 rez. perd., 1 blk., 30 naud. balų.

SG: Drew Nicholas, „Efes Pilsen“: 20 tšk. (5/6 trit.), 6 rez. perd., 5 atk. kam., 29 naud. balai.

SF:, Ricardo Greeras, „Elan Bearnais“: 16 tšk., (3/6 dvit., 1/1 trit., 7/11 baudų) 10 atk. kam., 7 išpr. praž., 23 naud. balai.

PF: Brindley Wrightas, „Cibona“: 22 tšk. (7/11 dvit., 2/2 trit., 2/3 baudų), 6 atk. kam., 7 išpr. praž., 25 naud. balai.

C: Luisas Scola, „Tau Ceramica“: 25 min., 26 tšk. (9/14 dvit., 8/10 baudų), 2 atk. kam., 2 per. kam., 2 rez. perd., 5 išpr. praž., 26 naud. balai.

Turo blogiausias:

Giorgos Sigalas, „Aris“: 11 min., 2 tšk. (1/4 dvit., 0/2 trit.), 1 atk. kam. 1 per. kam., 1 rez. perd., 3 klad., 2 praž., -5 naud. balai.

Simas  Jasaitis

Turo lietuvis:

Simas Jasaitis,  „Maccabi“: 12 tšk., 2/4 dvit., 2/5 trit., 4 atk. kam., 9 naud. balai.

Komentarai:
dar vienas klounas rytfanis atsirado
2006-11-27
-1
Atsakyti
Sekmes Zalgiriui eurolygoje, ne pacioje stipriausioje Europos lygoje.
2006-11-27
Atsakyti
labai ilgai sita apzvalga rasot... gaila :(
reikejo 5-6dieni, o ne pirmadieni...
2006-11-27
+3
Atsakyti
jasaitis tai etatinis turo lietuvis jau patapo :D
2006-11-26
-2
Atsakyti
Ačiū, kad prenešėte apie nekultūringą, pažeidžiantį įstatymus, reklamuojantį ar kurstantį nelegaliems veiksmams komentarą.

Komentuoti

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.